[Diskusia] Kalibrácia monitorov a Color management

Sub-fórum určené pre komentáre, návrhy, nápady k vytvoreným FAQ/How to témam ...
maskomak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ut 27. Jan, 2009, 23:25

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa maskomak » St 28. Jan, 2009, 00:19

OK... takze som mierne v koncoch a zmateny... Mam HP 2475. Chcem ho pouzivat na amaterske ucely (fotky, weby atd.) ale tovarenske nastavenie mi dost vadi, teda aspon oproti inym monitorom co som skusal predtym (LG, HP 2465 a ine). Z toho fora som si stiahol farebny profil, nastavil parametre z tabulky... Vsetko slape ako ma - ale iba ak fotku otvorim vo Photoshope. Samotny Windows a ine programy ostali trochu "farebne" mimo... ako keby nebrali do uvahy nastaveny profil alebo co. Da sa nejako dosiahnut aby ten profil fungoval pre cely OS? ... polopatisticky povedane - od firefoxu, cez excel a ICQ az po picasu... ???

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 16:49

toto neni vinou winu, ani photoshopu, ale monitora. Nevie transformovať farebné priestory...
#rollerman

maskomak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ut 27. Jan, 2009, 23:25

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa maskomak » St 28. Jan, 2009, 16:54

Takze jedine co mozem mat "skalibrovane" su aplikacie ako photoshop a pod? Neviem dosiahnut aby som mal rovnake farby ako vo photshope vsade?

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 16:57

vo Photoshope vies pracovat s Adobe RGB, co je nativny space pre tvoj monitor. Preto HW LUT u monitorov je taka vzacna.
#rollerman

maskomak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ut 27. Jan, 2009, 23:25

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa maskomak » St 28. Jan, 2009, 17:01

OK, tak som presne tam kde som bol... cize sa bud zmierim s tym co vidim alebo vyhodim monitorom...

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 20:58

Až teraz som si všimol že ty si vlastne nič nekalibroval, tzn LUT loader pravdepodobne nemáš. Nemôžeš od tích nastavení v databáze čakať zázraky. Photoshop ICC vie používať (má na to engine), Winu ale chýba LUT loader.
#rollerman

maskomak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ut 27. Jan, 2009, 23:25

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa maskomak » St 28. Jan, 2009, 21:14

a ten LUT loader rastie niekde aj ako nejaky free program? Ak by sa to aspon z casti priblizilo k fotosopovemu zobrazeniu bolo by to fajn :)

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 21:26

http://xcalib.sourceforge.net/" onclick="window.open(this.href);return false;

proste ty ten profil ani nemáš vo windowse načítaný, to je ten problém. Tento program daj do zlozky po spusteni
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Pi 30. Jan, 2009, 22:51

Snake napísal:je to jedno, avšak s ColorNavigatorom to nespustíš :)
a čo budem potrebovať pre spustenie? :-)
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 30. Jan, 2009, 22:52

i1 Match
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Ne 01. Feb, 2009, 21:35

Vdaka, ale nejako mi to nefunguje :-/

Nainstaloval som i1 match, verziu 3.6.2. Zaroven som nasiel najnovsi driver na x-rite DTP94, verziu 3.1.0.
Ked spustim eye-one match, tak na uvodnej obrazovke je stale "device not found". Driver by mal byt v poriadku a zariadenie tiez, ked zapojim do USB tak vsetko v pohode najde a takisto v device manageri je pekne vidiet.

Poradi niekto?
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

[FAQ] Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 01. Feb, 2009, 21:47

sry mne nejak vypadlo že ty máš vlastne DTP94 a nie i1, MonacoEZcolor je k tvojej sonde, alebo potom jeden z tých lepších softov, ColorEyes Display Pro.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Po 02. Feb, 2009, 10:43

Snake napísal:sry mne nejak vypadlo že ty máš vlastne DTP94 a nie i1, MonacoEZcolor je k tvojej sonde, alebo potom jeden z tých lepších softov, ColorEyes Display Pro.
nainstaloval som ten coloreyes display pre, demo verziu - funguje

som z toho sice zatial magor, ale tak hadam sa to podari nejako :-)

dakujem za radu
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Ut 03. Feb, 2009, 00:24

no som z toho magor, mam nejake 3-4 pokusy za sebou a nejako sa nedari

dE mam okolo 45 (max hodnota 80-120 podla toho ako sa zadari)

neviem nakalibrovat bielu hned na zaciatku
ked sa hram s brightness / RGB tak sa to dostane do zelenej farby, takze validacia potom prebehne vcelku dobre ("iba" 25 dE) pre biele/sede ale zelena je uplne ustrelena a takisto aj modra...

existuje nejaky navod pre blbych? lebo z popisov v coloreyes som teda neponal uplne ako na to...

vdaka za kazdu pomoc
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12958
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 03. Feb, 2009, 11:29

45 ???! preboha :eek: . White point si nastav na D65 a 120 cd/m2, gammu 2.2 a Luminance na minimum
#rollerman

Napísať odpoveď

Návrat na "Diskusia k FAQ, How-to?"