prepastovanie procesora

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Vampires
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 59
Dátum registrácie: Po 03. Nov, 2014, 10:19

prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Vampires » Ne 03. Feb, 2019, 22:04

Poradite mi ked prepastuvavam procesor a mam chladic noctua nh-d15 je lepsie dat len bodku do stredu alebo rozotriet pastu je pasta Thermal Grizzly Kryonaut dobra na nizke teploty pri pretaktovani?Mate niekto s nou skusenosti?

Užívateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6533
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa ericc64 » Ne 03. Feb, 2019, 23:27

Ja vzdy rozotieram. Tenku vrstvu na celu plochu CPU.
AMD ITX Rig → MB: MSI B450I Gaming Plus AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4150 MHz + Noctua NH-D14 @ Black + 2x Noctua NF-A12x25 RAM: 2x8GB G.SKILL Flare X 3200 MHz CL14 @ 3466 MHz CL14 VGA: Sapphire Nitro+ RX 580 8GB @ 1411/8000 MHz + Raijintek Morpheus II Black + 2x Noctua NF-A12x25 SSD: Crucial MX500 500GB M2 PSU: Corsair HX 850 Platinum CASE: ???? LCD: LG 34UM69 KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: CM Masterkeys Lite L + A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1902
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa patro16 » Po 04. Feb, 2019, 11:36

Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz+Cooler: Scythe Mugen 4 PCGH Edition+AC MX2+Noctua NF-F12 PWM
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 and HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G
Mobile: Samsung Galaxy A3 White
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13699
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Snake » Po 04. Feb, 2019, 19:50

Nikdy som neveril ze na toto treba recenzie, takato odchylka co sa tam vyskytuje je kludne chyba merania.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1902
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa patro16 » Po 04. Feb, 2019, 20:00

to je ale len domienka pokial nevies odchylku konkretneho tepelneho cidla v cpu

ja davam vsade kvapku do stredu a nemam s nicim problem
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz+Cooler: Scythe Mugen 4 PCGH Edition+AC MX2+Noctua NF-F12 PWM
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 and HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G
Mobile: Samsung Galaxy A3 White
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5063
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Bydlisko: Prešov

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa mino_85 » Po 04. Feb, 2019, 20:07

Každý spôsob nanášania viac-menej funguje. Jediné čoho sa treba vyvarovať je dať málo pasty, vtedy idú teploty prudko hore.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: ASUS Strix X99 Gaming CPU: INTEL Core i7-5820K @ 4,5 GHz/1,22V CPU cooler: CRYORIG R1 Ultimate RAM: 32 GB DDR4 Crucial Ballistix Sport Red 2400 MHz VGA: ASUS GTX1080Ti Strix @ 2000/12000 MHz + Raijintek Morpheus II Core edition + 2x Noiseblocker Multiframe M12-2 + custom VRM heatsink PSU: Seasonic Prime Ultra 650W Titanium SSD1: Samsung 960 PRO 512GB + EKWB M.2 Heatsink SSD2: Samsung 860 QVO 2TB Data HDD: WD Purple 6TB + TichePC Vibration Killer Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl Window Case fans: Intake: front - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive, bottom - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2; Outtake: back - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2, top - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 5 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: SteelSeries Rival 310 Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Wheel: Logitech G27

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4500 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Red 3TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Rii mini RT-MWK02

Užívateľov profilový obrázok
PROMETHEUS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2020
Dátum registrácie: Ne 23. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa PROMETHEUS » Po 04. Feb, 2019, 20:31

ja som to tiez zvykol roztierat a potom sa mi to uz nechcelo a zacal som len tak hociako to tam davat ze vytlacim hocikolko pasty aby jej bolo tak akurat a zalozim chladic a neriesim, rozdiel v teplote ziadny.
MB: Gigabyte Aorus B450 I PRO WIFI Mini-ITX CPU: AMD Ryzen 7 3700X RAM: G.Skill F4-3200C16D-16GTZB @ 3066MHZ 14-15-15-32 GPU: Sapphire RX Vega 56 @ 1650MHz 1.1V / 950MHz 950mV + AOC Q3279VWF SSD: WD Black SN750 500GB + Samsung 840 EVO 250GB + SanDisk Ultra II 960GB CASE: Corsair 380T PSU: OCZ Gold 750W Klavesnica, mys: Razer BlackWidow Ultimate + Mamba Chroma Wireless

