Strana 1 z 1

delphi a funkcia

Napísané: Po 25. Sep, 2006, 22:49
od užívateľa LittleMan
zdravim vsetkych programatorov Delphi. Mam taky problem:

Kód: Vybrať všetko

functiondowncase(znak:string):string;
begin
 for i:=1 to length(znak) do begin
  znak[i]:=chr(ord(znak[i])+32);
 end;
end;
funkcia by mala zmenit velke pismena na male, este tam neni podmienka, aby ignorovala ine znaky ako velke pismena, ale to nie je problem...
ide o to, ze ked aplikujem ten zdrojak priamo na retazec textu vo vnutri procedury, tak ide bez problemu, ale ked ho definujem ako horeuvedenu funkciu a chcem tuto pouzit na retazec v procedure, tak namiesto zmeneneho mi retazec vymaze a vrati prazdnu premennu ...

Vie mi dakto povedat, kde robim problem?

Re: delphi a funkcia

Napísané: Ut 26. Sep, 2006, 13:35
od užívateľa CobrA
LittleMan napísal:zdravim vsetkych programatorov Delphi. Mam taky problem:

Kód: Vybrať všetko

functiondowncase(znak:string):string;
begin
 for i:=1 to length(znak) do begin
  znak[i]:=chr(ord(znak[i])+32);
 end;
end;
funkcia by mala zmenit velke pismena na male, este tam neni podmienka, aby ignorovala ine znaky ako velke pismena, ale to nie je problem...
ide o to, ze ked aplikujem ten zdrojak priamo na retazec textu vo vnutri procedury, tak ide bez problemu, ale ked ho definujem ako horeuvedenu funkciu a chcem tuto pouzit na retazec v procedure, tak namiesto zmeneneho mi retazec vymaze a vrati prazdnu premennu ...

Vie mi dakto povedat, kde robim problem?
takze:
prepokladam ze tu medzeru za "function" tam v zdrojaku mas, dalsia vec, ty beres navratovu hodnotu funkcie alebo si to posielas cez znak? Lebo ak cez ten znak, tak by to malo byt nejak oznacene ze sa to posiela ako referencia na premennu a nie samotna premenna (neviem ako sa to robi v Delphi, to su iba taky vseobecny princip. Ako z toho beres navratovu hodnotu napr

Kód: Vybrať všetko

premenna=funkcia(param,praram...);
tak by tam malo byt nieco ako

Kód: Vybrať všetko

return hodnota;

Napísané: So 30. Sep, 2006, 00:33
od užívateľa kremso
Prilis do Deplhi nevidim ale za cias Pascalu by ti tam chybalo var znak:string

Napísané: Št 12. Okt, 2006, 20:48
od užívateľa LittleMan
teraz sme uz na infike preberali aj pouzitie funkcii - ten vystup (return, co pisal cobra) sa v delphi realizuje ulozenim vystupu do premennej "result" a to som vtedy nevedel ...

Napísané: Št 12. Okt, 2006, 20:57
od užívateľa CobrA
LittleMan napísal:teraz sme uz na infike preberali aj pouzitie funkcii - ten vystup (return, co pisal cobra) sa v delphi realizuje ulozenim vystupu do premennej "result" a to som vtedy nevedel ...
tam niekde bude asi aj problem :wink: