[Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Sub-fórum určené pre komentáre, návrhy, nápady k vytvoreným FAQ/How to témam ...
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4108
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 15. Feb, 2011, 20:11

ano malo by to byt ono
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1563
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
Bydlisko: Bratislava

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa panasonic650 » St 16. Feb, 2011, 21:10

Bolo to ono. Preinstaloval som Win s tym zapnutym a uz je to OK.
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html

Užívateľov profilový obrázok
Marto
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 105
Dátum registrácie: Ne 02. Jún, 2002, 02:00
Bydlisko: Malacky/Poprad
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa Marto » St 10. Aug, 2011, 13:28

Keďže mi veľmi v NB nepomohol FAQ, tak som si musel pomôcť na WinXP sám. Postup bol nasledovný a pravdepodobne zafunguje na všetkých Inteloch, ja som to potreboval vyriešiť na ICH8M:
- našiel som si, čo za chipset vlastne v NB je,
- stiahol ovládač Intel(R) Matrix Storage Manager,
- rozbalil ho cez cmd so switchom a (driver.exe -a) - rozbalí sa do C:\Program files\Intel,
- v správcovi zariadení našiel radič - Device Manager -> IDE ATA/ATAPI controllers,
- vybral aktualizovať ovládač a nanútil som systému ICH8M AHCI driver,
- reštart NB so zmenou v biose na AHCI mód,
- systém sa načítal, doinštaloval všetko potrebné, ak pýtal ovládače presmeroval som ho do C:\Program files\Intel,
- reštart a veselo fungujem.
Spoiler: ukázať
[MB] ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming
[CPU] Ryzen 7 1700
[CPUC] Noctua NH-C12P SE14
[RAM] 32 GB Crucial Ballistix Elite 3466 MHz (4x8 GB)
[VGA] EVGA GF GTX 1070 FTW2 Gaming iCX
[SSD/HDD] Samsung 960 Pro 1 TB, SSHD Seagate 1 TB, Hitachi 4 TB
[BR/DVD] LG BH10LS38
[PSU] Enermax Revolution87+ 550W
[Case] Corsair Obsidian 550D
[LCD] BenQ BL2710PT + HP ZR24w
HTPC server, Dell Latitude E7470, XBox 360 pre deti :-D

Užívateľov profilový obrázok
HARDMAN
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Št 28. Júl, 2011, 22:39

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa HARDMAN » Po 29. Aug, 2011, 14:35

Chcem sa spytat, mam SSD crucial 64 GB a us som nainstaloval win 7 bez akehokolvek zasahu v biose plus nainstaloval som us aj ovladace na graficku kartu.Zatial ziadne programy, nic len ten ovladac.Na fore som cital clanok a spomina sa tam toto:Existuje úsporná funkcia pre S-ATA zbernicu nazývaná Link Power Management (LPM). Táto nemá u desktopových počítačov žiaden zmysel, no asi nedopatrením sa v balíku ovládačov Intel RST 10.5 štandardne aktivovala. Radiče SSD potom mali niekedy problém s „uspatou“ zbernicou, čoho následkom boli zamŕzania a pády operačného systému preto by som chcel zapnut funkciu hot-plug ktora to ma udajne vypnut a rozmyslal som o preinstalovani win ale neviem ako ten SSD uplne vymazat aby bol ako novy.Myslim ze to je Secure Erase mazanie, najdem ho v biose alebo kde? Alebo dalo by sa to spravit bez reinstal win?? tak ako je v navode s tym ze by som len odinstaloval ovladace? :? dakujem
NO PASARAN MB: MSI P67A-G45 (B3),CPU: Intel Core i5-2500k 3,30 GHz, GPU: Gigabyte Geforce 570 GTX,RAM: Corsair XMS3 8gb(2x4) 1600MHz DDR3, HDD: Crucial SSD m4 64 Gb, WD Caviar Black 750Gb, ZDROJ: Seasonic 660W 80 Plus Gold retail

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa Gudas » Po 29. Aug, 2011, 16:40

Secure Erase spravíš cez DOS program HDDErase
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6883
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Po 29. Aug, 2011, 17:22

Ja som uz na mojom SSD asi tri krat preinstalovaval win cistou instalaciou a nejaky secure erase som vobec neriesil. Jednoducho som v instalacke odobral particiu, znovu pridal a dal instalovat win - on si ho sam aj naformatoval.
Naco vobec ten secure erase :?
Work: DELL Latitude E7450 | Intel Core i7-5600U | 2x8GB DDR3L@1600Mhz | SC300 512GB SK hynix | HD 5500 + GeForce GTX 840M | 14" Full HD + Philips Brilliance 288P 4K
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

