Strana 1 z 1

Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 12:17
od užívateľa tapert
Zdravim vsetkych, chcel by som sa informovat, mam plazmu Panasonic TX-P42G30E a vcera som si vyskladal HTPC, po pripojeni cez HDMI kabel mi automaticky nastavilo rozlisenie full HD 1920x1080, obraz sa mi vsak do TV "nezmesti", to znamena ze z pracovnej plochy vidim iba polovicu spodnej listy a vlavo iba polovicu ikon. Ked vsak zmenim rezim zobrazovania na TV na THX, tak sa obraz krasne vycentruje avsak v tomto rezime ostane dost tmavy (normalne mam nastavene na dynamicke zobrazovanie) Ma stym niekto skusenosti, ci to tak ma byt alebo sa to da este nejako inak nakonfigurovat? Dakujem

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 12:59
od užívateľa Papek
Momentalne som v robote, takze si niesom isty presnym postupom. Bud to slo nastavit cez tlacidlo Aspect na ovladaci a tam si vybrat typ zobrazenia, alebo to bolo niekde v menu v nastaveni obrazu. Inak ja som riesil pripojenie k PC cez WiFi a DLNA server cez Windows Media Player. Vyhodou je, ze si to vies vsetko ovladat cez dialkovy ovladac a prekvapivo mi zatial hra vsetky mozne typy suborov. Na druhej strane ma HTPC vyhodu v pristupe na net, co tejto plazme chyba. Ja mam P42GW30.

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 14:37
od užívateľa CageJ
neuviedol si GK.. na nasej UT30 neni problem..

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 15:05
od užívateľa Papek
Nezalezi od GK, ale od rezimu, v akom TV zobrazuje. TV totiz vzdy za kazdych okolnosti orezava obraz, aj ta tvoja UT30 ureze zopar bodov (je to minimum, ale nieco tam chyba, ked sa na to detailne pozries), je to dane TV normou a principom, ako sa obraz v TV spracovava. V TV sa da nastavit nieco ako zobrazenie 1:1 (mam pocit, ze je to cez ten Aspect) a vtedy je to orezanie minimalne.
My sme takto mali problem, ked sme potrebovali zobrazit multiview monitor na komercnej TV. Obraz z PC vyzeral ako neorezany, ale chybalo tam asi 5px z kazdej strany.

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 16:14
od užívateľa CageJ
na ATI kartach sa da nastavit pixel format. Neviem ci nema na mysli toto. Na panasonicoch je tusim rezim PC a nie je problem.

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 16:21
od užívateľa tapert
Ano, skusal som uz vsetko mozne, aj tlacidlo Aspect, ale cokolvek som tam menil, vzdy bol obraz seknuty, to znamena, ze aj ked som dal nezmysel ako napr. 4:3, tak po bokoch sa zborazili sive pasy ale aj tam bol obraz orezany. Takze v tom nastaveni Aspect to nie je. Ale dakujem velmi pekne za rady, dnes sa este na to pozriem, v kazdom pripade potesi ma kazda dobra rada.

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 17:23
od užívateľa CageJ
a co OVERSCAN?

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 20:08
od užívateľa tapert
uj, tak to neviem co je :-), poprosim poradit
CageJ napísal:a co OVERSCAN?

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ut 17. Júl, 2012, 23:37
od užívateľa Papek
Overscan je rezim zobrazenia, ked sa zobrazuje komplet cely obraz. Ako som uz vyssie pisal, kazdy televizor obraz mierne orezava, teda z obrazu 1920x1080 bodov zobrazi fyzicky "iba" 1824x1026 bodov a ten nasledne roztiahne na 1920x1080. Cize si necha 5% rezervu (to cislo som si teraz vymyslel, moze to byt aj viac). To vyplyva zo starsej televiznej normy (napr. PAL ma 625 riadkov, z toho 576 je viditelnych), kde sa nevedela zarucit presna zobrazena plocha (typicky gulate obrazovky) + bolo vyclenenych niekolko riadkov na synchronizacne a ine informacie. Bolo to dane aj tym, ze sa cely obraz spracovaval analogovo a vdaka roznym generatorom signalov a roznym zdrojom vznikali tieto chyby, resp. rozdiely v zobrazeni. Ono problemtika tohoto je ovela zlozitejsia oproti digitalu a vdaka spatnej kompatibilite sa z casti preniesla aj do digitalneho vysielania (vid. rozdelenie na 50 a 60Hz normu) Tuto problematiku ani neviem uplne vysvetlit.
Ale aby sme sa vratili k povodnej otazke. Skratka ide o to, ze obraz je rozdeleny na takzvanu safe area, ktora je zobrazena vzdy za kazdych okolnosti. Potom je tzv. action safe area, ktora je o nieco vacsia od safe area a zobrazuju sa v nej loga a ostatne, nie az tak podstatne informacie a v pripade filmov casti deja, ktore nie su az tak dolezite. Vacsina novych TV uz vzdy zobrazuje obraz rozsireny aj o tuto zonu, starsie TV mozu tieto informacie zaoblovat v rohoch, pripadne ju z nejakych dovodov z obrazu vylucit, ci zmensit. Dalsia cast je tzv. neviditelna a bezne sa nezobrazuje, to je oblast, ktora sa da zobrazit funkciou overscan. Zobrazuju ju nahladove monitory ku kameram, pripadne nahladove TV monitory (cenovo od 1500 € a viac za 15" TN), profesionalne broadcast monitory urcene pre multiview, nahlady, color grading atd, kde je podstatne vidiet celu cast obrazu. Preto sa rezim overscan vacsinou nevyskytuje u komercnych TV. V sucasnosti sa pripravuje norma pre komercne TV, ktora ma prave zarucit skutocne zobrazenie obrazu, teda aby nedochadzalo k orezaniu a naslednemu upscalingu na full hd.

