domáci NAS

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Kris87
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 46
Dátum registrácie: Ut 10. Sep, 2019, 09:20
Kontaktovať užívateľa:

domáci NAS

Príspevok od užívateľa Kris87 » Št 27. Feb, 2020, 11:17

ahojte,, rozmýšlal som všelijak, porovnával cloud bezpečnosti atd, ale na ten ktorý je dobrý nemám 480€, takže som sa rozhodol, že by som kúpil domáci NAS,
tento https://www.alza.sk/synology-ds218j-d5150061.htm

a k tomu už len disk vybrať,, pri vyhladávaní na alze som označil, že aký chcem disk, tj. vyrovnávacia pamať aspoň 128mb a pod. vyhodilo mi zopár diskov, potom som ich dal zoradiť podla hodnotenia zákazníkov, a dám sem linky od najlepšieho a tak postupne
https://www.alza.sk/seagate-barracuda-2tb-d5323006.htm
https://www.alza.sk/seagate-ironwolf-pr ... 798639.htm
https://www.alza.sk/wd-red-2tb-d5655562.htm
https://www.alza.sk/wd-black-2tb-d483311.htm

disk by som chcel 2TB,,

za rady vopred dakujem
Fractal Design Define C černá (okno TG), MB: ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, CPU: INTEL Core i9-9900K (3.6GHz, 16M, LGA1151) delid, RAM: G.Skill D432GB 3000-16 Trident Z RGB K4 GSK, GPU: MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G, SSD: Samsung 970 EVO PLUS M.2 1000GB - Samsung 860 EVO SATA III 2TB, Source: Seasonic Prime Pt 650 650W 80Plus Platinum, Cooler: Noctua NH-D15S Noctua NF-A14 PWM Chromax.black.swap 2x, Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap 1x Noctua NF-S12A PWM Chromax.black.swap 1x, CableMod PRO ModMesh Cable Extension Kit - schwarz/rot Kristian

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4751
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Chris » Št 27. Feb, 2020, 13:57

podla mna synology vypina cache na diskoch a zapina len na controllery :)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4489
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa molnart » Št 27. Feb, 2020, 14:44

by som bol fakt zvedavy podla coho hodnotili zakaznici tie disky, jedine co by som z toho zvazil je ten WD RED. naco je ti cache v NAS kde limitom bude aj tak priespustnost siete? ked tam chces riesit redundanciu tak 2TB je zalostne malo. pod 4TB disky by som nekupoval, aktualne postupne menim 4x 3TB na vacsiu kapacitu.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4751
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Chris » Št 27. Feb, 2020, 14:58

ja som isiel opacnym smerom, upratal a vymazal zbytocne data. Premigroval pole na pole s compresion, dedup a encryption.
Co mas za data, ze 4x 3TB je malo ? :)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1974
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Pi 28. Feb, 2020, 12:57

ja zvazujem ze zrusim PC kde mam 2x2TB WD RED, dochadzalo mi miesto tak som rozmyslal ze kupim 4 diskove NASko a 4x2TB ale potom som upratal a zrazu mi ostalo 1.2TB kde 700GB su fotky a zvysok zalohy prace a aktualny image C, cize niekomu 2x2 staci a bude dlho este stacit..

@Kris87 a neoplati sa uz pockat na 220j ? Na oficialnej stranke uz je uvedeny ..
https://www.synology.com/en-us/products ... 18j/DS220j
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 970 EVO 1TB + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4751
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 28. Feb, 2020, 16:34

ak si aspon trosicku technicky zdatny a nevadi ti kompaktnost rieseinia, tak si doma postavis vykonnejsie a lacnejsie riesenie napr. Debian + OMV + ZFS/BRTFS
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7360
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 28. Feb, 2020, 16:55

OMV pouzivam, v pohode riesenie. Ostalo mi starsie HTPC s uspornym Athlonom 5350 do AM1 socketu s 25W TDP, 2GB DDR3 RAM, 1TB HDD. Chladene 120mm fanom ofukujucim pasiv cpu, defakto nepocutelne. Dokupil som akurat SSD na OS za 30e, nahodil OMV a bezim. Sluzi to na torrenty, zdielanie filmov cez LAN do multimedialnej krabicky Vero 4k...ale ma to milion inych moznosti + pluginy tomu pridavaju dalsie. CPU je 99% casu vytazeny tak na 1-2%, spotrebu odhadujem na 15-20W, napajane je to notebook adapterom.

No pokial sa s tym niekomu nechce babrat / nieje zrucny, tak to synology myslim ze bude postacujuce.