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13699
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Snake » St 06. Feb, 2019, 02:36

patro16 napísal:
Po 04. Feb, 2019, 20:00
to je ale len domienka pokial nevies odchylku konkretneho tepelneho cidla v cpu

ja davam vsade kvapku do stredu a nemam s nicim problem
Všetky DTS čidlá ktoré vedia operovať nad 100°C (a v tomto prípade musia) majú presnosť cca +-5°C (to je veľmi velký rozptyl ak ideš merať niečo na desatiny), čidlá s presnosťou +-1°C sú schopné operovať do 70°C (pozri napr ITE datasheety), INT datasheety si možeš pozrieť tu napr pre PCH, keďže PCH ma v sebe aj CPU temp register a ovláda jeho trip point:
https://www.intel.com/content/dam/www/p ... asheet.pdf

Thermal Sensor Accuracy (Taccuracy)
Taccuracy for the PCH is ±5 °C in the temperature range 90 °C to 120 °C. Taccuracy is ±10 °C for temperatures from 45 °C – 90 °C. The PCH may not operate above +108 °C. This value is based on product characterization and is not ensured by manufacturing test. Software has the ability to program the Tcat, Thot, and Taux trip points, but these trip points should be selected with consideration for the thermal sensor accuracy and the quality of the platform thermal solution. Overly conservative (unnecessarily low) temperature settings may unnecessarily degrade performance due to frequent throttling, while overly aggressive (dangerously high) temperature settings may fail to protect the part against permanent thermal damage.

Môžeš to samozrejme ale merať externým prístrojom (napr. Fluke), ktorý je kalibrovaný, je presný a jeho skreslenie je cca 0,05% (alebo 0,3°C) pri takto bežných teplotách, proste test kde môžeš mať drift v rádoch stupňov a ideš vyjadrovať desatiny nie je hodnoverný, meranie teploty die nie je určené pre koncáka, ale pre systém ako celok aby vedel nastaviť registre a zóny (a prípadný reporting ECčku), tie pracujú s hranicami, ich nezaujíma či je niečo 76 alebo 71, pre nich môže byť threshold 80 alebo 75, nepotrebujú systém regulovať o jednotky stupňov, ale o ďalšie hraničné hodnoty.

tldr: hentá celá tabulka mohla pekne skončiť na rovnakých hodnotách, max s výkyvmy v rádoch desatín stupňov.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1902
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa patro16 » St 06. Feb, 2019, 08:57

to beriem ale konkretne cidlo by si malo vzdy zachovavat po nakalibrovani, ktore sa vzdy robi vo viacerych hodnotach meraneho rozsahu rovnaku odchylku pri vsetkych meraniach teploty, cize prave preto je vobec mozne v grafe vidiet tie rozdiely
5.2.4 napísal:Temperature sensors located throughout the die are implemented as analog-to-digital converters calibrated at the factory.
https://www.intel.com/content/dam/www/p ... -vol-1.pdf
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz+Cooler: Scythe Mugen 4 PCGH Edition+AC MX2+Noctua NF-F12 PWM
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 and HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G
Mobile: Samsung Galaxy A3 White
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8673
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa HellAngel » St 06. Feb, 2019, 09:51

ja davam gulicku do stredu. Ono skor by sa mali ludia naucit toho tam nedavat primoc a ani primalo. Skor sa ale stretavam, ze jej davaju privela. Potom je to radost cistit
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Ľubo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 747
Dátum registrácie: Po 13. Máj, 2013, 21:45
Bydlisko: Žilina

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Ľubo » St 06. Feb, 2019, 11:49

Snake napísal:
St 06. Feb, 2019, 02:36
tldr: hentá celá tabulka mohla pekne skončiť na rovnakých hodnotách, max s výkyvmy v rádoch desatín stupňov.
Ak pises o tej tabulke/grafe toho linkovanemu testu roznych technik a mnzostiev pasty, tak nemohla. Vsetky merania napriec dvoma montazami opakujem minimalne dvakrat, pokial sa vysledok nezhoduje, nasleduje tretie meranie. Davam si na tom zalezat a presne viem, ako sa co kedy sprava.

