Domáci server/NAS

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1371
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa QuaDko » Ne 27. Sep, 2015, 13:21

Zdravím páni

Musím zriadiť domov niečo kde budú môcť byť uložené nejaké tie dáta. Filmy, súbory, Dôležité súboy - pracovné súbory. Samozrejmem s možnosťou FTP prístupu. Mám doma staršiu CASE do ktorej by som to napchal je to mATX a mám ešte doma G3258 ktorý by som tiež do toho dal. Chcel by som teda poradiť

DOSKU - (zatiaľ nemam vôbec páru akú dosku tam dať - Chcel by som ASUS kvôli možnosti taktovania aj na iných čipsetoch ako je Z97)
RAM - Asi 8gb
ZDROJ - Seasonic G series 360 ?
DISKY (samozrejme budú v RAID) a aspoň aby mali 3TB
Nejaké to chladenie ale tam pôjdem určite do starej dobrej Noctui

Tiež je potom otázka na akom SW to nechať bežať aby sa tam dalo pripájať aj vzdialene.??

Ďakujem
Working on

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 27. Sep, 2015, 15:03

velmi dobre si zacal, gratulujem.

Dosku si kup hociaku B85 podla mna, prilis moc tu G3258cku by si asi nemal chciet taktovat kedze sa jedna o tvoje data ktore si mozes relativne lahko domrvit. Kedze stavas NAS, asi mas hodnotnejsie data ako su nejake sejvy z hier A AJ PISES DOLEZITE PRACOVNE SUBORY takze preto rozhodne nie pretaktovanie PODLA MOJHO NAZORU. Samozrejme ze pretaktovat mozes, ale nerobil by som to.

Pretaktovanie CPU ti neprinesie ZIADNY vykon navyse co sa tyka zdielanych suborov v porovnani s nepretaktovanym originalom.

Dalej, FTP pristup mas viacmenej v kazdom rieseni a kde nemas, tam vies dorobit.


Disky : tu bude sto nazorov, ja osobne hovorim WD Red (nie Pro, rychlejsie = viacotackove = ZOHRIEVAJUCE sa verzie) kedze tych diskov budes mat v bedni styri, pat, sest. Absolutne automaticky chces mat 12cm ventilator rovno pred diskami a chladit ich - aj ked ten ventilator znizis na 4.5V aby nehucal, proste ho tam musis mat. A chces ho tam mat. Nie je dolezitejsia vec v diskovom rieseni ako disky ktore nebezia na 55 stupnoch. Uplne idealne by si kupil vsetky disky rozlicne, aby si nebol vystaveny chybnej serii, padnutym diskom z vozika v sklade a podobne, ale to je viac utopia ako realita.

Nespominas software. Moja rada : FreeNas alebo NAS4FREE, podla tvojej preferencie. Vyskusaj si nanecisto, su zadarmo, krasne web ovladanie. Kedze DOLEZITE PRACOVNE SUBORY, automaticky doporucujem riesit RAID-Z2 mechanizmus ktory poskytuje odolnost voci zlyhaniu DVOCH LUBOVOLNYCH DISKOV z celkoveho poctu. Ocenis az potom ked sa nedoseres od strachu pri pokazeni prveho disku a neuspesnom rebuilde pola kedze druhy bude mat nahodne schovane vadne sektory alebo podobne ; poznam ludi ktori uz dosli o data na RAID5 rieseniach.

Menej ako tri disky nedoporucujem, je to nezmysel z cenoveho hladiska. Tvoje data maju ukrutne vacsie hodnotu ako je cena diskov. Isiel by som do jedneho bootovacieho disku (moze byt aj USB kluc pre software doporuceny dole) a piatich alebo siestich diskov, z ktorych kapacita dvoch padne na ochranu dat (redundanciu). Cize ked kupis 5x 3TB disk, dokazes pouzit 3x 3TB kapacity, pozor na pocitacovy versus decimalny terabajt, takze v skutocnosti 8.1TB namiesto 9TB matematickych. Ten pokles kapacity je sice velky ale to je dan za SPOLAHLIVOST.

Noctua : jednoznacne doporucene. Bez vyhrad. Drahsie ako konkurencia, ale aj Bentley je drahsie ako Dacia.

Vzdialene sa vies pripojit viacmenej na akykolvek software, o tom to nie je. Vzdialene pripojenie je ukrutne viac o sietovej casti ako o comkolvek inom (ked mas prostredie v ktorom NEMAS verejne adresy je to daleko komplikovanejsie ako ked mas verejne).

