Problém s Pascalom na novom PC

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
gamer222
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 485
Dátum registrácie: So 08. Nov, 2008, 10:50
Bydlisko: Bratislava

Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa gamer222 » Ne 09. Nov, 2008, 13:46

Prosím vás, poraďte mi, už neviem čo mám robiť...
na starom pc mi pascal išiel v pohode, ale prednedávnom som kúpil nový pc so štvorjadrovým procesorom, 4GB ramky a Borland Pascal sa mi hneď po zapnutí vypne... Keď spustím Turbo Pascal nechce sa roztiahnut na celú obrazovku... mám windows XP 32bit... možem len písať na malú a keď dám že spustiť program tak vypíše Procesor NTVDM obsahuje neplatnú inštrukciu CS:5180 IP:0456 OP:63 01 0b 90 00 Príkazom zatvoriť ukončíte aplikáciu... Mohol by mi niekto poradiť? Budem vám vďačný, pretože pascal dosť potrebujem
NTB: ASUS GL553VE: i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GT 1050ti 4 GB, 16 GB RAM

PatrikL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7619
Dátum registrácie: Ne 15. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Prievidza
Kontaktovať užívateľa:

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa PatrikL » Ne 09. Nov, 2008, 14:19

a čo freepascal? :)
inak akú to máš zostavu

Užívateľov profilový obrázok
pEpinko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 864
Dátum registrácie: Po 19. Máj, 2008, 09:31
Bydlisko: BA/NR

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa pEpinko » Ne 09. Nov, 2008, 15:04

Vyskusaj v DOS-boxe. Pokial teda pouzivas pascal pre dos...

gamer222
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 485
Dátum registrácie: So 08. Nov, 2008, 10:50
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa gamer222 » Ne 09. Nov, 2008, 15:11

Skúšal som borland pascal a ten mi zaplo a hneď vyplo... Potom som zapol Ten turbo pascal a otvorilo mi len okno a nedal sa roztiahnut na celu obrazovku a keď som chcel spustit nejaky program tak mi vypisalo to co som napisal v prvom prispevku... Zostavu mam AMD Phenom X4 9350e, 4GB ramka, Asus M3N-HD/HDMI matičná, ale napadlo ma či to nie je grafickou, lebo mam 2... na doske a potom normálnu, pretože mám zapnutú tu funkciu hybrid power či jak sa to volá... keď som vo windowse tak je zapnutá integrovaná a keď zapnem nejakú hru alebo náročnejšiu aplikáciu tak sa automaticky zapne normálna GeForce 9800GT kvoli šetreniu energie... tak neviem či mám niečo zmeniť v biose alebo čo mám spraviť...
NTB: ASUS GL553VE: i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GT 1050ti 4 GB, 16 GB RAM

gamer222
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 485
Dátum registrácie: So 08. Nov, 2008, 10:50
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa gamer222 » Ne 09. Nov, 2008, 15:12

a to je čo ten DOS-box?
NTB: ASUS GL553VE: i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GT 1050ti 4 GB, 16 GB RAM

Užívateľov profilový obrázok
Fester182
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1640
Dátum registrácie: Po 05. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Topoľčany
Kontaktovať užívateľa:

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa Fester182 » Ne 09. Nov, 2008, 16:14

stiahni si Dev-pascal :)
PS4 + OPTOMA HD 141X
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit

Užívateľov profilový obrázok
pEpinko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 864
Dátum registrácie: Po 19. Máj, 2008, 09:31
Bydlisko: BA/NR

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa pEpinko » Ne 09. Nov, 2008, 16:45

Dos box je program na emulaciu 16-bit prostredia DOS (velmi zjednodusene povedane). Stiahni si ho (je zadarmo), nainstaluj a pascal potom spustaj tak ze "pretiahnes" ikonku pascalu na ikonku dos boxu :).

S dev-pascalom akosi dobre skusenosti nemam (nechcelo mi tam nieco fungovat len uz si nespomeniem co, pouzival som to dost davno).

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15354
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ne 09. Nov, 2008, 16:51

Povodny Pascal od Borlandu ti nepojde, co by si aj chcel od programu starsieho ako desatrocie. Ak chces robit s Pascalom, tak skusaj Free Pascal.

gamer222
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 485
Dátum registrácie: So 08. Nov, 2008, 10:50
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa gamer222 » Ne 09. Nov, 2008, 16:57

nj, freepascal mi ide, lenže nepozná príkazy ako filledcircle, filledrectangle setpenwidth atď... navyše ani knižnicu grafika, takže musím stale pisať graph a tie parametre čo tam sú... a tiež sa neroztiahne na celú obrazovku a je len v okne ale aspoň dačo no, uvidíme jak si naňho zvyknem.. ešte vyskušam ten dos-box, to je asi moja posledná nádej...
najhoršie na tom je že zajtra máme písomku z informatiky a ja absolútne nič neviem... :smutny:

no už som vyskušal ten dos-box... spustilo mi to aj borland pascal, ale len v okne a ked dam spustit program tak sa vypne... ja uz to vzdavam... bude mi musiet stacit ten free pascal... tiez nechapem preco sa musim ucit taky stary programovaci jazyk, no len dufam ze mi rychlo zbehne tento rok, na dalsi uz zaciname s delphi tak to dufam ze uz mi pojde...
NTB: ASUS GL553VE: i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GT 1050ti 4 GB, 16 GB RAM

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7391
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Problém s Pascalom na novom PC

Príspevok od užívateľa gammaray » Po 10. Nov, 2008, 18:06

Teraz budem totalne OT, ale neda mi to. Naco si sa pytal na radu o zostavu sem - LINK ked si si aj tak kupil AMD :rolleyes: fakt nechapem.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Napísať odpoveď

Návrat na "Programovanie"