10GLAN

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15510
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 23. Mar, 2020, 21:47

Thunderbolt 3 nie je USB.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13992
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa Snake » Po 23. Mar, 2020, 21:50

A este raz sa pozri na pouzity protokol





.

Užívateľov profilový obrázok
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3028
Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa stanomx » Po 23. Mar, 2020, 21:54

pockat nieje uz usb co to dokaze? myslim 3.2 abo tak nejak
__
EDIT.
teda netvrdim ze extistuje, ale technicky to mozne je nie
RAMMSTEIN

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13992
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa Snake » Po 23. Mar, 2020, 22:21

Teoreticky iba. USB3x2x2x2x2 ci jak to teraz dementi volaju, ma teoreticky limit 20gbps. USB je polling interface, tzn CPU musi robit IRQ vzdy ked sa cez USB nieco prenasa. Standardny paket mas cca 672 bitov (6oct MAC, 2 typ, CRC 4by, 46by obsah; nasledne 20by L3 {delimiter, preambula vpredu vzadu a potom timing}, cize cca 84bytov = 672 bitov

10 000 000 000b/s / 672b/p = 14 880 952 380 pps. Kazdy ramec musis spracovat na L1 (co ma na starosti SoC), nasledne na L2 (co si tiez vezme cca SoC) a potom ide L3 (SW/OS a pod). Pri plnej zatazi by si teda potreboval pri plnej prevadzke CPU pytat sa ZA SEKUNDU takmer 15 miliard krat, samozrejme nie sme debili aby sme si nerobili buffer, na 30 miliard dotazov (jednosmerne) na spracovanie debilneho ethernetu by si potreboval 30 GHz jadier ktore by nic ine nerobili. Ok, mas buffer, robis to povedzme kazdych tisic krat (IRQ), lebo moderne CPU nam spracuje tak 10^6 az 7 instrukcii za sekundu, stale to vychadza ze taka sietovka ti spapa tak 20% vykonu CPU (za predpokladu ze mas DMA, co samozrejme pri USB nemas, takze si prirataj RAM, spracovanie a pod).

Preto s prichodom 10gige sa zacali objavovat veci ako RSS/VMQ, RDMA a podobne srandy, lebo jednoducho cisto CPU komunikacia (co USB je) neni proste mozna, pri 10gbe USB adapteri by si vytiahol tak 6,5Gb/s, iste niekedy budu, ked na to budu CPU, teraz isto nie. Napajanie je dalsi faktor.

Pcie je oproti tomu mastering interface, ktory ma DMA, takze si moze palit IRQ do CPU ako chce a kedy uzna za vhodne, vysledky si vezme priamo z RAM/SRAM, nic to vsak nemeni na tom ze aj to da beznym home PC dost zahul. Dva Xeon goldy s direct ipsecom voci sebe idu srat kocky ked maju connect, nie daka trapna i7/i9/rezen





.

Užívateľov profilový obrázok
BiFino
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1337
Dátum registrácie: So 19. Jan, 2013, 18:24
Bydlisko: Bratislava

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa BiFino » Po 23. Mar, 2020, 22:31

Snake, dakujem za vycerpavajuce vysvetlenie.
Spoiler: ukázať
CPU: i7 - 8700K (delid) OC 5,1 GHz
MB: MSI Z370 gaming M5
RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
VGA: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO
HDD: 1 TB + 2x 3 TB raid0 + Scythe Himuro
SSD: Samsung 960 evo 1 TB + vlastné pasívne chladenie
PSU: SF golden king 550W
Case: FRACTAL Define R5 Black + 5x 140 fan
CPU cooler: SCYTHE Mugen 5 Rev. B
Monitor: ASUS ROG Swift PG278Q
Myš: steelseries Rival 310
Klávesnica: Fnatic RUSH Pro Silent, Red MX Cherry Switches
Podložka: Steelseries DEX

Užívateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 479
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa JurajSlovakID » Ut 24. Mar, 2020, 08:46

inak ten clanok na pct je 1rok stary... podla mna hlavnym slapadlom bude ked to zacnu davat do lepsich modeloch dosky (niektore uz su 10, niektore "len" 2.5)
100 za sietovku je vela ale ked prerabam dom tak to su proste naklady za "dnesny luxus" a "do buducnosti"
edit: dal som do ebayu "10Gb network card" - ktoru z nich mam teda kupit ?
Spisska Nova Ves
PC: CPU: RYZEN 3900X @ 4350 1.28V @ 24vlakien, Chladic Kraken X72, RAM: G.SKill Tritent Z 4400CL18 RGB @ 3800CL15 CR 2T, GFX: AMD Vega64, MB:asus hero VII X470, M.2 SSD Samsung 970 PRO 500GB, Start Windowsu: Vzdy