Doporucujem viac ako 8GB pamate, i ked su "drahe" je to polozka ktora najvacsim sposobom ovplyvni vykon celeho riesenia (samozrejme okrem diskov, je jasne ze 6x SSD v nejakom poli je rychlejsich ako 2x WD Red). Ulohu cache nemozes podcenit. 16GB mi pride ako rozumny kompromis dnes, nad to uz mas pekny luxus. CPUcko nie je dolezite pre taketo riesenie, RAM je extremne dolezita.

S nastavenim FreeNASu pomozem, zvlast s tunenim ZFS filesystemu.

Zdroj : neviem sa vyjadrit. Ja pouzivam hnusne kraviny nad ktorymi ostatni ohrnaju nos a pravom, zatial mam stastie (a hlavne dvojice boxov kde ukladam data takze mna zhoreny zdroj a s nim nahodou odfajcene disky prilis netrapi).

Poznamka : AKEKOLVEK riesenie postavis, Raid, NAS alebo SAN nikdy neboli, nie su a nikdy nebudu prostriedok na zalohovanie dat. Zalohovat musis, musis a musis externe mimo tohoto boxu, idealne aj mimo firmy (vykradnutie, vytopenie, vyhorenie, kreten odchadzajuci zamestnanec atd).

holt zadarmo to nebude, ale data maju cenu ktoru pochopis az ked o ne prides. Zaplatil by si 10nasobok lenze to uz je neskoro...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1371
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa QuaDko » Ne 27. Sep, 2015, 15:22

Je mi jasné že zadarmo to nebude ale dáta majú predsa oveľa večšiu hodnotu ako nejaký HDD, aj keby mali byť tie isté dáta na troch HDD.

Takže čo sa tíka tej zostavy tak asi pôjem do:

MB: https://www.alza.sk/asus-b85m-k-d1488298.htm
RAM: https://www.alza.sk/crucial-16gb-kit-dd ... 91.htm?o=1 (alebo aj niečo s pasívom?)
ZDROJ: https://www.alza.sk/seasonic-g-series-3 ... 25.htm?o=1
CPU: Pentium G3258
HDD: Pôjdem do WD RED série, kedže pár diskov som už mal a zatiaľ maximálna spokojnosť.
FAN: nejakých pár: https://www.alza.sk/noctua-nf-s12a-pwm-d407767.htm

Viac menej nestretol som sa ešte s RAID Z2 takže nemám páru o tomto RAIDe nič, chcel som to postaviť na RAID 5 ale keď hovoríš o tom Z2 tak by som viac menej poprosil špecifikáciu RAID (výhody, nevýhody)
Working on

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 27. Sep, 2015, 18:51

podla mna dobry vyber, pamate s chladicmi nepotrebujes.

velmi strucne :

Raid5 : vies ako funguje. Ci je to HW alebo SW RAID je jedno, proste minimalne tri disky, kapacita jedneho z nich padne na distribuovanu paritu ktora je rozhodena krizomkrazom po vsetkych diskoch (nehovorim ze paritne data su na jednom disku, hovorim ze vyuzitelna kapacita celeho pola je pocet diskov minus jeden). Akykolvek jeden disk moze padnut, vsetky data su dostupne. Ked padne akykolvek druhy disk, vsetky data su v prdeli. Hlavny problem vznika pri rekonstrukcii diskoveho pola, ked sa pokazi nejaky disk, je vymeneny a cele pole sa znovu ma uviest do plne redundantneho stavu : vsetky disky makaju ako sproste, su viac zatazene, kedze su [typicky] z jednej a tej istej serie a uz jeden sa pokazil, tak je proste nenulova statisticka sanca ze sa aj druhemu nieco stane. Rekonstrukcia 11TB pola (5x 3TB disky) moze prebiehat veselo aj styri dni, podla zatazenia toho pola pocas rekonstrukcie a nastavenia priorit. Cize sa jedna o SIALENE dlhy cas kedy si vystaveny obrovskemu riziku padu VSETKYCH dat. Plus sa k tomu pridava vec, o ktorej nikto typicky nerozmysla : co ked niektory sektor na vsetkych diskoch co prezili je v tahu ? Co ked sa neda precitat lebo je poskodeny povrch ? Bezne disky nemaju vlastnosti ktore by ich predurcovali do diskovych poli (napriklad TLER funkcionalita plus tucet dalsich) takze je uplne bezne ze v takomto pripade "nakriaknuty" disk zablokuje SATA zbernicu pretoze mu trva minutu pokial sa vykokce a to je prieser vacsi jak Brno a Praha dohromady.

