PC ako firewall

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Užívateľov profilový obrázok
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2912
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Rohoznik (work) Velke Levare (home)

PC ako firewall

Príspevok od užívateľa Tomasjerry » Št 12. Dec, 2013, 12:22

Zdravim vsetkych, v linuxe som uz neaky ten piatok nic nerobil. Mam otazku mam maly stary PC.
VIA CPU @ 1 GHz 512 Mb RAM, 80 GB HDD 4 x NIC. Da sa tento PC pouzit ako hw firewall. Jedina jeho uloha by spocivala vo checkovani kam sa moje podarene dietko snazi dostat, sluzil by ako locak dns (ak sa to da), samozrejme by blokoval veci, ktore by ste mi dufam, ze poradili ako ich nadstavit + samozrejme, ako to nadstavit pre mna, aby mne vsetko islo. Mozno neaka zakladna ochrana proti cervom a inym hlupostiam.
Je to mozne?
Vopred dakujem za pomoc.
Intel Core i7 5820k, 4x 8GB ram Kingston HiperX 2400, GIGABYTE X99-Gaming 5P, Sapphire Fury Niro +, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Soundblaster X-Fi Fatal1ty, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 12. Dec, 2013, 18:18

da sa, samozrejme. Na takejto zostave pojde slusne aj Windows, osobne prevadzkujem nejake zostavy na 256MB RAM a 320MB RAM (virtualky). Windows2003 32bitovy po starte vratane FTP Servera a par sluzieb zozerie 92MB RAM takze mam vypnute swapy kvoli rychlosti :)

Mozes tam nahodit akykolvek software, nieco na linuxe postavene preferred, avsak obavam sa ze keby si mal technicku znalost linuxu, asi by si sa nepytal tuto otazku lebo by to pre teba bolo "jednoduche a jasne jak facka co s tym strojom urobit". Takto sa da ROZUMNE poradit jedine nejaka nadstavba nad Windows, nieco na sposob Kerio Firewallu (co je to teraz, Kerio Connect ?), problem s vymenovanym produktom je ze "za peniaze". Som presvedceny ze existuje mnoho inych variant, dokonca aj zadarmo - viem ze Software602 kedysi robila nejaky produkt co bol ZADARMO pre 3 alebo 5 uzivatelov a robil presne toto co potrebujes.

http://www.602.cz/602lan_suite_2004

co by som ti realne doporucil : kvoli tomuto co potrebujes by som zrejme neprevadzkoval klasicke PC. Ma to svoje vyhody, ma to aj nevyhody. Zrejme by som sa skusil pozriet po nejakom klasickom routri na ktorom bezi napriklad dd-wrt software, lebo ten ma daleko lepsie moznosti ako tie mydlove krabicky typicky maju. Za standartnych okolnosti by som poradil produkt od Mikrotiku - ten dokaze co potrebujes plus sto veci navyse, avsak jeho obsluha je dost komplikovana a hlavne naucit sa ho netrva zrovna jeden den.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2912
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Rohoznik (work) Velke Levare (home)

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa Tomasjerry » Pi 13. Dec, 2013, 08:59

Dik za odpoved,
Co sa tyka znalosti, nuz poviem to takto, chcem si ich oprasit + nadobudnut nove, mozno preto som to napisal. Co sa tyka Win = nie skusal som tam Win XP a nebezi to dobre, je to cele spomalene, povypinal som kopu veci, ale performenc je stale zly, bude to asi tym, ze je tam 4200 rpm 2,5 HDD + 16GB flaska. Takze priepustnost je zalostna. Preto by som strasne rad zase mal moznost sa hrat s lunixom, lebo teraz mam motivaciu.
Intel Core i7 5820k, 4x 8GB ram Kingston HiperX 2400, GIGABYTE X99-Gaming 5P, Sapphire Fury Niro +, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Soundblaster X-Fi Fatal1ty, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 13. Dec, 2013, 12:57

pride mi zbytocne hrat sa s PCckom len kvoli tomu co potrebujes - zvladaju to ine platformy, menej zrave, menej velke, menej hlucne.

Ked sa naozaj chces hrat s Linuxom, nic ti nebrani naladovat tam nejaku malu distribuciu a skusit. Zabijes s tym ale sialene mnozstvo casu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2912
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Rohoznik (work) Velke Levare (home)

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa Tomasjerry » Pi 13. Dec, 2013, 13:30

Zrave??? toto zerie ledva 40 W takze moc zrave to nieje. Skor mi ide o to, co tam naladovat, aby to bola aj patricne svizne, potom casom mozno VPN ;)
Intel Core i7 5820k, 4x 8GB ram Kingston HiperX 2400, GIGABYTE X99-Gaming 5P, Sapphire Fury Niro +, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Soundblaster X-Fi Fatal1ty, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6758
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa CageJ » Pi 13. Dec, 2013, 14:07

ten VIA CPU je shit, tam budes rad za 2000Pro..

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 13. Dec, 2013, 18:58

ano, diskovy subsystem to ma lenivy, Via procesor tomu nepridava ani trochu, 80GB disk z muzea tiez nepatri medzi sampionov rychlosti uz len kvoli datovej hustote. Akykolvek system bude mat problem s loadovanim, to je proste fakt.

Akonahle bude system naladovany a bude len prehadzovat pakety, mas to v pohode.

Ano, menej zrave : take tie klasicke mydlove routre su niekde okolo 5 az 7W, ja viem ze to nie je rozdiel zivota a smrti.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa shiro » So 14. Dec, 2013, 15:55

pc pouzivat na firewall? to co chranis, nadnarodnu spolocnost, alebo SIS? na doma je to uplna zbytocnost, bude to zrat dajme tomu tych 40w 24x7, ale bude to dobre tak na dve veci...
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

asko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Po 06. Jan, 2014, 16:41

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa asko » Ne 12. Jan, 2014, 13:03

pfsense je jedeno z najlepsich rieseni ako urobit z pc router

http://www.youtube.com/watch?v=Q0JFfpG4BWI

Užívateľov profilový obrázok
mosqa
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 258
Dátum registrácie: Št 09. Dec, 2010, 11:30
Bydlisko: Sliac

Re: PC ako firewall

Príspevok od užívateľa mosqa » Po 13. Jan, 2014, 15:03

pozri tento serial, je tam par kapitol o iptables/lin firewall a urcite tam najdes aj dake dalsie zaujimave veci ak sa stym chces trosku vyzabavat.
http://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava- ... ho-serveru

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"