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: St 18. Júl, 2012, 08:20
od užívateľa tapert
Tak dakujem velmi pekne za vycerpavajucu odpoved. Este sj vcera som skusal kadeco ale ostal som pri tom rezime THX, tam je to pekne vycentrovane, sice je obraz tmavsi ale dobre pozeratelny, aspon aj prostrednie win tak "neplesti" do oci. Dakujem vsetkym za rady a informacie.
Papek napísal:Overscan je rezim zobrazenia, ked sa zobrazuje komplet cely obraz. Ako som uz vyssie pisal, kazdy televizor obraz mierne orezava, teda z obrazu 1920x1080 bodov zobrazi fyzicky "iba" 1824x1026 bodov a ten nasledne roztiahne na 1920x1080. Cize si necha 5% rezervu (to cislo som si teraz vymyslel, moze to byt aj viac). To vyplyva zo starsej televiznej normy (napr. PAL ma 625 riadkov, z toho 576 je viditelnych), kde sa nevedela zarucit presna zobrazena plocha (typicky gulate obrazovky) + bolo vyclenenych niekolko riadkov na synchronizacne a ine informacie. Bolo to dane aj tym, ze sa cely obraz spracovaval analogovo a vdaka roznym generatorom signalov a roznym zdrojom vznikali tieto chyby, resp. rozdiely v zobrazeni. Ono problemtika tohoto je ovela zlozitejsia oproti digitalu a vdaka spatnej kompatibilite sa z casti preniesla aj do digitalneho vysielania (vid. rozdelenie na 50 a 60Hz normu) Tuto problematiku ani neviem uplne vysvetlit.
Ale aby sme sa vratili k povodnej otazke. Skratka ide o to, ze obraz je rozdeleny na takzvanu safe area, ktora je zobrazena vzdy za kazdych okolnosti. Potom je tzv. action safe area, ktora je o nieco vacsia od safe area a zobrazuju sa v nej loga a ostatne, nie az tak podstatne informacie a v pripade filmov casti deja, ktore nie su az tak dolezite. Vacsina novych TV uz vzdy zobrazuje obraz rozsireny aj o tuto zonu, starsie TV mozu tieto informacie zaoblovat v rohoch, pripadne ju z nejakych dovodov z obrazu vylucit, ci zmensit. Dalsia cast je tzv. neviditelna a bezne sa nezobrazuje, to je oblast, ktora sa da zobrazit funkciou overscan. Zobrazuju ju nahladove monitory ku kameram, pripadne nahladove TV monitory (cenovo od 1500 € a viac za 15" TN), profesionalne broadcast monitory urcene pre multiview, nahlady, color grading atd, kde je podstatne vidiet celu cast obrazu. Preto sa rezim overscan vacsinou nevyskytuje u komercnych TV. V sucasnosti sa pripravuje norma pre komercne TV, ktora ma prave zarucit skutocne zobrazenie obrazu, teda aby nedochadzalo k orezaniu a naslednemu upscalingu na full hd.

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Po 22. Okt, 2012, 23:37
od užívateľa schyzoy
Mam iny TV, konkretne 51" plazma Samsung a mal som presne ten isty problem po prvom spusteni HTPC. Riesenie:

spustil som Windows Media Center a pouzil wizard na nastavenie obrazu (a zvuku) - vyriesene nielen okraje, ale aj zakladna kalibracia TV = este lepsi obraz ako predtym

Odporucam, aj ked nasledne frcim na XBMC, vsetko je nastavene :)

Re: Panasonic TX-P42G30E a HTPC

Napísané: Ne 28. Apr, 2013, 19:45
od užívateľa tapert
zdravim, po dlshom case zase riesim rozlisenie obrazovky na tej mojej plazme Panasonic a vidim riesenie cez ten media center, media center som nainstaloval na win8, cez to rozhranie media center sa to rorzlisenie da naozaj pekne nastavit, chcem sa ale opytat, je mozne aby to rozlisenie sa prejavilo aj pri klasickom prostredi windows? pretoze ked zavriem media center, tak automaticky mam zase okraje mimo obrazu, dakujem