Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Užívateľov profilový obrázok
mrsko12
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 59
Dátum registrácie: Ne 20. Sep, 2009, 22:40
Kontaktovať užívateľa:

Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa mrsko12 » Ut 11. Nov, 2014, 12:23

Ahojte,
chcem si nechat poradit pri vybere routera so standardom AC, teraz mam Router Linksys Wrt54g, ktory je plne funkcny, avsak pri prehravani HD obsahu /napr. na tablete/ po wifine /nie po kably/ dochadza k velkemu sekaniu. Mal by mat dosah bez problemov na dva podlazia, dom nie je velky. Stary Linksys si s tym poradil, signal bol vo vsetkych miestnostiach. Ak si naivne myslim ze HD obsah, sa bez problemov bude prehravat cez wifinu, tak mi to kludne napiste. Len ma to napadlo ze to bude brzda celeho systemu. Routrov je vela, ale chcem nejaky spolahlivy, preto sa pytam na realnu skusenost. Cenovy strop radsej nedavam. Uvidim podla toho co mi poradite.
Diky

Too
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Pi 18. Jan, 2013, 01:18
Bydlisko: Kosice

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa Too » Ut 11. Nov, 2014, 13:28


mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ut 11. Nov, 2014, 19:34

v tejto cenovke okolo 85eur by som proste bral bez zavahania Mikrotik s tym jeho 802.11ac :

http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... html?cur=1

ma to funkcionalitu absolutne neporovnatelnu s tymito mydlovymi krabickami, rozsiritelnost tiez niekde uplne inde aj ked ju zrejme nepotrebujes teraz (strcis do toho SFP+ modul teda gigabitovu optiku za 20eur)... co sa tyka dosahu signalu to ti neviem povedat, skor si myslim ze tvoj prieser bude v tablete a jeho radiu lebo to je statisticky najslabsia cast. Mikrotiky vseobecne problem s radiami nemaju, prave naopak maju jedny z najsilnejsich radii (i ked ja to neznasam, dovody nadlho) - a navyse tuto mas 2x MMCX konektory takze tam V TOM NAJHORSOM proste za 30eur pribijes barjaku 15dB sektorovu = panelovu antenu a zarucene mozes svietit na polovicu dediny.

Ked niekto hlada riesenie za 20eur tam poradit neviem, pretoze to su fakt len tie mydlove krabicky a to je loteria jak svina, ajtak 99% z nich padne pod "zatazou" troch komputerov co sa snazia tahat torrenty. To neplati pre Mikrotik avsak ten nie je za 20eur. V cenovej kategorii 85-90eur by som nezavahal ani mikrosekundu. A netreba ho vypinat kazde dva tyzdne ako mnoho tych lacnych hovadin.

PS: mam doma ten gigabitovy Dlink co dava Orange VSETKYM svojim zakaznikom na 250Mbit internet - nema 802.11ac takze pre teba je mimo, len tak mimochodom spominam. Akoze response time CEZ ETHERNET odomna z domu na www.six.sk (slovenske peeringove centrum) poskakuju od 4 do 16ms, a to je proste absolutny masaker. Od uplneho zaciatku mam doma orange optiku a nikdy som nic taketo nestretol - vzdy pod jednu milisekundu betonovo pribite. Teraz vymenim ten hrozny DLINK 616 ci 626 ci 636 co je to za model, a baaaaac zrazu pod milisekundu podla ocakavania. A vidis, predsa aj take lieta...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 11. Nov, 2014, 20:13

Mna by zaujimalo preco mp3turbo ten mikrotik uz davno nemas a pouzivas ten dlink on orange :-)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7138
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Nov, 2014, 21:22

ved praveze pise, ze ho nepouziva.
Teraz vymenim ten hrozny DLINK 616 ci 626 ci 636 co je to za model, a baaaaac zrazu pod milisekundu podla ocakavania. A vidis, predsa aj take lieta...
// tak mozno pouziva? :D
Naposledy upravil/-a LordKJ v Ut 11. Nov, 2014, 22:44, upravené celkom 2 krát.
[......]

