Upgrade PC

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
B4rz1n1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 412
Dátum registrácie: So 28. Apr, 2007, 08:00
Bydlisko: Trencin/BA

Upgrade PC

Príspevok od užívateľa B4rz1n1 » Št 09. Jan, 2020, 22:25

Zdravim vsetkych,

poslednu dobu zazivam situacie pri praci s PC kedy si vravim, ze by bolo fajn trochu povymienat party v bedni. Suma sumarum.. Chcem do toho investovat co najmenej, budget je max 160e. PC nevyuzivam naplno, nejake to browsovanie, pozeranie filmov (27" monitor), amaterska tvorba videi (Premiere CC) a raz za cas samozrejme nejaka ta hra.. GPU som mesiac dozadu vymenil, takze skor mi ide o nejake to CPU.

Momentalny setup:
MB: Asus P5K
CPU: Intel(R) Xeon(R) E5440 @ 2.83GHz
RAM: 8GB - Kingston KHX6400D2/2G (4x)
GPU: GeForce GTX 1060 6GB
Storage: Samsung SSD 850 EVO 250GB + HDD

Vedeli by ste mi nieco odporucit? Dali by sa stare creva predat za nejaku rozumnu cenu (30-40e)?

Vopred dik

Užívateľov profilový obrázok
Mando
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 173
Dátum registrácie: Po 14. Okt, 2019, 11:43
Bydlisko: DT

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa Mando » Št 09. Jan, 2020, 22:58

LENOVO Ideapad Yoga 2
HUAWEI P20 Lite

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2214
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa patro16 » Št 09. Jan, 2020, 23:30

z alzy sa da jedine rozumne najlacnejsie do tej ceny poskladat toto
https://www.alza.sk/amd-ryzen-3-1200-d5072232.htm tu by som ale tych 43€ doplatil aspon za ten r5 1600
https://www.alza.sk/gigabyte-b450m-s2h-d5516953.htm
https://www.alza.sk/crucial-8gb-ddr4-32 ... 550841.htm
za 149€ a kde mozes prip. ratat aj s nejakym upgradom do buducna.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

Froster
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 56
Dátum registrácie: Ne 05. Apr, 2015, 23:42

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa Froster » Pi 10. Jan, 2020, 00:15

Staré črevá predať (tých 30-40€ je aj reálnych tzn. mal by si min. 190€) a zostaviť nanovo.
https://www.alza.sk/gigabyte-b450m-s2h-d5516953.htm
https://www.alza.sk/amd-ryzen-5-1600-d5 ... tm#recenze
https://www.alza.sk/crucial-8gb-ddr4-32 ... 550841.htm
191,65€
Neskôr určite dokúpiť ďalších 8GB ram.
K tej 1060 by bol hriech dávať čokoľvek slabšie ako R5 1600 hlavne teraz, keď sú to prakticky preznačené R5 2600.

Užívateľov profilový obrázok
Mando
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 173
Dátum registrácie: Po 14. Okt, 2019, 11:43
Bydlisko: DT

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa Mando » Pi 10. Jan, 2020, 11:39

Radšej by som zobral výkonnejší procesor ako ram, do budúcna to možno vymeníš za 16GB a túto ešte predať. Zvýš si rozpočet a zober procesor 5 1600, dosku buď tú odo mňa alebo od Patra a ram od Patra alebo rom 16GB a máš vystarané na pár rokov.

16GB set
https://www.alza.sk/patriot-viper4-seir ... 591590.htm

Komponenty hoď na bazoš. Podľa toho čo som tam našiel tak ceny zhruba:
Asus P5K - 20€
Intel(R) Xeon(R) E5440 - 15€
Kingston KHX6400D2 - 35€
Takže dokopy zato dostaneš reálne 45/50€
LENOVO Ideapad Yoga 2
HUAWEI P20 Lite

Užívateľov profilový obrázok
B4rz1n1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 412
Dátum registrácie: So 28. Apr, 2007, 08:00
Bydlisko: Trencin/BA

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa B4rz1n1 » Pi 10. Jan, 2020, 18:45

Vidim to veru tak ze zvysim ten budget a budem mat pokoj.. Momentalny config mi posluzil spokojne 4 roky (nemam vysoke naroky :)) takze hadam aj toto posluzi podobne dlho. Par pripomienok..

Isto pojdem do toho CPU, RAM isto 8, ked sa buchnem po vacku tak asi aj 16 zoberiem. Ohladne tych MB.. su velmi podobne ale.. na kereho otca tam furt davaju tie PS2 porty?? Asi pojdem do tej gigabyte, viac lepsie rozlozenie I/O portov avsak ako citam, nepodporuje ten 16gb set s 3000Mhz.

castelL
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 3185
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Bydlisko: Košice

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa castelL » Pi 10. Jan, 2020, 18:59

Tie RAM idú na GIGABYTE úplne bez problémov, robil som už X Y konfigurácií a nikdy nebol problém, Viper sú všeobecne s kompatibilitou veľmi dobre, čiže smelo.

