Upgrade 5 rocnej zostavy

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
Energetik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 300
Dátum registrácie: St 18. Feb, 2015, 11:23
Bydlisko: Humenné/Ba

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa Energetik » Pi 28. Feb, 2020, 16:13

ja som niečo podobné riešil 2roky do zadu na svojej i5 4690k + z97 a 16GB ram, ale grafika GTX 1070, pri veľa záložiek a zapnutej hre som citil jemné sekanie. Prípadne pri hraní DCS ale tá hra je riadne pažravá. Najviac mi pomohlo že som vypol prehliadač alebo som aspoň pozatváral záložky ktoré som dlhú dobu nepoužíval. Pri hrách niektorých hrách mi celkom pomohlo aj pretaktovanie CPU na 4,5 GHz, a to aj v hrách kde som nemal CPU na 100%. Ak si dobre pamätám tak na GTA V mi vzrástlo o 15-20fps. Ale keďže som chcel 1TB SSD disk a ľúto mi bolo kupovať SATA keďže za rovnakú cenu sa už predáva NVMe tak som už vymenil za R5 3600 a B450. Rozdiel je citeľný, nie sú prepady fps, ale mne mohlo pomôcť nový CPU RAM ale aj SSD.
Určite skús pretaktovať na 4,3 prípadne ak máš dobrý chladič aj na 4,5. Viac neviem či má zmysel
CPU: AMD Ryzen 5 3600 + scythe mugen max, MB: MSI B450 Tomahawk MAX, GPU:Gainward GTX 1070 Phoenix , PSU: XFX 550 bronze, RAM: Patriot 2x8GB 3400, SSD: Samsung 970 EVO NVMe M2 1TB + Crucial M500 250GB, HDD: Seagate Baracuda 1TB+2TB, CASE: Fractal Design 2500

Bike: Kona Blast Deluxe 2010
YT Jeffsy 29 AL 2018


"mať a nemať milión, to sú dohromady dva milióny" Esterad Thyssen (Zaklínač)

Sugyi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 262
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa Sugyi » Pi 28. Feb, 2020, 18:44

Hm, kedze v hrach ti nejde o narocne nove tituly tak by som sa zaoberal zatvaranim prace pred hranim. Musis zvazit ci ti tych cca 300+ eur stoji za par kliknuti.
Vo Firefoxe sa napr. da nastavit, ze mi obnovi session. Neotvara nanovo vsetky karty az ked sa na ne prekliknem. Neviem ako v Chrome. Pred hranim vypnes a uvolnil si 5gb ram. Cize to nie je potom taky bottleneck. Neviem ako je to s PS. Ale ked mas SSD nemal by to byt porod zatvorit a otvorit ked sa ides hrat.
Imho investuj len do RAMiek ked chces o nieco pohodlnejsi zivot (teoreticky to nevypinat). A tiez bez len tie co su dostupne. Nie, ze kupit 4ks a 2ks co mas predat. Iba dokupit 2ks. Vybrat adekvatne parametrami a mas. Podla mna ked zainvestujes do tych ramiek tak nebudes musiet vymienat.

Teoreticky ked sa naucis vypinat veci pred hranim tak nemusis investovat vobec. Vies si to sam otestovat, ze ked mas nanovo zapnuty comp bez pustenych inych veci tak ti musia hry ist minimalne tak svizne ako na notebooku. Pre pohodlnejsiu pracu sa asi ale oplati investovat tych 50eur do ramiek. Ked to mas na pracu tak si DPH odpises a este mas aj naklad.

Užívateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3764
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa scream » So 29. Feb, 2020, 11:45

amen :D
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, Colorful 1060 6g Gaminng, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W

XBOX ONE X

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20990
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa dexterav » So 29. Feb, 2020, 12:03

čo sa týka grafiky už 1650S je cca +15%
čiže 580/590 resp od 5500XT+
1070+ resp 1650s a viac už bude mať vyššie fps hrách
a realisticky by mohla už 1650s mať viac fps v niektorých hraách ako 1070 v notebooku :D
hlavne ak by to bola mq
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTX + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

nrayn
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 14:10
Bydlisko: Bratislava

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa nrayn » Ut 03. Mar, 2020, 22:39

Cize takto asi?

