CPU: Podpora RAM

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Užívateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 606
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa PETERPANs » Št 19. Júl, 2018, 07:03

Ryzen 5 2600X
Podpora operačnej pamäte RAM
Typ RAM: DDR4-2933

Znamena to teda, ze vyssia frekvencia pouzitej pamäte RAM ako je 2933 Mhz je uz iba mrhanim penazi?
Dalsia otazka, pobezi na Windows 7? Robia ovladace pre tento OS?
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)

Užívateľov profilový obrázok
eSsay
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3468
Dátum registrácie: St 01. Okt, 2014, 20:04
Bydlisko: Košice

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa eSsay » Št 19. Júl, 2018, 08:53

RAMky pretaktuješ a limitom je doska. Hoď tu, o aký typ dosky ide :)
MB: MSI Z370 Gaming Pro Carbon CPU: i7-8086K DELID Conductonaut @ 5.1GHz all cores 1.328V COOLER: Be quiet! Dark Rock Pro 4 + Kryonaut RAM: G.Skill Trident Z 16GB (2x8GB) @ 3200MHz CL14 1.36V VGA: MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11G + Thermal Grizzly Minus Pad 8 + Kryonaut SSD: Samsung 860 EVO 1000GB CASE: Fractal Design Define C FANS: 3x Be quiet! Silent Wings 3 PSU: Be quiet! Dark Power Pro 11 850W Platinum AUDIO: Mackie CR4 + Sennheiser HD 598 SR + NeoMusicia microphone + Hicon by Sommer cables MONITOR: LG 32GK850G KEYBOARD: Sony VGP-UKB3 MOUSE & PAD: Razer Basilisk + SteelSeries QcK+

Užívateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 606
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa PETERPANs » Št 19. Júl, 2018, 09:35

eSsay napísal:
Št 19. Júl, 2018, 08:53
RAMky pretaktuješ a limitom je doska. Hoď tu, o aký typ dosky ide :)
Dosku som este nevyberal. Takze ak mam napr. RAM 4000 Mhz navolim si tuto hodnotu v BIOSE a prejavy sa to? Alebo je limitom CPU? To je 2933 MHz?

Bezi Ryzen 5 2600X na windos 7? Nie su tam nejake obmedzenia?

chcel by som urobit low cost upgreade, vymenit CPU, MB a RAM. Chcel by som ponechat Windows 7.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)

Užívateľov profilový obrázok
eSsay
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3468
Dátum registrácie: St 01. Okt, 2014, 20:04
Bydlisko: Košice

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa eSsay » Št 19. Júl, 2018, 12:16

Áno aj nie :laugh:
So 4000MHz ramkami na inteláckych Z170/Z270/Z370 doskách nebude problém nahodiť XMP profile 4000Mhz.
Problém nastáva pri AMD platforme (tvoj prípad), kde sa s ramkami niekedy nedostaneš ani cez 3400MHz a to dokonca na takých doskách ako CROSSHAIR HERO, či EXTREME. Samozrejme, záleží nielen od dosky ale aj od pamäťového radiča v cpu a od samotných čipov ramiek (Samsung B-die, A-die, atď....).
Napr. u intelu stačí pre cpu dvihnúť násobič (cpu ratio) a napätie + XMP profile pre RAMky..... hotovo. U Ryzenu čo viem, tak sa kombinuje base clock s ratiom hlavne kvôli tým ramkám. Ryzen vie dobre využiť rýchle ramky (MHz) hlavne v hrách, menej podstatné je časovanie CL.

Čo sa týka podpory Windowsu 7 pre nové procesory, je to také všeliaké. Prvú generáciu Ryzenov 2017 najprv MS nechcel podporovať, no nakoniec sa to zmenilo. Bol tam tuším aj nejaký neoficiálny patch, ktorý povoľoval update pre (vtedy) nové cpučka ako Ryzen, či Kaby Lake.
Teraz nový Ryzen 2nd gen. neviem.... ale ako pozerám na stránkach výrobcov X470 dosiek, tak sú tam ovládače aj pre Win7 32/64bit, takže asi by nemal byť problém (?)
Na Win7 som zatiaľ nebežal s Ryzenom, jedine Win10 + 2700X, takže neviem na isto povedať :)

Low cost upgrade znamená čoho... PC v popise??
MB: MSI Z370 Gaming Pro Carbon CPU: i7-8086K DELID Conductonaut @ 5.1GHz all cores 1.328V COOLER: Be quiet! Dark Rock Pro 4 + Kryonaut RAM: G.Skill Trident Z 16GB (2x8GB) @ 3200MHz CL14 1.36V VGA: MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11G + Thermal Grizzly Minus Pad 8 + Kryonaut SSD: Samsung 860 EVO 1000GB CASE: Fractal Design Define C FANS: 3x Be quiet! Silent Wings 3 PSU: Be quiet! Dark Power Pro 11 850W Platinum AUDIO: Mackie CR4 + Sennheiser HD 598 SR + NeoMusicia microphone + Hicon by Sommer cables MONITOR: LG 32GK850G KEYBOARD: Sony VGP-UKB3 MOUSE & PAD: Razer Basilisk + SteelSeries QcK+

Užívateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 606
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa PETERPANs » Št 19. Júl, 2018, 12:26

eSsay napísal:
Št 19. Júl, 2018, 12:16
Low cost upgrade znamená čoho... PC v popise??
Ano, najprv som chcel kupit lepsie CPU pre AM3 ale nakoniec sa to moc nevyplati, o vela by som si teda nepomohol. Ak upgreade, tak jedine vymenit CPU s MB a RAMkami. Inac to nikam nevedie. Malo by to pomoct a o dost. Momentalne viac ako 450 eciek nemozem dat na PC. Ak by som kupoval novu case, za tu cenu by som najskor kupil naky srot. Pocital som s tym, ze este vyuzijem tu svoju case s venatakami od noctui, grafiku, OS, HDD a pomerne stale slusny zdroj, na rychlom starte PC moc nebazirujem. A okrem ineho nova MB, CPU ci RAMky mi uz davaju moznost do buducna ugreadnut aj ostatne veci, zatial co si vyrazne polepsim.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa shiro » Št 19. Júl, 2018, 15:28

Takze ak dobre rozmyslam, kupim nejake rychle RAM, napr. 3866Mhz, napr. kit 2x8GB
Co viem, tak intel cpu ma podporu bez OC max. do 2666.
Strcim to do Z370 dosky, zapnem, nabehnu mi na nejakej default frekvencii (2133, alebo tych max. 2666 co podporuje cpu?).
Vlezem do biosu, zapnem XMP a nastavim tam, niekde v nastaveniach toho XMP tych 3866? Alebo si to XMP same po zapnuti zisti, ze su to RAM s podporou XMP a vsetko nastavi?
Potom ulozim a po reboote bezim na 3866...spravne?
Nedesit sa toho, ze tato frekvencia je uvedena v popise dosky ako OC frekvencia? Pretoze OC u mna okrem OC znamena aj to, ze nic nieje garantovane...lebo OC. tak aby som nevyhodil zbytocne $$ za daco, co nepojde spolahlivo.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
eSsay
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3468
Dátum registrácie: St 01. Okt, 2014, 20:04
Bydlisko: Košice

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa eSsay » Št 19. Júl, 2018, 16:11

Tak tak, v biose stačí len zapnúť XMP, ono si to samo nastaví ten prednastavený profil, čiže freq., časovanie aj napätie. Ale zvykne niekedy dávať vyššie napätie, preto je lepšie si ich pretaktovať manuálne (len opíšeš celý XMP profile).

Tvoj príklad: https://www.gskill.com/en/product/f4-3866c18d-16gtzkw
Záložka “Specification” a “Tested latency” 18-19-19-39 to je ten profile.
V biose buď XMP 2.0 alebo manuálne nastavíš freq 3866 MHz, časovanie 18-19-19-39 a ešte voltage 1.35V :)
MB: MSI Z370 Gaming Pro Carbon CPU: i7-8086K DELID Conductonaut @ 5.1GHz all cores 1.328V COOLER: Be quiet! Dark Rock Pro 4 + Kryonaut RAM: G.Skill Trident Z 16GB (2x8GB) @ 3200MHz CL14 1.36V VGA: MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11G + Thermal Grizzly Minus Pad 8 + Kryonaut SSD: Samsung 860 EVO 1000GB CASE: Fractal Design Define C FANS: 3x Be quiet! Silent Wings 3 PSU: Be quiet! Dark Power Pro 11 850W Platinum AUDIO: Mackie CR4 + Sennheiser HD 598 SR + NeoMusicia microphone + Hicon by Sommer cables MONITOR: LG 32GK850G KEYBOARD: Sony VGP-UKB3 MOUSE & PAD: Razer Basilisk + SteelSeries QcK+

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa shiro » Št 19. Júl, 2018, 16:46

A s tymi vyssimi 1.35v nebude mat RAM radic v cpu problem? Bezne DDR4 bezia na 1.2v.
Narazam na tie problemy, co byvali kedysi s DDR3 RAM a ich vyssim napatim na skylake CPU, kde to odpalovalo radice...tiez to bolo 1.35, alebo az 1.5? Uz neviem presne. Ze ci toto nieje daco podobne, ale cisto uz pri DDR4 RAMkach.

