LINUX

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Po 08. Máj, 2006, 11:50

tak nastav primary boot iba cdrom. nepovol bootovanie ostatnych periferii :-) a nahod si windows a v konzole recoveruj...
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

Užívateľov profilový obrázok
jose
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 703
Dátum registrácie: Ne 10. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od užívateľa jose » Po 08. Máj, 2006, 12:17

diablik napísal:tak nastav primary boot iba cdrom. nepovol bootovanie ostatnych periferii :-) a nahod si windows a v konzole recoveruj...
presne takto som to uz skusal...linuxy tam nahodim bez problemov-akykolvek,ale exchnge-server ani za nic...
inac som si vsimol taku drobnost,novy hw a linux :nono: ,nenabehne ani xserver nedetekne vga(integr.) a vobec ma problem sa spustit...(to nehovorim uz o OC) :cry:

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Po 08. Máj, 2006, 15:10

no ako tak citam tvoje posty, tak mi napada iba jedno. chyba je inde ako v OS. najskor chyba v disku, lebo ja osobne som menil graficku kartu a ani som nemusel reinstalovat ovladace a isla bez problemov....ak ti nefunguje boot tak to bude problem inde...tazko takto poradit.
a preco presne ti nefunguje x server???co ti vypise? aku mas distribuciu??.
inak OC je v pohode (aspon u grafik od NVIDIE) program nvclock-qt
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

Užívateľov profilový obrázok
jose
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 703
Dátum registrácie: Ne 10. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od užívateľa jose » Po 08. Máj, 2006, 16:37

vypise nieco ze nanasiel unit display=0,alebo cosi take nespustili sa ani live distribucie ani ubuntu 6.06 64b,mam taku mATx dosku s integr.VGA 6100 od GB , akonahle zmenim akykolvek hw= system nenabehne :? vypisuje si to chyby atd....,ale s tymi linuxami zatial skusam :wink: ,ono to ide ale je okolo toho trosku viac prace...zavadzac grub ma nastval,ale chyba neviem kde bola-nic ma nenapada,momentalne uz mam nahodene exchange server a ubuntu 64b . vo virtual pc idu dalsie distribucie...vsetko ide a prekvapivo svizne :o

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Po 08. Máj, 2006, 18:08

no pokial mi je ta hlaska znama tak ti system mravci ze nenasiel ziaden grafikus...skus pokukat v biose ci to nahodou nemas vypnute/deaktivovane/odpojene/aby sa nenainicializovalo..etc. alebo pokukaj v bedni ci nie je nahodou nejakym zazrakom vytiahnuta/odpojena...
mozno ale je pravda ze tuto grafiku/chip nepodporuje sucasny kernel...potom to asi najskor nerozbehas :roll:
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

Užívateľov profilový obrázok
jose
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 703
Dátum registrácie: Ne 10. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od užívateľa jose » Po 08. Máj, 2006, 19:37

ale ved ta grafika ide....inac by som nic nevidel :) (vsetok hw je nastaveny a OK :wink: )...iba ju nepodporuju lebo je nova...

Užívateľov profilový obrázok
Payne
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Ne 13. Mar, 2005, 20:00
Bydlisko: Poprad (18)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Payne » Ut 30. Máj, 2006, 19:55

SUSE Linux 10.1: nahradi u vas XPcka?
CPU : Celeron 1200MHz&1440MHz - 12*120MHz, DVD : Sony DRU 800A,
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!

Užívateľov profilový obrázok
pepek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 395
Dátum registrácie: St 18. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: UK

Príspevok od užívateľa pepek » So 03. Jún, 2006, 08:14

Payne napísal:SUSE Linux 10.1: nahradi u vas XPcka?
10.1 vraj robi problemi, odporucaju , skor 10.0 alebo pockat na 10.2 ale neni este pristupna verejnosti, Ja osobne mam na disku okrem XPaj mandrivu 2006 a max spokojnost..

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Ne 04. Jún, 2006, 21:52

ano z vlastnej skusenosti vam mozem povedat ze 10.1 je OTRAS. nechapem ako ale dokazali pokazit vsetko co bolo funkcne. skoda. lebo 10.0 je perfektna distribucia ale 10.1 neinstalujte. skuste radsej ubuntu 6.04 o dost rychlejsia (2x) a aj spolahliva. bez trablov sa instaluju kodeky, vsetko funguje (mplayer, mp3, dvd) nic netreba menit v nastaveniach....jednoducho out of box....

