NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10630
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Po 28. Máj, 2018, 12:42

Ahojte,

pomaly sa to blíži, keď mi už nestačia ani 4TB disk...nechcem pridávať k tomu ďalší alebo upgrade na 8TB, lebo s rastúcou kapacitou rastie aj môj strach, že raz sa z neho zadymí a oddymia sa aj moje data. Mohol by som riešiť aj 6TB ale to mi príde ako také riešenie, že s 8TB si ušetrím jeden otravný upgrade.

Takže nastáva čas investície do redundantného uložiska, nič typu raid DP, 5,6, to je mimo reality pre bežného človeka, hovoríme o tak o RAID1, už aj to bude pálka kvôli tomu, aké veľké uložisko potrebujem (ale stále menšia ako skladať trebárs DPčko z napríklad 4 diskov a mať takto 2x viac produktov, ktoré sa môžu presunúť do HW neba).

Mám pár ideí ako to riešiť:
1. komplet AiO NAS s 2x8TB diskami (max 4x4TB) za predpokladu, že tam nebudú s prepáčením nejaké dva hnoje disky (rozumej niečo ako WD Green) - predpokladám, že to môže poskytnúť "bundle", ktorý ma vyjde lacnejšie ako kupovať osobitne server a disky, AVŠAK otázny je systém, za ten si nechajú priplatiť, nehovoriac o HW, aby to nebola obyčajná rachotina, ktorá nezvládne spracovávať požiadavky dvoch klientov (napríklad).
2. to ako vyššie ale s niečím ako FreeNAS, t.j. napríklad AiO riešenie s dobrým HW, chladením, tichou prevádzkou, diskami ale o ničom systéme
3. kúpiť server osobitne, disky osobitne a otázka OS buď ako v prvom alebo druhom bode
4. postaviť server z reálnych komponentov do nejakej miniatúrnej skrinky a systém (znovu, niečo ako FreeNAS) - toto je odvážna ale logická voľba, keď sa pozriem na tie rôzne servery, tak platím za niečo, čo za rovnakú cenu by som vedel postaviť aj sám, mal plné záruky a možno by to mohlo byť na ešte o kúsoček vyššej úrovni (rozumejme niečo ako najlacnejší celeron dvojjadro za šupku, 2GB ddr4 ramky a tak).

Cenovo? Viem proste to, že minimálne za disky dám 450-550€, takže predpokladám, že to celé nakoniec nebude stáť menej ako 700€. Proste som ready na každú pálku ale nerád by som videl sumy za celé riešenie cez 800€ (myslím, že tých 250-350€ za hlúpu skrinku, ktorá mi dá Gbit sieťovku, bude riešiť RAID1 a trebárs aj wi-fi share je viac než dosť).

Ale nič z toho som nikdy neskúšal ale som pripravený investovať (ak nie okamžite, tak o niekoľko mesiacov), takže rád by som sa dozvedel, či ste nemali s týmto už aj nejaké vlastné skúsenosti a či sa nemôžete podeliť, prípadne z počutia sa nepodeliť o nejaké rozumy, ktoré by mi pomohli. :)
Naposledy upravil/-a loleqboleq v Po 28. Máj, 2018, 12:56, upravené celkom 1 krát.
CASE: NZXT H500i + BQ! Silent Wings 3 PSU: Corsair RM750x 2018 MB: MSI Z370 Krait CPU: Intel i5-8600k@4,9GHz + EK Supremacy EVO GPU: MSI 1080 SeaHawkEK RAM: Crucial BallistixSport 16GB@3333MHz/CL16/382tRFC SSD: 2x Adata SX8200 480GB HDD: 2x WD Red 4TB (uväznený v Aerocool AVN-1000) Monitor: Ťamťung UE40KU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, Audeze LCD-2 Classic, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4183
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: NAS - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa molnart » Po 28. Máj, 2018, 12:56

par pripomienok:

1) v pripade aio nasu platis sa SW. s freenas a podobnym ani nahodou nedosiahnes komfort ktory ti poskytne taky synology alebo qnap a skoncis velmi pravdepodobne sklamany. (ak ti ide o cosi viac ako pristup k suborom cez LAN a nejake torrenty apod., napr. by si tam chcel prevadzkovat nejake virtualne servery, databazy apod.) skorej potom sa pozeraj smerom windows servera na ktorom by ti bezali virtualky s dalsimi funkciami (opat ale bude to zlozitejsie ako nejake synology)
2) ake data mas tam ulozene ze ches riesit RAID 1? raid nesluzi pre zalohu dat ale pre zabezpecenie nepretrzitej prevadzky v pripade zlyhania disku. ak chces mat zalohu dat skorej uvazuj o realnej zalohe, napr. s vyuzitim sucasnych diskov.
3) kolko mas priestoru na ulozenie toho celeho? pocitaj s tym ze DIY riesenie ti zabere min. 2-3x tolko miesta ako nas z obchodu.
4) HP microserver si uvazoval? za 400 eur to dokaze ponuknut celkom dost muziky v malom form factore, nevyhoda ale ze uz nema iLO pre vzdialenu spravu
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10630
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Po 28. Máj, 2018, 13:06

Bude to čisto uložisko, nič iné od toho nechcem a nepotrebujem.

Data budú média, prípadne hocjaké data, ktoré potrebujem mať niekde mimo PC alebo na sharovanie apod., RAID 1 je pre mňa kvôli redundancii, že ak mi odíde jeden disk, druhý ďalej ide a mám čas vymeniť ten vadný. V podstate live backup.

Riešenie diskami je super ale pre mňa nevyužiteľné, musel by som mať dve a ak by som nejaký mal v PC (čomu by som sa celkom rád vyhol v podstate, nech tam nemám rušiaci element navyše, lebo by musel ísť povinne do AVN-1000 a tá krabička sa nezmestí pod každý "PSU shroud"), tak tam nechcem mať dva vibrátory. "Off-site" backup ala ext. disk si žiada 2,5" disk - pri takej kapacite je spoľahlivosť otázna a stále čvirikať s tým externým tu a tam a priebežne presúvať súbory je otrava.

Preto mať niekde dedikované live uložisko, ku ktorému sa pripojím buď cez USB3ku, tak ethernet a pokojne aj cez wi-fi (ale to nie je nutné, wifi sa už dá myslím nejako spárovať cez lanku a wifi) je celkom chill.
CASE: NZXT H500i + BQ! Silent Wings 3 PSU: Corsair RM750x 2018 MB: MSI Z370 Krait CPU: Intel i5-8600k@4,9GHz + EK Supremacy EVO GPU: MSI 1080 SeaHawkEK RAM: Crucial BallistixSport 16GB@3333MHz/CL16/382tRFC SSD: 2x Adata SX8200 480GB HDD: 2x WD Red 4TB (uväznený v Aerocool AVN-1000) Monitor: Ťamťung UE40KU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, Audeze LCD-2 Classic, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6943
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Po 28. Máj, 2018, 13:24

Ja som si zo stareho PC (v podpise) postavil NAS a supol tam Xpenology. Ide nonstop, sluzi len na zalohu domacich dat a SurveillanceStation pre kamery. Zatial par rockov bezi bez chyby. Klop, klop, klop ... :-)
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7033
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa shiro » Po 28. Máj, 2018, 13:59

Toto som presne riesil volakedy davno a posledne pred asi dvoma tyzdnami...ze ci sa vobec daco zmenilo.
Mam na zalohy tak 6-7 ks 3.5" HDD, momentalne existujem na USB 3.0 docku, do ktoreho ich strkam ked daco potrebujem.

Riesil som nieco taketo pohodlnejsie - skatulu, kde ich vsetky nacpem a ked budem potrebovat presuvat data, tak to len zapnem a naskacu mi to Tento pocitac alebo ich uvidim v LAN pod IPckou toho zariadenia.
NAS som vyradil hned na zaciatku - nepotrebujem ziadny OS, appky, RAID...len skatulu s diskami, ktore to "vystrci" do LAN, alebo cez USB do PC.
NAS na 4 az 8 HDD s nejakym normalnym vykonom (aby prenos nebrzdil CPU, ako sa casto stava) vyjdu na 300+ ci 600+ eur = nezmysel.