Ohladom upratovania dat...u mna napr. zaloha hudby ma 60GB, vsetky rodinne fotky a videa cca 50GB. Foto zmensene na 1080p, co staci aj pre pripadnu tlac na 10x13cm papier. Vyhodene nepodarky, rozmazane foto, duplikaty. Nieje nutne drzat vsetko v 40MB RAWoch 6000x4000...pripadne si clovek spravi vyber tych najlepsich, ktore takto drzi, ostatok sa zmensi. Rodinne videa je mozne skonvertovat do h265, kde je stejna kvalita obrazu, ale subor ma tretinovu velkost. Clovek fakt musi fotit a tocit kazdu hlupost, aby rodinne foto, videa a dokumenty mali 1TB.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4751
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 28. Feb, 2020, 17:00

mas aj setup/prepinace na ffpmeg ktore mas otestovane na konverziu na h.265 ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4489
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 28. Feb, 2020, 18:00

no ja mam asi tak vela dat preto lebo zo zasady nic nemazem, nas som povodne naplnal tak ze som tam kopiroval data z niekolko sto cd-ciek a dvd-ciek este z cias pred-nasovskych. na reddite je legendarny typek co ma 14 TB p-cka, takze stale je kde rast
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7360
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 28. Feb, 2020, 20:25

Napodobne, a potom som to presiel, odmazal zbytocnosti, duplicity, atd. Aj ked som robil poriadok napr v programoch, tak niektore uz proste pod win10 nejdu = zbytocne ich drzat. Mozno skor z nostalgie.
Chris napísal:
Pi 28. Feb, 2020, 17:00
mas aj setup/prepinace na ffpmeg ktore mas otestovane na konverziu na h.265 ?
ano, pouzivam FFmpeg batch converter, kde si mozes vytvorit a ulozit vlastne presety. Konvertujem cez NVENC cez nvidia GTX1060 grafiku. Na domace videa staci. Nieje problem to hnat aj cez CPU, ale zase, su to domace videa...netreba neviem aku kvalitu. Mozem to sem dat, alebo, ak by to bolo moc OT, posli mi SS
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Kris87
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 46
Dátum registrácie: Ut 10. Sep, 2019, 09:20
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Kris87 » So 14. Mar, 2020, 17:05

ahojte,, tak mám NAS jedno diskový, mám v nom 2TB disk, v PC som mal 1,06TB dát, ale ono to len uploaduje a uploaduje a už mám volných len 150GB v NAS, tak nechápem ako je to možné, a v PC som zmazal nejaké dáta tak mám už len 946GB, a stále len uploaduje,, kolko vlastne berie systém NAS?
Fractal Design Define C černá (okno TG), MB: ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, CPU: INTEL Core i9-9900K (3.6GHz, 16M, LGA1151) delid, RAM: G.Skill D432GB 3000-16 Trident Z RGB K4 GSK, GPU: MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G, SSD: Samsung 970 EVO PLUS M.2 1000GB - Samsung 860 EVO SATA III 2TB, Source: Seasonic Prime Pt 650 650W 80Plus Platinum, Cooler: Noctua NH-D15S Noctua NF-A14 PWM Chromax.black.swap 2x, Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap 1x Noctua NF-S12A PWM Chromax.black.swap 1x, CableMod PRO ModMesh Cable Extension Kit - schwarz/rot Kristian

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1974
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Po 16. Mar, 2020, 15:29

nemas nastavene, aby sa robili aj verzie suborov? je to vo vacsine pripadov nastavene automaticky, cize ak to nepotrebujes, tak to treba vypnut, lebo potom hoci jeden 200mb blud v Downloads ti vie zobrat aj 2GB na NAS :)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 970 EVO 1TB + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Kris87
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 46
Dátum registrácie: Ut 10. Sep, 2019, 09:20
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Kris87 » Po 16. Mar, 2020, 15:31

ako to mám nastaviť prosííím?
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Fractal Design Define C černá (okno TG), MB: ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, CPU: INTEL Core i9-9900K (3.6GHz, 16M, LGA1151) delid, RAM: G.Skill D432GB 3000-16 Trident Z RGB K4 GSK, GPU: MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G, SSD: Samsung 970 EVO PLUS M.2 1000GB - Samsung 860 EVO SATA III 2TB, Source: Seasonic Prime Pt 650 650W 80Plus Platinum, Cooler: Noctua NH-D15S Noctua NF-A14 PWM Chromax.black.swap 2x, Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap 1x Noctua NF-S12A PWM Chromax.black.swap 1x, CableMod PRO ModMesh Cable Extension Kit - schwarz/rot Kristian

Užívateľov profilový obrázok
werwest
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 273
Dátum registrácie: So 30. Jún, 2018, 20:01
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa werwest » Po 16. Mar, 2020, 15:53

najprv vymaz drive a zaklikni odstranenie vsetkych verzii a databazy. potom preinstaluj a ked budes na serveri nastavovat timovu zlozku, vypni verziovanie.

Kris87
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 46
Dátum registrácie: Ut 10. Sep, 2019, 09:20
Kontaktovať užívateľa:

Re: domáci NAS

Príspevok od užívateľa Kris87 » Po 16. Mar, 2020, 15:56

to v SW to nastavím, a v NAS myslíš indexovanie? lebo také že verziovanie som nevidel, ale pozriem,
Fractal Design Define C černá (okno TG), MB: ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, CPU: INTEL Core i9-9900K (3.6GHz, 16M, LGA1151) delid, RAM: G.Skill D432GB 3000-16 Trident Z RGB K4 GSK, GPU: MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G, SSD: Samsung 970 EVO PLUS M.2 1000GB - Samsung 860 EVO SATA III 2TB, Source: Seasonic Prime Pt 650 650W 80Plus Platinum, Cooler: Noctua NH-D15S Noctua NF-A14 PWM Chromax.black.swap 2x, Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap 1x Noctua NF-S12A PWM Chromax.black.swap 1x, CableMod PRO ModMesh Cable Extension Kit - schwarz/rot Kristian

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"