Užívateľov profilový obrázok
beggar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: Št 10. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od užívateľa beggar » Pi 09. Jún, 2006, 08:42

Ahojte, uz dlhsie uvazujem o Ubuntu, alebo Kubuntu na pocitac v praci a moje naroky su nasledujuce:
- prezeranie internetu (spånaju),
- prezeranie suborov pdf (myslim, ze tiez spånaju),
- keDze v praci su vsetci "windowsaci" budem vidiet ich PC v sieti a mozem sa na nich pripojit?,
- a najviac, co ma trapi, keDze su tu vsetci "windowsaci" je kompatibilita OpenOffice s Microsoft Office (najvacsia obava),
- HDD: 6,4 GB (staci?), CPU: Celeron 450 MHz, RAM: 192 MB, GPU: TNT2 M64.

Skusal som uz aj live verzie (Ubuntu, Knoppix, SuSe,...). Ale rozmyslam iba o tom Ubuntu, alebo Kubuntu. Mam stiahnute a dobre napalene instalacie verzie 5.10, viem, su uz verzie 6.06. Myslim si, ze by mi stacili tie 5.10.
- ktory z nich radsej? (Ubuntu, Kubuntu?),
- da sa v nich OpenOffice upgradnut na novsi?

Skuste mi prosim Vas vyvratit moje obavy :? Dakujem :wink:
cpu AMD Ryzen 7 3700X, mb ASUS Crosshair VI Hero, ram ADATA Gammix D10 32GB, gpu MSI RX580 Gaming X 8GB

Užívateľov profilový obrázok
KikoKK
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2298
Dátum registrácie: St 18. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava / Nitra
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa KikoKK » Pi 09. Jún, 2006, 12:40

... na windows pocitace sa kludne mozes napojit, trosku komplikovanejsie to budes mat ak mate domenu, no sikovny admin a trochu bastlovania v linuxe ti aj tuto starost zoberu z pliec

... Open Office ti bez problemov otvori MS Office dokument
... ak chces preniest subory z Open Officu do MS Officu, musis ich explicitne ukladat do kompatibilnych suborov ... u nas mame tiez zmiesane prostredie, preto dokumnety sa pisu v RTF alebo rovno v PDF ... horsie je to uz s prezentaciami smerom do MS Officu, ale zatial vaznejsie problemy neboli

... open office mozes kedykolvek odstranit alebo upgradovat
NOVY KOMP DOMA BEZI AKO HODINKY - thx lok2 || CPU: C2Q Q8600 @ 3.2GHz|| ZALMAN VODNE CHLADENIE || MB: Gigabyte X38-DS4 || CASE: Chieftec CA-01B-B-SL-OP Mesh Big Black/Silver || PSU: Chill Inovation 510A || RAM: 4 x 2GB Kingston DDR2 1066MHz HyperX || GPU: Sapphire HD6850 1GB || zatial integrovany zvuk || Harman/Kardon CineQ || HDD: 320GB Hitachi @ SilentMax || DVD+/-RW Samsung SH-S203P || LCD: Samsung SyncMaster 225BW || KEY + MOUSE Logitech MX5000 BlueTooth Desktop || Joystick: Logitech Extreme 3d PRO || vrrm-vrrrm-volantos Logitech RacingWheel G25 || Spytaj sa ma kde kupujem moj HW ||

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Pi 09. Jún, 2006, 13:35

beggar napísal:Ahojte, uz dlhsie uvazujem o Ubuntu, alebo Kubuntu na pocitac v praci a moje naroky su nasledujuce:
- prezeranie internetu (spånaju),
- prezeranie suborov pdf (myslim, ze tiez spånaju),
- keDze v praci su vsetci "windowsaci" budem vidiet ich PC v sieti a mozem sa na nich pripojit?,
- a najviac, co ma trapi, keDze su tu vsetci "windowsaci" je kompatibilita OpenOffice s Microsoft Office (najvacsia obava),
- HDD: 6,4 GB (staci?), CPU: Celeron 450 MHz, RAM: 192 MB, GPU: TNT2 M64.

