Ako mat na PC Win XP a Linux sucasne.

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Užívateľov profilový obrázok
Big_Steve
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 158
Dátum registrácie: Po 16. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava VIII
Kontaktovať užívateľa:

Ako mat na PC Win XP a Linux sucasne.

Príspevok od užívateľa Big_Steve » Pi 29. Okt, 2004, 18:46

Chcel by som si dat na pc Win XP a Linux, no neviem to spravit tak, aby som mal obidva OS sucasne. :cry: Existuju na to nejake programy? Teraz mam Win XP.

Užívateľov profilový obrázok
FreemanD
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 16
Dátum registrácie: Po 31. Máj, 2004, 14:00

Re: Ako mat na PC Win XP a Linux sucasne.

Príspevok od užívateľa FreemanD » Pi 29. Okt, 2004, 20:04

Big_Steve napísal:Chcel by som si dat na pc Win XP a Linux, no neviem to spravit tak, aby som mal obidva OS sucasne. :cry: Existuju na to nejake programy? Teraz mam Win XP.
Samozrejme. Moze to byt aj velmi jednoduche. Zalezi od toho co presne chces.
Tj. napis tu aky linux by si chcel mat zaroven s WinXP na disku.

Moznosti je vela v zasade nasledujuce.
1. nejaka priatelska distribucia typu Fedora, Suse, Madrake
2. ina, viac "core" linux distribucia
3. linux mozes na winxp emulovat - nainstalujes si "linux" aby bezal pod winnxp -napr. Cygwin

Zlozitost operacie zavisi od toho ci mozes zacat od zaciatku z cisteho disku, alebo chces zachovat pri zivote existujuci winxp.

Užívateľov profilový obrázok
Big_Steve
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 158
Dátum registrácie: Po 16. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava VIII
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Big_Steve » Pi 29. Okt, 2004, 20:11

U seba mam Mandrakelinux 10.0. Chcel by som aby bezal pod Win XP alebo aby sa pri starte objavila moznost vyberu OS.

Užívateľov profilový obrázok
FreemanD
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 16
Dátum registrácie: Po 31. Máj, 2004, 14:00

Príspevok od užívateľa FreemanD » Pi 29. Okt, 2004, 20:26

Big_Steve napísal:U seba mam Mandrakelinux 10.0. Chcel by som aby bezal pod Win XP alebo aby sa pri starte objavila moznost vyberu OS.
Mandrake nemoze bezat pod WinXP, iba ak na nejakom emulatore typu Virtual PC. Teda aktualnejsia je druha moznost tj. pouzitie nejakeho boot loadera (napr. LILO).

Mam skusenosti s Fedorou, Suse, Debianom atd. ale nie s Mandrake-om.
Mandrake vsak patri k priatelskym distribuciam co znamena ze pri instalovani by mohol rozpoznat uz nainstalovany windows (podobne ako fedora). ak rozozna tak sa pri vytvarani particii pre disk spyta ci kam instalovat linux - a ci ponechat windowsovsku particiu nedotknutu. Potom uz automaticky nainstaluje vsetko sam a pri starte mozes volit z oboch systemov. Takto jednoducho to funguje pri Fedore, v pripade Mandraku to zarucit neviem. Mozno sa tu najde nejaky uzivatel Mandrake-u.

Ina moznost, nainstaluj si pod winXP System Commander, co je boot manager.

Užívateľov profilový obrázok
andynko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 901
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00
Bydlisko: Martin

hm

Príspevok od užívateľa andynko » Pi 29. Okt, 2004, 21:42

Takto ... instaloval som Red Hat, Mandraka, Zuzanu a Fedora. Takze mam s tym iste skusenosti, staci, ked mas nainstalovany WXP. Nemusis viac robit nic, len pri boote vlozit instal disk od Linuxu a pred samotnou instalaciou (odporucam ti Cesku, pripadne Slovensku verziu systemu - nebudes lutovat:) si nastavis co kde kam ako a kolko chces instalovat, to sa tyka rozdelenia disku, swap priestoru ... bootovacieho managera a podobne.

Užívateľov profilový obrázok
Big_Steve
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 158
Dátum registrácie: Po 16. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava VIII
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Big_Steve » Pi 29. Okt, 2004, 22:35

THX. Onedlho to vyskusam. Linux som este nepouzival. :wink:

Užívateľov profilový obrázok
_skrat_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 826
Dátum registrácie: St 08. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Piešťany
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa _skrat_ » St 26. Jan, 2005, 23:35

zdar. Knoppix mi asi nebude fungovat na NTFS, vsak?

Užívateľov profilový obrázok
mattes
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 6
Dátum registrácie: St 25. Aug, 2004, 14:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa mattes » Št 03. Feb, 2005, 20:19

Cawa all!Som pred dvoma dnami nainstaloval lnx 10.1mdk zvolil som cestinu, pretoze v Slovencine nieje uplny preklad:( . Mam popri lnxe este dve XP a vsetko frci....len ja som dako zlamerovany z toho.... . Ked rozpakujem subor dajme tomu do /home/mattes/xyz ako to cudo spustit?? co s tym treba este robit aby to islo? cedegu som jednoducho nainstaloval dal som spustit "cedegasetup" -nastavil som to, ale nespusti mi este ziadne execko, neviete nahodov preco?.Hmm...ale aj ked najprv rozpakujem....neviem co s tym dalej.
Pls poradte....
Big THX!!!!:)))) (DAKUJEM) 8O 8O 8O 8O 8O

Užívateľov profilový obrázok
andynko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 901
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00
Bydlisko: Martin

hm

Príspevok od užívateľa andynko » Št 03. Feb, 2005, 20:29

1. Linux nema system FAT32 ani NTFS ale robi si vlastny.

2. ked rozbalis instalacny balik, ktory sa ti sam nenainstaluje, tak ak niesi odbornik, moc by som to neskusal... lebo to zrejme nieje nejaka standardna instalacka pre amaterov.

