Neukazuje spravne CPU takt

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7338
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » So 22. Dec, 2018, 17:56

Mam taku zaujimavu vec. Pretocil som moj i5-3470 na 4,0 GHz a len v BIOSE ukazuje spravny takt. Spravca uloh ukazuje zakladny takt 4,0 GHz a zaroven aj rychlost 4,72 GHz co je blbost zrejme. Alebo je to dane tym ze CPU ma turbo? Ale na 4,7 to isto nejde. MSI control center tiez ukazuje blbost okolo 3,8 GHz. Multiplier ukazuje 38x lenze v BIOSe je 40. Viac napovie screen. BIOS mam najnovsi.

https://imgur.com/a/G05qLuv
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2871
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa kllr007 » So 22. Dec, 2018, 17:59

Task manager mi na žiadnom PC neukazoval správne.
CPUZ to istí.
NB: HP Elitebook 840 G2 + Dock
LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: Logitech G710+; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10
Phone: A2 Lite

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7338
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » So 22. Dec, 2018, 18:06

Nj ale cpu-z tiež blbosť ukazuje.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2871
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa kllr007 » So 22. Dec, 2018, 18:08

Tak sa ti podtaktuvava.
NB: HP Elitebook 840 G2 + Dock
LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: Logitech G710+; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10
Phone: A2 Lite

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7338
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » So 22. Dec, 2018, 18:17

Nemas pravdu. https://imgur.com/a/SHZNgld
Nemam nieco v biose ponastavovat? Taktol som to uplne jednoduho tak, ze som zvysil nasobic, RAM ma XMP profil zapnuty a voltaze su vsetko auto.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2871
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa kllr007 » So 22. Dec, 2018, 18:23

takto, ono to je locked CPU (non-K) takze ak si nieco nastavoval tak to nemusi fungovat 100% ak vôbec.
NB: HP Elitebook 840 G2 + Dock
LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: Logitech G710+; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10
Phone: A2 Lite

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20578
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa dexterav » So 22. Dec, 2018, 18:27

tam trba niečo v biose enhanced boost či multiplier zapnúť a potom by mali všetky jadrá isť na max boost +1 alebo 2 násobiče
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, Samsung 960Pro 2TB, WD20EFRX, ST2000DX001, WD Blue 500GB, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Inspiron 7577 + Audinst Hud-Mx2 + Shure940 ,Mate 20 Pro, Nvidia Shield, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7338
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » So 22. Dec, 2018, 18:27

Ok, tak este zopar obrazkov BIOSu mozno niekoho nieco napadne. https://imgur.com/a/mCC8FQd
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2871
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa kllr007 » So 22. Dec, 2018, 18:41

dexterav napísal:
So 22. Dec, 2018, 18:27
tam trba niečo v biose enhanced boost či multiplier zapnúť a potom by mali všetky jadrá isť na max boost +1 alebo 2 násobiče
Ale ved jemu idu, z 3.6Ghz (s prepadmi na 3.4 pri vyuziti vsetkych) na 3.8 all core... viac z toho nedostane.
NB: HP Elitebook 840 G2 + Dock
LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: Logitech G710+; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10
Phone: A2 Lite

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1843
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa patro16 » So 22. Dec, 2018, 18:45

tak podla overclock.net to treba taktovat cez bclk > podobny cpu https://www.overclock.net/forum/5-intel ... st17735475
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz+Cooler: Scythe Mugen 4 PCGH Edition+AC MX2+Noctua NF-F12 PWM
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 and HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G
Mobile: Samsung Galaxy A3 White
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20578
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa dexterav » So 22. Dec, 2018, 18:49

kllr007 napísal:
So 22. Dec, 2018, 18:41
dexterav napísal:
So 22. Dec, 2018, 18:27
tam trba niečo v biose enhanced boost či multiplier zapnúť a potom by mali všetky jadrá isť na max boost +1 alebo 2 násobiče
Ale ved jemu idu, z 3.6Ghz (s prepadmi na 3.4 pri vyuziti vsetkych) na 3.8 all core... viac z toho nedostane.
tak som potom dobre napísal, z hlavy neviem aké je turbo :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, Samsung 960Pro 2TB, WD20EFRX, ST2000DX001, WD Blue 500GB, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Inspiron 7577 + Audinst Hud-Mx2 + Shure940 ,Mate 20 Pro, Nvidia Shield, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7338
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa gammaray » So 22. Dec, 2018, 19:27

