LINUX

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

LINUX

Príspevok od užívateľa diablik » Št 10. Nov, 2005, 23:34

Hello world,
V poslednej dobe mi dost casto chodia SS s prosbou o tom ci onom z prostredia linuxu. Ak mate nejaky konkretny problem (nie liecit si mindraky) tak ho napiste tu. Dakujem
Skrat napísal: nazdar, vsimol som si, ze mas ako OS Linux, tak sa ta chcem spytat, ci si nemal problemy s najdenim modemu, teda ak pouzivas modem, pod tymto systemom. lebo aj ked som mal dial-up PCI modem, nevedel som rozbehat net na Knoppix-e a ani teraz ked mam USB aDSL modem to neviem rozbehat... alebo to je tym, ze to je nake ine jadro ako SUSE, co pouzivas ty? lebo by sa mi celkom pacilo niekedy pouzivat Linux teda hlavne koli netu... a nevies ako spravit dvojity system, napr XP+Linux? islo by to spravit, ked uz mam nainstalovany XP? diky moc!
Pre klasicke PCI dial-up modemy plati, ze je treba spravne nainstalovat chipset od modemu (vacsinou je to luciant abo ako sa vola) tento by mal byt zahrnuty uz v kerneli 2.6.11 (teda ja ho v suse 10.0 mam)
USB modemy hlavne aDSL su hrozne. je potrebne kompilovat jadro, doinstalovat podporu pre USB, nahodit modem...no proste kovbojka...osobne odporucam hocijaky modem/router ale nech je ETHERNET/wi-fi s tymi nie su vobec ziadne problemy (plug&play)
DUALBOOT nie je problem. jednoducho pocas instalacie linuxu nainstalujes takzvany kernel loader a to bud: LILO (linux loader), alebo GRUB. tento kernel loader sa nainstaluje do MBR (oblast na zaciatku disku, ktora sa bootuje ako prva) a da ti na vyber medzi jednotlivymi OS. LILO nie je graficky a podla mna vyzera dost hnusne aj ked niekto ho pouziva celkom rad. GRUB naopak je pekne graficky a moj favorit. s vacsinou distier sa instaluje automaticky a sa menit zmenou v GRUB.conf alebo graficky napriklad cez YaST.
inak Knopix je live distribucia a nevravim ze je zla, ale na desktop ti odporucam skor Mandrivu 2006, opensuse 10.0, Ubutnu 5.10, Kubuntu 5.10 tie su najviac user friendly a najmesia pravdepodobnost ze si linux BFU pokasle cely pocitac
Naposledy upravil/-a diablik v Pi 11. Nov, 2005, 14:30, upravené celkom 1 krát.
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Št 10. Nov, 2005, 23:39

bupiman napísal: Zdravim, chcem sa spytat na linux, uz som skusal nainstalovat zopar distribucii, zatial najlepsie sa mi pacila Mandrake 10.1, ale niektore veci sa mi nepodarilo rozbehat, ako napr. grafiku OpenGL a ta zrovna najviac trapi. Vsimol som si za mate pod Lin. rozbehane aj hry, takze ak mi mozte poradit nejaku stranku kde su nejake podrobnejsie navody (pre zaciatocnikov) ako co rozbehat. Vdaka za odpoved. Rado.
zaujimave stranky o OS linux:
http://abclinuxu.cz
http://linuxos.sk
http://root.cz
http://mandrake.cz
http://linuxsoft.cz
http://distrowatch.com
http://portal.suse.cz
http://linux.cz
http://ubuntu.cz

inak grafika:
pre NVIDIU download ovladacov + navod ako na to
pre Ati download ovladacov+ako na to
osobne vam odporucam pouzit automaticku instalaciu pocas update-u systemu...
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

Užívateľov profilový obrázok
_skrat_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 826
Dátum registrácie: St 08. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Piešťany
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa _skrat_ » Pi 11. Nov, 2005, 18:36

diky, cez vikend skusim stiahnut tu zuzanu 10.0, hadam vsetko uspesne rozchodim, i ked tymto
USB modemy hlavne aDSL su hrozne. je potrebne kompilovat jadro, doinstalovat podporu pre USB, nahodit modem...no proste kovbojka
si myslim ze to pre mna z hladiska uspesnosi konci :lamo:
P4 2.8 Prsctt*GA-8IK1100*80GB SATA*1,5 GB*SAMSUNG 616E*LG 4160B*Chill 400P2*Leadtek TV2000XP Expert*R9200SE*SB Audigy 2

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Pi 11. Nov, 2005, 19:13

no ano nechcem ta strasit, ale pokial mas vigor318 tak to rovno zabal..aj ja som ho mal a preto mam teraz microcom router.. :wink:
ale aby si nepovedal: link na navod
a uz vraj netreba kompilovat kernel, co je fajn ale postup je na dve A4...no vela stastia...
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

Užívateľov profilový obrázok
_skrat_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 826
Dátum registrácie: St 08. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Piešťany
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa _skrat_ » Pi 11. Nov, 2005, 19:26

mam nejaky microcom..hadam uspejem, dik!
P4 2.8 Prsctt*GA-8IK1100*80GB SATA*1,5 GB*SAMSUNG 616E*LG 4160B*Chill 400P2*Leadtek TV2000XP Expert*R9200SE*SB Audigy 2

