Neukazuje spravne CPU takt

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1898
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa patro16 » Po 24. Dec, 2018, 13:05

ono to asi tak aj bude, ja by som to vratil do defaultu a nastavil nejake rozumne napätie cpu a skusil zvysovat bclk po 0,5Mhz
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz+Cooler: Scythe Mugen 4 PCGH Edition+AC MX2+Noctua NF-F12 PWM
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 and HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G
Mobile: Samsung Galaxy A3 White
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20661
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa dexterav » Po 24. Dec, 2018, 15:39

ono myslím že max išli tie cpu len na asusoch
BCLK je pekné ale neni nad zničenú inštaláciu win :D
kamošovi to doslovo roz.ebalo win pri 101
asni nie tak win ale polovica dát z hdd proste zmizla
ale po formáte zase všetko ok
týždeň sa so mnou nebavil :-)
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7392
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » Po 24. Dec, 2018, 16:39

Max nasobic ktory tam mozem zadat je len z ponuky, pisat sa neda. Max je teda 40. A nie je pravda ze to pretaktuje len po max co ma boost. Ide to v cpu-z na 3,8 GHz kazde jadro. Cize zvyseny takt na jadro robi 200 MHz. Tento cpu ma turbo boost na 3,6 GHz a zaklad 3,2. Pretaktovalo to tak ci tak. Ano mohol by som sa hrat s BCLK a voltazov, ale nakolko mam stock chladic tak to isto robit nebudem, nema to zmysel aj tak o par MHz zvysovat frekvenciu ked mi to tak ci tak neprinesie vyrazne navysenie vykonu. A tie nervy pri tom + problemy. Navyse ked by mi nenabehol po restarte a ani sa neprepol do zakladneho nastavenia BIOSu co sa uz stalo, musel by som vyberat GPU, lebo inzinier co navrhol layout dosky dal baterku a jumper rovno medzi PCIe sloty :D, a GPU ho zakryva uplne. Necham to uz tak, nema zmysel sa s tym bavit.
Dakujem za odpovede.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6819
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa CageJ » Po 24. Dec, 2018, 17:38

dexterav napísal:
Po 24. Dec, 2018, 15:39
ono myslím že max išli tie cpu len na asusoch
BCLK je pekné ale neni nad zničenú inštaláciu win :D
kamošovi to doslovo roz.ebalo win pri 101
asni nie tak win ale polovica dát z hdd proste zmizla
ale po formáte zase všetko ok
týždeň sa so mnou nebavil :-)
to je pri hardOC normálne :D hlavne s W7/W10

Užívateľov profilový obrázok
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5063
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Bydlisko: Prešov

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa mino_85 » Ut 25. Dec, 2018, 12:01

gammaray napísal:
Po 24. Dec, 2018, 16:39
Max nasobic ktory tam mozem zadat je len z ponuky, pisat sa neda. Max je teda 40. A nie je pravda ze to pretaktuje len po max co ma boost. Ide to v cpu-z na 3,8 GHz kazde jadro. Cize zvyseny takt na jadro robi 200 MHz. Tento cpu ma turbo boost na 3,6 GHz a zaklad 3,2. Pretaktovalo to tak ci tak. Ano mohol by som sa hrat s BCLK a voltazov, ale nakolko mam stock chladic tak to isto robit nebudem, nema to zmysel aj tak o par MHz zvysovat frekvenciu ked mi to tak ci tak neprinesie vyrazne navysenie vykonu. A tie nervy pri tom + problemy. Navyse ked by mi nenabehol po restarte a ani sa neprepol do zakladneho nastavenia BIOSu co sa uz stalo, musel by som vyberat GPU, lebo inzinier co navrhol layout dosky dal baterku a jumper rovno medzi PCIe sloty :D, a GPU ho zakryva uplne. Necham to uz tak, nema zmysel sa s tym bavit.
Dakujem za odpovede.
Hm, to je celkom zaujímavé a stojí to za preskúmanie. Dalo by sa to otestovať napr. cez Cinebench. Skús to pretaktiť na oficiálny boost tých 3,6 a prebehni Cinebench, následne skús v biose násobič 38 a 40 a porovnaj výsledky. Ak to bude priamo úmerne škálovať, tak reálne to beží tých 3,8 aj 4,0. Ak to škálovať nebude vôbec, tak reálne je to stále tých 3,6. A ak to bude škálovať po 3,8 a ďalej nie, tak CPU-Z to číta správne. IMO by to cez násobič nemalo ísť nad ofiko boost procesora a ak to ide, tak bios má možnosti s ktorými by Intel nebol OK, aj keď pochybujem, že ich to na Ivy Bridge v tejto dobe vôbec trápi. :)
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: ASUS Strix X99 Gaming CPU: INTEL Core i7-5820K @ 4,5 GHz/1,22V CPU cooler: CRYORIG R1 Ultimate RAM: 32 GB DDR4 Crucial Ballistix Sport Red 2400 MHz VGA: ASUS GTX1080Ti Strix @ 2000/12000 MHz + Raijintek Morpheus II Core edition + 2x Noiseblocker Multiframe M12-2 + custom VRM heatsink PSU: Seasonic Prime Ultra 650W Titanium SSD1: Samsung 960 PRO 512GB + EKWB M.2 Heatsink SSD2: Samsung 860 QVO 2TB Data HDD: WD Purple 6TB + TichePC Vibration Killer Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl Window Case fans: Intake: front - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive, bottom - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2; Outtake: back - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2, top - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 5 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: SteelSeries Rival 310 Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Wheel: Logitech G27

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4500 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Red 3TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Rii mini RT-MWK02

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15354
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 25. Dec, 2018, 12:45

Asi si uz nepamatate ako to bolo s turbom u Sandy/Ivy Bridge. Ak CPU malo turbo, tak patrilo do jednej z dvoch kategorii :
  • plne odomknuty - to malo maximalny nasobic tusim x51 ci nieco vyse 50.
  • ciastocne odomknuty - to malo maximalny nasobic ako turbo nasobic + 4.
Kedze i5-3470 nie je K procesor, ale ma turbo, tak patri do druhej skupiny. Kedze maximalne turbo i5-3470 je 3.6GHz, co je nasobic x36, tak "pretaktovat" ho mozte maximalne na x40, tj 4.0GHz. Zaroven ale plati, ze aj ked mas nastavene vyssie takty, nizsie to mozu posunut ine faktory - teplota, napajacie limity atd.

