Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa kanec1111 » So 10. Mar, 2012, 14:14

Už skúšam cca 2 dni hľadať riešenie môjho zámeru ale bezúspešne takže potreboval by som radu:

Mám firemný notebook a chcel by som si na zvlášť HDD v boxe s eSATA rozhraním nainštalovať W7. Ide o to aby pri inštalácii na druhý HDD som sa nijak nedotkol primárneho HDD čo je v notebooku - to znamená, že pri inštalácii nesmie byť prepísany ani jeden bit na primárnom HDD. Poradie bootovania bude určené BIOSom: eSATA alebo primárny HDD.
Na primáre je nainštalovaný W-XP.

Napadlo ma ako to urobiť:
1.) a to odpojiť primárny HDD z notebooku a tak nainštalovať W7 ale veľmi rád by som obišiel krok kedy by som musel doň fyzicky zasahovať
2.) potom ma napadlo, že W7 nainštalovať niekde inde (napr. na PC) a potom prehodiť na notebook - ale neviem či by toto mohlo fungovať

Napadá Vás ako by sa toto dalo spraviť ? ... každej rade sa poteším a vopred ďakujem.
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

Užívateľov profilový obrázok
amd_sk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1372
Dátum registrácie: Ut 12. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa amd_sk » So 10. Mar, 2012, 17:47

Možnosť 2 ;)
Len si dávaj pozor pri tom bootovaní, niekedy sa stane že sa poškodí ten súbor bootdačo, pár krát sa mi to už stalo
Spoiler: ukázať
PC:
CPU:
i7 2600K @ 5Ghz + NZXT Kraken X62
MB:
ASUS P8P67Pro
RAM:
Kingston HyperX 2x4GB 1866mhz
SSD:
Samsung EVO 500GB
HDD:
WD Blue 2TB 5400rpm
GPU:
Gainward GTX 1080 Ti Phoenix
Sound Card:
Creative Sound Blaster Recon3D
Speakers:
Logitech Z-5500
LCD:
Dell S2716DG 2K 144hz G-sync
CASE:
Lian Li Lancool K62
COOLING:
12cm Noctua 600rpm outtake and Noctua 12cm 800rpm in PSU and 2x 14 Lian-Li 400rpm intake

Netbook: Lenovo Yoga 2 13, i7-4510u, 8GB RAM, 240gb SSD

NAS: Zyxel NAS326, 2x2TB WD RED

Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa kanec1111 » So 10. Mar, 2012, 19:33

amd_sk napísal:Možnosť 2 ;)
Len si dávaj pozor pri tom bootovaní, niekedy sa stane že sa poškodí ten súbor bootdačo, pár krát sa mi to už stalo
Osobne využívam na jednom HDD W7 a na druhom WXP s prepínaním priority bootovania cez bios - za celé obdobie používania som nič podobného nezažil ako ty uvádzaš, skôr mám pozitívne skúsenosti.
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5840
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa felipe25 » So 10. Mar, 2012, 20:55

Ten disk MUSIS pri instalacii WIN7 na druhy disk odpojit. Ak ho neodpojis, a naisntalujes Windows7 pocas toho ako mas spusteny disk, Windows si najde instalaciu cislo 1 (XP alebo hocijaky iny Win), a vytvori takzvane boot menu. Ci uz toto Boot menu vytvori na disku 1 alebo 2, po odpojeni externeho sa boot menu bud nespusti vobec, alebo sa budes spustat aj s odkazom na Windows ktory nainstalujes na externom disku - a ked ten odpojis, ten Win sa nespusti...

Podla coho co pises sa do toho velmi nevyznas, pretoze aj to sa da opravit, ale urcite je jednoduchsie rozobrat book, vybrat baterku, odpojit disk, nemalo by to byt tazke myslim - ale zalezi podla booku, Disk len vytiahnes cez taku pasku.... Zavries book, pripojis externy disk, spustis instalaciu Win7 na externy disk. Po nainstalovani mozes opat rozobrat book, pripojit disk, a potom Ti bude fungovat prepinanie v BIOSE co sa bootovania tyka.
Ak to ale urobis so zapojenym internym diskom, tak Ti nebude treba ziaden BIOS lebo ako som pisal hore: WIndows vytvori boot menu ktore je ale pre Teba neziaduce.... Cize to co pise hore funguje bez problemov, ale len ked pocas instalovania Windowsu odpojis vsetky disky na ktorych je akakolvek ina instalacia.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa kanec1111 » So 10. Mar, 2012, 21:11

Ďakujem za odpoveď!
felipe25 napísal:Ten disk MUSIS pri instalacii WIN7 na druhy disk odpojit.
Toto je najjednoduchší spôsob ako sa to dá, už som to spomenul aj v úvodnom poste.
felipe25 napísal:Ak ho neodpojis, a naisntalujes Windows7 pocas toho ako mas spusteny disk, Windows si najde instalaciu cislo 1 (XP alebo hocijaky iny Win), a vytvori takzvane boot menu. ... a ked ten odpojis, ten Win sa nespusti ...
Tohto som si vedomí a to je nežiadúce.
felipe25 napísal:Podla coho co pises sa do toho velmi nevyznas,
S týmto si ma dobre pobavil.

