Domáci server/NAS

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Hexaris

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Hexaris » Po 28. Sep, 2015, 20:51

Ako celok ...
https://www.alza.sk/silentiumpc-brutus-q30-d2421857.htm
https://www.alza.sk/asus-j1800i-c-d1148630.htm

za tu cenu podla mna super, sice cpu uz mas, ale pre toto riesenie by integrovane CPU malo stacit

proxmox + freenas + fog project a nejak poriesit z freenasu aws glacier, tak budem happy, otazka je skorej vykon pod proxmoxom (:
p.s. pocitam s ext radicom ...

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Po 28. Sep, 2015, 21:01

... a ten to cele predrazi natolko ze sa cele neoplati spekulovat.

Okrem toho ze ta doska limituje na 2 pripojene disky (ano, vyriesil si dalsim radicom ktory nemusi byt podporovany konkretnym operacnym systemom co si vyberies) tak si vybral bednu ktora dokaze maximalne dva 3.5" disky a 1x 2.5" k tomu.

Proste si zacal uplne nespravnym smerom ked chces riesit NAS.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Hexaris

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Hexaris » Po 28. Sep, 2015, 21:17

Ano aj nie, uz ked sa tu nacal 1Gb ... Pri tej cene by mozno z bazosu, ak by predal co ma a zohnal hotove synology DS kludne na 2 disky. Ber to tak, ze s glacierom sice platis za data, ale mas ich geograficky oddelene a hlavne bude asi jedno ci trafi slak 1 disk, ci blesk odpali cele NAS. Pockas par hodin na rebuild a nahrajes vsetko naspat. Par DS som mal a aj chudato 211j dalo cez sambu cez 60MB/s, NFS este lepsie ...

P.S. netvrdim, ze toto je ideal riesenie ...

Užívateľov profilový obrázok
Ghost
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 841
Dátum registrácie: Št 14. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Krasno Nad Kysucou

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Ghost » Po 28. Sep, 2015, 22:43

hubula napísal:Synology DSM na vlastnom HW pouzivam uz rok - vsetko super, je to stabilne, mas k dispozicii kopu balickov a sluzieb. Akurat standardne SW updaty nefunguju (a ze ich vydavaju dost) - treba to aktualizovat rucne, co je dost pracne a vystavuje data riziku.
Co by sa dalo s datami, keby ten OS na USB kluci klakol? Hadam to je nejako zabezpecene, ne?

hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 89
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa hubula » Po 28. Sep, 2015, 22:56

USB sluzi cisto iba na boot, na kazdom fyzickom disku sa vytvara mala systemova particia, kde je samotny OS.

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15707
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 28. Sep, 2015, 23:05

Ghost napísal:Co by sa dalo s datami, keby ten OS na USB kluci klakol? Hadam to je nejako zabezpecene, ne?
Na USB kluci je iba bootloader. A keby aj nieco, Synology pouziva klasicky linuxovy softwarovy RAID + LVM.

Užívateľov profilový obrázok
Ghost
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 841
Dátum registrácie: Št 14. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Krasno Nad Kysucou

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Ghost » Po 28. Sep, 2015, 23:11

Cize na rychlosti toho kluca vobec nezalezi a nema vplyv na rychlost reakcii DSM :-)

Užívateľov profilový obrázok
branox
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 476
Dátum registrácie: Št 01. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Malacky,BA,TT
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa branox » Po 28. Sep, 2015, 23:39

Ghost napísal:Cize na rychlosti toho kluca vobec nezalezi a nema vplyv na rychlost reakcii DSM :-)
Presne tak, kluc po boote mozes kludne vytiahnut a system bezi...
mp3turbo napísal:LACP je hovadina a budes mat problem spravit dve "nezavisle" spojenia z jedneho pocitaca na jeden Synology-style NAS. A uz vobec nehovorim o tom ze vysnivany gral rychlosti dosiahnes len pri sekvencnom prenose cize napriklad kopirovani filmov a podobne (mp3ky nestacia, su moc male), pri nefragmentovanom filesysteme, pri supervydatnom zdroji (ze ti NAS dokaze zapisovat 1GB/s neznamena ze zdroj z ktoreho citas a posielas cez siet dokaze citat aspon takou rychlostou aby ho nakrmila atd).

