Strana 1 z 1

Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Po 11. Feb, 2019, 21:45
od užívateľa DiwaSwina
Zdravim,

ako maju nove ryzeny nastavene sledovanie teploty resp. kde presne to meraju??
Mne to pri Prime95 ukazuje cez HWinfo az k 65°C (4.1GHz@1.3xV) a pritom samotny chladic je chladny resp. heatpipy su na dotyk len mierne teple-celkovo cele okolie socketu na doske nie je vobec zohriate ako by malo byt pri tych 65tupnoch, merane aj IR teplomerom - cca 30-35 stupnov, cipset 40..
V pritlaku problem nie je, dal som to dolu a pasta bola rovnomerne roztlacena po celej ploche CPU, takisto pri spetnej montazi vidim ze na okrajoch pastu pekne vytlacilo, ziadne prehrievanie/padanie/tuhnutie sa nekona, v zatazi to vybehne na tych 65 a dalej nejde.
Predchadzajuce Phenomy/FX sa to spravalo celkom inac a teploty CPU pritom boli nizsie..
Kde je zakopany pes?? D.

edit: CPU chladic Zalman CNPS9900MAX + 80mm vetrak z druhej strany socketu.

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Ut 12. Feb, 2019, 14:02
od užívateľa pipo137
ehm... a kde má byť akože problém?? :rolleyes:

Frekvencia dobrá, napätie dobré (dokonca fakt dobrý výsledok ak to ide stabilne na 4,1GHz pri len 1,3V) a teploty super (ešte aj vzhľadom na použitý chladič) ;)

PS: To že má cpu 65°C neznamená, že aj pasív bude mať 65°C ;)
...takže ak som ťa správne pochopil, vychádza mi z toho že je všetko v poriadku :good:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Ut 12. Feb, 2019, 14:26
od užívateľa kllr007
65C v prime95 je až neuveriteľne dobrý vysledok

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Ut 12. Feb, 2019, 14:36
od užívateľa pipo137
jj, na to som narážal, že pri 4,1GHz a pri tom chladiči mi to príde fakt super teplota.
Samozrejme, dosť tomu pomáha aj to relatívne nízke napätie na tú frekvenciu :good:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Ut 12. Feb, 2019, 21:14
od užívateľa DiwaSwina
Vsetko je OK , "problem" je v tom ze na starom FX/Phenome ked som mal 55C tak som to citil aj na chladici, resp. heatpipy boli horuce - tu teplota vyskoci na 65 a heatpipe su len letne aj po nejakom case.

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Po 18. Feb, 2019, 01:12
od užívateľa gammaray
Môže to byť napr v tomto že teplo sa prenáša cez IHS ťažšie a aj teplotný senzor môže byť umiestnený inde ako u phenoma. Dúfam že porovnavas ten istý chladič ktorý si použil aj pri phenome aj teraz. Môžeš posprtat a zistiť ak sa dá kde bol teplotný senzor u phenoma a kde u ryzena.

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Po 18. Feb, 2019, 22:18
od užívateľa DiwaSwina
Chladic je ten isty. Teplota na Phenome sa dvihala postupne, na Ryzene ked je zataz tak to vystreli prakticky okamzite, takze to teplotu meria niekde inde-nie je to pocitane len softverovo?? Google moc nepomohol..

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Po 18. Feb, 2019, 22:42
od užívateľa faugusztin
Teploty su pocitane podla urcitej logiky, teplotnych sensorov je tam 20 !
Obrázok

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Ut 19. Feb, 2019, 20:12
od užívateľa DiwaSwina
:good: :good: :good:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: St 20. Nov, 2019, 11:33
od užívateľa mirec10
Ryzen umelo zvysuje zobrazenu teplotu na zaklade TDP a asi aj niektorych napati (PLL ?). Pokial by ale skutocna teplota prekrocila tuto "vypocitanu" tak by to malo zohladnit a zobrazit normalnu teplotu. Tato hodnota ale zvykne odrazu vyskocit o par stupnov a potom za cca 10 sekund sa vratit do normalu (teda aspon u mna na 1700X a Asus C6H) co sa prejavi aj na otackach ventilatora. V BIOSe sa to ovplyvnuje cez "senseMI skew", u mna je default 272, pri 276-278 su teploty znacne mensie. Tuto hodnotu by som ale nemenil pokial nestupa nad 75 °C, pretoze ovplyvnuje viacero faktorov, nielen zobrazenu teplotu.
Pokial mas problem so zbytocne vysokymi otackami vetraku tak skus to nastavit (na Asus doskach Q-fan control).

PS: U mna tato teplota stupla az na 85 °C pri OC 3,85 GHz a prime95, chladic Noctua NH-D15S tiez len mierne zohriaty.

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: So 14. Dec, 2019, 14:20
od užívateľa DiwaSwina
Dik za info, dal si ma viacej do obrazu :good: :good: ,

ja s teplotami/otackami nemam ziadny problem(big tower, 6x fan 120-230mm, extra chladeny socket/VRM odzadu, cele PC nastavene dost hlucne, napr. GPU toci naplno uz pri 65C), vsetko je pekne stabilne aj po overclocku,
len ma zaskocilo to meranie teplot ze chladic je prakticky studeny a teplota razovo vyskoci.
Ako dlho ti bezal ten Prime95? Torture testy uz moc nepouzivam, pridu mi zbytocne, PC samotne pri hrani/3dmark/cinebench atd. je stabilne, teploty max 65C.

"senseMI skew" v BIOSe nemam resp. to tam nikde nevidim (MSI B450 Tomahawk, posledny Ryzen3 BIOS).

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Št 02. Apr, 2020, 00:46
od užívateľa mirec10
DiwaSwina sorry nebol som tu,
medzitym som presedlal na Ryzen 2700X s povodnou MB Asus C6H.
Navysovanie teploty sa tu znacne zmiernilo, aj senseMI skew inac funguje.
Je ale mozne ze na doskach s B350/B450 chipsetom (tvoja MSI Tomahawk) sa neda so senseMI nic robit, na Asus doskach je to pod "tweakers paradise".
Co ma ale zarazilo je automatika na PLL 1,8V napatie, ktora tam j**la 2,05V pricom manualne nastavenie na 1,78V je stale stabilne.
Podla "safe voltages" je uz na vzduch. a vodnych chladicoch takmer kriticka hodnota 2,1V.
Zvysenie PLL ma pomoct pri BCLK pretaktovani, ja ale dviham len nasobic CPU freq.
Teraz uz viem ze aj PLL ma dost znacny vplyv na zobrazenu teplotu mozes skusat znizit dokedy je stabilne 1,75V - 1,78V ak sa da.

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Napísané: Št 02. Apr, 2020, 21:30
od užívateľa DiwaSwina
Dik,

PLL som sa vobec nechytal, mam to vsetko Auto, manual napatie mam len na CPU (tiez dviham len nasobic) a RAM,

ktora polozka v HWInfo je PLL? Moze to byt "CPU +1.8V" ?? (drzi sa mi to stabilne na 1.816-1.824).