uzemnenie

Všetko o zvukových kartách, repro, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2196
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Pezinok

uzemnenie

Príspevok od užívateľa paranoid.asian » Pi 10. Jan, 2020, 14:30

ohai,

mam aktivne monitory, yamaha hs7. prestahoval som sa a zrazu mi z reproduktorov ide neprijemny, konstantny bzucavy zvuk.
viem, ze to ma nieco s fazami, rsp uzemnenim. Byt je uz prerobeny, cize novy okruh s isticom nehrozi. Skusal som cez predlzovacku vsetky zastrcky v byte, a robi to na kazdej jednej.
je nejaka moznost ako to fixnut pls?
Spoiler: ukázať
mb: asus P8Z68-V PRO/GEN3
cpu : intel i5-2500k @ 4500 mhz / 1.34 V + cryorig R1 Ultimate
gpu : msi gtx 1080 ti gaming trio @ default
psu : collerMaster 600W
ram : kingston 2x4GB DDR3 1333mhz
case : fractal design define xl
monitor : dell S2716DG

KUKU
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 28. Aug, 2012, 13:53
Bydlisko: Prievidza

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa KUKU » Pi 10. Jan, 2020, 16:42

Ja som na predlzovacke vysklbol zemniaci kolik a bzucanie zmizlo
Skrina: NZXT source 340 black/red CPU: Intel i5-4690K@4,5Ghz Chladic: Be Quiet! Dark Rock TF MB: MSI z97m gaming PSU: Corsair cs750M GPU: GTX 1060 3GB RAM: Kingston Savage 4x4GB SSD: Intel 660p 1TB M.2

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1846
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (35)
Kontaktovať užívateľa:

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa zoom » Ut 14. Jan, 2020, 01:23

Ano, to je rychle a nebezpecne riesenie. Nevravim, ze sa nieco stane, ale pre nieco zemniaci vodic existuje. Druhe podobne riesenie je pouzit oddelovacie trafo. Proste velke trafo v elektrickej ceste. To ale asi nezozenies, plus je to zbytocna kocka pod stolom, casto s krytim IP 00, ako som mal ja :-). Takze by som to skusil z druheho konca - vyskusaj tie Yamahy pripojit cez balanced vstup (XLR, TRS), moze to pomoct alebo uplne eliminovat brum. Daj pozor na to, aby to bol naozaj plnohodnotny balanced chain, nie nejaky smejd, co 3,5mm jack rozdeli na akoze 3 vodice.
Inak Yamahy HS8 som mal kedysi a presne tento problem, su na to nachylne. Nieco tam rezonuje, mal som to hodene na osciloskope. Teraz mam Adam A8X, k tomu USB DAC s balanced vystupmi a mam pokoj od tejto nocnej mory.

Este ma napada jedno lacne a pouzitelne riesenie: ak pouzivas klasicke cinche, predava sa taka krabicka coby odrusovac sumu. Nemam skusenost, ale stoji to nic, tak mozes vyskusat (napr. toto).

Užívateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2196
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Pezinok

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa paranoid.asian » Ut 14. Jan, 2020, 09:35

@zoom, kuku vdaka za tips
co by sa stalo ak by som to vytrhol? moze to vyskratovat a zacat horiet? to neprichadza v uvahu.

to trafo asi nezozeniem.

tie yamahy su napojene na focusrite saffire 6, usb
napojene to mam na tie uplne napravo konektory, len neviem presne aka znacka to bola. to su tie TSR co spominas, nie?
Obrázok

a ak by to mohla vyriesit zmena dac, tak aky to mas pls?
ps2: preco si menil z hs8 na a8x? tiez by som chcel casom upgrade spravit prave na adam, alebo genelec.
co ta k tomu viedlo pls?
Spoiler: ukázať
mb: asus P8Z68-V PRO/GEN3
cpu : intel i5-2500k @ 4500 mhz / 1.34 V + cryorig R1 Ultimate
gpu : msi gtx 1080 ti gaming trio @ default
psu : collerMaster 600W
ram : kingston 2x4GB DDR3 1333mhz
case : fractal design define xl
monitor : dell S2716DG

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1846
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (35)
Kontaktovať užívateľa:

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa zoom » St 15. Jan, 2020, 00:18

Bezpecnostny vodic na strane napajania je spojeny s obalom zariadenia. Tj. vsetko, coho sa mozes dotknut je uzemnene tymto vodicom. Ked ho odpojis a ak by sa nejakou chybou dostala "elektrika" na vonkajsi obal zariadenia, tak nema kade odtiect a mozes dostat ranu, pripadne zomriet. Alebo pojde do nejakeho dalej zapojeneho zariadenia a to odpali. Velmi laicky vysvetlene. Takze pokial vsetko funguje, nic sa nestane. Pokial sa nieco pokazi, MOZE nastat problem. A nemusi. Ci to chces riskovat, je na tebe.