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ut 11. Nov, 2014, 22:42

>> Mna by zaujimalo preco mp3turbo ten mikrotik uz davno nemas a pouzivas ten dlink on orange


co sa nedojdes pozret... [som chudobny a nemam 30euro na mikrotika, ani na leasing nevyslo]
Ake su dnes pekne dostupne AC krabicky ? Vykonne, co drzia a nepadaju atd ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
slaviq
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 306
Dátum registrácie: Ne 17. Apr, 2011, 00:11
Bydlisko: Bytča
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa slaviq » Ut 11. Nov, 2014, 22:51

Ten mikrotik podporuje len AC však? Ja by som potreboval presne ten router akurát keby mal aj N :D
Alebo mi pokryje ten router dom aj cez AC?
Macbook Pro 13" late 2013
iPhone 5S

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 11. Nov, 2014, 22:57

ked sa stale vyhovaras a treba sa objednat dopredu :D .

Moj fici na AC nepada. Na 50Mbit UPC na mobile fici AC takto.

https://www.dropbox.com/s/d3apv94gc7apa ... 4.png?dl=0

Sice je to na D-link za 86e s DD-WRT, ale to je len nahoda.


Mna vsak zaujal ten mikrotik s HW parametrami je dost super, avsak kolko to vyjde s krabickou a antanami ? 92e + ?? + ?? .

http://forum.mikrotik.com/download/file ... 396e834bc3

Je to skor ako koncovy bod, kde napr. napojis ostatnych klientov cez kabel ? ma to napisane, ze ten RJ45 je ako WAN, alebo da sa pouzit ako LAN port a dalsich 30e na Gbit switch ?
Neni lepsie kupit ak uz lacnejsi router a do toho miniPCie kartu s AC standartom co predavaju za 30e k mikrotikom ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa mp3turbo » St 12. Nov, 2014, 21:55

>> Neni lepsie kupit ak uz lacnejsi router a do toho miniPCie kartu s AC standartom co predavaju za 30e k mikrotikom ?

ani moc nie, taketo HW moznosti prilis vela routrov nema - ved posud sam, USB (externy storage), mini pci-e, SFP, 3g alebo 4g modem. Neviem o nicom lacnejsom co by taketo dokazalo, ale priznam pravdu ze som sa moc nesnazil vediet. Samozrejme SW vlastnosti tohoto riesenia su fajn, tunely, sifrovanie, dynamicke routovanie (ze EIGRP, BGP, OSPF ? Noze si kukni Cisco kolko si DOPLATIS za tieto features), blablabla. 80eur ? Prosim ??? Jasneze toto nie je 8x 96portove cisco, ale sakra poznam ludi co na mikrotiku robia AS, autonomny system v internete... a to uz je ina kavicka.

Slabsi router nema vyznam ani z hladiska slabsieho procesoru (tu pisu 720MHz, kolko to zvladne paketov neviem, kolko to zvladne L7 filtering - blokovanie peer2peer tiez neviem) a hlavne mensieho poctu RAM (tu pisu plnych 128MB). To co bezne krabicky nedokazu 10.000 sucasnych spojeni lebo na ne proste nemaju pamat - a ani urcenie - to tento Mikrotik zvlada a ani si nevsimne.

Antenku na mmcx kupis pod desat eur, krabicka neviemkolko stoji - je to na linkovanej stranke. Takze povedzme este plus 25eur navrch nad cenu tohoto "plosaku".

Je to plnohodnotny vysielac, licenciu pisu Level5 : http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Li ... nse_Levels
samozrejme zvlada multiple SSID blablabla. Ako seriozne vazne nepoznam moc 802.11ac routrov ktore by boli lacnejsie ako toto a vobec sa nemusim pozerat na vykon, funkcionalitu, stabilitu a rozsiritelnost.

Poznam vela ludi co len tak zo srandy skusili Mikrotika a uz nikdy sa ho nevzdali - nepoznam jedneho jedineho co by od tej platformy odisiel ze je zla. Mne sa na tom najviac paci ze je to rovnake bez ohladu na verziu plosaku - sa naserem, napraskam to do virtualky (mimochodom lahko si zozenies zlomenu verziu na ktorej mozes beztrestne trenovat ale to ta samozrejme nenavadzam), naprdim to na fyzicku x86 platformu kde si to chrusta na dvojjadrovom xenone a 10Gbit interfejsoch... s takym poctom paketov ze ked to nasi chlapci od Juniperu videli tak sa nejeden z nich poskrabal na plesine...

