Pascal ked idem na FRIcku?

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
Užívateľov profilový obrázok
petko182
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 202
Dátum registrácie: So 31. Dec, 2005, 20:00
Bydlisko: Dolný Kubín - Bratislava

Pascal ked idem na FRIcku?

Príspevok od užívateľa petko182 » Ut 05. Sep, 2006, 15:05

Nechcem nikoho nastvat,ked sa opytam cim zacat, ale je tu toho strasne vela popisane a stale neviem co je lepsie pre mna ako zaciatocnika...Ide o to ze idem na Vs do ZA na FRI a bolo by super keby ze mam uz dake tie zaklady z programovania... Poradte teda s cim zacat...ak tam niekto studoval urcite bude vediet poradit. Dakujem
Naposledy upravil/-a petko182 v Ut 19. Sep, 2006, 17:25, upravené celkom 1 krát.
MB:ASUS P5Q PRO__ CPU:Intel E 5200__VGA:Ati 4870 X2__RAM:2*2 GB A-Data Vitesta extr. edition__HDD:WD 640 GB__PSU:Enermax Pro 82 625W__CASE:Antec 300__Mouse:Roccat Kone__Keyboard:Logitech wave

Užívateľov profilový obrázok
CrakeN
Ban
Ban
Príspevky: 1654
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: MALACKY (16)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa CrakeN » Ut 05. Sep, 2006, 15:07

pozri si dredy starsieho datumu, nieco dozadu ... je to tu preberane asi 3x, takze najdes, co hladas ...

Užívateľov profilový obrázok
kremso
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 165
Dátum registrácie: Št 22. Júl, 2004, 14:00
Bydlisko: Trnava (19)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa kremso » St 06. Sep, 2006, 22:51

Vyborne, dovolim si napisat sem svoj postreh z posledneho roka. Clovek sa zrazu rozhodne ze zacne programovat (z akehokolvek dovodu). Nasleduje:

1. V akom jazyku budem programovat? A nasledne napise na 5 roznych for ze aky jazyk je ten najlahsi a najlepsi a najmodernejsi. Ked chces programovat najprv si rozmysli co chces programovat. (Ono vediet z kazdeho rozku trosku je fajn, ale daleko sa s tym nedostanes. Omoho lepsie je vediet z kazdeho rozku trosku jednemu rozku sa aj naozaj venovat.) Nechcel by si predsa umyvat auto telefonom, ze?

2. V akom prostredi budem programovat? A nasledne napise na 5 roznych for ze ake IDE je najkrajsie, najrychlejsie a (?)... A potom prechadza po strankach vyrobcov a prezera obrazky.

3. A z akej knizky sa to naucim? A znova na forum a do knihkupectva a na google.

A vysledok? Aj tak kazdy skonci pri C++ (preco ?) a polovica skonci s C++ pri prvom pointeri. A sam si aj na to preco odpoviem - pretoze v C++ sa robia hry, ako je vseobecne zname a C++ je najrychlesi jazyk na svete (a o to predsa ide, vsak Hello world a graficka kalkulacka su narocne aplikacie). (a btw. hry sa pisu v Ccku)

Dufam ze som nevyznel arogantne (a nikho neurazil), len som vyjadril svoj nazor na dnesneho zacinajuceho programatora, kto mi neveri, nech si pozrie toto forum, nech si pozrie napr. zive.sk a kopec inych cz/sk for.

Dufam ze sa raz dockam toho, ze si mladi programatori uvedomia, ze programovanie nie je o jazyku, ale o programovani samotnom. Ale to sa asi nestane skor, pokym jedinym jazykom nebude Qbasic, jedinym IDE modra obrazovka a jedinou knihou strojom pisany manual.

Ale aby som nebol uplne OT, na kazdej skole (co sa tyka informatiky) budes robit v C (nie v C++).
Leopold Kronecker: Boh vytvoril cele cisla, vsetko ostatne je vytvorom cloveka

Užívateľov profilový obrázok
galen
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2355
Dátum registrácie: Št 01. Jún, 2006, 02:00
Bydlisko: Zilina
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa galen » Št 07. Sep, 2006, 01:20

Treba zvazit predpoklady ... ides sa ucit programova,t aby si preliezol par rocnikov na ZuFri, alebo sa ides ucit programovat, aby si to potom niekedy v zivote mohol pouzit ?

Ak to prve, tak vezmi PASCAL, a zacni s procedurkami, funkciami ... pointerami, a pripadne objekty. Viac sa na FRIcke v spackale neprebera... a je to v podstate napln celeho 1. rocnika ...
V kazdom pripade si zapis predmety "praktikum z programovania 1" a 2 ... to je najma pre tych, co v zivote programovanie nevideli ...

Co sa tyka cecka, tiez ho tam maju, tusim az nejak 2-3 rocnik, co uz je pomerne neskoro, vzhladom na fakt, ze medzicasom uz musis zacat robit bakalarku ... takze samostudium neuskodi ...

C/C++/C# je vpohode, bezproblemov zozenies zamestnanie, a da sa v tom spravit cokolvek len uznas za vhodne ...

Pripadne zvaz moznost JAVAy, ale ... mno ...

Kedze budes iba 1vak, tak v kazdom pripade pascal, na tom sa to tam uci :(

PS: uprav si nazov Threadu na nieco ine ako je HELP ... nieco ako ... V com sa ucit programovat, ked idem na FRI - ZUZa

Užívateľov profilový obrázok
andynko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 901
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00
Bydlisko: Martin

hm

Príspevok od užívateľa andynko » Št 07. Sep, 2006, 08:34

na FRI budete robit v Pascale :D

takze si to pozri, pre pascal cez google najdesmnoho navodov, programikov...