Ten Focusrite by mal mat normalne balanced TRS konektory, tie, ktore si ukazal. Ak to mas napojene TRS kablami (tj. kazdy ma na konci na konektore tri oddelene plochy - Tip, Ring, Sleeve - spicka, prstenec a zvysok), tak to zrejme mas pripojene cez balanced konektory. V tom pripade by si nemal mat ziadny brum :-). Neviem no...

Onoho casu som mal aj ja Focusrite, tusim Scarlett 2i2 a myslim, ze som nemal problem (ale uz s Adamami). Neskor som to vymenil za Aune S6, ktory mam doteraz. NEmyslim si, ze tam je rozdiel. Focusrite nebude mat nejake fake balanced zapojenie.

Yamahy som menil len tak... rad upgradujem a mal som peniaze. Vyhliadol som si Adamy, lebo jedna z mojich podmienok bolo mat zapinacie tlacitka vpredu, nech sa zakazdym nemusim natahovat za repraky. Vzhladovo su pekne, hraju OK, nemam problem. Nie som ziadny znalec audia, takze neviem posudit nejaky narast kvality alebo co. Mam z nich lepsi pocit. Ked som priebezne kukal, co je v ponuke, tak na Genelec som vzdy cital dobre recenzie. Ale mne sa fakt nepacia, neprekusnem ich vzhlad, tak som ich vynechal. Navyse maju zaobleny vrch, takze na ne nemozem polozit anime figurky :).

Celkom by som odporucil Eve Audio. Byvaly dizajner ci kto z Adam Audio odisiel a zalozil si toto. Pacia sa mi (zapinanie vpredu, oranzove svetielka a tak). Nazvy Adam a Eve nie su nahoda :-).

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3319
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa Jednoduska » St 15. Jan, 2020, 10:08

Ahoj,

ja som to riesil predajom repro, kupil som ine dokonca lacnejsie a problem zmizol. viac info v teme, neviem ci to je nieco podobne co zazivas ty.

viewtopic.php?f=14&t=94040&hilit=esi
Spoiler: ukázať
CPU: Ryzen 2600
CASE: Fractal node 202
CPU Cooler - Noctua NH-L9i
RAM Crucial M.2 MX500 1 TB
MB - MSI B450I GAMING PLUS AC
RAM - DDR4 2x8 GB 3200Mhz Mushkin
GPU - GTX 1660
PSU - Corsair SF450 Platinum
2 ks Cryorig QF120 Silent - 120mm - PWM

hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 75
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa hubula » St 15. Jan, 2020, 12:46

Ako je to z pohladu eletrickej bezpecnosti keby odpojil signalovu zem v kabloch? To by malo tiez vyriesit problem s brumom, nie?

Užívateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2196
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Pezinok

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa paranoid.asian » St 15. Jan, 2020, 14:17

@zoom

tie kable budu v poriadku. v predoslom byte som mal zapojene yamahy v zastrcke na opacnej strane izby co viem, ze bola na uplne inom istici, cize uplne iny okruh, ako bol zapojeny komp a zvysok veci.
mozno prerobit rozvodnu skrinu? pomohlo by to? ako, sekat steny pre nove draty nehrozi. ale ze ci by aspon toto pomohlo. kupit kvalitnejsie istice ci co.

mozno mi zostane len to, ich predat a kupit si nieco nove, ine. len zistit, ci nove repraky nebudu robit to iste, bude len zasa o tom, ze si to objednat z eshopu a do 14dni vratit ked tak.

alebo kupit potom nejaku lakocinku na zastrcku, popripade nejaku specialnu predlzovacku co by to "vytrhnutienulaku" riesila. neviem.

@jednoduska. dak za tip, som si to presiel. ale ty si mal asi iny problem. rsp, ano, vymena repro co nema zosilovace take citlive.
dunno.
len investicia do novych monitorov (ak ratam tie adamy) je to teraz 1300e, minus co predam hs7 bude zrejme treba tak liter doplatit a na to teraz nemam budget.
Spoiler: ukázať
mb: asus P8Z68-V PRO/GEN3
cpu : intel i5-2500k @ 4500 mhz / 1.34 V + cryorig R1 Ultimate
gpu : msi gtx 1080 ti gaming trio @ default
psu : collerMaster 600W
ram : kingston 2x4GB DDR3 1333mhz
case : fractal design define xl
monitor : dell S2716DG

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3319
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: uzemnenie

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Št 16. Jan, 2020, 11:04

JJ u mna bol root cause uplne iny ale priebeh problemu rovnaky, netusil som co s tym a nic nepomahalo, vymena zvukovky, vymena zastrcky, atd. ale ja som sa hybal v inej cenovke nerobilo mi problem vymenit.
drzim ti palce, toto su tak nechcene problemy...
Spoiler: ukázať
CPU: Ryzen 2600
CASE: Fractal node 202
CPU Cooler - Noctua NH-L9i
RAM Crucial M.2 MX500 1 TB
MB - MSI B450I GAMING PLUS AC
RAM - DDR4 2x8 GB 3200Mhz Mushkin
GPU - GTX 1660
PSU - Corsair SF450 Platinum
2 ks Cryorig QF120 Silent - 120mm - PWM

Napísať odpoveď

Návrat na "Zvuk a PC"