Poskladanie serveru

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
zakys
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 10
Dátum registrácie: Po 21. Máj, 2018, 06:47

Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa zakys » Pi 23. Nov, 2018, 10:04

Dobry pozeral som servery na alze ale to sa mi nezda tie su dake lacne preto by som sa chcel obratit na vas s prosbou ci by ste mi sem nevyskladali nejaky tu. Nevyznam sa v tom nejde o stolove pc, rozpocet je neuvedeny zatial lebo netusim ako sa to hybe. Je to pre viacero pc pripojenych naraz aby na tom siel dobre uctovnicky softver , internet a vedelo to robit zalohy a vsetko aby ficalo co najrychlejsie, alebo ak mate nejaky tip kde by som mohol pozriet nieco okolo tejto temy kludne hodte linky...

IVNAtor
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 46
Dátum registrácie: Št 19. Nov, 2015, 00:01

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa IVNAtor » Pi 23. Nov, 2018, 22:28

Nebude jednoduchsie to niekam pichnut na virtual? Pri uctovnictve by to podla mna pripadalo do uvahy kto by uz len mal zaujem vidiet data dakej firmy z hornej dolnej. A mali by ste to bez starosti ako platit dakeho stareho uhundraneho "ITaka"

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7285
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa shiro » So 24. Nov, 2018, 09:42

bezpecnost dat chces vo virtuali / cloude riesit ako? Ze "koho uz zaujimaju" tie data sa proste neriesi, pretoze to jednoducho nikoho zaujimat nema a nik sa v tom nema co hrabat. Toto niesu data nejakeho Pistu z Honej-Dolnej ale uctovnictvo a tam sa veci riadia legislativou.
Dalsia vec - rychlost. Naco posielat data internetom (ktory maju bohvie ako rychly), ked by stacilo gigovou LAN za tri steny do serverovne? Ziadny internet sa nevyrovna gigovej LAN. A ak by mali vypadok, tak nevyfakturuju ani kavu.

ITckar hundre na uzivatelov, lebo robia kraviny a uzivatelia na ITckarov, ze ich buzeruju. Vseobecne znama vec, vyplyvajuca z podstaty toho povolania. Kazda normalna firma, ktora ma nejaky system, nejaky server a viacero PC by nejakeho mala mat, aspon externe. Pretoze ak daco dolezite klakne, tak prestoj bude firmu vzdy stat ovela viac, ako by stalo zaplatit ITckara.

Nevieme, co tazatel povazuje za lacny server....ak mu je lacne HP Microserver za 400e, tak si vzdy moze kupit nejaky Sun za 3500 :-)
Kludne nech si pozrie napr. HPE ProLiant MicroServer Gen10, zacinaju na 400e, alebo potom napr.
https://www.alza.sk/dell-poweredge-t30-d5146865.htm
...tam je zaujimava trojrocna NBD onsite zaruka.
Je dobre porovnat si podobne zaruky u vsetkych kandidatov, aby sa v pripade poruch minimalizoval prestoj servera a tym padom nemoznost pracovat.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4717
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa Chris » So 24. Nov, 2018, 13:31

Treba si ujasnit
kolko ma stoji vypadok ak to nejde,
ako dlho som schopny tolerovat,
Kolko vykonu potrebujem,
Ci ho mam kam umiestnit a zbytok infrastruktury.

Pocul som aj o majstrov s pozliepanymi pc a win xp in it :-)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

zakys
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 10
Dátum registrácie: Po 21. Máj, 2018, 06:47

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa zakys » Ne 25. Nov, 2018, 05:25