Ochylka internych snimacov uvadzana v rozsahu +/- 5 °C byt moze, ale to neznamena, ze treba s nou kalkulovat napriec viacerymi meraniami na jednom a tom istom procesore. Skor zahrna take veci, ako je presnost oproti realnej teplote, rozdiely snimac od snimacu a podobne. Ale mozem garantovat, ze vo vhodnych podmienkach (t.j. pri konstatnej vstupnej teplote, vlhkosti, prietoku vzduchu apod.) vies spolahlivo povedat, ze je na procesore xyz pri vykone xyz wattow efektivnejsie pouzit namiesto kvapky s objemom xyz ml kriz s objemom xyz ml za predpokladu, že pouzijes pastu xyz na zakladnu chladica typu xyz a pod. Tych premennych je tu samozrejme velmi vela, ale ak si das zalezat, vypovednu hodnotu to ma. A je to uzitocne. Tvrdenia typu "Nikdy som neveril ze na toto treba recenzie" neberiem.
Naposledy upravil/-a Ľubo v St 06. Feb, 2019, 12:01, upravené celkom 1 krát.

Marek125
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1432
Dátum registrácie: So 29. Jún, 2013, 22:46
Bydlisko: Nesluša

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Marek125 » St 06. Feb, 2019, 11:55

Priveľa pasty tiež nieje bohviečo, na GPU keď som dal dole chladič bol som rád že to nemá po celej GPU (od výroby) to bolo hrozne napastovane. Na NB keď som dal dole ten chladič na CPU málo GPU chip som ani nevidel. Ale tiež sa skôr stretávam s tým že tej pasty sa tam dáva až moc mal som už doma PC ktoré boli doslova obalené pastou všade to bolo nakidane človek musí potom aj socket čistiť.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13699
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Snake » St 06. Feb, 2019, 22:49

patro16 napísal:
St 06. Feb, 2019, 08:57
to beriem ale konkretne cidlo by si malo vzdy zachovavat po nakalibrovani, ktore sa vzdy robi vo viacerych hodnotach meraneho rozsahu rovnaku odchylku pri vsetkych meraniach teploty, cize prave preto je vobec mozne v grafe vidiet tie rozdiely
5.2.4 napísal:Temperature sensors located throughout the die are implemented as analog-to-digital converters calibrated at the factory.
https://www.intel.com/content/dam/www/p ... -vol-1.pdf
Prosim ta, nehnevaj sa, ale ty vazne vytiahnes veci z kontextu len aby bol argument?
5.2.4 PECI napísal:The processor contains a Digital Thermal Sensor (DTS)
that reports a relative die temperature as an offset from Thermal Control Circuit (TCC)
activation temperature. Temperature sensors located throughout the die are
implemented as analog-to-digital converters calibrated at the factory. PECI provides an
interface for external devices to read processor temperature,
perform processor
manageability functions, and manage processor interface tuning and diagnostics
TCC som ti linkol hore v PCH, jasne tam mas dane citlivosti danych snimacov, comu este nerozumies?
Ľubo napísal:
St 06. Feb, 2019, 11:49
Ak pises o tej tabulke/grafe toho linkovanemu testu roznych technik a mnzostiev pasty, tak nemohla. Vsetky merania napriec dvoma montazami opakujem minimalne dvakrat, pokial sa vysledok nezhoduje, nasleduje tretie meranie. Davam si na tom zalezat a presne viem, ako sa co kedy sprava.

Ochylka internych snimacov uvadzana v rozsahu +/- 5 °C byt moze, ale to neznamena, ze treba s nou kalkulovat napriec viacerymi meraniami na jednom a tom istom procesore. Skor zahrna take veci, ako je presnost oproti realnej teplote, rozdiely snimac od snimacu a podobne. Ale mozem garantovat, ze vo vhodnych podmienkach (t.j. pri konstatnej vstupnej teplote, vlhkosti, prietoku vzduchu apod.) vies spolahlivo povedat, ze je na procesore xyz pri vykone xyz wattow efektivnejsie pouzit namiesto kvapky s objemom xyz ml kriz s objemom xyz ml za predpokladu, že pouzijes pastu xyz na zakladnu chladica typu xyz a pod. Tych premennych je tu samozrejme velmi vela, ale ak si das zalezat, vypovednu hodnotu to ma. A je to uzitocne. Tvrdenia typu "Nikdy som neveril ze na toto treba recenzie" neberiem.
1. je uplne jedno kolkokrat ich opakujes, opakuj ich aj stokrat, nic to nemeni na tom, ze dane cidlo ma nejaku citlivost a daku odchylku.
2. prave odchylka internych snimacov hovori o tom ze s nimi treba kalkulovat pri VSETKYCH meraniach, keby ta tabulka mala rozsah OD a DO v zavislosti od udavanych citlivosti danych snimacov, tak by som ani slovko nepovedal, nakolko je to merane podla specifikacie.
3. aj rovnaky cip ma roznu tepelnu citlivost, staci si pozriet intelacky dokument ako prebieha bootstrap PCH, a preco sa TCC inicializuje, toto vsetko JE dostupne na internete, len to neni take lezerne otvorit excel a pisat dake hodnoty.
4. mas odmerany offset medzi realnou teplotou die a co ukazuje DTS? ze by si vedel s nim presne kalkulovat?