2x tieto
https://www.alza.sk/corsair-8gb-ddr3-16 ... 360113.htm
Len to ma dost ine parametre jak ta moja...

A skusim predat na bazosi tu moju 970 za povedzme 80 eur aspon a kupim si rx 580 (hlavne kvoli 8GB), s doplatkom mozno 40-50 eur
tiez z bazosa... Takze vseho vsudy by ma to vyslo na nejak 120 eur cely upgrade a mal by som pokoj na nejaku dobu.

Ti co sa pytate, ze preco nezatvaram taby a okna, realne tych tabov mam asi 150 ked som to teraz odhadol, z toho pouzivam asi 50 aktivne
a nechce sa mi zatvarat browsery fakt, aj ked viem, ze sa daju obnovit, ale uz sa mi aj par krat neobnovili a velmi vesely som z toho nebol.
Inak Chrome samotny nema problem mi zrat aj 6 GB ram, a FF, Brave atd. dalsie...

Nova grafika bude az v novej zostave, neviem kedy, ale to uz si kupim nieco poriadne, nech mi to zas vydrzi. Peniaze problem nie su,
nepotrebujem setrit, ale nechcem ani vyhadzovat. Doba sa uz zmenila, ze ked clovek neupgradol komp kazde 4 roky, tak mal uplnu sunku.
Tie hry atd. uz nie su tak narocne, pokial clovek naozaj nechce RT, 4K a podobne srandy. Ale to je tiez taky luxus len chvilu, onedlho to bude
stat par korun vsetko a pride zas nieco nove.

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15533
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 03. Mar, 2020, 23:53

Ano, DDR3-1600 su o dost "pomalsie" - no realita je taka, ze u tychto starsich Intel CPU okrem benchmarkov pamati rozdiel nezbadas.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7360
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa shiro » St 04. Mar, 2020, 09:01

nrayn napísal:
Ut 03. Mar, 2020, 22:39
Ti co sa pytate, ze preco nezatvaram taby a okna, realne tych tabov mam asi 150 ked som to teraz odhadol, z toho pouzivam asi 50 aktivne
a nechce sa mi zatvarat browsery fakt, aj ked viem, ze sa daju obnovit, ale uz sa mi aj par krat neobnovili a velmi vesely som z toho nebol.
Inak Chrome samotny nema problem mi zrat aj 6 GB ram, a FF, Brave atd. dalsie...
Toto si praveze nedokazem predstavit. Aj keby si mal len tych 50 tabov, tak tolko "dolezitych" veci, aby si to musel mat vkuse pootvarane, snad ani neexistuje. :-) Ved aj navigacia medzi tym....to mas kilometrovy ultrawide monitor, aby si vkuse nemusel skrolovat vsetkymi zalozkami navrchu okna prehliadaca? Alebo 4x okno prehliadaca a v kazdom 10 tabov? Na normalny 1080p 24" monitor sa ti vojde tak 10-12 tabov, kde este vidis ako-tak citatelny titulok a teda aj vies, co v tom tabe je. Ako vyhladavas tu spravnu zalozku v tej kope? Musi to byt otravne.... :-)

Je to len taka uvaha.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Sugyi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 262
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa Sugyi » St 04. Mar, 2020, 10:43

Tak riesenie na neprehladnost tabov je rozsirenie pre FF a vola sa Tree Style Tab. Pri 16:9, 16:10 a este viacej wide monitoroch je to pecka. Mas to na mieste kde aj tak stranky nedosiahnu.

