Server do firmy

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Server do firmy

Príspevok od užívateľa QuaDko » Ut 27. Jún, 2017, 16:50

Takže po veľmi dlhej dobe si zase trošku skúsim zbehnúť po radu sem, pretože sa v tomto už až tak veľmi nehýbem a určite sú tu ľudia ktorí budú vedieť oveľa lepšie poradiť ako som si myslel, že viem ja :D

Jedná sa o to, že potrebujem do firmy server ktorý dokáže spolahlivo skladovať dáta a budú na ňom fičať nejaké programy, ako je Mk soft, Omega atď.
Proste účtovnícke programy budú mať na ňom základ a budú na ňom fičať. Ďalej sa tam budú ukladať dôležité dáta z firmy (áno naozaj sú to dôležité dáta) Preto sa obraciam aj na vás pretože potrebujem poradiť asi vo všetkom. či zvoliť už poskladaný server nejakej značky napr:
https://www.alza.sk/dell-poweredge-t20- ... toChange=1
alebo ísť do alternatívy, že si to poskladám celé sám. Aké zvoliť RAID pole, a tak ďalej.

Moc som toho zatiaľ nenapozeral ale zatiaľ čo som sa rozprával s kolegom tak podmienky na úložisko sú minimálne také: Miesto stačí 1TB (budú sa tam prevažne ukladať textové dokumenty, excel dokumenty a pod.) Ak to bude frčať na windowse, čo asi bude musieť kedže programi ako MK soft a Omega sa asi inde rozbehať nedajú (neviem, nezisťoval som) tak sme sa rozprávali asi tak, že podľa môjho názoru by stačilo 2x1TB v RAID1. Avšak potom kolega spomenul ešte jednu vec, že síce by mal zrkadlené disky, ale chcel by ešte na dennej báze robiť zálohy na tretí disk, čo by asi cez windows backup bolo možné (tiež neviem presne, nemám skúsenosť). Pretože na server bude mať prístup viac ľudí, a stalo sa už, že HDD síce fičí, ale niekto proste vymazal dáta, nejakou takouto zálohou by sme to chceli ochrániť aj proti takémuto možno nechcenému vymazaniu dát.

A cenová hladina ? Vôbec neviem proste niečo čo bude spolahlivé, bude to tu na firme fičať 10 rokov bez investícií a zásahou, naozaj možno každý kto má firmu vie aké dôležité veci sú účtovníctvo a pod. veci takže preto hlavne spolahlivosť.

Všetky nápady sú vítané.
Zatiaľ Ďakujem za spoluprácu.
Working on

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4621
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 27. Jún, 2017, 20:01

HP microserver G8. 4 disky ,2x 1TB raid 1 na app data a 2x 2TB raid na backupy.
Permisny nastavis na backup particii len pre adminov napr.

Nezabudni aj rds call a user dall ak budu robit centralne na omege cez remoteapp
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8583
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa HellAngel » Ut 27. Jún, 2017, 21:08

pre naozaj dolezite data mi to pride celkom slabe tie 2x2TB. Ja by som riesil 2 servery, jeden na SW, druhy na back up.

Ja zas preferujem dell, koli ich zaruke a hot line.
Prvy server konfiguracia HW podla potreby SW, disky by som riesil tak ako napisal chris aj ten back up
Druhy server by bol cisto na back up, to co sa zalohuje na prvom stroji, by sa kopcilo rovno aj na tento stroj. RAID 6 zo 6tich diskov. Je tam vola az 2 pokazene HDD
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4621
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa Chris » St 28. Jún, 2017, 08:45

ked zjavne teraz pouzivaju pc, tak microserver by mala byt celkom lacnejsia alternativa.

RAID 6 by som nerobil, ak chce 1 server, tam by som spravil ako som pisal 2x RAID 1 pola, ktore su fyzicke oddelene. Sice nebude mat hotspare a pod, ale zase ked sa pokazi, skoci do alzy kupit a vyriesene..... anyway bude mat data na backup poli a na app...

Rozdiel medzi full tower dell a HP microserver je mozno 800e vs 200e
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa QuaDko » St 28. Jún, 2017, 09:34

Takže takto, tiež preferujem dell kvôli ich záruke a hot line, väčšinou všetko vo firme je dell. takže asi by som išiel do toho, nejaké konkrétne návrhy ? jeden HP server už vo firme je ale to je čisto na kamery, takže do toho zasahovať nejdeme.