Užívateľov profilový obrázok
iwhyca
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Pi 03. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa iwhyca » Št 03. Feb, 2005, 21:19

nj linux ma filesystem ext, a inak instaluj si linux ked budes na 100% isty ze ho potrebujes resp. ze s nim budes nieco robyt. Ja som si neprijemnostou odfajcil XPcko. Jeden den slo xp aj linux vpohode a nadruhy uz XP riadne nenabootovali :(

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20583
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa dexterav » Št 03. Feb, 2005, 21:25

pokial si zaciatocnik pouzi bud vmware alebo virtualpc nic sa neda pokazit a nepotrebujes dualboot a ked sa ti o nebude pacit proste to zmazes a ked ano urobis si dual boot. :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, Samsung 960Pro 2TB, WD20EFRX, ST2000DX001, WD Blue 500GB, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Inspiron 7577 + Audinst Hud-Mx2 + Shure940 ,Mate 20 Pro, Nvidia Shield, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
siki
Príspevky: 859
Dátum registrácie: So 01. Nov, 2003, 08:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa siki » Št 03. Feb, 2005, 22:05

Najjednoduchsie je vytvorit si na disku dve particie. Jednu na ktorej budes mat XP a druhu kde budes mat linux.
Na jednej budes mat NTFS a na druhej ten linuxacky system suborov.
Inak neviem naco ti budu dva systemy, ale linux moc nevyuzijes, pretoze nieje kompatibilny s hrami a ostatnym software. Pravdepodobne to len chces vyskusat ako ja kedysi.
Sempron64 2800+|MSI K8n Neo 3|Giga-byte Radeon 9000pro @320/300|Seagate 30GB|WD 120GB SATA|CD-RW Lite-On|DVD-RW Lite-On|RAM 384MB Twinmos 266mhz|

diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 622
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa diablik » Pi 04. Feb, 2005, 00:25

siki napísal:Najjednoduchsie je vytvorit si na disku dve particie. Jednu na ktorej budes mat XP a druhu kde budes mat linux.
Na jednej budes mat NTFS a na druhej ten linuxacky system suborov.
Inak neviem naco ti budu dva systemy, ale linux moc nevyuzijes, pretoze nieje kompatibilny s hrami a ostatnym software. Pravdepodobne to len chces vyskusat ako ja kedysi.
nemozem tak uplne suhlasit, ze lnx nie je kompatibilny....existuje kopec programov pre lnx, ktore robia to iste ako win programy akurat sa inac volaju (open office=office, firefox=firefox :lol: atd...., viac info na http://www.linuxos.sk
a otazka hier je tiez jednoducha....bud si nainstalujes freeware wine, alebo nejaky podobny komercny program, ktory simuluje win prostredie....
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.

Užívateľov profilový obrázok
mattes
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 6
Dátum registrácie: St 25. Aug, 2004, 14:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa mattes » Pi 04. Feb, 2005, 00:41

nebudes mat problem s instalaciou linuxu....parciu na linux mi vytvoril este SUSE(sam mi dal navrh-odkusol si 30GB z Decka(kde som mal NTFS)-iba som potvrdil-dal som skoro vsetky balicky) potom som ho nahradil MDK(bo som sa dozvedel, ze je userfriendly:)........

Hmmm, dve Xp mam pre toto: na 1. mam svoje original nastavenia IP a MAC a 2. si to menim podla potreby.
Pod linuxom idu urcite 2 hry CS a AAO...nic ine nehravam-len sa musim este vela ucit:(...aby som to CSko rozbehal tak ako ostatniii....preto potrebujem tu funkcnu cedegu:(.
poradide prosim ako spustit daco rozpakovane napr do /home/mattes/abc ???
Vopred dikes

Užívateľov profilový obrázok
Mtex
VIP
VIP
Príspevky: 1557
Dátum registrácie: St 14. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: České Budějovice-CZ/Senica-SVK
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mtex » So 05. Feb, 2005, 12:43

Particiu pre linuxovy subor ...ext si dokaze vytvorit aj instalacka Linuxu a celkom rychle.
Spoiler: ukázať
PC1: Core i5 750@4Ghz+sNoctua NH-U12P SE2, Asus P7P55D Pro, 2×2GB DDR3 Corsair 1600Mhz CL9, MSI HD5970 2GB, System disk: WD Velociraptor 300GB, 1000rpm, 1TB Seagate Baracuda SATA II 32MB+320GB Hitachi 16MB ,DVD+RW Plextor 760A, SB Creative X-Fi Xtreme Music+Creative I-Trique 3200, Seasonic M12-600W, Case Chieftec LCX-01SL-SL-B, 22" EIZO S2231WE-BK (S-PVA),Mouse Logitech MX518, WinXP
PC2:NTB MSI GT660, Intel Core i5540M , 4GB DDR3, 500GB WS, nvidia 285M GTX 1GB, etc...

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"