[Diskusia] Kalibrácia monitorov a Color management

Sub-fórum určené pre komentáre, návrhy, nápady k vytvoreným FAQ/How to témam ...
Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 16:57

vo Photoshope vies pracovat s Adobe RGB, co je nativny space pre tvoj monitor. Preto HW LUT u monitorov je taka vzacna.
#rollerman

maskomak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ut 27. Jan, 2009, 23:25

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa maskomak » St 28. Jan, 2009, 17:01

OK, tak som presne tam kde som bol... cize sa bud zmierim s tym co vidim alebo vyhodim monitorom...

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 20:58

Až teraz som si všimol že ty si vlastne nič nekalibroval, tzn LUT loader pravdepodobne nemáš. Nemôžeš od tích nastavení v databáze čakať zázraky. Photoshop ICC vie používať (má na to engine), Winu ale chýba LUT loader.
#rollerman

maskomak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ut 27. Jan, 2009, 23:25

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa maskomak » St 28. Jan, 2009, 21:14

a ten LUT loader rastie niekde aj ako nejaky free program? Ak by sa to aspon z casti priblizilo k fotosopovemu zobrazeniu bolo by to fajn :)

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » St 28. Jan, 2009, 21:26

http://xcalib.sourceforge.net/" onclick="window.open(this.href);return false;

proste ty ten profil ani nemáš vo windowse načítaný, to je ten problém. Tento program daj do zlozky po spusteni
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Pi 30. Jan, 2009, 22:51

Snake napísal:je to jedno, avšak s ColorNavigatorom to nespustíš :)
a čo budem potrebovať pre spustenie? :-)
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 30. Jan, 2009, 22:52

i1 Match
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Ne 01. Feb, 2009, 21:35

Vdaka, ale nejako mi to nefunguje :-/

Nainstaloval som i1 match, verziu 3.6.2. Zaroven som nasiel najnovsi driver na x-rite DTP94, verziu 3.1.0.
Ked spustim eye-one match, tak na uvodnej obrazovke je stale "device not found". Driver by mal byt v poriadku a zariadenie tiez, ked zapojim do USB tak vsetko v pohode najde a takisto v device manageri je pekne vidiet.

Poradi niekto?
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

[FAQ] Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 01. Feb, 2009, 21:47

sry mne nejak vypadlo že ty máš vlastne DTP94 a nie i1, MonacoEZcolor je k tvojej sonde, alebo potom jeden z tých lepších softov, ColorEyes Display Pro.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Po 02. Feb, 2009, 10:43

Snake napísal:sry mne nejak vypadlo že ty máš vlastne DTP94 a nie i1, MonacoEZcolor je k tvojej sonde, alebo potom jeden z tých lepších softov, ColorEyes Display Pro.
nainstaloval som ten coloreyes display pre, demo verziu - funguje

som z toho sice zatial magor, ale tak hadam sa to podari nejako :-)

dakujem za radu
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Ut 03. Feb, 2009, 00:24

no som z toho magor, mam nejake 3-4 pokusy za sebou a nejako sa nedari

dE mam okolo 45 (max hodnota 80-120 podla toho ako sa zadari)

neviem nakalibrovat bielu hned na zaciatku
ked sa hram s brightness / RGB tak sa to dostane do zelenej farby, takze validacia potom prebehne vcelku dobre ("iba" 25 dE) pre biele/sede ale zelena je uplne ustrelena a takisto aj modra...

existuje nejaky navod pre blbych? lebo z popisov v coloreyes som teda neponal uplne ako na to...

vdaka za kazdu pomoc
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 03. Feb, 2009, 11:29

45 ???! preboha :eek: . White point si nastav na D65 a 120 cd/m2, gammu 2.2 a Luminance na minimum
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » Ut 03. Feb, 2009, 11:58

a RGB? ako uprimne moc tomu nerozumiem, co som robil

1, Nastavoval som bielu, cez upravu brightness / RGB - tu ale som dosiel k velmi zvlastnym farbam.
2, Dal som "Profile now" kde prebehlo meranie a urobilo profil. Validacia moc slavna ale nebola...

Tento pokus som opakoval viac krat a to vzdy resetnutim na factory settings a nasledne s warm / cold RGB, kedze manualnym nastavovanim som sa nikde nedostal.

Asi urcite robim nieco zle, len teda fakt neviem co :-/ Existuje k tomu nejaky rozumny navod? Lebo z toho co je popisane priamo v aplikacii moc mudry nie som :-/
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13164
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 03. Feb, 2009, 12:34

To čo je popísané v aplikácii je úplne presné, viac k tomu čo napísať nejde. Daj si Guided Tour a rob všetko podla neho a nastavení čo som ti napísal:

1) vyber si LCD Brightness / Gains
1.jpg
2) skalibruj sondu na čiernom povrchu (neviem či to vyžaduje aj Monaco Optix)
2.png
3) Ponastavuj monitor, teba nech teraz obraz nezaujíma, podstatné je toto mať na nulách, alebo v 6500K (+-100K).
3.jpg
Skalibruj a hoď výsledky ;)
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
rogerik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 28. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Kalibrácia monitorov a Color management

Príspevok od užívateľa rogerik » St 04. Feb, 2009, 10:49

OK, takze vzhladom na nezvladnutie prace s coloreyes display pro som sa vrhol na monacoezcolor, v ktorom vzhladom na blbuvzdornost :-) som dokazal dokoncit kalibraciu do konca. Farby su mierne ine, ale asi to bude skor zvykom, kedze doteraz som pouzival factory settings.

Par otazok:
1, ako zvalidujem profil? coloreyes mi vyprsalo demo a v monacoezcolor som nenasiel nastroj na validaciu
2, trochu je pre mna zvlastnostou nastavenie prostredia v monaco dim / moderate / bright - na PC robim bud pri umelom osvetleni (ziarivka) alebo za denneho svetla s mierne zatiahnutymi zluziami. Ked som si dal bright pri zapnutom svetle tak mi prisiel obraz moc svetly, skusal som to prekalibrovat na moderate / dim a skor mi vyhovovali tie, i ked bolo zapnute svetlo. Pri dennom svetle s mierne zatiahnutymi zaluziami mi vyhovuje najviac dim.
S tymto suvisi aj nastavenie brightness. Pri dim sa javi podla monaco ako idealne 100% contrast a ~ 43% brightness. Pri brighte bol ideal brightness podla monaco o takych ~ 30% vyssi.
Znamena to, ze podla svetelnych podmienok menim len brightness a profil zostava rovnaky? Kedze som nameral pri dime aj pri brightness to iste (contrast max a RGB som nemenil, white point bol stale okolo 6470)

Vdaka za vsetky rady! :-)
CPU: e6420@3.040| MoBo: ASUS P5K-VM| VGA: 8800GT 512MB RAM| HDDs: 500GB Samsung Spinpoint SataII + 160GB Seagate Barracuda SATA 7200 rpm + 80GB WD Caviar IDE 7200 rpm| RAM: 2x Apacer 1024MB 800Mhz| PSU: Fortron 500W FSP500-60GLN | DVD-RW: Liteon 16x24xDL4x40x| TV Karta: Pinnacle PCTV| LCD: Acer 1951|Speakers: Harman Kardon Soundsticks II

Napísať odpoveď

Návrat na "Diskusia k FAQ, How-to?"