Kamarat tiez odporucal ist cez amazon ale to nepripada do uvahu, su to citlive data, dost penazi v obehu. Malo sa mi zdalo aj tych 1200eur, lebo ked je pripojenych naraz 10 pc tak to proste poriadne nejde. Preto som sa obratil na Vas. Dostali sme aj ponuku no ta sa pohybovala dost vysoko /okolo 5ky preto som sem napisal...ze ci nahodou sa neda kupit niekde nejaky poriadny Dell, alebo ina masinka za dobry peniaz.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7285
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 25. Nov, 2018, 10:29

uctovnicky sw = databaza, na to nepotrebujes superpocitac. Dnes takmer vsetko, co je nejak normalne spravene, bezi na SQL ci dacom podobnom.
zalohovanie mozes nastavit, aby sa robilo co ja viem o druhej rano, nik ho vtedy nebude spomalovat.
Uz podla toho, co chces zalohovat, ci len dokumenty z ostatnych pc v LAN, alebo server samotny. V serveri by malo byt RAID 1 (mirror), pokial ide bezpecnost dat, pripadne nejake externe diskove pole. No tam to uz ide do tisicov eur.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8824
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa HellAngel » Ne 25. Nov, 2018, 10:45

5tka za dobry server nie je vobec vela. V prvom rade napis, kolko ludi pracuje s databazou online naraz a aka je velka databaza. Potom porozmyslaj nad zalohamy. Ako casto ich chces robit a ako moc si vazis dat. Ako posledny krok je UPSka. Na nu netreba zabudnut, a nemam namyslu ups za 100 eur. Pre server skor 1000€ a viac

Este ohladne tej zalohy a diskov. Server by mal ist na raid 1 a dalsie disky na zalohu dat asi do raid 10. Ak nie je zaloha databazy velka, porozmyslaj nad cloudom. Jednu zalohu mesacne by som daval do cloudu.
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4717
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 25. Nov, 2018, 11:51

To dopadne teda :-D

Na DB sa prave pouzivanu prave RAID10, kvoli performance a raid1 na system alebo DB.
Dnes kupis pcie kartu s 4x M.2 slotom + mdadm raid a s 970evo/pro hitujes 12GB/s read a 6GB/s w.
Potom narazas na ine bottlenecky.

Zadavatel nepovedal ci tie pc ppuzivaju centralnu DB alebo je to soft nainstalovany na servery, kde sa pripajaji cez terminal services?

Prave preto ze sa jedna o citlive data, by som to nenechal na amaterizmus :-D
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

zakys
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 10
Dátum registrácie: Po 21. Máj, 2018, 06:47

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa zakys » Ne 25. Nov, 2018, 12:14

Ja som sem teda napisal hlavne preto ze som chcel vediet ci sa to neda postavit na nejakom AMD thread rippery alebo na I9ke vsak to ma vacsi takt na jadro ako tie Xeony.

Hexaris

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa Hexaris » Ne 25. Nov, 2018, 13:17

Bez podrobnosti tazko povedat. Na slepo refurbished FJ primergy rx100/200 s7/8, caddy z ebay (ak sa da), samsung ssd OP 25-30%. KVM pripadne esxi a nebudes o tom vediet. S Lkovym xeonom a 4ks ssd power peak 45W.

Sugyi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Poskladanie serveru

Príspevok od užívateľa Sugyi » Ne 25. Nov, 2018, 14:35

Stale si nepisal ake uctovnictvo, kolko ludi, kolko fileov, aku kapacitu potrebujes. Aka velka je databaza k tomu uctovnictvu? Aku diskovu kapacitu potrebujes?
S nejakym lokalnym serverom (uctovnictvom) by som do cloudu nesiel (latencia), ale inak sa tam bezpecnost dat riesi sifrovanim (ak sa nemylim podla gdpr musis sifrovat aj lokalne uz).
Ako napisal Hexaris, tiez by som siel do nejakeho refurbished, na prvy pohlad z bazosu
https://pc.bazos.sk/inzerat/92041857/HP ... M-DDR3.php
ten chalan mozno bude mat pre teba aj ine cpu (tie spominane L-kove) do toho.
Rovno zobrat 2ks (jeden do zalohy). Virtualizovat system.
Nenapisal si ani aky system na tom bezi. Windows server std stoji okolo 600eur samotny.
Spominanu ups by som bral tiez.
Raz za tyzden by som robil zalohu externe (cloud/externy disk) kvoli nedavnym sifrovacim malwareom.

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"