HELP: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT, activation(!)

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Užívateľov profilový obrázok
schyzoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Pi 14. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať užívateľa:

HELP: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT, activation(!)

Príspevok od užívateľa schyzoy » Št 30. Jan, 2020, 16:39

Ahojte, mám súkromný NB s Win8 a rád by som UPG na Win10 cez MCT. Prosím o radu:

- budem pri tom upgrade potrebovať kód z aktuálneho OS?
- nálepka na spodku NB je Win8, rámik s číslom je ale zošúchaný (pravdupovediac ani neviem, či a aké číslo tam vôbec bolo)
- ak ho budem potrebovať "naťukať", ako ho zistím prosím?

"Vedľajšie" je u mňa to, že na stránke výrobcu (Acer Aspire S3 s i3, tuším je to 391 model) sú ovládače iba na Win8 (alebo mi Win10 stránka neukazuje, lebo vie že na ňu idem z Win8 ?) - bojím sa proste, že spravím UPG na Win10 a nepôjde mi nejaký HW z notebooku... Či sa bojím zbytočne?

Ďakujem
Naposledy upravil/-a schyzoy v Ne 09. Feb, 2020, 22:50, upravené celkom 1 krát.
...the most important is justice...

PC: MB Biostar TP35D2-A7, E2140@390x8=3120MHz, 2x1GB PatriotLL 800@780 DCH, X1900XT 512, LG-4163B, HDD 250GB WD, SB Live! Value, 3x8cm FAN in case, Seasonic SS-350ET 80plus

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7563
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa shiro » Št 30. Jan, 2020, 17:03

Licencia sa ti prenesie na novy system, podla verzie Win8.1 budes mat zodpovedajucu verziu win10.
Cislo sa da zistit cez program ProduKey, alebo ak mas licenciu v biose, da sa zistit cez program read-write:
https://www.nextofwindows.com/how-to-re ... -from-bios

No ked niesu na webe vyrobcu ovladace, tak najpravdepodobnejsie nieje podpora a upgrade by som vobec nerobil. Fungovat to moze, Win10 si moze dokazat poriesit ovladace cez internet, ale budu len zakladne. Nic priamo od vyrobcu hardwaru s nejakymi rozsirenymi moznostami ci lepsou funkcnostou. Druha moznost je potahat si ovladace priamo od vyrobcov komponentov, co mas v ntb. No clovek musi vediet ako to robit a dobre hladat.
Ocakavaj preto moznost problemov s ovladacmi, ktore nemusis mat moznost poriesit, pretoze neexistuje podpora.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 21151
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa dexterav » Št 30. Jan, 2020, 17:08

prečo by vôbec mal brať ovládače zo stránky výrobcu, na môj dell sú tam na igpu skoro rok staré ... :facepalm:
aj na dgpu majú podľa číslovania tak pol roka ak nie viac :rolleyes:
proste daj w10
a ovládače si poťahá sama poprípade chipset dáš od výrobcu HW
výrobcovia NB serú na ovládače pekne z vysoka
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTX + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7563
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa shiro » Št 30. Jan, 2020, 17:53

V jeho pripade sa jedna o ntb s HD graphics 4000, tam je fuk aky ma ovladac kedze hrat sa na tom aj tak neda.

Zazil som svoje so znackovym Lenovo PC, kde tiez bola max. podpora po win8.1. Win10 sa tam nahodil cez winupdate. Nejaku dobu to slo, potom to zblblo ked sa nahodil niektory z velkych updatov win10. Po dvojdnovom zistovani, preco tam win10 nejde napriamo nainstalit a ked sa to zazrakom podarilo, tak nejde aktivovat, sa tam vratil win8.1.

Preto pisem, nech si da pozor.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 21151
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa dexterav » Št 30. Jan, 2020, 18:00

tak niekedy to nefunguje , ale sa zabezpečiť nedá nikdy
btw ja mám spúastu starých nb kde bežia 10 a lepšie než staršie os, cca 7-9r staré
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTX + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
schyzoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Pi 14. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa schyzoy » Št 30. Jan, 2020, 18:36

OK chlapi, risknem to.

Len detail - nemám 8.1, ale 8 - nevadí?

A - pokiaľ bude eeeextra prúser s funkčnosťou, viem sa vrátiť na 8, alebo na 8.1?
...the most important is justice...