Je tam prilis vela komplikacii. Ale palec ti drzim, samozrejme. Been there, done that, pre mna je spravna cesta primitivne jednoduche iSCSI a MPIO ktore bolo od prvotneho zaciatku stavane na taketo pouzitie. Namiesto LACP doporucujem pre Windows svet vyskumat moznost pouzitia SMB3.02 alebo novsich protokolov, tie s vyuzitim viacerych sietoviek presne pre tento ucel priamo rataju a priamo na to boli stavane. LACP bolo stavane na nieco ine ako file sharing a je len znasilnene do tejto podoby.
To s tym LACP sa mi nezda, poznam ludi co s tym funguju s 2x rychlostami ako s 1xLAN k plnej spokojnosti, a takisto na ich fore je chlapik ktory tam rozbehal infiniband 4x10Gb/s...
hubula napísal:Synology DSM na vlastnom HW pouzivam uz rok - vsetko super, je to stabilne, mas k dispozicii kopu balickov a sluzieb. Akurat standardne SW updaty nefunguju (a ze ich vydavaju dost) - treba to aktualizovat rucne, co je dost pracne a vystavuje data riziku.
Velke updaty treba rucne ale tie mensie opravne idu v pohode aj automaticky zo systemu, je pravda ze je lepsie si funkcnost najprv overit na ich fore kde o tom vzdy diskutuju...
Ale aj tak pokial vsetko funguje nevidim dovod stale updatovat, zmeny byvaju vacsinou minimalne.
Spoiler: ukázať
PC : MB:MSI-X99A Gaming 7 CPU:i7 5820k@4.5Ghz(1.27V) RAM:16GB Crucial Ballistix HDD : Samsung 850EVO 500GB GPU:EVGA GTX580 PSU:Corsair HX850i CASE:Raven RV02-E DVDRW:LG Speaker:Logitech Z-2300 LCD:HP ZR2740w + HP LP2475w Mouse:Logitech G9 Keyboard:MS Sculpt Ergonomic
WC: EK Supremacy EVO + HEATKILLER® GPU-X³ + EK-XRES 100 Revo D5 PWM + EK WE 540 rad + 4x BQ SW3
NAS: MB:GA-H97N-WIFI CPU:i3 4360T RAM:8GB HyperX Genesis HDD : 5x3TB WD RED PSU:Corsair CX430M CASE:Fractal NODE 304
NB: DELL Precision 5520: Core i7, 32GB RAM, Quadro GPU, Samsung 970Pro ...

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ut 29. Sep, 2015, 09:22

>> To s tym LACP sa mi nezda, poznam ludi co s tym funguju s 2x rychlostami ako s 1xLAN k plnej spokojnosti

ked mas jeden ciel a jeden zdroj tak ti silno drzim palec :) netvrdim ze to nejde spravit ale nefunguje to zdaleka vzdy, za kazdych okolnosti, v kazdej situacii, s kazdym switchom, atd atd, su s tym obrovske problemy. Microsoftacka Samba v3+ tieto veci robi automaticky, je tak postavena. MPIO tieto veci robi automaticky, je tak postavene. LACP su same problemy, precitaj si akekolvek diskusne fora napriklad od freenasu, nas4free a inych takychto rieseni. Budes mat problem najst tam dvoch ktorym to seriozne funguje, zato ja ti najdem desiatky takych co to po X neuspechoch proste vzdali.

Ver mi. Ja LACP prevadzkujem v enterprise rozmeroch, nie doma v obyvacke. Aj MPIO. Aj SMB3.02ku.

Co sa tyka 10Gbitoveho infinibandu, tak to musi byt ina nahoda ze na take starucke karticky ma fesak driver do linuxu a novych kernelov... 10Gbit ethernetove karty maju castokrat obrovske problemy na modernych systemoch, nie hentake vykopavky. PS: aj o infinibande co-to viem, s Mellanoxami spavam pod vankusom.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 89
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa hubula » Ut 29. Sep, 2015, 09:49

branox napísal: Velke updaty treba rucne ale tie mensie opravne idu v pohode aj automaticky zo systemu, je pravda ze je lepsie si funkcnost najprv overit na ich fore kde o tom vzdy diskutuju...
Ale aj tak pokial vsetko funguje nevidim dovod stale updatovat, zmeny byvaju vacsinou minimalne.
No prave...potrebujem spravit update kvoli podpore MS Azure, ale bojim sa do toho vobec pustit.

K alternative vo forme lacneho 2 diskoveho origo Synology - aby si nebol sklamany z jeho vykonu. Mam skusenost s DS214se, je to slabe, CPU ide velmi casto naplno, prenosove rychlosti polovicne oproti xpenology s rovnakymi diskami. Ked si vezmes, ze vlastny NAS si poskladas za podobne peniaze, tak nie je nad cim rozmyslat. Ale OS maju fajn, to hej :-)

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"