Router do 50e

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 15. Jún, 2018, 14:02

Asi skor preto, ze ich vo velkom kupuju IPSckari lokalny.. obcas sa stane ze vypadnu velky ako i4wifi a podobne, tak objednavaju inde :D Bezny franta uzivatel si Mikrotik nekupi, lebo ani nevie, ze nieco take vobec existuje, bezny franta si pride do tesca a kupi Tp link 741 alebo 1041 s tisic antenkami :D

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9368
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Ne 17. Jún, 2018, 12:44

Takže späť k výberu, ideálne 50-65€, potrebujem:
- pokojne len 2,4GHz pásmo ale s čo najlepším pokrytím (byt dajme tomu 8x10m), 5Ghz je bonusom
- Gbit switch LANky.

Ja som ešte pred Mikrotikom narazil aj na toto, resp. recenzia na TP-Link C1200
https://www.digitalcitizen.life/review- ... cher-c1200
kde boli aj iné podobne nacenené a veľmi vynikajúce výsledky tam podávala Tenda C9
https://www.digitalcitizen.life/review-tenda-ac9-ac1200
i keď zase tá má v rečke niečo, čo mi príde smiešne, teda
"If you download something like a large game using an Ethernet connection, your wireless network stops working"
čo ak nebola len vada daného kusu, tak to nie je ani fixnuté, lebo posledný FW je o niekoľko mesiacov starší ako rečka na tom webe...


Proč? Mikrotik ide preč, už viem, prečo AiO krabička je tak lacná, je to nejaký pokus pre produkt pre masy, kde sa očividne riadne šetrilo. Inak je to aj malinká krabička, taká do dlane.

Takže:
- dosah - 6m z -30 (pri routri) to padne -60 - je tam 1 stena (jeden roh bytu); 6m -30 > -77 1 (tenšia) stena a 1 chladnička "v ceste", druhý roh bytu
- signál, rozdiely v sile z 5m vzdialenosti 2G > 5G -- 5G je cca -20dBm horšie
- rýchlosť - ako jarné počasie, raz mi 2G dáva 50mbps, inokedy 15 mbps, 5G raz 5Mbps, raz 60mbps -- môj 15€ TPlink dokáže podať stabilnejšie výkony ako toto...a ak 5G vylezie na 60mbps ale po dvoch sekundách padne na 30mbps.
- pri zmene frekvencie pre 5G som napríklad s 5180MHz dosiahol burst na sekundu na 70mbps a 57mbps po ustálení
- môj obľúbený test, 5G auto nastavenia, meter od routra a tri zbehnutia - 1. 85Mbps, 2. 15Mbps, 3. 45Mbps

A to všetko pozor, je na 140Mbps rýchlom nete...a u mňa, asi 5m od krabičky s otvorenými dverami medzi miestnosťami...Bohužiaľ hranie sa v rozhraní a skúšanie manuálnych zmien, že napríklad len 5GHz ac alebo 2,4GHz N nepomohlo, niekedy to dalo o niečo vyššiu rýchlosť ale znovu to bol len nejaký burst na začiatku a potom to padne.

Ten výsmech router Compal (pomalý štart, nestabilita, obmedzené rozhranie) od UPC podal stále stabilný výkon a dokonca pri 20MHz šírke pásma pri 2,4GHz to dávalo cez 70Mbps, prepnem na 20/40MHz šírku a dostávam ešte ďalších 10Mbps; 5GHz? S prstom v nose dávam maximálku (~145Mbps) pri automatike (t.j. aut. kanál a aj šírka pásma).
PC: WiP NTB: Lenovo Y520 Monitor: Ťamťung UE40MU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 17. Jún, 2018, 13:08

Skus sa este popozerat na tieto polozky:

Obrázok

Obrázok

Obrázok

A pri 5GHZ urcite hladaj okolo 5500 Mhz... resp. nastuduj si viewtopic.php?f=12&t=111380&start=15

Tam ODAR pekne sa pohral s wifi...

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3714
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 17. Jún, 2018, 13:28

Sorry chlapi. Nemal som na to tento vikend cas. Ak ti slape zle wifi, treba sa pohrat s nastavenim (pozriet kanaly, atd. ). Ja davam na lenovo W520 na 5 GHz n stabilne cez 200 Mbit. ac zariadenie nemam. Stabilita v pohode. Konkretne cisla nemozem teraz dat. Ale nemam dovod tu niekoho zavadzat. Ten router je podla mna dobry a za tie prachy tazko kupis nieco lepsie.

Rozhodnutie je ale len na tebe.