Tiez mavam vela tabov otvorenych. Ale je to kus blbost. S tolkymi sa neda pracovat naraz. Len sa clovek snazi robit vela taskov naraz a potom je to mozno este neefektivnejsie. Ale, Session manager je pomocka a netreba sa bat ze to neobnovi. Plus obnova po zaskrtnuti vo FF mi poslednu dobu naozaj funguje. Sam som riesil problem s nedostatkom ram kvoli vela tabom. Takto to funguje zatial k spokojnosti u mna.
Plus sa snazim davat vsetko do bookmarkov a nechavam ich syncovat. Kopec tabov mavam otvorenych lebo sa k nim chcem vratit. Takto si to odlozim na neskor a nemusi zaberat ram.
A tiez sa snazim nejako zbavit tohto, co je zlozvyk podla mna a nie realna potreba pri praci. Ale to je uz na zhodnoteni kazdeho.

nrayn
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 14:10
Bydlisko: Bratislava

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa nrayn » St 04. Mar, 2020, 14:04

Mne staci vidiet ikonky tych tabov a viem, kde co je a mam to ako tak zatriedene vedla seba, prehlad v tom je. Preto mam ale viac browserov otvorenych, aby sa to pomestilo. A naozaj pouzivam vacsinu z nich. Mam v tom system. Ide o to, ze riesim VELA projektov zaroven, je to moje zivobytie, takze musim. A efektivne to je. Prave keby som mal furt nacitavat stranky dookola a mat ich poukladane neviem kde, tak by to nebolo tak " po ruke".

Viem, ze su rozne tie stromove pluginy, aj som nejake skusal, ale nejak ma to nepresvedcilo. Co mi celkom ale pomohlo nedavno je zistenie, ze v Opere vie clovek mat dva sety tych tabov (workspace).

nrayn
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 14:10
Bydlisko: Bratislava

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa nrayn » Ne 08. Mar, 2020, 17:32

Ok, takze, dokupil som si tie ramky a ficia v pohode. Je na ne 10 rocna zaruka a akcia okamzitej vymeny tovaru som si pridal ako bonus. Asi to nie je zla vec mat, kedze nikto to nekontroluje si myslim. GPU som si zaobstaral z bazaru tu 580, a CPU som si taktol na x42, bez zvysovania napatia... Rozdiel vidim urcite, ten Apex napr. hram na full detaily a ani nesekne... Zalozky som si poriesil este lepsie, a to, ze som zistil, ze Opera podporuje az 5 workspaces, takze som to vsetko napratal do Opery. Zerie to asi 5 GB RAM, ale myslim, ze uz mam poriadnu rezervu :D Plus, zistil som, ze ta GTX970 je este v zaruke (5 rocna predlzena zaruka), do maja...Keby sa mi od*ebala, tak mi daju nahradu cca. 400 eur :D

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20990
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 08. Mar, 2020, 17:56

nedalo mi to a podľa videí je 580 prudko lepšia iba ked 970 dojde vram :D
inak cca +10% max ale snad nikde nebola pomalšia
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTX + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3764
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa scream » Ne 08. Mar, 2020, 18:51

Musis pozerat aktualne testy 580ky nie stare. Tie karty vysvihli drivre. 580ka je vykonnesjia v primere od 1060ky a 1060ka je na urovni GTX980
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, Colorful 1060 6g Gaminng, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W

XBOX ONE X

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20990
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 08. Mar, 2020, 18:54

myslíš staré z roku 2020 :D
btw ved som napísal že 970 veľmi stráca ked je dôjde vram a je skoro vždy pomalšia cca o10%
možno to tak nevyznelo mno
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTX + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3764
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa scream » Ut 10. Mar, 2020, 20:49

Ja by som skor povedal, ze je pomalsia minimalne o 10%, skor o 20% a miestami aj viac a to jej nemusi dojst ani VRAM :)
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, Colorful 1060 6g Gaminng, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W

XBOX ONE X

žrať spať srať hrať
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ne 26. Apr, 2015, 16:51

Re: Upgrade 5 rocnej zostavy

Príspevok od užívateľa žrať spať srať hrať » So 14. Mar, 2020, 15:39

Caute tiez by som sa pridal ak mozem mam i5ku staru a potrebujem upgrade(ram, maticna, procak) do dakych tych 400-450 euro aj s poskladanim da sa daco v tejto cenovej relacii zohnat? a hlavne aby to malo zvukovku so sub/center vystupom :D neviem ako su na tom nove maticne dosky od Intelu...

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"