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2214
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa patro16 » Pi 10. Jan, 2020, 19:03

ked uz kit 2x8 tak min. tento https://www.alza.sk/patriot-viper4-seri ... 023145.htm v cene je tam rozdiel miminalny a ram tam pojdu ci preco si myslis ze by nemali?

skrinka, no tam to zalezi dost od rozpoctu.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
Mando
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 173
Dátum registrácie: Po 14. Okt, 2019, 11:43
Bydlisko: DT

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa Mando » Pi 10. Jan, 2020, 20:26

Dorieš si ten budget aby sme teda vedeli poradiť čo najlepšie :)
LENOVO Ideapad Yoga 2
HUAWEI P20 Lite

Užívateľov profilový obrázok
B4rz1n1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 412
Dátum registrácie: So 28. Apr, 2007, 08:00
Bydlisko: Trencin/BA

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa B4rz1n1 » Pi 10. Jan, 2020, 20:38

Problem je vo frekvenciach, v specs https://www.gigabyte.com/Motherboard/B4 ... v-10/sp#sp uvadzaju frekvencie 3600(O.C.)/3466(O.C.)/3200(O.C.)/2933/2667/2400/2133 takze tie vipre 3000Mhz by som tam nerad davat, ked tak uz tie 3200 co postol patro. Bednu uz nejaku vyhladam alebo to dam do mojho kripla (bez jednej nohy).

Dik za tipy a vas cas chlapi

castelL
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 3185
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Bydlisko: Košice

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa castelL » Pi 10. Jan, 2020, 21:36

Problém s frekvenciou nebude, v BIOSE nastavíš 2933 a pôjdu OK. 3200 budú ale lepšia voľba pri tej cene.

Užívateľov profilový obrázok
B4rz1n1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 412
Dátum registrácie: So 28. Apr, 2007, 08:00
Bydlisko: Trencin/BA

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa B4rz1n1 » St 29. Jan, 2020, 11:22

Kupil som nakoniec Asus B450M-K avsak v biose mam problem s frekvenciami.. Max pri ktorej mi nabootovalo PC bolo 3000Mhz, avsak obcas sa pritrafil fatal error bsod. Zatial stabilna frekvencia je 2833Mhz. V CPU-z mi pise ze idu na cca polovicu z tych 2833, je to ok?

Bios som flashol na poslednu verziu, drivery som este vsetky nedoinstaloval.

Setup: Ryzen 5 2600, Asus B450M-K, Viper 16GB 3200Mhz.

Užívateľov profilový obrázok
PROMETHEUS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2150
Dátum registrácie: Ne 23. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa PROMETHEUS » St 29. Jan, 2020, 11:53

Mne tiež nejdú ramky na 3200 ani keď pridám volty a mám najnovší BIOS. Výkon som dohnal tak že som nastavil infinity fabric na 1800mhz a ramky mám 3066 ale s cl14 časovaním a čo som si robil benchmarking tak to má lepší výkon ako s IF na 1:1
MB: Gigabyte Aorus B450 I PRO WIFI CPU: AMD Ryzen 7 3700X RAM: BL2K8G36C16U4BL 2x8GB 3600MHz 16-18-18-35 GPU: Vega 64 1650MHz 1.1V core 1100MHz HBM Monitor: LG Ultragear 27GL83A-B SSD: WD Black SN750 500GB, 250GB EVO 840, 1TB EVO 850, 1TB EVO 860 CASE: Lian Li O11 Dynamic XL PSU: EVGA 850W G2 Klavesnica, mys: Razer BlackWidow Ultimate + Mamba Chroma Wireless

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7585
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa gammaray » St 29. Jan, 2020, 12:58

B4rz1n1 napísal:
St 29. Jan, 2020, 11:22
V CPU-z mi pise ze idu na cca polovicu z tych 2833, je to ok?
ano je

Nastavil si XMP profil ci len frekvenciu rucne ?
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
B4rz1n1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 412
Dátum registrácie: So 28. Apr, 2007, 08:00
Bydlisko: Trencin/BA

Re: Upgrade PC

Príspevok od užívateľa B4rz1n1 » St 29. Jan, 2020, 13:24

gammaray napísal:
St 29. Jan, 2020, 12:58
Nastavil si XMP profil ci len frekvenciu rucne ?
Nastavil som to cez nejaky profil, nie som si isty ci je to prave XMP, v biose to bolo pod nazvom D.O.P.P. alebo tak nejak. Mal som tam automatiku nastavenu, to mi davalo 2133Mhz, po instalacii win10 som pozrel bios a uz tam bol prednastaveny tento profil s frekvenciou 2833Mhz, skusal som to rucne zvysovat avsak toto je asi max stable frekvencia

Dnes vecer mam v plane doinstalovat vsetky potrebne drivery a poskusat. https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/S ... essors.pdf V tomto zozname napriklad ani nevidim dane ram

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"