Ubuntu a VPN

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Užívateľov profilový obrázok
Reinok
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1560
Dátum registrácie: Št 20. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa Reinok » St 30. Okt, 2013, 20:06

Zdravím, mal by som otázku, ako vem ozchodť VPNku na Ubuntu, pokial mám certifikat + konfig VPN,

na XP som to mal cez OpenVPN, ale pochopitelne to cez linux funguje inak.

Viete nejaký návod resp pomôcť s tým aby som sa vedel pripojiť na VPN...? a cez akého kienta najlepšie...

ĎAkujem ;)
PC: ASUS P7P55 LX --- Intel i5 750 2,6Ghz --- 8GB DDR3 Kingston --- AMD 5770 VaporX 1GB --- SSD 120GB SAMSUNG 850 PRO + 500GB 2,5" Seagate + 320GB 2,5" Seagate --- Corsair HX450 --- Thermaltake Tsunami Dream --- 22" Samsung T220

NB
: Acer Aspire One 756 1007Ckk --- Intel Celeron DC 1,5Ghz --- 4GB DDR3 Kingston RAM --- 120GB Samsung 840 PRO --- 11,6"

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15341
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa faugusztin » St 30. Okt, 2013, 20:11

OpenVPN ? Normalne cez nastavenia siete - ikonka siete, Edit connections, tam kliknes na zalozku VPN, kliknes na Add, vyberies OpenVPN a pokracujes dalej vo vyplnani dat. Ked to dokoncis, tak budes mat v zozname aj VPN spojenie, po kliknuti nan sa pripojis na OpenVPN server.

Užívateľov profilový obrázok
mosqa
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 258
Dátum registrácie: Št 09. Dec, 2010, 11:30
Bydlisko: Sliac

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa mosqa » St 30. Okt, 2013, 22:52

ak ubuntu stale pouziva network manager gui z gnome, tak asi najskor bude treba doinstalovat plugin network-manager-openvpn-*[gui]
uprimne neviem ako je to riesene v unity, ci ide cez gnome-nm, vtom pripade by si namiesto *[gui] dal gnome..popripade v synapticu dohladas vhodne podobne baliky, ak to teda v ubuntu nieje uz sucast zakladnej instalacie..

Užívateľov profilový obrázok
Reinok
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1560
Dátum registrácie: Št 20. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa Reinok » Št 31. Okt, 2013, 09:53

NO, ja ked si dam edit connections, tak nemam na vyber vpn, vypada ako keby som tam nemal klienta, len teraz ktoreho, mne to hodi na vyber GADMIN-OPENVPN clienta....?
PC: ASUS P7P55 LX --- Intel i5 750 2,6Ghz --- 8GB DDR3 Kingston --- AMD 5770 VaporX 1GB --- SSD 120GB SAMSUNG 850 PRO + 500GB 2,5" Seagate + 320GB 2,5" Seagate --- Corsair HX450 --- Thermaltake Tsunami Dream --- 22" Samsung T220

NB
: Acer Aspire One 756 1007Ckk --- Intel Celeron DC 1,5Ghz --- 4GB DDR3 Kingston RAM --- 120GB Samsung 840 PRO --- 11,6"

Užívateľov profilový obrázok
mosqa
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 258
Dátum registrácie: Št 09. Dec, 2010, 11:30
Bydlisko: Sliac

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa mosqa » Št 31. Okt, 2013, 10:46

pises ze mas na vyber len gadmin klienta a nevies sa rozhodnut ktoreho? tak skus toho gadmin-openvpn nainstalovat.. hlavne pre teba je ze to openvpn klient a ked je v distribucnych repozitaroch tak by mal fungovat bez problemov v spolupraci s network managerom

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15341
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 31. Okt, 2013, 11:47

Nainstaluj si tieto baliky a budes mat na vyber aj dany typ VPN :
network-manager-openvpn - network management framework (OpenVPN plugin core)
network-manager-openvpn-gnome - network management framework (OpenVPN plugin GNOME GUI)

Užívateľov profilový obrázok
Reinok
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1560
Dátum registrácie: Št 20. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa Reinok » Št 31. Okt, 2013, 13:11

Stiahol som si veci jak pisal faugusztin, pridalo mi to moznost OpenVpn, dal som vytvorit, a pytalo to odomna certifikat, ked som ho tam dal, tak to neodpovedalo, prestal pracovat program. Nedá sa dalej pracovat s oknom vytvorenia VPN, len mi to prehadzuje ten certifikat z kolonky CA do user a zas naopak...ma to nejaky bug? Certifikaty som si aj stiahol na plochu do ubuntu z druhej particie...

:( :?
PC: ASUS P7P55 LX --- Intel i5 750 2,6Ghz --- 8GB DDR3 Kingston --- AMD 5770 VaporX 1GB --- SSD 120GB SAMSUNG 850 PRO + 500GB 2,5" Seagate + 320GB 2,5" Seagate --- Corsair HX450 --- Thermaltake Tsunami Dream --- 22" Samsung T220

NB
: Acer Aspire One 756 1007Ckk --- Intel Celeron DC 1,5Ghz --- 4GB DDR3 Kingston RAM --- 120GB Samsung 840 PRO --- 11,6"

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15341
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 31. Okt, 2013, 13:24

No s tym ti uz neviem pomoct, mne to islo bez problemov, na druhej strane ja pouzivam Ubuntu 13.10, takze je mozne ze v starsich verziach to nefunguje este korektne...

Užívateľov profilový obrázok
Reinok
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1560
Dátum registrácie: Št 20. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa Reinok » Št 31. Okt, 2013, 13:42

Mám tiez ubuntu 13.10 amd64.... :(
PC: ASUS P7P55 LX --- Intel i5 750 2,6Ghz --- 8GB DDR3 Kingston --- AMD 5770 VaporX 1GB --- SSD 120GB SAMSUNG 850 PRO + 500GB 2,5" Seagate + 320GB 2,5" Seagate --- Corsair HX450 --- Thermaltake Tsunami Dream --- 22" Samsung T220

NB
: Acer Aspire One 756 1007Ckk --- Intel Celeron DC 1,5Ghz --- 4GB DDR3 Kingston RAM --- 120GB Samsung 840 PRO --- 11,6"

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15341
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ubuntu a VPN

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 31. Okt, 2013, 14:04

Ako je pravda, ze ja pouzivam Ubuntu Gnome, ale stale plati to co som napisal - System Settings>Network, tuknem na +, vyberiem Interface=VPN, stlacim Create, vyberiem typ OpenVPN, stlacim Create. Zadam nazov do Connection name, IP adresu openVPN servra do gateway, Typ necham na Certificates(TLS), do User Certificate vyberiem .crt subor, do CA certificate dam ca.crt subor, do private key dam .key subor. Na zalozke IPv4 settings necham Automatic(VPN), zadam dns a search domain. Na zalozke VPN este pod tlacitkom Advanced pridam nastavenia ktore su potrebne (teda pripadny iny port, LZO kompresia atd atd).

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"