Pokial nevyzadujes RAID ale chces len "hlupu" krabicu, kde nacpes disky a po pripojeni k PC ich budes vsetky vidiet v tento pocitac
Nasiel som toto a tiez po tom veeelmi pokukujem:
http://www.fantec.de/produkte/speicherp ... _35us3_6g/
-- maju to v ageme, nikde inde mi to nenaslo. Existuje aj vacsia verzia na 8x HDD.

Pripojis si to cez eSATA alebo USB 3.0 a chova sa to, akoby si pripojil 4x externy USB HDD. V pripade eSATA pripojenia nutne podpora port multiplikatorov v danom eSATA radici na doske ku ktoremu pripajas.

Cenovo je to: 4x HDD krabica - 100e, 8x HDD krabica, cca 200e v ageme.
V porovnani s klasickymi NAS, kde za 200e dostanes horko-tazko dve HDD pozicie a lowend model, je toto ako z ineho sveta.

(inac netusim preco mi agem web zrazu dnes hadze 404 kompletne...skrachovali? :-) )

Co s tyka skladania domacej skatule, kde narves HDD, pridas MB, RAM, CPU - co som nasiel, co by sa dalo vymysliet
Nechapem, v tomto cely svet nejak drzi pokope. Clovek aj ked chce iba blbu case, kde nahadze HDD - case bez zdroja s hotswap suflikmi na 3.5" HDD, tak len cisto ta plecharina, bez akejkolvek elektroniky vie stat 100+eur...akoze, za co?
A tiez aj rozne ramceky, do ktorych HDD uchytis, aby si ho mohol zasunut do hotswap pozicie na serveri napr. - tak toto h*vienko vie stat 15+eur...opat - za co tolko penazi?

Napr. takato interna banalita dokaze stat 21eur...a to je len poondeny kos na 3.5" HDD:
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 4de4BUlg9s

...alebo tento plexisklovy drziak, az na 10ks HDD za 40usd...ked to podsvietis LED pasmi, budes ako spravny kolotocar :-)
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 4de4BUlg9s

Nejake tipy na skrine s prednymi hotswap poziciami:
SIlverstone DS280 - pre 2.5" HDD:
https://silverstonetek.com/product.php?pid=668&area=en

Silverstone DS380 - pre 3.5" HDD
https://silverstonetek.com/product.php?pid=452&area=en

...ale ako vravim, ceny su na hlavu, DS380 bezne stoji samotna 170+ eur.

Ak nepotrebujes predne hotswap sufliky, da sa vykuzlit nieco aj z tohoto:
http://www.fractal-design.com/home/prod ... -304-black
...2 az 4 HDD do toho strcis.

Alebo, ak by si chcel velmi bastlit, je tu nieco taketo - SATA backplate:
https://www.ebay.co.uk/itm/HD622-PCBA-B ... SwXeJYG03S
...nejak to skrizis s tym vyssie linkovanym plechovym kosom na HDD a cez USB 3.0 pripojis k PC.


Zaver:
pride mi to, akoby sa vsetci vyrobcovia spikli, ze na svete bude len NAS a externe USB sufliky - a nic medzi tym ci nic ine.
Pretoze okrem tej USB 3.0 skatule z Agemu, clovek aby si to kadejako bastili z dielo v ebayu = stoji to kopu casu, vysledok neisty, vykon a zivotnost neista. Alebo na to vyhradis nejake stare PC ci kupis NAS, ovsem ten stoji 10x viac....ako u blbych. :(
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Erazer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 995
Dátum registrácie: St 11. Aug, 2010, 11:00
Bydlisko: Trenčín

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa Erazer » Po 28. Máj, 2018, 16:58

Hmm tiež plánujem v dohľadnej dobe ale ja sa skôr prikláňam ku Qnap / Synology riešeniu. Ale zaujímalo by ma prečo toto tvrdenie:
nič typu raid DP, 5,6, to je mimo reality pre bežného človeka
prečo ? Len z hľadiska ceny alebo aj niečo iné :?
Plánoval som práve 4x4TB do raid 5
PC: i5-4570,16GB RAM,1060 6G,SSD 250GB Burst, 500GB HDD, Schrödinger's 500w PSU, m: G502 hero
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:Oneplus2,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7033
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa shiro » Po 28. Máj, 2018, 19:25

Pravdepodobne to povazuje az za moc enterprise riesenie a nesedi to moc do pojmu "na doma" :-)
Alebo kvoli tomuto:
Pri zlyhaní ktoréhokoľvek z diskov si toto pole zachováva funkčnosť za cenu zníženého výkonu – chýbajúce bloky dát sú priebežne (on the fly) dopočítavané z dátových a paritných blokov zvyšných diskov. Na aplikačnej úrovni sa výpadok jedného disku takmer neprejaví. RAID 5 radič s udalosťou "oboznámi" operačný systém, ktorý vyzve administrátora na výmenu zlyhaného disku. Po výmene nastáva rebuild poľa – z dátových a paritných blokov funkčných diskov sa dopočítajú chýbajúce bloky na vymenenej jednotke. V časovom intervale medzi poruchou a dokončením rebuildu (Interim Data Recovery Mode) je RAID 5 vystavené zvýšenému riziku celkovej straty dát v prípade poruchy jedného zo zvyšných diskov, keďže pri zlyhaní dvoch alebo viacerých diskov naraz v RAID 5, dochádza k strate všetkých dát.
ci tomuto:
V prípade, že nie je použitý špecializovaný radič RAID 5 s hardwarovou podporou paritných výpočtov, dochádza k zaťaženiu procesora (software RAID).
Na doma je asi najjednoduchsie mat raid 1 (mirror) alebo proste rucne rozhodit data na rozne fyzicke hdd, napalit dvdcka, atd.
Tiez to mam podobne - v pc dva datove fyzicke hdd, na kazdom jeho dolezite data (proste mam urcene co dolezite je na kazdom hdd). Zaloha je robena na kriz - z Dcka su data na Ecku a naopak.
Data z diskov D a E su este zalohovane na dalsom externom disku v USB 3.0 ramceku, ktory sedi v skrinke a vytahuje sa iba na update tychto zaloh. Takze nech sa deje co chce, uz samotna pravdepodobnost toho, ze odidu oba disky v pc, alebo disk v pc a ext. disk naraz, je hodne mala.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10630
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Po 28. Máj, 2018, 19:31

Lebo DP,5,6 sú síce super ale majú rýchlostný deficit, hlavne s RAID5. Áno, môže ti zomrieť viac diskov a tebe ho vlastne stačí len vymeniť a v radiči dať rebuild ale aj tak...u 5ťky stratíš kapacitu jedného disku a hlavne rýchlosti, normálne by si čakal od disku rýchlosti cez 100MB/s ako čítania, tak zápisy (samozrejme okrem konzistentného prenosu malých súborov).

A okrem toho, takýto raid znamená väčší počet diskov, čo znamená väčšiu skrinku, čo znamená viac hluk a vibrácie produkujúcich komponentov...je pravda, že RAID1 znamená len polovicu veľkosti ale je to najmenej výkon degradujúca možnosť s čo najnižšou "pořizovací" sumou. Ale rozumiem, 16TB s RAID1 znamená celkovo 8TB použ. miesta, pričom RAID5 je vhodnejší pri použití viacero menších diskov (2x8TB disk je cca ako 4x4TB disk, takže pri prvej skončíš s 8TB, pri druhej s 12TB). Videl som niekde zmienky, že čo sa týka rýchlostí, tak pri Raid5 môžeš pokojne vidieť v rozsahu 50-90MB/s. Ešte by som pochopil Raid4, i keď ten sa už veľmi nepoužíva, no pre domáce použitie je po jednotke podľa mňa najlepší (pre bezpečnosť). Len neviem ako je na tom s rýchlosťami, ale mali by byť lepšie ako Raid 5, ktorý podľa mňa viac vyťažuje disky, kedže nezapisuje dáta ale aj paritu.