Skusal som uz aj live verzie (Ubuntu, Knoppix, SuSe,...). Ale rozmyslam iba o tom Ubuntu, alebo Kubuntu. Mam stiahnute a dobre napalene instalacie verzie 5.10, viem, su uz verzie 6.06. Myslim si, ze by mi stacili tie 5.10.
- ktory z nich radsej? (Ubuntu, Kubuntu?),
- da sa v nich OpenOffice upgradnut na novsi?

Skuste mi prosim Vas vyvratit moje obavy :? Dakujem :wink:
skoro vsetko je riesene systemom plug&play :-) ani nebudes vediet co a vsetko bude fungovat okrem:
pokial sa napojis do siete s ostatnymi PC s windowsov ktore pouzivaju NTFS, tak ich sice uvidis ale nebudes moct nic zapisovat na disk lebo NTFS je patent mikrosoftu a ten nic take nepovoli :-(
openoffice pouziva rovnake suborove formaty ako MS office (.doc,.rtf) takze ostatni ani nezistia ze nemas nahodeny word ale writer :-)OO sa samozrejme upgradeuje automaticky....
vyber si radsej ubuntu. kubuntu nie je podporovane vyvojarskym timom a aj tak bohuzial vyzera...a to PC ti bohato staci...a urcite si stiahni UBUNTU 6.06, oproti 5.10 je podstatne vylepsena...

Užívateľov profilový obrázok
beggar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: Št 10. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od užívateľa beggar » Po 19. Jún, 2006, 18:46

Dakujem za odpovede :wink: tak uz sa aj ja pomalicky dostavam do tajov Ubuntu :) Je to naozaj celkom prijemna zmena pracovat v praci na tomto systeme, aj keD ma niekedy, teda dost casto ako este novacika potrapi s hladanim odpovedi na moje otazky, ale zatial sa dari :wink: Kolko som sa len natrapil, kym som pochopil a zmenil si rozlisenie monitora a hlavne obnovovaciu frekvenciu :D
Mam este par otazociek, ze ja po prihlaseni do systemu pracujem ako uzivatel? A kedy pracujem ako root a sudo? :red: Aky je medzi ich pravami v systeme rozdiel? Ako je to s bezpecnostou, pretoze som videl na internete aj nejake antivirusove programy :red:
cpu AMD Ryzen 7 3700X, mb ASUS Crosshair VI Hero, ram ADATA Gammix D10 32GB, gpu MSI RX580 Gaming X 8GB

Užívateľov profilový obrázok
jararak
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5182
Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice, Bratislava (29)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa jararak » Po 19. Jún, 2006, 20:14

nole rozbehal som na booku dsl 2,4 ale problemcok som nasiel. tiez tam neni defaultne root. iba ak super user, lenze neviem prist na heslo, vie ho niekto? nejake napady
Watching you ...

Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Ut 20. Jún, 2006, 01:28

beggar napísal:Dakujem za odpovede :wink: tak uz sa aj ja pomalicky dostavam do tajov Ubuntu :) Je to naozaj celkom prijemna zmena pracovat v praci na tomto systeme, aj keD ma niekedy, teda dost casto ako este novacika potrapi s hladanim odpovedi na moje otazky, ale zatial sa dari :wink: Kolko som sa len natrapil, kym som pochopil a zmenil si rozlisenie monitora a hlavne obnovovaciu frekvenciu :D
Mam este par otazociek, ze ja po prihlaseni do systemu pracujem ako uzivatel? A kedy pracujem ako root a sudo? :red: Aky je medzi ich pravami v systeme rozdiel? Ako je to s bezpecnostou, pretoze som videl na internete aj nejake antivirusove programy :red:
takze deaultne pracujes ako uzivatel. ak potrebujes prava ROOT-a tak ta OS vyzve aby si ich zadal.
vytvorenie root pristupu:
aplikacie, prislussenstvo, terminal,"sudo passwd" a je to.
+spristupnenie z prihlasovacej obrazovky:system, sprava, prihlasovacia obrazovka,bezpecnost, "povolit prihlasenie spravcovi lokalneho systemu"
a je to.....
prihlasovacie meno:root+heslo ktore zadas do terminalu
antivirusove programy su hlavne pre servery, ktore maju vo svojej sieti m$ pracovne stanice a ktore takto chrania. uplna zbytocnost :-)
root oznacuje uzivatela s root/administratorskymi/spravcovskymi/najvyssimi pravami, sudo je prikaz pre pouzitie "Super UserDO" prav prave pre jeden proces.(spustis program s adminovskymi pravami :-))

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"