BTW ak ides na FRI a nevies programovat, tak odchadzas po pol roku :))))))))))

Užívateľov profilový obrázok
dixon
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 150
Dátum registrácie: So 28. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: BA / TR
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa dixon » Št 07. Sep, 2006, 09:55

Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
- potrebujes to hned v prvom rocniku
Potom uz postupne prejdes na objektove programovanie. Teraz to tam zase riedi p Faktor, takze by som sa urcite vrhol do prudkeho samostudia, ak si este neprogramoval.

Užívateľov profilový obrázok
andynko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 901
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00
Bydlisko: Martin

Príspevok od užívateľa andynko » Št 07. Sep, 2006, 10:01

dixon napísal:Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
- potrebujes to hned v prvom rocniku
Potom uz postupne prejdes na objektove programovanie. Teraz to tam zase riedi p Faktor, takze by som sa urcite vrhol do prudkeho samostudia, ak si este neprogramoval.
heh, u Faktora som si spravil ocko :))) ked som mu povedal, ze idem prednasat na Infovek a konferenciu Sanet :) avsak programovat sa mi nechcelo a odisiel som po 5 mesiacoch z FRI :D

Užívateľov profilový obrázok
dixon
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 150
Dátum registrácie: So 28. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: BA / TR
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa dixon » Št 07. Sep, 2006, 10:05

andynko napísal:
dixon napísal:Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
- potrebujes to hned v prvom rocniku
Potom uz postupne prejdes na objektove programovanie. Teraz to tam zase riedi p Faktor, takze by som sa urcite vrhol do prudkeho samostudia, ak si este neprogramoval.
heh, u Faktora som si spravil ocko :))) ked som mu povedal, ze idem prednasat na Infovek a konferenciu Sanet :) avsak programovat sa mi nechcelo a odisiel som po 5 mesiacoch z FRI :D
Mna programovanie celkom bavi, takze vsetky prog. predmety zvladam v poho. Nenavidel som ekonomicke predmety, ale uz ziaden taky nebudem mat, takze v poho. Uz som tam stvrtak :D

Sorry za OT :red:

Užívateľov profilový obrázok
petko182
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 202
Dátum registrácie: So 31. Dec, 2005, 20:00
Bydlisko: Dolný Kubín - Bratislava

Príspevok od užívateľa petko182 » Št 07. Sep, 2006, 16:20

dixon napísal:
andynko napísal:
dixon napísal:Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
- potrebujes to hned v prvom rocniku
Potom uz postupne prejdes na objektove programovanie. Teraz to tam zase riedi p Faktor, takze by som sa urcite vrhol do prudkeho samostudia, ak si este neprogramoval.
heh, u Faktora som si spravil ocko :))) ked som mu povedal, ze idem prednasat na Infovek a konferenciu Sanet :) avsak programovat sa mi nechcelo a odisiel som po 5 mesiacoch z FRI :D
Mna programovanie celkom bavi, takze vsetky prog. predmety zvladam v poho. Nenavidel som ekonomicke predmety, ale uz ziaden taky nebudem mat, takze v poho. Uz som tam stvrtak :D

Sorry za OT :red:
Ako citam tak asi nebudem chodit v ZA po krcmach,ale na izbe budem makat v pascali :lol: Nastastie byvali spluziak a uaroven terajsi na VS vie dobre v pascali robit...Preto som sa pytal,pretoze ten PASCAL sa mi zdal dost zastarali... ale aj tak sa tomu nevyhnem :lol:
MB:ASUS P5Q PRO__ CPU:Intel E 5200__VGA:Ati 4870 X2__RAM:2*2 GB A-Data Vitesta extr. edition__HDD:WD 640 GB__PSU:Enermax Pro 82 625W__CASE:Antec 300__Mouse:Roccat Kone__Keyboard:Logitech wave

Užívateľov profilový obrázok
Payne
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Ne 13. Mar, 2005, 20:00
Bydlisko: Poprad (18)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Payne » Pi 08. Sep, 2006, 20:44

V prvom rade si daj otazku, na skole kam chodis, alebo budes chodit, co sa uci...

A to sa uc...

Ked nic, tak ja by som ti odporucil cecko, zda sa mi to lepsie a zrozumitelnejsie ako Pascal a mas aj vecsie vyuzitie...

A ako pisal Kresmo, nejde o to v com programovat, ale pochopit vseobecne programovanie - co je to premenna, funkcia, pointer, buffer overflow, atd.

A zapis zmaknes rychlo, hlavna vec je tomu fest chapat a hlavne robit vela aj ked malych a na zaciatku dost zbytocnych programov...

A este dalsia velmi potrebna vec - najst niekoho kto ti bude radit, ked budes v koncoch...
CPU : Celeron 1200MHz&1440MHz - 12*120MHz, DVD : Sony DRU 800A,
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Re: HELP

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » So 09. Sep, 2006, 00:22

petko182 napísal:Nechcem nikoho nastvat,ked sa opytam cim zacat...
Zacni tym, ze das threadu vystizny nazov. Pretoze :

1.) - su tu pravidla a v nich napisane
10- thread musi mat vystizny nazov ktory nieco hovori o otazke/teme. Thready s nazvom ako "Pomozte mi!!!", "Otazka"...budu bez upozornenia zmazane. Takisto nepouzivajte sposoby na zvyraznenie threadu ako velke pismena apod. napr. "PROSIM POMOC", "AKO NA TOTO" ...
2.) - ak bude mat v buducnosti niekto podobny problem, ako by ho mal hladat? Da vyhladavat slovo HELP???

Napísať odpoveď

Návrat na "Programovanie"