Chalani a aké disky ? WD RED budú postačujúce ? alebo mi poradíte niečo iné ?
Tiež by som bol asi za alternatívu spraviť 2x RAID 1 polia kde na jednom bubú dáta a na druhé sa bude robiť backup.

Alebo rovko aký server ? tak potrebujeme minimálne taký kde teraz dáme 4 disky.
NIečo takéto ? https://www.alza.sk/dell-poweredge-t20- ... toChange=1 by bolo postačujúce ? alebo by bola fajn ešte rozšíriť RAM aspoň na 16 GB ?
Working on

Užívateľov profilový obrázok
mirjak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1939
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa mirjak » St 28. Jún, 2017, 09:43

a aky tam mas server na kamery? ak ten je za 5 penazi, tak snad na dolezite data das aspon 10.
RAM podla OS a aplikacii... A ak ma ten kamerovy srv aj ulozisko, sprav na neho tu zalohu ako radil Hell...

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa QuaDko » St 28. Jún, 2017, 10:25

Ani neviem aký tam je server na kamery pretože to som ešte nerobil ja. Myslím, že je to nejaký HP s WD RED diskami.
Ja som zatiaľ našiel niečo takéto čo by celkom vyhovovalo
https://www.alza.sk/dell-poweredge-t20-d1434189.htm?o=9 (+Rozšíriť RAM na 16GB ???)

Ak sa dá kľudne poradte už konkrétny server (dell, hp - uprednostňujem) Cena servera by mala byť tak niečo okolo 750€ bez DPH. Nerátam do toho ešte keď tak rozšírenie RAM + ostatné HDD. to už je mimo tých 750.
Working on

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8583
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa HellAngel » St 28. Jún, 2017, 11:57

vykon serveru si musis nakonfiguravat podla poziadaviek SW co na tom idu bezat, RAM je zavsla aj od velkosti databazy. AK ma SQL databaza 15GB, tak doporucujem 20GB ram, pretoze SQL si zoberie tych 15GB
chces na tom spustat niekolko programov? Potom by stalo za zvazenie virtualizacia masiny
a ak chces mat pokoj na 10 rokov, zvysil by som cenovy strop tak na 1500/1600 s diskami + ram
ja bysom volil nieco podobne:
http://www.dell.com/en-us/work/shop/povw/poweredge-t430

kvalitny zaklad, moznost osadit 2 CPU v pripade buducnosti, ram tam napraces habadej, moznost mat 8 x 3.5 HDD/SAS, 16 x 2.5 HDD/SSD

Cize aj v buducnosti ked budes potrebovat, nemusis kupovat novu masinu, len si svoju upgradujes

Ohladne zalohovania na jednu masinu, toto by som nerobil. Pride blesk, prepatie, odpali masinu, odpali disky a si v ........
Urcite by som robil zalohu na nejaku dalsiu masinu, uz len ked kupis hlupe synology na 2 disky, tak to bude lepsia zaloha ako mat vsetko na jednom mieste. A ideal mat toto ulozisko mimo servera, ina miesnost, zamknute. Moze prist zlodej, potopa, poziar .....
Moj nazor je, ze netreba na tomto az tak setrit. Vratit sa ti to moze velmi rychlo
Este som zabudol na momentalne obluben virus ransomware. To bude krasa ked ti zasifruje vsetky data na jednom servery a nebudes mat z coho obnovovat zalohu.
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4621
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa Chris » St 28. Jún, 2017, 12:47

myslim, ze to je uz overkill ..... :)

najlepsie je zalohovat na pasivne prenosne medium, cize napr. tape out. (dalsi server, niekto sa hackne, crypto locker a je v prdely aj cela tvoja draha zaloha so serverom :) )

pri takej velkosti by som uvazoval aj zalohu do S3 ci uz vlastneho alebo Cloud-u samozrejme zacryptovane 2048 napr. (radsej ako na druhy server ) bude to lancejsie, istejsie a lepsie.

