Veľkosť snímača

Všetko o digitálnych fotoaparátoch, fotkách, problémoch s nimi ...
Užívateľov profilový obrázok
fejky
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Št 18. Máj, 2017, 15:19

Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa fejky » Št 29. Jún, 2017, 13:34

Zdravicko, zacal som sa nedavno venovat trosku fotografovaniu ale nie som ziadny expert (zatial :D ) a chcem sa spytat jednu otazocku. Pri kvalite fotografie je velmi dolezita velkost snimaca (neviem ci som to spravne prelozil "sensor size" opravte ma ked tak ), ale nevidel som na ziadnych manualoch ku fotakom ze by ich vyrobcovia uvadzali. Uvadzaju sa ohniskve vzdialenosti, alebo rozlisenie v MPX ale nikde som nevidel velkost snimaca. Moja otazka teda je ako ho zistim aby som sa vedel rozhodnut pre spravny fotak ? Viem ze sa to da aj vypocitat nejako lebo velkost snimaca lomene ohniskova vzdialenost by sa mala rovnat uhol zaberu (?). Dakujem vam za nejaku pomocn ruku, a ak vsetko co som napisal su sracky tak poprosim vas o nejaku opravu :cool:

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6028
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 29. Jún, 2017, 15:54

velkost snimaca je dolezita, ale nedavaj tomu hlavnu vahu. Najdolezitejsia je pri foteni v horsich svetelnych podmienkach, fyzika sa proste okakat neda, cim vyssie ISO tym statisticky lepsie na tom budes s full-frejmom.

To vsak neznamena ze musis mat full-frame za kazdu cenu. Posledne generacie APS-C snimacov, specialne Sony, tomu prikladaju naozaj neuveritelne takze existuje otazka ci sa ti oplati investovat do full-frame tela ($$$$, velkost), full-frame objektivov ($$$$ a vyber), a potom to cele so sebou vlacit aby si dostal fakt ten posledny posledny stupienok mensieho sumu a lepsich detailov. Testy sumovosti snimacov robi kdekto, dpreview.com, dxomark.com...

Jasnacka, nieco na sposob 1" alebo 4/3" snimaca dostane na papulu pri ISO1600+ v porovnani so Sony fullframe, mam doma aj Panasonic GH4 takze nech mi nikto nerozprava ze RX100 spravi zazracne fotografie... zazraky len odtial potial.

Pokial fotis pod ISO800 a tlacis pod A3, tuto otazku neries.


Ako zistis : musis si pozriet konfiguraciu konkretneho fotaku, tie informacie su VZDY dostupne vsade na internete.


PS: tak nejako som si dovolil predpokladat ze nejdes kupovat middle-format za päťcifernu sumu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri a 2,15 baru z kompresora.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2973
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa Odar » Št 29. Jún, 2017, 16:12

Priklad 1:
http://www.fujifilm.com/products/digita ... fications/
Image Sensor: 23.6mm x 15.6mm(APS-C)X-Trans CMOS III with primary color filter.

Cize z tej specifikacie vies, ze dany fotak ma APS-C snimac. APS-C je bezna velkost pre zrkadlovky.

Priklad 2:
http://www.fujifilm.com/products/digita ... fications/
Image Sensor: 2/3-inch X-Trans CMOS II with primary color filter

U tohto je cip mensi - 2/3 palca.

Pekne to vidis na tomto obrazku https://cdn.photographylife.com/wp-cont ... actors.png

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3009
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 30. Jún, 2017, 00:46

mp3turbo napísal: Pokial fotis pod ISO800 a tlacis pod A3, tuto otazku neries.
to by som povazoval za jemne prehnane tvrdenie. mozno sa technologia vyrazne posunula aj v pripade 1/2,3 snimacov, neviem, ale podla mna tam kde cpu taketo pidisnimace celkovo na kvalite az tak nezalezi a tomu bude zodpovedat optika aj ine vlastnosti. spravne by to malo zniet tak ze cokolvek nad 1" je OK.

inac tu mas pekne porovnanie https://en.wikipedia.org/wiki/APS-C
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6028
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 30. Jún, 2017, 03:39

ale aaaaano, ja tiez lubim full-frame... zase takto, podla otazky zadavatela sa asi nejdeme bavit o supertop narocnosti, a aj budget mi neprisiel zrovna 5ciferny.