Do firemného zariadenia za 1800€ by som veľmi nerád pchal prsty - takže hľadám spôsob ako to urobiť bez toho aby som musel urobiť akýkoľvek hardvérový zásah a softvérový zásah do primárneho HDD. Osobne si myslím, že inštalovanie OS bez primárneho HDD je najspoľahlivejšie riešenie.

Takže suma sumárum, sme sa dostali tam ako som písal u úvode.
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

Užívateľov profilový obrázok
lacika
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4352
Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: KE

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa lacika » So 10. Mar, 2012, 21:53

a nedalo by sa to nainstalovat klasicky s dvoma diskami?
v prvom wine by sa potom upravil bootloader (vo vlastnostiach).

ale bez starost by bola volba 2. ine pc, kt. mozes rozobrat.
PC1: Intel Pentium G3258 @4.4GHz, Gelid tranquillo rev.2, ASRock Z87-Extreme4, 12GB RAM, Asus GTX 560Ti DC 1gd5 @950/2150MHz, Patriot Blast 240GB + 1TB HDD WD Blue, XFX TS 430, Zalman Z1, Asus Xonar U1 + Samson SR 850 RR one moon, LG IPS235P
Other: Lenovo MOTO G5 3GB

Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa kanec1111 » So 10. Mar, 2012, 22:11

lacikaboss napísal:a nedalo by sa to nainstalovat klasicky s dvoma diskami?
v prvom wine by sa potom upravil bootloader (vo vlastnostiach).
Toto sa nemôže stať ani náhodou ! - musí to ísť bez toho aby sa nezapísal na primárny HDD ani čo i len jeden bit.
lacikaboss napísal:bez starost by bola volba 2. ine pc, kt. mozes rozobrat.
mám iné PC, nie je problem že W7 inštalujem na inom hardvéry a potom jednoducho ho hodím do iného PC ... mám pochybnosti, že sa toto dá. Čo viem pri XP sa to za určitých okolností dalo (podobný chipset / radič). Ale vážnejšie pochybnosti mám, že to pôjde na W7.

Ale ak si myslel PC alebo presnejšie notebook s rovnakou konfiguráciou - tak toto je tiež riešenie, ale bohužiaľ nemám k dispozícii taký istý notebook ktorý by som mohol rozobrať.
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

Užívateľov profilový obrázok
amd_sk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1372
Dátum registrácie: Ut 12. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa amd_sk » Ne 11. Mar, 2012, 01:40

Ten HW rozpozná znova keď ho pripojíš k booku a nainštaluje ho :) zatial som s tým nemal problém :)
Spoiler: ukázať
PC:
CPU:
i7 2600K @ 5Ghz + NZXT Kraken X62
MB:
ASUS P8P67Pro
RAM:
Kingston HyperX 2x4GB 1866mhz
SSD:
Samsung EVO 500GB
HDD:
WD Blue 2TB 5400rpm
GPU:
Gainward GTX 1080 Ti Phoenix
Sound Card:
Creative Sound Blaster Recon3D
Speakers:
Logitech Z-5500
LCD:
Dell S2716DG 2K 144hz G-sync
CASE:
Lian Li Lancool K62
COOLING:
12cm Noctua 600rpm outtake and Noctua 12cm 800rpm in PSU and 2x 14 Lian-Li 400rpm intake

Netbook: Lenovo Yoga 2 13, i7-4510u, 8GB RAM, 240gb SSD

NAS: Zyxel NAS326, 2x2TB WD RED

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5840
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa felipe25 » Ne 11. Mar, 2012, 13:35

ved to vyskusaj - naisntalovat windows7 na inom PC a potom bootovat ten WIN v booku. Ak nepojde tak stratis hodinu casu :)
Na XP to praveze neslo. Nikdy v zivote sa mi WIN XP nespustil na inom, nez instalovanom HW. Skor Win7 si s tym poradi ale neviem.