Tak som spravil pokusy. Ponastavoval som hodnoty blizke tomu co hodil patro16, no nenabehlo to. Musel by som zrejme skusat voltaz zvysovat a stym sa mi nechce prplat + mam len stock intel chladic. K tomu podtaktovavaniu, C1E Support a Intel C-state som mal predtym vypnute, az ked som to zapol zacala frekvencia skakat, cize sa to po zapnuti podtaktovavalo. To je jasne. Lenze z bedne po zapnuti boli pocut rozne zvuky, crvlikanie cvrckov a pod :D. Vypol som to.
Este jednu vec som spravil. Na kazde jadro je mozne nastavit max nasobic. Mal som to nastavene 38,38,35,34. Tak som nastavil vsade 40. No aj tak to ostalo tak ako na zaciatku. Myslel som ze to robi blbosti preco mi to tak ukazuje, no nie je to ani v tom.
BIOS aj tak ukazuje 4 GHz no CPU-Z si ide svoje tak ako je na obrazku vyssie co som postol. Mam to teda brat tak ze to co ukazuje CPU-Z je skutocny takt a BIOS tiez neukazuje dobre?

A este dalsia otazka. V info o CPU co tam je tak ukazuje ze "ratio status - UNLOCKED". Ten CPU predsa nema otvoreny nasobic, tak?
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6759
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa CageJ » Po 24. Dec, 2018, 11:24

Vypni a zapni HPET v Biose..
a pozri ci vypnuty alebo zapnuty ma vplyv..

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15341
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 24. Dec, 2018, 12:10

Stupidnejsie BIOSy zobrazuju ako takt BCLK*nasobic. Aj keby si tam nastavil ako nasobic hodnotu 100, tak by ti zobrazoval 10GHz. No realne ti to CPU nepretaktuje. Teda maximalne na turbo nasobice, co je maximum pre nie-K CPU.

Užívateľov profilový obrázok
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4861
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Bydlisko: Prešov

Re: Neukazuje spravne CPU takt

Príspevok od užívateľa mino_85 » Po 24. Dec, 2018, 12:31

No pre mna je to jasne... mas sice Z dosku, takze bios ti dovoli pisat nasobic aky chces, ale zamknuty procak proste nepusti nad svoj max boost takt. Ze bios pise 4 GHz bude najskor bug, resp. medzera v navrhu biosu, kde vyrobca neosetril moznost osadenia nonK procaku a proste nezobrazuje korektne takty. Skus napisat 50 nasobic a urcite ti zobrazi aj 5 GHz. CPU-Z bude spravna hodnota.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: ASUS Strix X99 Gaming CPU: INTEL Core i7-5820K @ 4,5 GHz/1,22V CPU cooler: CRYORIG R1 Ultimate RAM: 32 GB DDR4 Crucial Ballistix Sport Red 2400 MHz VGA: ASUS GTX1080Ti Strix @ 2000/12200 MHz + Raijintek Morpheus II Core edition + 2x Noiseblocker Multiframe M12-2 + custom VRM heatsink PSU: Seasonic Prime Ultra 650W Titanium System SSD: Samsung 960 PRO 512GB + EKWB M.2 Heatsink Data HDD: WD Purple 6TB + TichePC Vibration Killer Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl Window Case fans: Intake: front - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive, bottom - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2; Outtake: back - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2, top - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 5 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: SteelSeries Rival 310 Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Wheel: Logitech G27

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4500 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Red 3TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Rii mini RT-MWK02

Napísať odpoveď

Návrat na "Procesory"