... a az potom sa dozvedeli "cenu" :) a s uplne rovnakou konfiguraciou akurat trosku mensou spotrebou a priepustnostou/poctom paketov to naprdim do takehoto plošáku. Ked poviem ze fenomenalne tak som malo povedal. Holt Linux.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa shiro » Št 13. Nov, 2014, 10:05

U Mikrotiku ma serie, ze bud nevedia, alebo kaslu na vyrobu obycajneho routerborardu s 2.4/5GHz wifi a napr. 8-16 GBit portami...vsetky ich vymysly maju max 5 Gbit portov a viac maju uz len switche a pod. veci...ked clovek potrebuje nejaky normalny router, tak musi v takomto pripade riesit kombinaciu router-switch, lebo to proste Mikrotikaci nerobia...
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 13. Nov, 2014, 19:21

pravda, hentie "dvojswitche v jednom" ma nasierali do cervena. 16port gigabit maju, pozri tie najnovsie CCR serie ale ako je to tam zorganizovane tiez neviem lebo nepouzivam.

Inak switche samotne mna osobne prestali srat v momente ked som kupil styri 24portove manageable 3Comy po 40eur z Bazosa. Nove, vonave. VLANy, LACP, PCI, AGP, HTP, TSI, DSG atd. No dobre mozno som to s tymi trojpismenkovymi skratkami prehnal, ale tie ostatne sedia.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 14. Nov, 2014, 11:50

musim dat za suhlas shirovi. Nechapem preco to mikrotik nerobi.

mp3turbo: tak ale si trochu odporujes nie ? Pokial co som pozeral tie fotky krabiciek a specifikacie, mas tam jeden RJ45 konektor, jeden na SPF.
1. skusal to niekto s orange fibernetom ? Nepotrebujes potom fakt kupovat tie ich drahe konvertory ? V tom pripade by sa ti to oplatilo.
2. Ak mas normalne modem napr. UPC , tak tento router aj tak nevyuzijes, lb ma opticky vstup co nepotrebujes a 1x LAN port, teda nepripojis k tomu ani switch, len ak sa da pre-stavit na WAN ten port.

3. to je sice pravda, ze si si kupil manazovatelne 3COM, ale su to len 100Mbit a 1Gbit WAN, co by som povedal, ze na dnesnu dobu je uz malo. Kedze saturovat Gbit uz nebyva taky problem.


Poslednu dobu rozmyslam tiez, ze by som kupil maly rack , dal do toho servery, router, modem, switch , prepatovky , mozno UPS, prachove filtre s aktivnym vetranim v jednom. Tie rackove mikrotiky by sa mi napr. pacili. Ale na keru <> tam davaju 4x100Mbit a 4x 1Gbit ? :facepalm:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 14. Nov, 2014, 14:40

ako vies co som kupil ? :) Su to 24x GIGABIT porty, kazdy jeden z nich. Taky blazon aby som bral 100Mbit switch zase nie som...

co sa tyka pouzitia namiesto konverteru Pomarancu z optiky, to neviem, neskusal som lebo hentaky Mikrotik nevlastnim. Co som potreboval na optike (a ze toho bolo dost) bolo mimo mikrotikov.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 14. Nov, 2014, 15:17

a mas nejake skusenosti s orange konvertormi? ked si nejaky kupim ja sam a zapojim, pojde to hned alebo tam oni nieco nejak nastavuju?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 14. Nov, 2014, 15:29

lb na bazosi jedine 3COM 24port za 40e/ks su 100Mbit :-) preto by ma zaujimalo kde si nasiel 24xGbit.

no potom ake ma vyuzitie ten mikrotik za 80e ? neni overene ci vobec je kompatibilne s optikou na orange. Nema ziadne LAN porty, teda ak ten port je len ako WAN, tak ani switch nepripojis.
3/4G Modem je fajn, ale nevim ci to niekedy vyuzijes. Dokaze to skoro kazdy DD-wrt/Open-wrt router, kde cez usb hub pripojis USB 3G modem. Cize jedine co tam vyuzijes je AC wifi a mozno tu pcie kartu, aj ked neviem na co.
Realna vyhoda je ten HW 720Mhz, 128MB ram a Mikrotik OS.

Alebo existuje varianta tej dosky s WAN a 4xLAN or 8x LAN namiesto SFP ? Nejako som ju nenasiel.
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Napísať odpoveď

Návrat na "Nákupná poradňa"