RAID-Z2 je podobna vec, akurat si sa s nou nestretol vo Windows svete. Je to vymysel linux/freebsd technologii, v principe sa jedna o "zdvojeny RAID5". Paritne informacie su dve, takze z celkoveho poctu diskov sa mozu hocikedy NARAZ pokazit dva a vsetky data su stale pristupne. Az ked sa pokazi treti disk, az potom je to problem. Je to ukrutne vacsia bezpecnost tvojich dat ako v pripade jedneho disku a v klasickom konzumerskom svete ked pouzivas bezne teda povedzme 3TB disky, stoji ta to LEN o 100eur navyse v porovnani s rovnako velkym RAID5 polom (pretoze musis kupit jeden jediny dalsi 3TB disk). KEdze celkove riesenie mas za radovo 1000eur - doska, cpu, ram, 150eur nalacnejsie skor tak 250eur ked kupujes nieco ine ako G3258 ; zdroj + bedna 100eur a veselo 150eur, disky 5x 100eur a sme tak blizko tisicovke ze az. Pri takychto peniazoch uz teda ta posledna stovka navrch nehra ulohu.

Vyhoda RAID-Z2 je aj v tom ze ak pocas rekonstrukcie pola narazis na neprecitatelny sektor nejakeho disku, este furt data 100.0% zrekonstruujes - proste preto lebo tie nadbytocne (redundantne) informacie mas dve. Jedna sa ti pokazila, druhu nevies precitat, este furt mas vsetky data nedotknute (zapamataj si ze dve veci ktore su v tahu su REDUNDATNE informacie, nie data samotne, co je rozdiel oproti RAID5). No a take stastie ze by sa ti popri jednom pokazenom disku nedali z dvoch dalsich diskov precitat tie iste sektory, tak to nestretnes (ked ano, napis mi ake budu zajtra cisla v Lotte).

Ovladanie FreeNAS riesenia : cez web. Prikazovy riadok neuvidis.

O vsetkych tychto veciach sa velavela docitas na internete, napriklad https://forums.freenas.org/index.php?th ... id-z2.221/


Vykonovo je RAID-Z2 trosku slabsie na zapisy, na citanie je prakticky rovnako dobre ako RAID-Z1 = RAID-5. Z hladiska vykonu tieto riesenia nemusis vobec porovnavat, povazuj ich za vyrovnane.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
branox
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 476
Dátum registrácie: Št 01. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Malacky,BA,TT
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa branox » Ne 27. Sep, 2015, 21:34

S Freenas-om nemam moc skusenosti ale ja by som to skusil postavit na OS od Synology, daj si xpenology.com, xpenology.me atd, najdes tam vsetko potrebne...
Sam mam asi mesiac postaveny NAS na tom a zatial parada.
Spoiler: ukázať
PC : MB:MSI-X99A Gaming 7 CPU:i7 5820k@4.5Ghz(1.27V) RAM:16GB Crucial Ballistix HDD : Samsung 850EVO 500GB GPU:EVGA GTX580 PSU:Corsair HX850i CASE:Raven RV02-E DVDRW:LG Speaker:Logitech Z-2300 LCD:HP ZR2740w + HP LP2475w Mouse:Logitech G9 Keyboard:MS Sculpt Ergonomic
WC: EK Supremacy EVO + HEATKILLER® GPU-X³ + EK-XRES 100 Revo D5 PWM + EK WE 540 rad + 4x BQ SW3
NAS: MB:GA-H97N-WIFI CPU:i3 4360T RAM:8GB HyperX Genesis HDD : 5x3TB WD RED PSU:Corsair CX430M CASE:Fractal NODE 304
NB: DELL Precision 5520: Core i7, 32GB RAM, Quadro GPU, Samsung 970Pro ...

Užívateľov profilový obrázok
Ghost
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 841
Dátum registrácie: Št 14. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Krasno Nad Kysucou

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Ghost » Ne 27. Sep, 2015, 22:39

Pockaj, cize si vies postavit vlasne NAS na Synology OS (DSM?)?

Aky mas config?