PC: MB Biostar TP35D2-A7, E2140@390x8=3120MHz, 2x1GB PatriotLL 800@780 DCH, X1900XT 512, LG-4163B, HDD 250GB WD, SB Live! Value, 3x8cm FAN in case, Seasonic SS-350ET 80plus

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7563
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa shiro » Št 30. Jan, 2020, 19:06

Myslim ze budes musiet najprv updatnut na 8.1. Skus, ci ta pusti aj z osmicky.
Tieto velke systemove updaty sa daju odinstalovat a vratit sa k predoslej verzii OS. tiez, system samotny to drzi tusim 30dni. Je tu vzdy samozrejme riziko, ze sa navrat nepodari. Predsalen sa ti "preraba" takmer cely OS. Istejsie riesenie je spravit si image disku. Image disku = stav systemu a programov v okamziku, kedy si ho vytvaral. Image je nezavisly na OS.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 965
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa 4040 » Št 30. Jan, 2020, 20:19

Prečo nespravíš čistú inštaláciu ?

Užívateľov profilový obrázok
schyzoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Pi 14. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa schyzoy » Št 30. Jan, 2020, 21:34

Spravím hoc aj čistú inštaláciu, keď budem mať médium. Chcem UPG bez doplatku, do súkromného PC nechcem kupovať nový win...
4040 - ak si myslel čistý install napr. z USB bez kupovania nového OS, prosím o upresnenie

Shiro - zrejme to rieši iná téma, ale pokiaľ môžeš a vieš odporučiť spoľahlivý a čo najjednoduchší spôsob na image disku, prosím o radu (je to priamo vo Win? Bo keď som to naposledy robil vo Win7, nechcelo mi to tú zálohu prečítať...)

Ďakujem
...the most important is justice...

PC: MB Biostar TP35D2-A7, E2140@390x8=3120MHz, 2x1GB PatriotLL 800@780 DCH, X1900XT 512, LG-4163B, HDD 250GB WD, SB Live! Value, 3x8cm FAN in case, Seasonic SS-350ET 80plus

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 965
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa 4040 » Št 30. Jan, 2020, 21:41

Vytvoríš si USB s inštalačkou.Z tejto stránky https://www.microsoft.com/sk-sk/softwar ... /windows10si stiahneš a potom spustíš Stiahnúť nástroj.Potom si alebo priamo vytvoríš USB kľúč alebo stiahneš ISO a vytvoríš USB kľúč cez program Rúfus.Potom spustíš inštaláciu z kľúča cez boot.Samozrejme spravíš formát C.Môžeš sem dať teraz screen zo Správa diskov, ako to máš teraz.Pri inštalácií nebudeš musieť zadávať žiadný kľúč ani vyberať verziu , pretože si to načíta inštalačka z biosu.
Na zálohu disku True Image.

Užívateľov profilový obrázok
schyzoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Pi 14. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa schyzoy » Št 30. Jan, 2020, 21:55

Super, ďakujem, cez víkend idem na to :good:

Ešte pre istotu - ak sa niečo do****, ako z tej zálohy disku spravím obnovu naň späť?
...the most important is justice...

PC: MB Biostar TP35D2-A7, E2140@390x8=3120MHz, 2x1GB PatriotLL 800@780 DCH, X1900XT 512, LG-4163B, HDD 250GB WD, SB Live! Value, 3x8cm FAN in case, Seasonic SS-350ET 80plus

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 965
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa 4040 » Št 30. Jan, 2020, 22:08

Z tejto stránkyhttps://www.seagate.com/gb/en/support/d ... iscwizard/ si stiahni DiscWizard Version: 23.0.22800 a nainštaluj.Cez program si priprav Boot USB kľúč alebo napáľ CD, z ktorého budeš môcť cez boot spustiť program.Takto si vytvoríš zálohu C, aj môžeš obnoviť späť.Zálohu môžeš spraviť aj cez OS.A daj sem ten screen.

Užívateľov profilový obrázok
schyzoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1391
Dátum registrácie: Pi 14. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa schyzoy » Št 30. Jan, 2020, 22:43

Obrázok
...the most important is justice...

PC: MB Biostar TP35D2-A7, E2140@390x8=3120MHz, 2x1GB PatriotLL 800@780 DCH, X1900XT 512, LG-4163B, HDD 250GB WD, SB Live! Value, 3x8cm FAN in case, Seasonic SS-350ET 80plus

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 965
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa 4040 » Št 30. Jan, 2020, 23:05

Nikdy som nevytváral inštalačku USB priamo cez MCT.Tak ja by som stiahol ISO Win10 a cez Rúfus pripravil USB v režime GPT.Pri inštalácií by som odstránil C aj to , čo je pre nim a dal vytvoriť inštalačke nové.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7563
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Upgrade NB s Win8 na Win10 cez MCT

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 31. Jan, 2020, 11:38

image disku si spravis napr. cez acronis, clonezillu ci podobne.
MCT vytvori instalacku bez problemov, netreba sa babrat s rufusom, ktory castokrat zahadne nefunguje - zazil som. A nik ti nikdy poriadne nepovie, co tam ako nastavit. MCT to ma napevno dane a vytvori to funkcne. Dalsia moznost je napalit ISO na dvd, ktore funguje vzdy a vsade.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"