AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7282
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa shiro » Po 20. Jan, 2020, 11:14

Ten splitter vyzera byt daco pasivne, co len paralelne rozmnozi jeden vstup na X dalsich. V takomto pripade to doska vidi ako ako jeden fan - jeden udaj o rychlosti. Nieje mozne natlacit 4 rozne udaje o rychlosti do jedneho pinu na jednom fan konektore na doske, do ktoreho mas ten splitter pripojeny. Preto je mozne riadit iba vsetky fany v splitteri naraz a pravdepodobne vidis otacky iba z jedneho z fanov v splitteri.

Fany je dobre si zregulovat, Ryzenom 3000 skace teplota jak besna. V HWinfo je to tusim senzor Tcrtl/Tdie. Nieje to chyba, ich reporting je tak spraveny. Dam nacitat web a teplota vyleti na 3 sekundy z 38 na 58 a potom zase spadne nazad. Ked to mas na nejakej automatike, alebo nezregulovane, tak ti na par sekund vyleti cpu fan na max. Staci zregulovat CPU fan, aby otacky dvihal od 60C vyssie. Toto vacsinou staci, aby ti to nehucalo pri kazdej banalite, ked len robis office pracu a internetujes. Chladic CPU tieto vykyvy teplot dorovnava a nic sa neprehrieva. U tvojho vodnika si takto zreguluj fany na radiatore.

Vodnik ma 3x fan, co som pozeral na webe tak idu z toho asi 3 separatne kable, alebo vyrobca dodava kablovu "roztrojku" aby si to vedel pichnut do jedneho konektora. Skus obist ten splitter a pumpu pichni do PUMP_FAN1 a fany z radiatora cez tu roztrojku do CPU_FAN1
Rozlozenie konektorov najdes v manuali k doske.
Tie 3x silent wings 3 mas zapojene v konektoroch SYS_FAN2, 3 a 4? Ak nie, daj ich tam.

Zalezi od softwaru, kazdy moze ukazovat inac, ci rpm, ci %.
V tej mojej utilitke od dosky, kde si robim krivky, vyzera ta tabulka po otestovani fanu takto. Takze vies na akych % vykonu su +- ake otacky
Obrázok
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4048
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa Memnon » Po 20. Jan, 2020, 11:28

Skús Argus monitor, ako na sledovanie tak reguláciu
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5GHz(1.208V) / CPUcooler:Noctua NH-U14S/2x NF-A15+mx2 / RAM:4x8GB Patriot Viper, 4oooMhz(1.35V) / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12060 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R4 Titanium Grey + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

Užívateľov profilový obrázok
sanjuro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1110
Dátum registrácie: Ut 29. Dec, 2009, 18:45
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa sanjuro » Ut 21. Jan, 2020, 10:15

Ako som pisal v inej teme vymenim tie fany na aio za sw3, ked ich uz mam. Tu krivku nastavim tak ako si pisal, vsimol som si vcera ako to skace na par sekund a potom to znie ako na pretekarskej drahe, ticho zrazu nieco prefrci a zase ticho :).

Btw. skusal niekto undervolt na 3700x?
MB: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD 3700x Cooler: Alphacool Eisbaer 360 RAM: 2x8GB G.Skill 3600Mhz CL16 TridentZ Neo SSD: Intel Optane 900p 280GB SSD: Samsung 860 EVO 1TB GPU: Asus ROG Strix 2080ti OC @ +120MHz/+1250MHz PSU: Corsair RM750x Audio: Topping DX3 Pro v2 Case: Lian Li PC-O11 Dynamic White LCD: Dell S2716DG Mouse: Logitech G Pro Keyboard: Corsair K65 Speed Pad: Logitech G640 Headphones: AKG K712 Pro

Užívateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1197
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Bydlisko: HC

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa Famous » Ut 21. Jan, 2020, 10:31

Jo, skusal, ale najlepsie som na tom vykonovo s manual OC per CCX.
Samotne podvoltovanie mi sice znizilo teploty, ale frekvencia pri allcore nesla hore. Drzala sa na 4.1GHz, takto cez CCX mam 4.350 a 4.325 pri rovnakom napati.
CPU: R7-3700X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 2400CL12 @ 3200CL16 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Fractal Meshify C

Užívateľov profilový obrázok
sanjuro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1110
Dátum registrácie: Ut 29. Dec, 2009, 18:45
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa sanjuro » Ut 21. Jan, 2020, 11:01

Zaujimave. Pri rovnakom napati ako pri undervolte alebo pri stock? Co som pozeral tak to robili cez nejaky nastroj, reps. aj ryzen master by to udajne mal vediet. Nechces napisat nejaky tutorial ako postupovat, uprava voltage atd.? Pouzivas aj 1usmus power plan? Vcera som ho nahodil a all core sa mi zvysilo z 4.1 na 4.2
MB: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD 3700x Cooler: Alphacool Eisbaer 360 RAM: 2x8GB G.Skill 3600Mhz CL16 TridentZ Neo SSD: Intel Optane 900p 280GB SSD: Samsung 860 EVO 1TB GPU: Asus ROG Strix 2080ti OC @ +120MHz/+1250MHz PSU: Corsair RM750x Audio: Topping DX3 Pro v2 Case: Lian Li PC-O11 Dynamic White LCD: Dell S2716DG Mouse: Logitech G Pro Keyboard: Corsair K65 Speed Pad: Logitech G640 Headphones: AKG K712 Pro

Užívateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1197
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Bydlisko: HC

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa Famous » Ut 21. Jan, 2020, 11:52