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1371
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa QuaDko » Ne 27. Sep, 2015, 22:56

Ja v podstate nemám s takýmito OS žiadne skúsenosti, takže čo sa týka na čom to bude fičať tam som tomu úplne otvorený, čo mi kto poradí a bude sa mi to pozdávať to tam nahodím.

Ale kludne sa môžeš trochu rozpísať o tom Synology
Working on

Užívateľov profilový obrázok
branox
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 476
Dátum registrácie: Št 01. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Malacky,BA,TT
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa branox » Ne 27. Sep, 2015, 23:22

Ghost napísal:Pockaj, cize si vies postavit vlasne NAS na Synology OS (DSM?)?

Aky mas config?
Presne tak, je to super, tvari sa to ako Synology DS3615xs, momentalne bezim na najnovsom DSM 5.2 update 4 :D
Bezi mi tam aj Plex media server ( stiahnes app v OS DSM), co je super na filmy, z telky mas multimedialne centrum.
GB H97-N wifi
i3 4360T
4GB ram
3x3TB wd red
Corsair CX430M
Fractal NODE 304,

idle spotreba 30W :-)
Spoiler: ukázať
PC : MB:MSI-X99A Gaming 7 CPU:i7 5820k@4.5Ghz(1.27V) RAM:16GB Crucial Ballistix HDD : Samsung 850EVO 500GB GPU:EVGA GTX580 PSU:Corsair HX850i CASE:Raven RV02-E DVDRW:LG Speaker:Logitech Z-2300 LCD:HP ZR2740w + HP LP2475w Mouse:Logitech G9 Keyboard:MS Sculpt Ergonomic
WC: EK Supremacy EVO + HEATKILLER® GPU-X³ + EK-XRES 100 Revo D5 PWM + EK WE 540 rad + 4x BQ SW3
NAS: MB:GA-H97N-WIFI CPU:i3 4360T RAM:8GB HyperX Genesis HDD : 5x3TB WD RED PSU:Corsair CX430M CASE:Fractal NODE 304
NB: DELL Precision 5520: Core i7, 32GB RAM, Quadro GPU, Samsung 970Pro ...

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Po 28. Sep, 2015, 00:04

to neznie zle. Sice som Synology nestudoval ale prudko predpokladam ze je to nejaka derivacia Linuxu s vlastnym gui - podobne ako mnou zmienene riesenia.

Rozlicne pluginy su dostupne pre viacere tieto operacne systemy, samozrejme aj pre FreeNAS. Vsetky tieto potvory splnaju tie zakladne ulohy a'la postarat sa o tvoje data a ulozit ich bezpecne (v ramci schopnosti cloveka ktory to ovlada).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
branox
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 476
Dátum registrácie: Št 01. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Malacky,BA,TT
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa branox » Po 28. Sep, 2015, 02:49

Nespomenul som rychlosti, tie su okolo 100MB/s, v podstate plny gigabit, sietovku mam dual port tuto, len este potrebujem dokupit switch ktory podporuje LACP protokol a rychlosti vylezu na 200MB/s, aj ked uz zacinam spekulovat nad quad port sietovkou :D
Tu ma manik pekne spravenu stranku s postupom.
Spoiler: ukázať
PC : MB:MSI-X99A Gaming 7 CPU:i7 5820k@4.5Ghz(1.27V) RAM:16GB Crucial Ballistix HDD : Samsung 850EVO 500GB GPU:EVGA GTX580 PSU:Corsair HX850i CASE:Raven RV02-E DVDRW:LG Speaker:Logitech Z-2300 LCD:HP ZR2740w + HP LP2475w Mouse:Logitech G9 Keyboard:MS Sculpt Ergonomic
WC: EK Supremacy EVO + HEATKILLER® GPU-X³ + EK-XRES 100 Revo D5 PWM + EK WE 540 rad + 4x BQ SW3
NAS: MB:GA-H97N-WIFI CPU:i3 4360T RAM:8GB HyperX Genesis HDD : 5x3TB WD RED PSU:Corsair CX430M CASE:Fractal NODE 304
NB: DELL Precision 5520: Core i7, 32GB RAM, Quadro GPU, Samsung 970Pro ...