PS: Pocnuc Haswellom to intel dal prec, vid https://techreport.com/news/24950/intel ... swell-cpus

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7392
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » Ut 25. Dec, 2018, 12:52

Prvy obrazok default, dalsi 38x a dalsi 40x. https://imgur.com/a/0fK2fGn
40x ma ale nizsie skore ako 38x. Testoval som to po nabehnuti systemu zhruba v tych istych casovych intervaloch. Mozno minuta po nabehnuti.
OK Fero, takze mam to brat tak ze BIOS ukazuje OK a SW vo Win nie? Realne som na 4 GHz? Lebo tento test mi ukazal nieco ine. Podla teba som teda na 4 GHz aj ked to neviem v podstate overit s urcitostou?
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 3038
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa kllr007 » Ut 25. Dec, 2018, 12:54

Si na 3.8 bez ohľadu na to či nastavis 40 alebo 38
MB: Gigabyte B450M S2H; CPU: AMD Ryzen 2600; RAM: 16GB GSkill DDR4 3000Mhz; GPU: Sapphire NITRO+ RX 580 8GB; SSD: Crucial MX500 500GB; PSU: Be Quiet Pure Power 11 500W;
LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: Logitech G710+; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7392
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » Ut 25. Dec, 2018, 12:56

Tiez si myslim.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15354
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 25. Dec, 2018, 13:08

Znova, jedna vec je maximalny nastavitelny takt (4.0GHz) a druha vec je ze co ti ine faktory povolia. Je mozne, ze mas limitaciu teplom alebo spotrebou. To co zobrazuje CPU-Z je vzdy korektne.

Tiez si prever, ze kolko jadier mas zatazenych. Nie som si isty, ci sa tych +4 nerata ako navyse k standardnemu Turbu.

Teda zaklad je 3.2 GHz.
1 a 2 jadrova zataz je default 3.6GHz. +4 = 4.0GHz
3 jadrova zataz je default 3.5GHz. +4 = 3.9GHz
4 jadrova zataz je default 3.4GHz. +4 = 3.8GHz

Teda vyskusaj zatazit iba jedno ci dve jadra a sleduj takt. Potom zataz 3 a nakoniec vsetky jadra.

Užívateľov profilový obrázok
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5063
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Bydlisko: Prešov

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa mino_85 » Ut 25. Dec, 2018, 13:32

faugusztin napísal:
Ut 25. Dec, 2018, 12:45
Asi si uz nepamatate ako to bolo s turbom u Sandy/Ivy Bridge. Ak CPU malo turbo, tak patrilo do jednej z dvoch kategorii :
  • plne odomknuty - to malo maximalny nasobic tusim x51 ci nieco vyse 50.
  • ciastocne odomknuty - to malo maximalny nasobic ako turbo nasobic + 4.
To som asi ani nevedel, alebo zabudol... som v tom, že tieto zmeny frekvencie vzhľadom na počet zaťažených jadier prišli až neskôr.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: ASUS Strix X99 Gaming CPU: INTEL Core i7-5820K @ 4,5 GHz/1,22V CPU cooler: CRYORIG R1 Ultimate RAM: 32 GB DDR4 Crucial Ballistix Sport Red 2400 MHz VGA: ASUS GTX1080Ti Strix @ 2000/12000 MHz + Raijintek Morpheus II Core edition + 2x Noiseblocker Multiframe M12-2 + custom VRM heatsink PSU: Seasonic Prime Ultra 650W Titanium SSD1: Samsung 960 PRO 512GB + EKWB M.2 Heatsink SSD2: Samsung 860 QVO 2TB Data HDD: WD Purple 6TB + TichePC Vibration Killer Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl Window Case fans: Intake: front - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive, bottom - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2; Outtake: back - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2, top - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 5 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: SteelSeries Rival 310 Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Wheel: Logitech G27

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4500 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Red 3TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Rii mini RT-MWK02

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15354
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 25. Dec, 2018, 13:47


Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7392
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » Ut 25. Dec, 2018, 17:34

Takze je to tak ako pise Fero. Pri 1. jadre 4 GHz, pri dvoch 4 GHz, pri troch 3,9 GHz a vsetky 3,8 GHz. Zakazdym sa voltaz navysovala priblizne o 0,02 V, co je logicke kedze pracuje viac jadier. Vyriesene. Chcelo by sa to pohrat so zvysenou voltazov (a iny chladic samozrejme) ci by to slo na vsetkych jadrach vyssie.
Dal som mu o 0,04V viac na CPU, zvysil BCLK o 2 MHz a islo to nejak na 3,86 GHz priblizne ak som dobre videl. Takze len zistit stabilne BCLK udrzat voltaz na hranici 1,3V a skusit co to da. Mozno niekedy sa s tym pohram.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15354
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 25. Dec, 2018, 18:09

Len s BCLK davat pozor, lebo to ti moze napriklad rozhasit data na diskoch.

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7392
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » Ut 25. Dec, 2018, 18:10

Jj čítal som. uvidím či vôbec do toho pojdem
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Napísať odpoveď

Návrat na "Procesory"