Ako undervolt. Stock mi tam pchal prilis vela. Ked pridem domov, mozem sem nejake nastavenia hodit.
Aj ten powerplan pouzivam, ale tak nejak pri CCX OC som moc nebadal rozdiel. Aspon co sa tyka benchmarkov. Parkovanie jadier som nesledoval zatial.
CPU: R7-3700X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 2400CL12 @ 3200CL16 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Fractal Meshify C

Užívateľov profilový obrázok
sanjuro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1110
Dátum registrácie: Ut 29. Dec, 2009, 18:45
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa sanjuro » Ut 21. Jan, 2020, 14:00

Ok, hod sem vsetko co si nastavil v biose a ryzen masteri :)
MB: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD 3700x Cooler: Alphacool Eisbaer 360 RAM: 2x8GB G.Skill 3600Mhz CL16 TridentZ Neo SSD: Intel Optane 900p 280GB SSD: Samsung 860 EVO 1TB GPU: Asus ROG Strix 2080ti OC @ +120MHz/+1250MHz PSU: Corsair RM750x Audio: Topping DX3 Pro v2 Case: Lian Li PC-O11 Dynamic White LCD: Dell S2716DG Mouse: Logitech G Pro Keyboard: Corsair K65 Speed Pad: Logitech G640 Headphones: AKG K712 Pro

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7282
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 21. Jan, 2020, 14:11

Tiez som zvedavy, lebo nejak mi undervolt nesiel. Asi som robil daco zle.
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1197
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Bydlisko: HC

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa Famous » Št 23. Jan, 2020, 18:08

Chalani, az teraz som sa k tomu tak nejak stihol dostat.
Screenshoty z biosu najdete tu: https://jmp.sh/579NEIO
Plus jak to vyzera v RM, HWiNFO, CPUZ. Tie napatia su asi ocividne vsade random.

Kludne sa pytajte, hoci neviem ci vam odpoviem dostatocne fundovane. A pouzivam ten 1usmus powerplan.
CPU: R7-3700X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 2400CL12 @ 3200CL16 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Fractal Meshify C

Užívateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 401
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa JurajSlovakID » Ut 11. Feb, 2020, 15:55

Ryzen 9 3900X 4400@1.425V ale mam 4350 @ 1.4V
IF mam pretocene na 1900 (viacej neda) RAM 3800CL15
Spisska Nova Ves
PC: CPU: RYZEN 3900X @ 4350 1.33V @ 24vlakien, RAM: G.SKill Tritent Z 4400CL18 RGB @ 3800CL15T1, GFX: AMD Vega64, M.2 SSD Samsung 970 PRO 500GB, Start Windowsu: Obcas

Užívateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 401
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa JurajSlovakID » St 12. Feb, 2020, 16:44

Famous napísal:
Št 23. Jan, 2020, 18:08
Chalani, az teraz som sa k tomu tak nejak stihol dostat.
Screenshoty z biosu najdete tu: https://jmp.sh/579NEIO
Plus jak to vyzera v RM, HWiNFO, CPUZ. Tie napatia su asi ocividne vsade random.

Kludne sa pytajte, hoci neviem ci vam odpoviem dostatocne fundovane. A pouzivam ten 1usmus powerplan.
Tak ja verim tomu co mi povie bios.
Spisska Nova Ves
PC: CPU: RYZEN 3900X @ 4350 1.33V @ 24vlakien, RAM: G.SKill Tritent Z 4400CL18 RGB @ 3800CL15T1, GFX: AMD Vega64, M.2 SSD Samsung 970 PRO 500GB, Start Windowsu: Obcas

Užívateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1197
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Bydlisko: HC

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa Famous » Št 13. Feb, 2020, 08:17

V biose nastavis jednu hodnotu, ale LLC ti ju zmeni, takze moc relevantne info z biosu co sa tyka napatia pocas behu OS nezistis.
CPU: R7-3700X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 2400CL12 @ 3200CL16 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Fractal Meshify C

Užívateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 401
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa JurajSlovakID » Št 13. Feb, 2020, 09:02

restartuje mi pc pocas stability testov, mam LLC dat vyssie ci nizsie?
OK LLC5 to vyriesilo.
Spisska Nova Ves
PC: CPU: RYZEN 3900X @ 4350 1.33V @ 24vlakien, RAM: G.SKill Tritent Z 4400CL18 RGB @ 3800CL15T1, GFX: AMD Vega64, M.2 SSD Samsung 970 PRO 500GB, Start Windowsu: Obcas

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7282
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 16. Feb, 2020, 09:28

LLC sa lisi v zavislosti od vyrobcu dosky. Niekde je LLC5 najvyssie, inde najnizsie.
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
werwest
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 188
Dátum registrácie: So 30. Jún, 2018, 20:01
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD RYZEN 5 3600/X, 7 3700X, 3800X a Ryzen 9 3900X, 3950X

Príspevok od užívateľa werwest » Ne 16. Feb, 2020, 13:30

mne siel 3800X na 4,4 pri 1,325. Vymenil som skrinku, a toto nastavenie mi crashne v 0tej sekunde, na default sa vykuril az na 85 s FD celzius 240 (po starte hned 79 ani sa voda nestihla zohriat. prepastoval som nic). Tak som kupil eisbaera 240lt, a je to o trosku lepsie. dam tam este kryonauta a uvidime, ale ajtak mi nejde do hlavy preco len vymena skrinky vsetko pokazila. skusim to rozobrat a testnut tak

Napísať odpoveď

Návrat na "Procesory"