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Po 28. Sep, 2015, 07:56

LACP je hovadina a budes mat problem spravit dve "nezavisle" spojenia z jedneho pocitaca na jeden Synology-style NAS. A uz vobec nehovorim o tom ze vysnivany gral rychlosti dosiahnes len pri sekvencnom prenose cize napriklad kopirovani filmov a podobne (mp3ky nestacia, su moc male), pri nefragmentovanom filesysteme, pri supervydatnom zdroji (ze ti NAS dokaze zapisovat 1GB/s neznamena ze zdroj z ktoreho citas a posielas cez siet dokaze citat aspon takou rychlostou aby ho nakrmila atd).

Je tam prilis vela komplikacii. Ale palec ti drzim, samozrejme. Been there, done that, pre mna je spravna cesta primitivne jednoduche iSCSI a MPIO ktore bolo od prvotneho zaciatku stavane na taketo pouzitie. Namiesto LACP doporucujem pre Windows svet vyskumat moznost pouzitia SMB3.02 alebo novsich protokolov, tie s vyuzitim viacerych sietoviek presne pre tento ucel priamo rataju a priamo na to boli stavane. LACP bolo stavane na nieco ine ako file sharing a je len znasilnene do tejto podoby.

PS: plny gigabit veselo uderi >970Mbit/s = cez 120MB/s. Stovka je malo. Prilis malo.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4864
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Chris » Po 28. Sep, 2015, 08:49

mp3turbo napísal:
RAID-Z2 je podobna vec, akurat si sa s nou nestretol vo Windows svete. Je to vymysel linux/freebsd technologii, v principe sa jedna o "zdvojeny RAID5". Paritne informacie su dve, takze z celkoveho poctu diskov sa mozu hocikedy NARAZ pokazit dva a vsetky data su stale pristupne. Az ked sa pokazi treti disk, az potom je to problem. Je to ukrutne vacsia bezpecnost tvojich dat ako v pripade jedneho disku a v klasickom konzumerskom svete ked pouzivas bezne teda povedzme 3TB disky, stoji ta to LEN o 100eur navyse v porovnani s rovnako velkym RAID5 polom (pretoze musis kupit jeden jediny dalsi 3TB disk). KEdze celkove riesenie mas za radovo 1000eur - doska, cpu, ram, 150eur nalacnejsie skor tak 250eur ked kupujes nieco ine ako G3258 ; zdroj + bedna 100eur a veselo 150eur, disky 5x 100eur a sme tak blizko tisicovke ze az. Pri takychto peniazoch uz teda ta posledna stovka navrch nehra ulohu.
Len poupravim, ze panko myslel zdvojenu paritu, teda Raid Z2 je ako RADI6. :cool:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Ghost
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 841
Dátum registrácie: Št 14. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Krasno Nad Kysucou

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa Ghost » Po 28. Sep, 2015, 18:50

branox napísal:Nespomenul som rychlosti, tie su okolo 100MB/s, v podstate plny gigabit, sietovku mam dual port tuto, len este potrebujem dokupit switch ktory podporuje LACP protokol a rychlosti vylezu na 200MB/s, aj ked uz zacinam spekulovat nad quad port sietovkou :D
Tu ma manik pekne spravenu stranku s postupom.
Wow, tak to je inac vymakana stranka :D Super.

Ty si pri stavbe svojho NAS tiez postupoval podla nej?
Fungoval by pod tym napr taky jdownloader?

Celkom ma to zaujalo, lebo som chcel synology len kvoli SW a ani som nevedel ze sa da tento OS dat na svoj vlastny HW. :cool:

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15706
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 28. Sep, 2015, 19:55

Ano, pod xpenology som ja osobne rozbehal jdownloader. Len si si ho musel najprv rozbehat a nakonfigurovat pod Linuxom, potom si ho na xpenology uz spustil v headless rezime a pouzival cez myjdownloader web rozhranie.

Ono co sa tyka xpenology, je to pravne niekde v sedej zone. Synology DSM je open source projekt, ale bootloader museli spravit vlastny aby to oklamalo instalacne nastroje Synology, aby si mysleli ze ide o oficialnu Synology krabicku.

A ano, Synology DSM je Linux.

hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 89
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: Domáci server/NAS

Príspevok od užívateľa hubula » Po 28. Sep, 2015, 20:13

Synology DSM na vlastnom HW pouzivam uz rok - vsetko super, je to stabilne, mas k dispozicii kopu balickov a sluzieb. Akurat standardne SW updaty nefunguju (a ze ich vydavaju dost) - treba to aktualizovat rucne, co je dost pracne a vystavuje data riziku.

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"