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9368
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Ne 17. Jún, 2018, 13:35

V móde Dual AP neviem nastaviť nič len názov, heslo (dokonca ani ochranu nemám možnosť naklikať, je tam len kolónka heslo a potom režim wifi (b,g,n,a,n,ac,...) a šírka pásma, nič iné, s konkrétnymi frekvenciami sa baviť viac už nebudem, tie, ktoré som klikal šli raz na jednom/na viacerých/na žiadnom zariadení. Nemám možnosť ani skryť SSID...mám toto rozhranie
https://wiki.mikrotik.com/images/2/24/Quickset639.png

Alebo potrebujem iné rozhranie?
PC: WiP NTB: Lenovo Y520 Monitor: Ťamťung UE40MU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3976
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa shajek » Ne 17. Jún, 2018, 13:52

Áno. Hore v pravo webfig... Alebo si stiahni winbox
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 17. Jún, 2018, 13:55


Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9368
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Ne 17. Jún, 2018, 14:04

Posun, dal som šírku pásma 20/40/80MHz eeCe a na sekundu som tých 120mbps mal a potom to padlo na 60mbps, ďalší test 4 sekundy na to a už to maxovalo na 90mbps

Takto to u mňa vyzerá
https://i.imgur.com/ss2O7kl.png

čo meniť? Rýchlosť už viem ako tak dosiahnuť (inak nastavenia nemám nijako odlišné od tých na videu) ale tá rýchlosť je sekundu a začne to padať a padať a padať a zastaví sa to niekde na rýchlosti invalid.
PC: WiP NTB: Lenovo Y520 Monitor: Ťamťung UE40MU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3714
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 17. Jún, 2018, 14:31

Moze byt nekompatibilny klient. Mam to tak s lenovo X250. Tam mam 5 GHz ac, ale dava to max. 100 Mbit. Bojoval som s tym velmi dlho. Ale ten notebook je cely divny. On aj na kabli dava max. cca 100 Mbit a cely ide "do sraciek" = zacne sekat kurzor . . . neda sa s nim normalne pracovat, ked zatazim siet. Takze to by som tu ako priklad nerad uvadzal.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4146
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 17. Jún, 2018, 14:59

S cim si to testoval?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12844
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 17. Jún, 2018, 15:09

Je uplne jedno s cim to testoval nakolko MT ma dlhodobo problem prave s vykonom svojich zariadeni a specificky throughputu, su toho plne fora vratane ceskeho ispforum. Poslednu verziu 6.42 dokriplili tak neskutocne ze ludom lahinaju 3000€ CCR1072, a stare CCR1009-8G po upgrade bricknute. Na RB ked clovek pouziva bugfix vetvu tak zas nema normalny throughput.

A aby toho nebolo malo, CHR na Hv/esxi lahnu interfacy resp kernel panic, x86 zase ludia hlasia problemy na SSD a intel kartach, proste im ide karta
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3714
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 17. Jún, 2018, 15:23

Chris - - > Normálne dám ťahať MKVčko z ul.to, cez jDownloader, nakoľko tam mám istotu, že to nebrzdí server. W520 kábel plná rýchlosť. X250 kábel max 100 Mbit. Download mám 250 Mbit.

Už to neriešim. Je to služobný notebook. Netrápi ma to.

Užívateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9368
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa loleqboleq » Ne 17. Jún, 2018, 15:28

Skúšal som speedtest, ako na NTB, tak na telefóne, je cítiť aj rozdiel v rýchlostiach, napríklad som teraz vyresetoval krabičku, na telefóne mi napríklad už nenájde vôbec 5G sieť, v defaulte je 2G rýcheljšia ako 5G (na kompe mi prvé dve speedtesty idú 110mbps a ďalšie tak max. 40mbps, na telefóne stále len tak 20mbps)...a podľa toho, ako nastavím šírku pásma, prípadne frekvenciu, tak dosahujem raz menšie, raz väčšie rýchlosti, no akúkoľvek rýchlosť dosiahnem, po sekunde to hladko padá dole.

A to všetko, znovu, je zároveň testované aj na tom UPC routri a tam ako na NTB, tak na telefóne s prstom v nose maxujem linku, akurát 2,4GHz je na tom UPC routri pomalšie, keď to porovnám s posledným testovaním na NTB cez AC2.
PC: WiP NTB: Lenovo Y520 Monitor: Ťamťung UE40MU Myš: Logitech G403 Wireless Klávesnica: Gamdias Hermes Zvukový reťazec: Audio-GD R2R-11, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
85€ sny pre kvalitné headsety! Kuk tu a tu..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 17. Jún, 2018, 15:32

Hlavne testujte vzdy LAN preboha, to poda realnejsie vysledky https://www.youtube.com/watch?v=LJf7ZJksX6U

Bandwith test priamo od MT - ale mozte pouzit aj ine utilitky z NETu...

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3714
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Router do 50e

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 17. Jún, 2018, 15:32

Tak to máš podobný problém, ako ja na tej X250. Tam je tých 5 GHz prakticky nepoužiteľných. Potom len skúsiť iný router. Proste si sa trafil. Mne kedysi trebárs odpájalo MotoG na 2,4 GHz. Časom to vyriešil nový RouterOS.

Prečo mám testovať vo vnútornej LAN keď chcem vidieť reálnu download speed a som si istý, že server s tým nemá problém? Však mi to limituje linka.

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"