Užívateľov profilový obrázok
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 750
Dátum registrácie: St 05. Aug, 2009, 19:33
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa Bamma_boy » Po 29. Aug, 2011, 19:41

napodobne, 3x reinstall winu na 60GB Corsair SSD (kvôli ovládačom, čo mi ho vždy dodrbali) a len som dal formátovať pri inštalácii, nič viac som neriešil.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20145
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa dexterav » Po 29. Aug, 2011, 20:38

Secure Erase dá SSD do stavu aký vyšiel z továrne +- :-)
ono čím novšie SSD tým menej ho treba, ale pre disky alebo OS bez podpory Trimu a GC je životne nutný
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 4X8GB 3200, RTX2080Ti 2050/15500, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, Samsung 960Pro 2TB, WD20EFRX, ST2000DX001, SUV 400 240, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, EIZO 3237, Inspiron 7577 + Audinst Hud-Mx2 + Shure940 ,Xperia X Compact, Nvidia Shield, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

undertaker007
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1157
Dátum registrácie: Po 27. Sep, 2010, 19:31
Bydlisko: Žilina - Vlčince II
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa undertaker007 » Po 29. Aug, 2011, 20:47

dexter napísal:pre disky alebo OS bez podpory Trimu a GC
  • čo je GC
  • to aj pre klasické platňové disky je Secure Erase životne nutný?
Vopred vďaka za odpoveď ;)

Užívateľov profilový obrázok
HARDMAN
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Št 28. Júl, 2011, 22:39

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa HARDMAN » Po 29. Aug, 2011, 22:12

Povedzme ze nepôjdem cez reinstal ale podla navodu cislo 1.Nie je problem ked mam us nahodeny ovladac na GPU a povedzme aj nejake tie programy alebo to s tym vobec nesuvisi a mozem to zmenit aj tak :-( :rolleyes: thx
NO PASARAN MB: MSI P67A-G45 (B3),CPU: Intel Core i5-2500k 3,30 GHz, GPU: Gigabyte Geforce 570 GTX,RAM: Corsair XMS3 8gb(2x4) 1600MHz DDR3, HDD: Crucial SSD m4 64 Gb, WD Caviar Black 750Gb, ZDROJ: Seasonic 660W 80 Plus Gold retail

Užívateľov profilový obrázok
OndrejKo
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 31
Dátum registrácie: Ne 27. Máj, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa OndrejKo » Pi 28. Okt, 2011, 13:48

- nainštalujte ovládače. Ak sa nenainštalujú automaticky, vyhľadajte si ich na stránke výrobcu čipsetu (AMD, Intel, nVidia), prípadne pozrite stránky výrobcu vašej základnej dosky
tie ovladace sa myslia ako pre maticnu dosku? ak mam dosku ASUS P5K premium a procesor Intel Q6600, mam na stranke Intel vyhladat toto?

Product family - Chipsets
Product line - Desktop Chipsets
Product name - Intel® 6 Series Chipset
http://www.SimRacing.sk" onclick="window.open(this.href);return false;

Užívateľov profilový obrázok
Xenon
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2614
Dátum registrácie: St 20. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: [Diskusia] Ako zapnúť AHCI režim po inštalácií Windows

Príspevok od užívateľa Xenon » Pi 02. Dec, 2011, 15:24

Mám zapnutý AHCI režim, ale odpojiť sa mi dá len systémový HDD. Ďalšie 1TB úložisko mi ale naukáže. Je to normálne ? Aký mý zmysel ten hot-plug, keď sa mi dá odpojiť len HDD, na ktorom je práve bežiaci operačný systém.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Pentium Dual-Core E2220 @ 3.2GHz cooled by Noctua NH-U12P MB: ASUS Rampage Formula GRAFIKA: Sapphire ATI Radeon HD3870 512MB GDDR4 + Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB GDDR3 in CrossFireX RAM: 8GB DDRAM2 800Mhz Corsair XMS2 4-4-4-12 AUDIO: ASUS Xonar DX -> Ultimate Ears Triple.Fi 10 Pro PSU: Fortron SAGA 450W (peak 500W) LCD: LG L1953TR 19"

Napísať odpoveď

Návrat na "Diskusia k FAQ, How-to?"