vmware vs virtualbox vs hyper-v

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Užívateľov profilový obrázok
zwARO
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: So 13. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa zwARO » Št 09. Okt, 2014, 00:39

Zdarek, nevedel som kam dat tuto temu, tak ak je to zle tak sorry : )

co pouzivate na domacu virtualizaciu? A hlavne preco je to lepsie ako ostatne 2 moznosti z nadpisu.

Host OS mam 8.1 ENT @ Lenovo T440s i7-4600U, 8GB RAM, 256GB SSD a ked som si len tak nahodil virtualbox a ubuntu tak to bolo dost zalagovane. Musim nieco specialne nastavit, alebo ten CPU je proste slaby (mohol som mu dat len 1 jadro)?

V tejto problematike som novacik, o tom, ze windows ma vstavany ten hyper-v som ani nevedel este par dni dozadu a este som ho neskusal.

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6759
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa CageJ » Št 09. Okt, 2014, 00:41

na VBcko ti treba prakticky vysoko taktovane 4-jadro, takze nestaci..
Hyper-V jednoznacne najlepsie volba

Užívateľov profilový obrázok
zwARO
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: So 13. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa zwARO » Št 09. Okt, 2014, 00:59

hej no na desktope mam i5-4570S a vo VB isiel win7 celkom svizne, tak preto ma dost sokovalo to ubuntu... skusim zajtra ten hyper-v ako sa to bude spravat.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 09. Okt, 2014, 07:52

>> Hyper-V jednoznacne najlepsie volba

ale prd. Vsetko zalezi od toho co a ako planujes robit, nikdy neexistuje "tato volba je JEDNOZNACNE najlepsia" pripadne "tymto sposobom to spravime najlepsie" a podobne.

A to mi ver ze pri virtualizacii viem o com hovorim. Na to aby si rozhodol autorovu otazku mas tak sialene malo udajov ze az, proste sa to rozhodnut neda uplne objektivne - on sa v principe opytal "chcem si kupit auto, poradte mi" a pritom poriadne do hlbky nevies na co ho chce pouzit.

Na VMware postaveny ekosystem je niekde inde ako je Microsoft, avsak si nenapisal aky VMware konkretne (zrejme mas na mysli WorkStation a nie ESXi) : totizto z napisaneho mi nepriamo vyplyva ze ten stroj chces este aj pouzivat, takze ESXi a akykolvek bare-metal hypervisor je automaticky mimo hru. Zaroven sirka rozsahu produktov okolo VMware alebo HyperV nevyzera byt pre teba akokolvek interesantna, takze... podla tohoto sa vyberat neda. Zalohovat budes akokolvek, zrejme vobec, datacentrum a obrovske storage/networky/atd nemas, integraciu cohokolvek s cimkolvek si nevidel ani z rychlika, disaster recovery ta moc zrejme netankuje a o obrovske prachy pri vypadku sap/oracle systemov sa tiez zrejme jednat nebude :) cize uprednostnit jeden alebo druhy produkt by som videl ako otazku osobnych preferencii. Mozno sa ti jeden alebo druhy bude lepsie, lahsie ovladat a pacit alebo nieco podobne a to nakloni misku vah na stranu jedneho alebo druheho.

Na Ubuntu postavena virtualizacia mi nepride vhodna pre teba : potrebujes na nu vacsi hardcore ako na zostavajuce dve z vyberu. Ked sa pytas takuto otazku ako sa pytas, zrejme nebudes mat naladu hracickovat sa s ubuntu a ladit ho do posledneho detailu.


PS: netreba z toho robit moc velku vedu, prekonvertovat virtualne masinky medzi jednotlivymi produktami vies velmi pekne a lahko. Skus zacat ci uz s HyperV alebo Workstationom a ked sa ti nebude lubit alebo nebude mat funkcionalitu ktoru potrebujes tak proste vyhodis a zoberies si ten druhy produkt. VHDX preklopit na VMDK a naopak je taaaaak jednoduche (vies o com hovorim ?)