Neda sa to bez toho fyzickeho odpojenia HDD.. Jedine ze nejak v BIOSE zrusis disk, ale to asi v booku nejde... Na starych PC miesto AUTO dam NONE a Windows disk nevidi. Takto to ale nejde. nevidim problem vo vybrati disku aj z booku za 5000€, pokial to ma rozumne riesene. Mal som v ruke DELL za 4000€ a bez problemov som z neho vybral disk. Zaruka nepada, tak nevidim problem. Ak mas dobry srubovak, ani to nebude vidiet. Alebo si na ten disk daj nejaku LIVE verziu OS.

Mne je jasne co chces, mas firemny book ktory mozno sleduju, a chces tam byt s vlastnym Winom. Vyber disk, alebo nespekupuj s druhym Windowsom :) Bez dotknutia primaru je TO NEMOZNE.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5840
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa felipe25 » Ne 11. Mar, 2012, 13:44

teraz ma nieco napadlo:

1. Acronis True Image Home - spustis z BOOT CD, urobit komplet zalohu disku v booku - nahra to jeden subor kde zalohuje cely disk - particie, bit po bite.. Trva to 15minut, subor ulozi na externy disk.
Potom urobit normalne instalaciu na externy disk, ano na primare sa vytvori boot menu. Budes to takto pouzivat a keby niekto kontroloval book, tak tam hodis nazad ZALOHU z toho suboru, a obnovi to disk do rovnakeho stavu ako v case zalohy.


2. Alebo - urobis tu zalohu.. nainstalujes win na externy disk, vratis spat zo zalohy stav na primarnom disku. No z externeho nepojde boot nasledne, kedze boot bude na Ccku. Ale tuuuu - to ti uz musi poradit niekto iny, ci to dokaze Windows7 DVD - repair computer - aby vytvorilo boot na externom disku. Ak sa ti podari na tom externom opravit boot, tak si vyhral . Mas primar nedotknuty - obnoveny zo zalohy, a na exteernom mas Win7 nainstalovany pre ten konkretny book.


K tomu acronisu - mal som v robote book HP, ktory mal aj obnovu na partici.. Hodil som tam Win8, a samozrejme cchel opravit cez recovery. No HP recovery neslo... cize book bol nepouzitelny, lebo v nom nebol legal soft Students. Nemohol som tam ani dat Win7 HP lebo nemam SN kedze na nalepke je Student Edition. A nie Product Key. Tak som si zohnal taky isty book, urobil cez boot cd toho acronisu komplet zalohu disku, v tom prvom booku to obnovil a tada - book funguje ako pri kupe. Cize mam odskusane, ze ten Acronis ti po zalohe particie a ju pri naslednej obnove obnovi ako kopiu 1:1....
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa kanec1111 » Ne 11. Mar, 2012, 22:09

amd_sk napísal:Ten HW rozpozná znova keď ho pripojíš k booku a nainštaluje ho :) zatial som s tým nemal problém :)
Skúsim to takto, a dám vedieť či to ide.
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20978
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa dexterav » Po 12. Mar, 2012, 21:15

poprípade inštalácia na inom PC , záloha acronisom...
potom urobiť obnovu na externý disk z použitím funkcie universal restore (plus pack)
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa kanec1111 » St 28. Mar, 2012, 19:25

amd_sk napísal:Ten HW rozpozná znova keď ho pripojíš k booku a nainštaluje ho :) zatial som s tým nemal problém :)
Ide to ... skvelý tip !

Takže najprv nainštalované na PC a čerstvú inštaláciu (bez ovládačov a pod. a v biose prepnuté BOOT-priority na eSATA) cez eSATA na book ... funguje brilantne, bez akýchkoľvek problémov systém zobral iný HW aj napriek pôvodnej inštalácii na inom PC !

:cool:
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

Užívateľov profilový obrázok
amd_sk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1372
Dátum registrácie: Ut 12. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Install W7 na druhy HDD bez dotknutia primaru

Príspevok od užívateľa amd_sk » St 28. Mar, 2012, 20:37

;)
Spoiler: ukázať
PC:
CPU:
i7 2600K @ 5Ghz + NZXT Kraken X62
MB:
ASUS P8P67Pro
RAM:
Kingston HyperX 2x4GB 1866mhz
SSD:
Samsung EVO 500GB
HDD:
WD Blue 2TB 5400rpm
GPU:
Gainward GTX 1080 Ti Phoenix
Sound Card:
Creative Sound Blaster Recon3D
Speakers:
Logitech Z-5500
LCD:
Dell S2716DG 2K 144hz G-sync
CASE:
Lian Li Lancool K62
COOLING:
12cm Noctua 600rpm outtake and Noctua 12cm 800rpm in PSU and 2x 14 Lian-Li 400rpm intake

Netbook: Lenovo Yoga 2 13, i7-4510u, 8GB RAM, 240gb SSD

NAS: Zyxel NAS326, 2x2TB WD RED

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"