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Pi 11. Nov, 2005, 19:43

no microcom nie je na tom o nic lepsie...good luck
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

-TAMY-
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Zliechov+ Bratislava (25)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa -TAMY- » Št 17. Nov, 2005, 18:50

Ja teraz idem nahodit linux na pc,, :) idem nazhavit DC++ hub s verlickom.. len aky linux dat nefim.. hlavne cem stabilitu a tak,, :) thx

Užívateľov profilový obrázok
Metiu
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1547
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Prešov (17)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Metiu » Št 17. Nov, 2005, 19:06

Aj ja by som bol rad keby niekto poradil aku distribuciu linuxu je naj na pozeranie netu. bude nainstalovany win XP - games. A linux - Net & Music .

DIK. :wink:
NB : Fujitsu-Siemens D9500 C2D T5250 3GB 120GB X3100 15.4" @ Xubuntu
Other :
LG KU990 Viewty , Sandisk SANSA CLIP@Porta pro
Sien † slavy : 462 - Duron 800@1100@2v (spitfire) ; Athlon 1200@1864@2.3v (thunderbird) ; #1 Abit NF-7 rev. 2.0 CPU Vmod ~2.4v
Now : 462 - Duron 750@967@2.25v (spitfire) ; Duron 950@1457@2.33v (spitfire) ; Duron 1100@1470@2.21v (morgan) ; A1333 (thunderbird) ; A XP 1500+ 1333@1488@1.8v (palomino) ; EPOX 8K3A CPU Vmod ~2.33v ; #2 Abit NF7 rev.2.0 Vmod ~2.4v

-TAMY-
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Zliechov+ Bratislava (25)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa -TAMY- » Št 17. Nov, 2005, 19:08

ja si taham akurat ubuntu-a,, :)

Užívateľov profilový obrázok
Metiu
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1547
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Prešov (17)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Metiu » Št 17. Nov, 2005, 19:18

Po porade s -TAMY-im uz taham Ubuntu :)
NB : Fujitsu-Siemens D9500 C2D T5250 3GB 120GB X3100 15.4" @ Xubuntu
Other :
LG KU990 Viewty , Sandisk SANSA CLIP@Porta pro
Sien † slavy : 462 - Duron 800@1100@2v (spitfire) ; Athlon 1200@1864@2.3v (thunderbird) ; #1 Abit NF-7 rev. 2.0 CPU Vmod ~2.4v
Now : 462 - Duron 750@967@2.25v (spitfire) ; Duron 950@1457@2.33v (spitfire) ; Duron 1100@1470@2.21v (morgan) ; A1333 (thunderbird) ; A XP 1500+ 1333@1488@1.8v (palomino) ; EPOX 8K3A CPU Vmod ~2.33v ; #2 Abit NF7 rev.2.0 Vmod ~2.4v

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Št 17. Nov, 2005, 19:28

ubuntu je skvela distribucia. ale nevyhoda je, ze ma niektore nastavovacky cez konzolku only... mal som ju tiez (breezy badger) ale potom som presiel na opensuse 10.0 hlaavne kvoli novemu kernelu a kvoli prostrediu KDE. skuste stiahnut kubuntu podla mna sa vam bude viac pacit...
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

-TAMY-
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Zliechov+ Bratislava (25)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa -TAMY- » Št 17. Nov, 2005, 19:35

no, mam tu aj mandrake 10 a zlu instalacku,, sakris,, cize taham ubuntu,,

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Št 17. Nov, 2005, 20:10

upozornenie pre tahacov: netahajte cez dc+ alebo bittorent. to je pomale a je tu riziko ze subor bude corrupted. chodte na univerzitne serveri http://cuni.cz a http://muni.cz alebo na stranky vyrobcov, kde su linky na rychle az gigabitove ftp serveri....
a druha rada: stahujte iba najnovsie STABILNE :!: verzie. pri unstable,RC,beta a podobne moze byt system este nestabilny...takze bacha na to :!:
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

jaffar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3068
Dátum registrácie: Št 07. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: BA

Príspevok od užívateľa jaffar » Št 17. Nov, 2005, 20:19

no stiahom som si ubuntu ale otazka znie ako ho dostat do kompu..skusal som vsetko co ma napadlo...potom mi doslo ze to asi treba rozbalit :wink: ale aj tak to neslo...nasmazil som to na cdcko bo podla navodu na stranke sa to samo spusti pri starte pc a zacne instalacia a nic...samozrejme vsetko mam nastavene tak ze by to malo fungovat..takze jak na to?

-TAMY-
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Zliechov+ Bratislava (25)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa -TAMY- » Št 17. Nov, 2005, 21:29

Ja uz nejednu wec cez bittorrent stiahol a aj linuxov vela a ziaden problem.. :) a treba si vediet najst ten pravy subor co ma wela ludi,, :) ale teraz taham cez FTP, zivot je zmena,, :) no ja zajtra skusim co to porobi,, len ci budem moct z prostriedia linuxu pristupovat na raid disky.. kedze win potrebuje instalacnu disketu, tak ci nebude potrebovat aj linux.. a zmesti sa ubuntu na 2.1GB HDD?

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"