Prípadne ma opravte, ak niečo z toho, čo hovorím je blud. Keď tak nad tým viac premýšľam, tak teoreticky ak odmyslíme fakt, že máme viac diskov, ktoré sa môžu pokaziť, tak zase hovoríme o boji medzi 50% kapacity (RAID1) a 75% kapacity pri štyroch diskoch v RAID5.
CASE: NZXT H500i + BQ! Silent Wings 3 PSU: Corsair RM750x 2018 MB: MSI Z370 Krait CPU: Intel i5-8600k@4,9GHz + EK Supremacy EVO GPU: MSI 1080 SeaHawkEK RAM: Crucial BallistixSport 16GB@3333MHz/CL16/382tRFC SSD: 2x Adata SX8200 480GB HDD: 2x WD Red 4TB (uväznený v Aerocool AVN-1000) Monitor: Ťamťung UE40KU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, Audeze LCD-2 Classic, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
killswitch
Čarovný
Čarovný
Príspevky: 5693
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa killswitch » Po 28. Máj, 2018, 20:11

Plne príležitostný moderátor.

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10630
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Ut 29. Máj, 2018, 09:14

Prečo?
CASE: NZXT H500i + BQ! Silent Wings 3 PSU: Corsair RM750x 2018 MB: MSI Z370 Krait CPU: Intel i5-8600k@4,9GHz + EK Supremacy EVO GPU: MSI 1080 SeaHawkEK RAM: Crucial BallistixSport 16GB@3333MHz/CL16/382tRFC SSD: 2x Adata SX8200 480GB HDD: 2x WD Red 4TB (uväznený v Aerocool AVN-1000) Monitor: Ťamťung UE40KU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, Audeze LCD-2 Classic, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1826
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (35)
Kontaktovať užívateľa:

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa zoom » Št 31. Máj, 2018, 01:13

Ja pouzivam bezny PC a NAS4free [link], tj. obdoba FreeNAS. Vsetky tieto riesenia su absolutne uzivatelsky neprivetive, asi ako Lisux z 90-tych rokov (nie ze by sa do dnesneho dna vela zmenilo). Zlozite nastavovanie, priblble chyby bez vysvetlenia, nechapes co robis a co mas robit, 80% navodov po nete je neaktualnych a vobec nesedi s tym, co vidis na monitore. Ale inak ti kopec ludi bude hovorit (a urcite aj teraz mne), ake je to vlastne jednoduche a len neviem, co robim. Naozaj ako Lisux-world.

Kedysi som bezal na HW RAID kartach (skutocne HW RAID karty, nie polo-SW/polo-HW chujiny), ale z toho som uz vylieceny. Jednak to liezlo do penazi a jednak mi aj jedna taka karta odisla (Intel) a bolo. Chcel som teda nieco velmi univerzalne a to ZFS na BSD splnalo. Ked uz mas postavene pole, tak v pripade potreby len presunies disky do uplne ineho PC, zastrcis USB klucik s NAS4free a nacitas si konfiguraciu pola z diskov, pripadne importnes XML subor s nastaveniami.

NAS4free ma aj integrovany VirtualBox-OSE, takze vlastne mi tam bezia 2 virtualky (jeden Windows Server na rozne veci a jeden Ubuntu Server na Home Assistant, co je dalsia ukrutna free a open source patlanina).

Moje pozorovania in no particular order (zober si k srdcu, co ta zaujme):
• Synology, QNAP a podobne su velky komfort za vela penazi a s malym vykonom. Ked tam chces len strcit disky a o nic sa nestarat, tak prosim. Asi nic jednoduchsie nenajdes. Tiez maju velky ekosystem na rozne pluginy a mozes tam mat kopec beziacich veci.