Takze aj ked sa to nastavi na tych 1.35, tak nicomu nic nehrozi? Na druhej strane, to XMP je nejak standardizovane a HW s tym pocita si myslim :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6589
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa stiv » Št 19. Júl, 2018, 17:10

Nie, nic sa nestane ani s 1.35V. A ano. XMP iba zapnes a ide na danych specs ramiek. 3600 by si mal zvladnut na hociakej z370 doske takze sa nemusis desit ze je to OC.
Naposledy upravil/-a stiv v Št 19. Júl, 2018, 17:16, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
eSsay
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3468
Dátum registrácie: St 01. Okt, 2014, 20:04
Bydlisko: Košice

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa eSsay » Št 19. Júl, 2018, 17:16

Nebude mať problém :) 1.35V je v pohode, .... až do 1.5V môžeš ísť. To je už fakt kritická hranica myslím.
Okolo tých 3800 - 4000 MHz sa už používa ešte vyššia voltáž,, než 1.35V
Proste, keď Ti po OC nenabootoje PC, tak znovu bios a prihodíš volty ..... proste overclocking no ;)
MB: MSI Z370 Gaming Pro Carbon CPU: i7-8086K DELID Conductonaut @ 5.1GHz all cores 1.328V COOLER: Be quiet! Dark Rock Pro 4 + Kryonaut RAM: G.Skill Trident Z 16GB (2x8GB) @ 3200MHz CL14 1.36V VGA: MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11G + Thermal Grizzly Minus Pad 8 + Kryonaut SSD: Samsung 860 EVO 1000GB CASE: Fractal Design Define C FANS: 3x Be quiet! Silent Wings 3 PSU: Be quiet! Dark Power Pro 11 850W Platinum AUDIO: Mackie CR4 + Sennheiser HD 598 SR + NeoMusicia microphone + Hicon by Sommer cables MONITOR: LG 32GK850G KEYBOARD: Sony VGP-UKB3 MOUSE & PAD: Razer Basilisk + SteelSeries QcK+

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa shiro » Št 19. Júl, 2018, 21:25

Dakovala :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 606
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa PETERPANs » Pi 20. Júl, 2018, 08:50

Vcera som si vsimol dalsiu podstatnu vec, moja MB ma dokonca socket AM3+, myslel som, ze podporuje iba AM3. To otvara dalsiu moznost, kupit iba CPU, konkretne AMD FX-8370. Pozeral som testy a je priblizne o tretinu a viac lepsi ako ten moj stary. A mozno by som mohol pouzit aj vylepseny chladic co som extra kupoval na Phenom II.

Otazne ale je ci chladic oddelim od CPU, z MB by sa mal vybrat v pohode. Povedzme si to tak oplati sa taky upgreade ak to stoji iba 150? Momentalne som hraval Wowko, Skyrim, Doom, Red Orchestra II a slo to pekne na FHD i na Phenome. A okrem ineho ma AMD FX-8370 podporu na 1866 MHz pre RAM, na Phenome som musel ist na 1600, lebo 1866 bolo nestabilne. Fakt neviem, oplati sa mi to? Je tam urcity narast, rozhodne by to bolo lepsie, len ci to stoji za to. Tuto otazku som otvaral i preto lebo vychadza novy datac na WoWko a snad by uz bolo treba trocha vylepsit to strasie PC.

AMD FX-8370 ma dokonca rovnaku spotrebu ako Phenom II 1075T.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6759
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa CageJ » Pi 20. Júl, 2018, 09:23

na to sa vyser, na hry je horší... oveľa
otázka na čo to vôbec chceš?

FX-8370 žere jak tank.

Užívateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 606
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa PETERPANs » Pi 20. Júl, 2018, 09:36

CageJ napísal:
Pi 20. Júl, 2018, 09:23
na to sa vyser, na hry je horší... oveľa
otázka na čo to vôbec chceš?

FX-8370 žere jak tank.
Zacinam pocitovat nemoznost hrat na FHD na novsich hrach. Napr. NFS Rivals sem tam robi artefakty, alebo mi niekedy ina hra zamrzne, ci obcasne sekne ... Iste najlepsie by bolo kupit uplne nove ale zdroje su stencene. Natiskala sa otazka ci este trocha nevylepsit stare a este naku dobu na tom pofrcat alebo vymenit cast stareho a neskor ten zvysok. Ak vymenim cast stareho, atk mi treba minimalne CPU, MB a RAM vymenit, tak aby to bezalo na 7. A neskor by som mohol vymenit Graficku kartu ... :cry: aj mne sa zda bohuzial, ze kupa "lepsieho AM3+ CPU" by boli skor vyhodene peniaze, mozno na rok dva a co potom ... asi pojdem tou druhou cestou.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: CPU: Podpora RAM

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 20. Júl, 2018, 12:25

Tiez myslim, ze by si mal radsej este vydrzat na tom, co mas teraz a skreckovat co najviac na novy pc.
Upgrade AM3 starinky nema moc zmysel, pretoze si hlavne limitovany (ne)moznostami rozsirenia. A upgrade neprinesie vyrazny vykonovy rozdiel, aby sa oplatil. HW samotny je uz beztak stary, cize tu vstupuje do hry este moznost jeho zlyhania, pretoze uz ma svoj vek.

O co viac si teraz nasetris a nebudes vyhadzovat na neefektivne upgrady, o to lepsi novy PC (resp. "creva" - doska, cpu, RAM) si mozes potom kupit - a budes mat novy HW, podporujuci dnesne veci, so zarukou. najblizsich par rokov nebudes musiet upgradovat vobec.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Procesory"