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8887
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa HellAngel » Ut 24. Mar, 2020, 09:09

ja by som si spravil kvalitnu struktrku, to je zaklad a siel do 1GB. na 10 GB v domacnosti by som sa zatial vykaslal. 1GB postavis relativne za rozumne peniaze aj so schopnym HW
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 479
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa JurajSlovakID » Ut 24. Mar, 2020, 09:16

no jo ale kvalitnu strukturu spravim aj s 10G a to si dam este viacej zalezat
https://www.six.sk/index.php?page=press
uz len ubohy svk internet exchange ma aj 200Gb+200Gb linky.. tam tie karty chladia vodnym chladenim ?
Naposledy upravil/-a JurajSlovakID v Ut 24. Mar, 2020, 12:08, upravené celkom 1 krát.
Spisska Nova Ves
PC: CPU: RYZEN 3900X @ 4350 1.28V @ 24vlakien, Chladic Kraken X72, RAM: G.SKill Tritent Z 4400CL18 RGB @ 3800CL15 CR 2T, GFX: AMD Vega64, MB:asus hero VII X470, M.2 SSD Samsung 970 PRO 500GB, Start Windowsu: Vzdy

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7354
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 24. Mar, 2020, 09:18

ee, vzduchom. Ale karty maju specializovane ASIC cipy, je to rychle a efektivne, stiha sa to chladit.
Snake napísal:
Po 23. Mar, 2020, 21:32
...necitujem, bolo by to dlhe, tak len odpovede...
Kolizie standardov - co presne myslis? Spatnu kompatibilitu? Ved na to aby si mohol mat na LAN nejaku rychlost, ju musia podporovat vsetky zariadenia. Inac to nema zmysel, ak nejake ma byt pomalsie.

I350 QGbE - Ano, profi serverove riesenie.

Kable - Stale je to krutena dvojlinka + tienenie, s istymi zmenami, samozrejme. Cat7, umoznujuci 10GBe po kabli bol schvaleny uz v 2002.
V 2008 pridali podporu aj na starsi Cat6 -> Cat6a. Cez 10r a stale to akoze nieje rozsirene?

"Nedosiahnutelne" 10GBe doma - objednal by som si aj 100GBe, keby mali ceny pre normalnych ludi. Natahat optiku v dome tiez nieje problem, akurat bacha na ohyby :-) S nastupom SSD je zrazu najpomalsi clanok dnes bezna domaca 1Gbit LAN.

Inac dobre si to napisal s tym USB, pochopitelne aj pre laika. Je jasne, ze sa to musi riesit vlastnymi cipmi, aby to stihalo. No za tych X rokov, co sa pouzivaju, by som cakal uz vacsiu dostupnost 10GBe zariadeni aj pre beznych ludi.
werwest napísal:
Po 23. Mar, 2020, 21:40
Som chcel povodne zhejtit sira ale naco? Po tomto ho musi byt kazdemu luto, a je skoda casu nieco pisat. Naco? On ajtak bude zacykleny trepat to svoje ako nejaky jeho zly pokus nieco nakodit.
A ako by si to riesil ty? Namiesto hejtenia nam ukaz svoju mudrost ;)
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4497
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 24. Mar, 2020, 10:30

ja by som skor povedal naopak, ty povedz ako by si si to predstavoval, ale prosim, inym stylom ako ze pouzijes slovo "chip" alebo "asic" a tym si celu problematiku vyriesil.

Jedine co mozes v dnesnej dobe spravit je natiahnut si Cat7, vedla toho jedno vlakno a dufat ...
Ja som si v dome natiahol vsade CAT7, aj na kamery, dal vsade CAT6A konce, nahodil 1gbps switch za 150€, 1gbps router za 140€ a cakam kedy budem moct vymenit zariadenia :)

a nie, 1gbps nieje limitujuci, da sa s tym pomerne v pohode zit doma

Odporucim ti len jedno, zisti si poriadne ako fungoval napriklad 10mbps vs 100Mbps a 100mbps vs 1gbps 1g vs 10g.. a mysllim tym ze si pozri ake kodovania na prenos pouzivaju a ake javy sa tam vyskytuju a mozno pomaly dojdes k tomu preco su tam schieldingy, preco tie karty hreju a co sa tam vlastne deje
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4746
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: 10GLAN

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 24. Mar, 2020, 11:26

tu sa tu nasplietalo :D , kto nepouziva 25/40/100Gbit nespravil nic pre slovensky hip hop

Obrázok
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"