Uplna pecka je robit zalohy na tapes, lenze len jedna LTO7 drive stoji viacej ako Vas cely novy server, pripadne sa to este da externy disk nejako a zamknut do vodotesneho, poziaruodolneho trezoru :)

Ale tak kazdy ma ine naroky a moznosti
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa QuaDko » St 28. Jún, 2017, 14:23

Ono zase povecme si na rovinu, niesme NASA a myslím, že to čo spomenul hellangel je už trošku overkill. Aj keď áno má pravdu je to veľmi ľahko rozšíriteľné do budúcnosti, keď napríklad firma porastie a bude treba viac s tým súhlasím. Ale celkom dobrá poznámka bola zálohovať to na iné disky a vo firme jeden Synology máme takže možno by som to riešil práve týmto, že by som to zálohoval presne tam. Také niečo ma ani nenapadlo.

Teraz už mi len pomôžte teda vybrať niečo do tých 750€ bez DPH povecme, niečo čo naozaj bude spolahlivé. Tie DELL čo som sem postoval čo si o nich myslíte, niečo také môže byť ? Tú RAM by som rozšíril určite. Neviem koľko si teraz berú tie programy ale myslím, že tých 16GB určite bude dobré tam mať.

hej no tie vírusy som teraz postrehol takže určite to bude lepšie dávať na dve rozdielne mašiny.
Working on

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8583
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa HellAngel » St 28. Jún, 2017, 14:44

http://www.dell.com/en-us/work/shop/pro ... _t330_1267

celkom slusna konfiguracia na zaciatok a do 750e bez DPH by si sa mal zmestit, kludne si dopln RAM + HDD podla poziadavky, Mozes si tam nahodit aj redundant zdroj, hdd, zmenit CPU. V pravo ti to bude ukazovat cenu. Nie je problem u dell objednavat priamo u vyrobcu a poziadat ich o cenovu ponuku

mozno som over kill, ale 3 krat som sa stretol s crypto lockerom vo firme. Nebyt tych zaloh tak som asi na ARE a davaju mi umele srdce

vela krat sa zalohy podcenuju, aj obycajnych excel suborov, ale ked sa stratia alebo poskodia potom je problem, setrit treba inde.

K tej zalohe, nie cisto na synology robit zalohu, ale tak ako pisal chris, zalohu robit na PC a dalsiu kopiu zaloh robit na extra zariadenie
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
643
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1410
Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava - Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa 643 » St 28. Jún, 2017, 15:21

podla mna ti staci ten co si spominal, ale ako backup by som dal qnap/synology, nieco mimo proste

Sugyi
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 159
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa Sugyi » St 28. Jún, 2017, 16:32

Ak chces usetrit na serveri tak si este mozes pozriet pouzite na bazosi. Vedia ti dat aj fakturu. Uz som takto bral servre a napr. jeden este vonal od novoty.
Napr. namiesto NBD zaruky som to vyriesil kupou dvoch zhodnych serverov a takto ked na jednom nieco odide tak do hodky ficim z druheho namiesto cakania aj ked len do druheho dna na opravu. Samozrejme servre maju redundantny zdroj, disky v raide atd.
Zalohu riesim na treti server (kludne moze byt to NASko) plus raz za tyzden(niekedy dva) si najdem cas a vykopcim veci na externy disk(ochrana proti cervom ktore sa vedia sirit aj vnutri siete + poziar atd).

PS: Zvazoval si SSD disky ako systemove ked tam bude pristupovat viacej uzivatelov?

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa QuaDko » St 28. Jún, 2017, 16:38

http://www.dell.com/en-us/work/shop/pro ... _t330_1267

Tento sa mi veľmi pozdáva, s tým že nejaké tie rozšírenia by sme tam ešte porobili a bolo by to super.
o tých SSD diskoch som zatiaľ neuvažol ale dobrá pripomienka asi by to stálo za úvahu na systém dať SSD.

Tie zálohy teda budem riešiť na ten Synology a raz za týždeň asi aj na externý HDD (predsa len najlepšia ochrana proti ransomwaru atď)

Čiže na systém dať SSD?
Working on

Sugyi
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 159
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Server do firmy

Príspevok od užívateľa Sugyi » St 28. Jún, 2017, 16:50

Hm tak zavisi od vytazenia a cenovej relacie. Neviem co stoja nove enterprise SSD disky. Ale zase asi netreba kanon na vrabce. My mame 10tich pouzivatelov na softver a server co ma 11 rokov to zvlada s prstom v zadku s 15k RPM diskami v raide. Samozrejme dat mame dokopy tak 20gb co sa realne pouzivaju a nie su balast na diskoch.

PS: skladate to na US stranke Dell-u. Da sa to nejak k nam rozumne dopravit alebo ako to funguje?

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"