Nechap ma zle, ja neutocim na tvoju robotu, ja ti len hovorim ze ja toto nepovazujem za dokoncenu a hotovu vec, a uz duplom nie daku co ma nejaku vypovednu hodnotu lebo obsahuje nepresne merania, ja budem rad ak sa zlepsis, dostanes do ruky merac za 1k, a zrazu budeme vidiet riadne offsety a nie tabulku zoradenu od najmensej po najvacsiu hodnotu. Ja som toto iste pocuval ked som robil monitory a moje merania sa nezhodovali napriklad s CZ portalmi, a to nebolo kusom daneho panelu, to bolo tym ze jednoducho bola pouzita zla metoda merania (napr inputlagu). 10ms hore dole ti spravilo rozdiel medzi dobrym panelom, alebo nahovno panelom, a rovnako ti spravilo rozdiel cca 1000€ za dualhead synchronny vystup na digital vs analog (ako sa to po spravnosti ma merat).

To co tu rozpravam je zo skusenosti - velakrat som sa rozpraval s ludmi aj z HP R&D, vratane tych co maju na starosti samotny firmware, oni tieto veci nevedia presne merat, lebo sa to na tu dosku jednoducho nezmesti, furt je to prevod A>D alebo nejake rezistivne meranie, aj ovladanie EC sa robi podla hranic, nie na realne hodnoty, vsak mi nehovorte ze to nevidite pri notebookoch, ze staci ze hodnota stupne nad 60°C a zrazu mate otacok o 1500RPM viac, preco? Vsak keby to realne zodpovedalo REALNEJ hodnote, tak to vieme tak krokovo ovladat jak vinko, ved si chlapci pozrite ACPI TZ co vam reportuje, to reportuje PCH, potom EC ma uplne dake ine hodnoty, ale v reale su tie hodnoty uplne ine
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Ľubo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 747
Dátum registrácie: Po 13. Máj, 2013, 21:45
Bydlisko: Žilina

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa Ľubo » Št 07. Feb, 2019, 02:31

...len to neni take lezerne otvorit excel a pisat dake hodnoty
Snake napísal:
St 06. Feb, 2019, 22:49
...a uz duplom nie daku co ma nejaku vypovednu hodnotu lebo obsahuje nepresne merania...
Vies, mna zaujima jedine, co sa tyka presnosti a sice to, ze ked tie merania zopakujem po roku znovu, za rovnakych podmienok, vsetky namerane hodnoty sa budu zhodovat. Podstatne nie su absolutne cisla ciastkovych merani (rovno keby bola teplota die uvadzana v grafoch oproti realu nizsia o 10 °C), ale pomery medzi nimi (lepsi/horsi sposob nanasania termopasty a zhruba o kolko). Kde je v praxi ta nepresnost a co nema vypovednu hodnotu? Ides na to zbytocne prilis vedecky/teoreticky. To siel svojho casu aj Michal Castka z CTTL, ktory niektore veci vysperkoval na level 3000 a vzapati sa dopustal elementarnych chyb a na zaver naplul svojim redaktorom do tvare. Ale to uz je OT.

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1902
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: prepastovanie procesora

Príspevok od užívateľa patro16 » Št 07. Feb, 2019, 10:15

snake ja sa s tebou hadat nebudem, to co som napisal vyssie v komente plati inak by si kazde teplene cidlo meralo co chce nech je akejkolvek konstrukcie, kazdy mame asi svoju pravdu.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz+Cooler: Scythe Mugen 4 PCGH Edition+AC MX2+Noctua NF-F12 PWM
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 and HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G
Mobile: Samsung Galaxy A3 White
Car: M3 2007 Black

Napísať odpoveď

Návrat na "Procesory"