Nevieme aka su schopnosti a skusenosti ("nedavno som sa zacal venovat fotografovaniu" neznamena ze je pan nemehlo), eventualne historia a pritomnost istej znacky v dome (napriklad pan moze mat zopar objektivov na znacku XYZ a potom tazko radit ABC) lebo s niecim sa fotit musi.

To ze si niekto kupi konkretne Canon s ich cipmi nie zrovna poslednej generacie ktore [zatial bohuzial su len v drahsej casti spektra produktov] zaostavaju v dynamickom rozsahu takmer 2 EV za konkurenciou a potom musi ETTR (expose-to-the-right) aby zachranil aspon co-to z highlightov a nemal to prepalene napriklad automaticky znamena na spodku histogramu v tmavych oblastiach co ? Nebolo povedane co pan foti a na akych ISO a akych expoziciach. Mam priestor na stativ, mozem fotit na 2.5s expozicii lebo ten strom alebo kamen sa moc nehybe ? Parada. Iso100 prakticky na akomkolvek fotaku a hotovo. Nemam ? Potrebujem kombinaciu nejakeho rozumneho ISO a nejakeho co najkratsieho expozicneho casu ? Jooooj tam by sa hodili stabilizovane cipy napriklad od Sony, nie Canon ani Nikon nemaju stabilizaciu v tele a stabilizovane objektivy stoja jak oblicka, a treba kazdy kupit zvlast. Fotim blizko alebo daleko ? Na Sony nahodim Minoltu 300mm f2.8 za 900 dolarov z ebaya a bude stabilizovana, nic taketo v ziadnom konkurencnom tabore neexistuje - rozdiel v cenovke je par tisicov... Naprd mi je iso400 ked sa snazim fotit driftujuce auta na 1/100s kvoli svetlu lebo to nie je o dvanastej naobed, to bude rozmazane takze aby som nieco dosiahol tak potrebujem iso1600/3200+ a uz je problem ; nanic mi je 1/30s ktoru v ruke neudrzim bez ohladu na ISO a ked uz nemam kam ist s ISOm ci uz kvoli mnozstvu sumu, psychologickemu presvedceniu alebo comukolvek inemu, musim mat stabilizovany objektiv ak nemozem pouzit stativ...

Taketo drobnosti veju len taky buchot, ale nechcel som to vytahovat hned na zaciatok. A mohli by sme pokracovat dlho-predlho.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri a 2,15 baru z kompresora.

Užívateľov profilový obrázok
fejky
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Št 18. Máj, 2017, 15:19

Re: Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa fejky » Po 03. Júl, 2017, 09:59

No co som tak pochopil tak asi ful-frame mi ja asi trosku zbytocny ked zacinam, a kedze planujem fotit skor krajinu co je teda staticky objekt takze nepotrebujem nejaku ultra kratku uzavierku (?) ale kedz sa bude jednat aj o nocne krajiny tak isto ako aj zmeny pocasia pocas rocnych obdoby by bolo teda lepsie nejake vacsie rozpatie ISO (?). Stabilizaciu asi tiez nemusim riesit vstavanu v objektive a bude lepsi asi stativ co som tak pochopil. Este som nasiel na nete ze clona moze byt celkom dolezita na zaostrovanie obrazu takze tak by bolo asi nieco co dokaze zaostrit obraz v dialke a mozno rozostrit ten co je blizko (?). To su take potrehy co davam dokopy s toho co citam na nete a tu od vas na fore :D a teda v com je podstata vacsieho objektivu ? ide o velkost obrazu aky velky zachyti alebo o kvalitu ?

Užívateľov profilový obrázok
Monster
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1053
Dátum registrácie: So 22. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Toronto

Re: Veľkosť snímača

Príspevok od užívateľa Monster » St 06. Sep, 2017, 06:22

Vacsi objektiv = vacsia kvalita obrazu ;)
Chces fotit krajinu tak si priclonis, chces fotit portret kde bude rozmazane pozadie tak otvoris clonu.... Jasne ze to zalezi od typu fotaku, velkosti snimaca ale hlavne objektivu.
Razer Blade i7-6700HQ, GTX1060, QHD+, 1Tb ssd.

Napísať odpoveď

Návrat na "Digitálna Fotografia"