• Vyhol by som sa stavaniu HW RAID servera, co sa tvari ako seriozne ulozisko, tj. bedna s mnoho diskami, breakout kable na SATA backplaty, HW RAID karty, atd. Kopec penazi viacmenej pre nic do domaceho pouzitia.

• NAS4free/FreeNAS je klasicky free a open source mor, kde je vsetko velmi free, cool a in (tj. o hovne). Ale funguje to a postavis to na beznych komponentoch. Za cenu 8-slotoveho Synology so smradlavym Atomom postavim cele PC, aj s diskami a este mi ostanu peniaze. ZFS je velmi spolahlivy filesystem, idealne ho chces sparovat s ECC pamatami, ale nie je to nutnost (ludia robia zo ZFS na non-ECC pamatiach nafuknutu bublinu).

• V pripade ZFS sa priprav na studium blbosti. Kolko diskov je idealny pocet pre dany RAID-Z? Da sa rozsirit kapacita pola? Da sa rozsirit kapacita pridanim dalsich diskov do existujuceho vdev? Preco mi nejde vytvorit particia o velkosti xxxxG a pise to chybu? Aha, ono to nejako pocita divne... zadal som 5T a uz to ide. Atd atd.

• RAID1 je prima, ale "stracas" 50% kapacity diskov. Pokial planujes do buducna rozsirovat ulozisko, RAID1 nie je riesenie. Chces RAID5 alebo este lepsie RAID6. V pripade zlyhania disku pri RAID1 a RAID5 si po dobu rekonstrukcie pola nechraneny proti dalsiemu zlyhaniu disku.

• Odporucany HW od zooma:
- Fractal Node 804 [link] -- prima kocka od Fractalu, das tam microATX disku, normalny ATX zdroj a este tam vojde 8(!) diskov 3,5".
- Doska, CPU, RAM podla rozpoctu, ale NAS4free asi lepsie podporuje Intel platformu, tak sami nejako zda. Taktiez ZFS zerie RAM ako rakovina. Taky golden rule je aspon 1GB RAM na kazdy 1TB diskoveho priestoru. Ja mam 6x3TB a 32GB RAM a spapa sa to cele.
- Zdroj, vetraky, chladice podla ticha.
- Disky... ja mam rad WD Red, niekto zase odporuci Seagate v obdobnej cene. Kazdopadne kup pomalsie 5400 rpm disky, budu tichsie a chladnejsie a aj tak budes obmedzeny 1 Gbit sietou. Moje pole (6x3TB RAID-Z2 = RAID6) da sustained speed cca 500 MB/s.

• V skratke: Ak si lemravy a chces co najjednoduchsie 2 disky v RAID-e, kup si 4-slotovy Synology (aj ked tam das teraz len dva disky). Ak chces aj nejaky vykon, univerzalnost, vyssiu odolnost proti strate dat, lepsiu sancu na obnovenie pokazeneho pola a obetujes tomu nejake vlasy, postav si normalny PC a supni tam NAS4free alebo nieco podobne.

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10630
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Pi 01. Jún, 2018, 15:24

Ďakujem za input, je toho veľa na uváženie a rozhodovanie. Každopádne už po niekoľkých príspevkoch som si uvedomil, že teoreticky môžem mať 75% celkovej kapacity s napríklad 4x4TB (i keď 2x toľko zariadení, ktoré sa môžu pokakať), takže to bude taký môj nový milník, že 4 disky, ešte rozmýšľam, či budem rozumný a pôjdem do 4x4TB alebo mi prepne a do 4x6TB, kedže tam príplatok za 50% viac miesta je menší ako pri príplatku 6>8TB.

Nehovorím o ZFS, o tom som už dávnejšie niečo čítal ale to je proste zabijak na RAM a síce cachovanie je super ale pri akt. cenách pamätí by to bola samovražda a toľko RAM by ma stalo majland.

