delphi a funkcia

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
LittleMan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: NR - okolie, Brno
Kontaktovať užívateľa:

delphi a funkcia

Príspevok od užívateľa LittleMan » Po 25. Sep, 2006, 22:49

zdravim vsetkych programatorov Delphi. Mam taky problem:

Kód: Vybrať všetko

functiondowncase(znak:string):string;
begin
 for i:=1 to length(znak) do begin
  znak[i]:=chr(ord(znak[i])+32);
 end;
end;
funkcia by mala zmenit velke pismena na male, este tam neni podmienka, aby ignorovala ine znaky ako velke pismena, ale to nie je problem...
ide o to, ze ked aplikujem ten zdrojak priamo na retazec textu vo vnutri procedury, tak ide bez problemu, ale ked ho definujem ako horeuvedenu funkciu a chcem tuto pouzit na retazec v procedure, tak namiesto zmeneneho mi retazec vymaze a vrati prazdnu premennu ...

Vie mi dakto povedat, kde robim problem?
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)

Užívateľov profilový obrázok
CobrA
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 87
Dátum registrácie: St 06. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Prievidza@home / Brno@school
Kontaktovať užívateľa:

Re: delphi a funkcia

Príspevok od užívateľa CobrA » Ut 26. Sep, 2006, 13:35

LittleMan napísal:zdravim vsetkych programatorov Delphi. Mam taky problem:

Kód: Vybrať všetko

functiondowncase(znak:string):string;
begin
 for i:=1 to length(znak) do begin
  znak[i]:=chr(ord(znak[i])+32);
 end;
end;
funkcia by mala zmenit velke pismena na male, este tam neni podmienka, aby ignorovala ine znaky ako velke pismena, ale to nie je problem...
ide o to, ze ked aplikujem ten zdrojak priamo na retazec textu vo vnutri procedury, tak ide bez problemu, ale ked ho definujem ako horeuvedenu funkciu a chcem tuto pouzit na retazec v procedure, tak namiesto zmeneneho mi retazec vymaze a vrati prazdnu premennu ...

Vie mi dakto povedat, kde robim problem?
takze:
prepokladam ze tu medzeru za "function" tam v zdrojaku mas, dalsia vec, ty beres navratovu hodnotu funkcie alebo si to posielas cez znak? Lebo ak cez ten znak, tak by to malo byt nejak oznacene ze sa to posiela ako referencia na premennu a nie samotna premenna (neviem ako sa to robi v Delphi, to su iba taky vseobecny princip. Ako z toho beres navratovu hodnotu napr

Kód: Vybrať všetko

premenna=funkcia(param,praram...);
tak by tam malo byt nieco ako

Kód: Vybrať všetko

return hodnota;
Notebook Toshiba Satellite M70-340

Užívateľov profilový obrázok
kremso
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 165
Dátum registrácie: Št 22. Júl, 2004, 14:00
Bydlisko: Trnava (19)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa kremso » So 30. Sep, 2006, 00:33

Prilis do Deplhi nevidim ale za cias Pascalu by ti tam chybalo var znak:string
Leopold Kronecker: Boh vytvoril cele cisla, vsetko ostatne je vytvorom cloveka

LittleMan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: NR - okolie, Brno
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa LittleMan » Št 12. Okt, 2006, 20:48

teraz sme uz na infike preberali aj pouzitie funkcii - ten vystup (return, co pisal cobra) sa v delphi realizuje ulozenim vystupu do premennej "result" a to som vtedy nevedel ...
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)

Užívateľov profilový obrázok
CobrA
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 87
Dátum registrácie: St 06. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Prievidza@home / Brno@school
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa CobrA » Št 12. Okt, 2006, 20:57

LittleMan napísal:teraz sme uz na infike preberali aj pouzitie funkcii - ten vystup (return, co pisal cobra) sa v delphi realizuje ulozenim vystupu do premennej "result" a to som vtedy nevedel ...
tam niekde bude asi aj problem :wink:
Notebook Toshiba Satellite M70-340

Napísať odpoveď

Návrat na "Programovanie"