ako zacat programovat ?

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7634
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa newmi » Ut 16. Aug, 2011, 23:03

ono staci ked clovek naozaj chce a nauci sa ;) . Ja tiez okrem par lekcii Pascalu na vyske (co si uz ani nepamatam) som o programovani nemal sajnu. V praci som vsak zacal studovat makra vo VBA a co to sa naucil, bez vysvetlovania od inych. Proste vedel som, co to ma robit, viem po anglicky tak staci sa trochu v tom pohrabat a hybnut mozgovymi zavitami a aspon zaklady clovek pochyti.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Xiaomi Mi A2 myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438

Užívateľov profilový obrázok
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1572
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
Bydlisko: Bratislava

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa panasonic650 » St 17. Aug, 2011, 10:27

Zakladne rozhodovacie diagramy pouzivam aj po skoro 20r programovania... To co ucili na strednej a vyske treba nejako nahradit... Zacat s prazdnym papierom a hned pisat kod sa neda... Treba si najprv nacrtnut (tak aby tomu kolega rozumel) ze co sa ide robit.
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html

Užívateľov profilový obrázok
galen
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2355
Dátum registrácie: Št 01. Jún, 2006, 02:00
Bydlisko: Zilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa galen » St 17. Aug, 2011, 13:09

... tak tak ... ja po X rokoch praxe som dosiel do stavu, kedy kreslim vyvojaky

... do zdrojakov to potom prepise aj cvicena opica ...

ale ak je to zle navrhnute, tak koder moze byt akokolvek dobry, fungovat to nebude (resp. mozno bude, ale urcite nie dostatocne efektivne)
lava, prava, lava, prava ...

Užívateľov profilový obrázok
steel
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Pi 16. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa steel » Št 18. Aug, 2011, 23:24

Ak je koder dobry tak to, ze to je zle navrhnute odhali relativne rychlo. Potom je na funkcnom teame aby to prezentoval klientovi a snazil sa ho donutit k zmene :D

Ale vsetci vieme, ze "in the real world. this is just a nice dream" ...

Užívateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4141
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa scream » So 17. Sep, 2011, 16:06

ja dam za seba... zacat urcite s C... tam sa naucis zakladne veci programovania ako deklaracia a pouzivanie premennych, rozne datove typy, udajove struktury atd... ak budes mat pocit, ze si pobral ten zaklad proceduralneho jazyka, mozes prejst na nejaky obejktovy jazyk (C#, java...) a bude sa ti to lahsie chapat.
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, Colorful 1060 6g Gaminng, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W

XBOX ONE X

Užívateľov profilový obrázok
sanjuro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1173
Dátum registrácie: Ut 29. Dec, 2009, 18:45
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa sanjuro » Ne 18. Sep, 2011, 01:37

uplny zaciatocnik by mal zacat s pascalom, je to jednoduchy jazyk, nie pre srandu kralikov sa pouziva na strednych skolach na hodinach informatiky, potom C od herouta(C je zlozity jazyk) a nasledne OOP jazyky (C++,Java, C# - odporucam).
kto by mal problem s chapanim algoritmovania i pascalom, tak moze zacat s robotom karlom, najlepsie tou ceskou verziou kde uklada tehly :)
MB: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD 3700x Cooler: Alphacool Eisbaer 360 RAM: 2x8GB G.Skill 3600Mhz CL16 TridentZ Neo SSD: Intel Optane 900p 280GB SSD: Samsung 860 EVO 1TB GPU: Asus ROG Strix 2080ti OC @ +120MHz/+1250MHz PSU: Corsair RM750x Audio: Topping DX3 Pro v2 Case: Lian Li PC-O11 Dynamic White LCD: Dell S2716DG Mouse: Logitech G Pro Keyboard: Corsair K65 Speed Pad: Logitech G640 Headphones: AKG K712 Pro

Užívateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4141
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa scream » Po 26. Sep, 2011, 11:19

zaklady C niesu o nic tazsie ako zaklady pascalu... radsej sa ucit rovno syntax, ktora je blizsia vsetkemu ostatnemu ako zbytocne pasacal...to je ozaj pre zakladne skoly a pre pochopenie algoritmov.
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, Colorful 1060 6g Gaminng, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W

XBOX ONE X

Užívateľov profilový obrázok
M1ch4l
VIP
VIP
Príspevky: 6277
Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Kysucký Lieskovec / Praha

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa M1ch4l » Št 29. Sep, 2011, 23:45

prechod od Pascalu k C# je uplne v pohode, co sa tyka syntaxe.
Na co si treba zvykat, je objektove programovanie, to je uplne iny svet ako Pascal. To je zaklad dnesneho programovania a nejaky cas este asi aj zostane (netrufam si odhadovat vyvoj, este malo sekusenosti na to, ale iste je, ze c# bude dost pouzivany vdaka tomu, ze v nom sa daju spravit veci fakt rychlo)

Pochopit objektove programovanie a windows forms aplikacie to sa z knizky ani z citania neda, da sa povedat ze vseobecne sa takto neda naucit programovat. Treba mat aj nejake knizky alebo co (na algoritmy, o jazyku), ale treba hlavne skusat robit veci, a pokial sa nedari, pokial nevies, co a jak, tak googlit, hladat zdrojaky, pozerat tie zdrojaky. S tym sa chytis a ides.
Napriklad ak sa chce niekto naucit ako robit objektove programovanie, treba si skusit urobit nejaku hru. Moze to byt nieco uplne primitivne, ale az tam musia byt tie objekty a triedy a aby boli nejako rozumne poprepajane. Velmi dolezite je pri tomto mysliet na to, aby isli lahko pridavat veci.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ NuForce uDAC v2
Bike: Scott Aspect 20 2012 black/green; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
CPU i7 4790K bez OC + Noctua U12S; MB Sabertooth Z97 Mark 2; RAM HyperX Fury 16 GB; GPU RTX 2070 Armor; OS SSD 850 Evo 250GB; Storage 860 QVO 2TB, WD Black 2TB; PSU Seasonic G550; CASE Define R4 Arctic White Window; Peripherals Aorus AD27QD + DELL U2311H, Roccat ARVO, Logitech G903 + Razer Destructor 2, Blue Snowball

Užívateľov profilový obrázok
drastyk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 415
Dátum registrácie: So 30. Júl, 2011, 14:41
Bydlisko: Bratislava (27)

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa drastyk » Pi 30. Sep, 2011, 00:55

a co tak zacat asemblerom ? Clovek potom lepsie pochopí ako to cele funguje (nalpnanie registrov, adresacia...) Ked som to mal ako predmet na FEIke myslel som ze to je uplna hlupost ale nieco mi to dalo...
Spoiler: ukázať
MB: Asus Z170 Pro Gaming CPU: i7 6700K@4,5Ghz VGA: Gainward GTX 1070 PSU: Seasonic s12 520 W RAM: Corsair 16GB@3000 Mhz CASE: Define R3 Black Pearl Monitor: Benq 2411z 144Hz" Repro: Focal Alpha 65 DAC: Audient iD14 & nuForce uDac 2 Sluchádlá: Sennheiser HD 598

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15727
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Pi 30. Sep, 2011, 01:07

drastyk napísal:a co tak zacat asemblerom ? Clovek potom lepsie pochopí ako to cele funguje (nalpnanie registrov, adresacia...) Ked som to mal ako predmet na FEIke myslel som ze to je uplna hlupost ale nieco mi to dalo...
Assembler ? Kriste pane :). Mozno ak budes robit herne enginy, a mozno ani vtedy nie. Robim programatora profesionalne vyse 10 rokov, k tomu ~7-8 rokov skola + vlastny zaujem a studium, a assembler som vyuzil celkovo asi v 2 rokoch - jednym bol rocnik, kde sme sa assembler ucili a druhym bol KOP projekt pre maturitu, kde som uz nevedel co dat do programu tak som tam daval spracovanie CPUID instrukcii :).

Užívateľov profilový obrázok
kami_sama
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 445
Dátum registrácie: Po 05. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa kami_sama » Pi 30. Sep, 2011, 11:37

M1ch4l napísal:prechod od Pascalu k C# je uplne v pohode, co sa tyka syntaxe.
ved Turbo Pascal, Delphi a C# mal ako hlavneho tvorcu toho isteho cloveka: Andrejs Hejlsberg.
faugusztin napísal: Assembler ? Kriste pane :). Mozno ak budes robit herne enginy, a mozno ani vtedy nie. Robim programatora profesionalne vyse 10 rokov, k tomu ~7-8 rokov skola + vlastny zaujem a studium, a assembler som vyuzil celkovo asi v 2 rokoch ...
nehovorim, ze treba zacat assemblerom, ale programovanie neskonci pri vyssich programovacich jazykoch a'la C++/C#/Java. napr. vo vnorenych systemoch je C a ASM stale primarnym jazykom. tiez to pomoze, aby programator lepsie pochopil, ako procesor funguje. aj ked treba povedat, ze je to ista forma fetisizmu.

Užívateľov profilový obrázok
Zoltan Balaton
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 13109
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa Zoltan Balaton » Po 03. Okt, 2011, 15:40

skusal som hallo world..skompilovalo to..ulozilo do exe suboru,no ked ho spustim, prikazovy riadok len na zlomok sekundy preblikne..neviete preco ?
mam dev++ 4.9.9.2

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15727
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 03. Okt, 2011, 16:19

Mas konzolovu aplikaciu ? Nuz, dovod je ten, ze tvoja aplikacia zbehne, ale kedze je konzolova, tak po dokonceni Windows automaticky okno zavrie. Spusti si rucne prikazovy riadok (cmd.exe) a rucne si spusti svoj EXE subor.

Užívateľov profilový obrázok
materik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2120
Dátum registrácie: Št 10. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Humenné / BA (work)
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa materik » Po 03. Okt, 2011, 16:20

pridaj si pred return toto
getchar();

To je klasicky oblb na podrzanie konzoly... Cize program caka na zadanie nejakeho znaku
A ak by si robil aj nejaky input hodnot do konzoly, tak pridaj
fflush(stdin);
BA: PC -> Audinst HUD-mx1 -> Beyerdynamic Amiron Home
HE: PC -> M-Audio Audiophile 2496 -> NAD C316BEE -> Dali Zensor 1
Sony XPERIA XZ2 -> SONY WH-1000XM2

Užívateľov profilový obrázok
Zoltan Balaton
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 13109
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako zacat programovat ?

Príspevok od užívateľa Zoltan Balaton » Po 03. Okt, 2011, 16:43

dik,len som sa chcel uistit ze je to normalne

Napísať odpoveď

Návrat na "Programovanie"