Teraz by som rád zistil výkonnostný dopad a to, či tie rôzne môžu reálne zabiť potenciálny výkon. No na druhú stranu to ani nevidím dôvod riešiť, veď...
https://www.alza.sk/lacne-inteligentne- ... 2216796875
mám pocit, že aj tie za 300€ nie sú nic moc, len otázka je, že čo mi môže negatívne ovplyvniť výkon RAIDu...

Inak, s FreeNASom som už robil, nebola to nic moc skúsenosť ale verím, že stále lepšie ako nič. Ak sa mi marí správne, tak dokonca som aj konfiguroval ZFS.
CASE: NZXT H500i + BQ! Silent Wings 3 PSU: Corsair RM750x 2018 MB: MSI Z370 Krait CPU: Intel i5-8600k@4,9GHz + EK Supremacy EVO GPU: MSI 1080 SeaHawkEK RAM: Crucial BallistixSport 16GB@3333MHz/CL16/382tRFC SSD: 2x Adata SX8200 480GB HDD: 2x WD Red 4TB (uväznený v Aerocool AVN-1000) Monitor: Ťamťung UE40KU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, Audeze LCD-2 Classic, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4183
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 01. Jún, 2018, 18:01

ked zfs nechces tak si este viacej limitovany softom a ostavaju ti este horsie privlastky nez spomina zoom

co sa tyka rychlosti, musis si uvedomit ci pri tvojom use casy ta bude obmedzovat vykon raid pola alebo priepustnost siete?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10630
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa loleqboleq » So 02. Jún, 2018, 08:52

Server by som mal rád niekde blízko, v podstate na dosah USB 3ky, takže celkom možne dokážem z toho vymáčknuť väčší bandwidth.

A teraz si začínam uvedomovať, že sa začínam točiť v kruhoch, tie AiO riešenia mi prídu veľmi drahé a slabé, ale zase trebárs aj build do kocky ako od do celej mašiny má svoj problém - miesto, nemám miesto na HTPC kocku, takže som zase pri drahých a slabých AiO riešeniach...nevadí, je na čase hľadať recenzie a zistiť, aký výkon (alebo výkonovú stratu) čakať a možno lajnu, kde začínajú kúsky s CPU, ktoré to utiahne, lebo musím povedať, že ani
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 128757.htm
nevyzerá zle, teda až kým sa nepozriem na CPU, to mi príde CPU na úrovni Nokie 3310.
CASE: NZXT H500i + BQ! Silent Wings 3 PSU: Corsair RM750x 2018 MB: MSI Z370 Krait CPU: Intel i5-8600k@4,9GHz + EK Supremacy EVO GPU: MSI 1080 SeaHawkEK RAM: Crucial BallistixSport 16GB@3333MHz/CL16/382tRFC SSD: 2x Adata SX8200 480GB HDD: 2x WD Red 4TB (uväznený v Aerocool AVN-1000) Monitor: Ťamťung UE40KU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, Audeze LCD-2 Classic, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4321
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od užívateľa Odar » So 02. Jún, 2018, 09:59

CPU by som byt tebou neriesil. Nemyslim tym teraz, ze je to nepodstatne, ale skor by som sa vydal cestou, ze si najdes recenzie, pozries, kolko MB/s to zvlada preniest za sekundu a rozhodnes sa. Ja trebars pouzivam uz par rokov WDMyCloud 3 TB. Nie je to ziadny rychlik, ale na nahratie dat, prehravanie filmov a stahovanie to staci. Zapis tam davam na 1 Gbit sieti bezne 70 MB/s, inokedy to klesne na 50 MB/s (neviem preco). Ale neriesim. Na to, co potrebujem mi to staci. Zalohovanie robim tak, ze raz za mesiac pripojim externy HDD a pomocou skriptu v Robocopy odzalohujem zo sietoveho disku vsetky definovane foldre.
Tiez som kedysi spekuloval nad NAS, RAID a neviem co, ale nakoniec som prisiel na to, ze na domace pouzitie mi staci taketo jednoduche riesenie. Nehovorim tym, ze to musi vyhovovat kazdemu. Ber to len ako tip vzhladom na to, ze sa zacinas zamotavat.
..

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"