PS2: 8GB RAM ta bude obmedzovat najviac, hned za nim kapacita harddisku (vsimni si ze nepisem priepustnost pretoze na domace hranie ti aj jedno SSD poskytne fenomenalny vykon i ked nepises konkretny model a su medzi nimi obrovske rozdiely - za tie prachy nemozeme snivat viac).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15344
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 09. Okt, 2014, 10:00

Ako pise mp3turbo, zavisi to od mnoheho. Napriklad platformy.

1) ak si mozes dovolit dat system priamo, tak je jednoznacnym vitazom VMware ESXI, resp. teraz sa to uz vola vSphere Hypervisor. Ak dokonca mate kapacitu pamate do 32GB a max dva fyzicke procesory, tak je to dokonca zadarmo (ak nepoptrebujete extra funkcie).
2) ak potrebujete virtualizovat pod Linuxom, tak mate niekolko roznych rieseni (KVM, Xen, Virtualbox, VMware Player), z hladiska GUI aj web frontend UI je ale najlepsou volbou asi Virtualbox (+phpVirtualbox pre webove rozhranie).
3) Pod Windows je Hyper-V vhodnou volbou zadarmo (ak ju vasa verzia OS ma), Virtualbox a VMware Player je tiez zadarmo; ostatne VMware moznosti su platene.

Užívateľov profilový obrázok
zwARO
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: So 13. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa zwARO » Št 09. Okt, 2014, 10:15

no ja nenarazam na ziadne ESX ani ziadnu strukturu, nato mame vo firme vmware poriesene. Ja riesim virtualizaciu na 1 pocitaci, kde chcem aby mi bezal windows server 2012 len na vzdelavacie ucely. A chcem produkt, v ktorom mi pojde najsviznejsie. Ubuntu som spomenul len preto, ze som sa tam nieco ucil a bolo to zalagovane.
Zalohovat budes akokolvek, zrejme vobec, datacentrum a obrovske storage/networky/atd nemas, integraciu cohokolvek s cimkolvek si nevidel ani z rychlika, disaster recovery ta moc zrejme netankuje a o obrovske
Videl som to : ) Robim v Soitrone, neviem ci poznas, ale virtualne aj zelezne infrastruktury mame celkom pekne. Teraz mi vsak ide cisto o najrychlejsie riesenie priamo na notebooku. Len kvoli MS certifikacnym skoleniam. To ubuntu som hodil do toho hyper-v a tiez je to take zalagovane. Este asi teda skusim vmware player.

Ked to bude aj nadalej "nepouzitelne", tak si asi hodim ten server do labu.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 09. Okt, 2014, 15:46

vmware player ti nic neda, to radsej z internetu sprivatizuj cislo na Workstation oj to som nepovedal. Myslel som to tak ze Workstation mozes nainstalovat a 30dni pouzivat trial s plnou funkcionalitou, plnohodnotne ESXi dokonca 60 dni v maximalnej funkcionalite.

Tvoj prieser bude RAM. 8GB je proste prd. Navyse, ako certifikovany 70-410, 70-411, 70-412 a neviemcodoradu (bol som od MCSE2000 hore, to este v dobach ked Uljanov strielal z Aurory) ti viem povedat ze jedna virtualna masina s Win2012 ti je zase absolutne naprd. Potrebujes daleko viac a na to proste nemas pamat. Win2012 R2 vie chodit aj s alokovanym 1GB RAM.

Na tvojom mieste by som prikupil jeden 8GB RAM modul, bez toho nemusis nic spekulovat. Zabite. 70eur, robis v Soitrone takze nezarabas dvesto v hrubom. Tvoj cas, pocuchane nervy a vytrhane vlasy maju daleko vacsiu hodnotu. Spravis tri hodinky nadcasov a mas to, ze ?

Proste zhrnute a podciarknute : vybral si sa orat na pole s Audi A8. Neprilis dobry napad...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
zwARO
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: So 13. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa zwARO » Št 09. Okt, 2014, 16:13

no zjavne je to zbytocne riesit. hodim si to do labu na nase esxka a tam si mozem vytvorit kolko chcem, lokalne je to zabite zjavne. dik za rady.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4599
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa Chris » Št 09. Okt, 2014, 16:15

kedze si v "soitrone" asi HP :D a chces vyuzit benefity a spravit si certifikaciu.

Tiez som si tym presiel a nic ine ako hyperV tam ani nedavaj. MCSA ako aj MCSE 2012R2 je postavane hlavne na virtualizacii a to hyperV. Hlavne ako SC VMM, SCCM a ostane SC produkty. Je tam aj kopec otazok z toho, cize pouzivat virtualbox alebo vmware player mi pride dost blbost.

Sice nevim aky si narocny, ale testovaci enviroment som ani na laptope s i5, 12GB RAM a SSD toho tiez moc neslo. Preto som hned presiel na servery, potrebujes 16GB ram (ak budes pouzivat jedneho clienta odkial budes manazovat a na serveroch odinstalujes GUI), resp. 24GB by malo byt ok. Takisto co sa tyka storage, zalezi aka "sviznost" je pre teba prijatelna. Niekto je ok s SSD, niekto s poriadnym HW raidom na 10K RPM SAS diskoch.
Dalo by sa pokracovat pri procesoroch atd. Ak si chces vyskusat a nasimulovat migracie, hyperV clustering a pod. tak potrebujes minimalne 2 servery atd....
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 09. Okt, 2014, 18:01

alebo jeden serioznejsi a spravit virtualne virtualizacie :) zase sme pri probleme RAM... jedno SSD to utiahne vykonovo s prstom v zadku, skor bude prieser s kapacitou (256GB nestaci na vsetko, mozno tam natrepes jeden fyzicky Win2012R2 a tri virtualne ale to je proste uplne na posledny bajt a nic k tomu).

Kazda sranda nieco stoji ale investicia do vzdelania je jednou z najlepsich investicii co mozes spravit. My dvaja s Chrisom to velmi dobre vieme.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
zwARO
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: So 13. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa zwARO » Št 09. Okt, 2014, 19:22

Chris napísal:kedze si v "soitrone" asi HP :D a chces vyuzit benefity a spravit si certifikaciu.
nie som outsourcing som priamo v soitrone a benefity som vyuzil na lumiu 925 a xperiu z3 compact :D

a budem to pchat na nase labove blade servery, tam sa mozem vysantit dostatocne co sa tyka vykonu, takze z virtualnej zabavy na notebooku upustam.

hej to hyper-v je sice fajn, ale ma drahe licencie (na jadro a nie na fyzicke cpu ako vmware afaik) , takze vsetko co predavame je vmware a s hyper-v ani nerobime, takze len na tie certifikacie to potrebujem preluskat.

zatial sa ucim len win8.1 configuration 40-687 a dalsi tyzden mam skolenie na ten 40-410 potom dorobim 40-688 supporting win8.1 a potom prejdem na dalsie serverove. takze mam naplanovane vzdelavanie a nebude ma to stat ani cent, akurat volny cas, ale tak ide zima : )

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4599
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa Chris » Št 09. Okt, 2014, 20:04

nevim sice o com tocis, ze hyperV ma drahe licencie, ale hyperV je zadarmo :-)

http://blogs.technet.com/b/keithmayer/a ... itpro.aspx

platis len na SCCM, SC VMM a pod, ale to platis aj u VMware.

Nechcem tu hatovat VMware, aj ked 99% robim v praci VMware enviroment, ale hyperV je viac nez ziadane na MCSA/MCSE.


btw. na laptope bol aj problem s cpu, proteze ak tam nabuidlujes SCCM a zacnes tlacit patche atd tak to celkom vyhuli :)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
zwARO
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: So 13. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa zwARO » Št 09. Okt, 2014, 20:13

si si isty, ze to je zadarmo aj ked to chces predavat ako biznis riesenia pre zakaznikov?

sak to cpu, kedze je 2 jadro ma problem aj s virtualkou :)

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4599
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: vmware vs virtualbox vs hyper-v

Príspevok od užívateľa Chris » Št 09. Okt, 2014, 20:29

jop, je free. Ale nic ine tam ani nemas :)


http://social.technet.microsoft.com/For ... gmgrhyperv
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Napísať odpoveď

Návrat na "Operačné Systémy"