Aky RAID?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 145
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38
Bydlisko: Poprad

Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Jagged » Pi 16. Jan, 2009, 00:51

Trochu som sa zacal venovat problematike RAID a citat o nej rozne diskusie ale aj tak som sa rozhodol ze zalozim novu temu lebo sa neviem rozhodnut aky typ RAIDu bude pre mna najlepsi. PC vyuzivam hlavne na strih videa takze neustala praca s velkymy subormi. Najrychlejsi by mal byt RAID0 ale je aj najviac rizikovy. RAID1 je zase ok ale je rychlejsi ako zapojenie len cisto cez SATA???? Dalsiu otazku mam ci je mozne aby som mal systemovy disk SATA a disky s videami RAID a ci to ma vobec zmysel - ci sa nestrati rychlost a pod.
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13979
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 16. Jan, 2009, 15:38

RAID je na strih videa nutnost, RAID0/5/6...





.

Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 145
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38
Bydlisko: Poprad

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Jagged » Pi 16. Jan, 2009, 17:46

a nemohol by si to trochu viac rozpisat? alebo dat link kde by som sa dozvedel viac? vsetko co mam su zatial teoreticke vedomosti no rad by som vedel nejaku vasu prakticku skusenost. ako na to, aby som vedel ake disky kupit a kolko, ako to zapojit a nastavit a ci je dobre mat aj sistem v RAIDe alebo je lepsie ho mat na inom disku?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a

Užívateľov profilový obrázok
typhoon
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 245
Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 22:34
Bydlisko: BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa typhoon » Pi 16. Jan, 2009, 19:19

Skus Raid 0+1
ale potrebujes 4 disky.
Ja ho mam tiez a je to supa rychlost, prenosy vysoko nezvykle :cool:
bezproblemov aj 300 MB/s co sa mi doteraz u diskov ani nesnivalo.
Ak sa ti ktorykolvek disk poskodi vymenis ho... a bezproblemovo slapes dalej... :-)
Treba ale dobry radic na raid alebo dobru dosku.
Vyskusaj
PC 1 : Intel Core i7 920 2.66 @ 3.3 || MB: ASUS P6T Deluxe OC Palm :-) 12GB 1333 DDR3 Ram
PC 2 : AMD PHENOM 9950 BE || MB: ASUS M3N-HT Deluxe 8GB 1066 DDR2 Ram

Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 145
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38
Bydlisko: Poprad

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Jagged » Pi 16. Jan, 2009, 20:30

Dik za radu. Myslis ze ta moja doska bude stacit - Intel® Desktop Board D945GPM?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a

Užívateľov profilový obrázok
typhoon
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 245
Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 22:34
Bydlisko: BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa typhoon » Pi 16. Jan, 2009, 23:18

Raid 0+1 podporuje ale neviem ako to na nom pojde.
Este som nemal dosku od intelu :-)
Ale chipset je obstojny ,
Nebojsa zvladnes to daj tam 4 disky a mas vystarane.
PC 1 : Intel Core i7 920 2.66 @ 3.3 || MB: ASUS P6T Deluxe OC Palm :-) 12GB 1333 DDR3 Ram
PC 2 : AMD PHENOM 9950 BE || MB: ASUS M3N-HT Deluxe 8GB 1066 DDR2 Ram

Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 145
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38
Bydlisko: Poprad

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Jagged » So 17. Jan, 2009, 01:27

ok a este mi pliiz porad nejake schopne disky. viem ze by mali mat rovnaku kapacitu ale nemusia byt aj rovnakej znacky nie? mam 500GB Green power tak preto sa pytam ci vziat rovnake alebo nieco ine?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13979
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Snake » So 17. Jan, 2009, 02:26

RAID 0+1 je maximálna blbosť, zlyhajú disky na primárnej a sekundárnej vetve poľa, všetko je vieš kde, všeobecne všetky zložené RAIDy sú na chuja, výnimku tvorí možno taký RAID 53, taktiež dáky Matrix RAID alebo JBOD neodporúčam, je to zbytočnosť, kvázi to isté ako RAID0 samotný, akurát za disky sa utratí viac.

Moja rada opäť: 5/6/5+0/6+0/53

výkon a aj bezpečnosť dát (samozrejme v dákej rovine zase :-) )





.

Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 145
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38
Bydlisko: Poprad

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Jagged » So 17. Jan, 2009, 19:20

takze radsej 0+1 alebo 5????? ale pri 0+1 by museli zlyhat naraz 2 disky nie aby som vsetko stratil nie? ked len jeden malo by tzo byt v pohode nie?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a

Užívateľov profilový obrázok
kajfun
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1551
Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa kajfun » Ut 20. Jan, 2009, 18:56

raid5 ma najpomalsie zapisove operacie kvoli potrebe kalkulovat kontrolnu sumu. Viem ze nebudes mat radic ktory ma na toto specialny cip, takze to bude robit pocitac (windows driver, procesor atd).

z tohoto dovodu je raid5 pre tvoje pouzitie = strih videa, viacmenej nevhodny. Su tu dve roviny:

a) neviem s akym videom pracujes ale nepredpokladam nekompresovane s datovym tokom 1.5Gbps, to by si sa nepytal na tomto fore. V takomto pripade ti akykolvek raid a dokonca akykolvek obycajny disk staci zasobovat procesor datami. Raid by pre teba mal sluzit iba ako ochrana voci zlyhaniu kde je raid5 najefektivnejsi (najmenej miesta zabijes), raid1 stredna cesta (50% surovej kapacity diskov je v tahu) a raid0 nevhodny lebo neposkytuje ziadnu ochranu voci zlyhaniu diskov.

b) pokial by si predsalen tu rychlost okolo 300MB/s potreboval a ZAROVEN nepotrebujes tvoje videa mat ulozene na tych diskoch = DANE DISKY POUZIVAS VYLUCNE AKO DISKY PRACOVNE NA STRIHANIE TOHO VIDEA ALE NIE NA DLHODOBE ULOZENIE TOHO VIDEA, raid0 je pre teba najlepsia moznost. Najvyssi vykon, najjednoduchsie zapojenie. V pripade ak ti akykolvek disk zlyha, mas VSETKY data na VSETKYCH diskoch z toho pola v prdeli. Co sa ale stane v reali? Prerusi sa ti nejake renderovanie alebo janeviemco, budes si musiet dane data znovu natiahnut z kamery, pasky, hocikade inde a pustit spracovanie znova po vymene padnuteho/pokazeneho disku a znovuvytvoreni RAID pola (podotykam znovuvytvoreni, bude uplne prazdne, ziadne data, nic). Ano, stratil si dve hodiny roboty. No a? Ak si predtym ziskal vyssim vykonom DNI k dobru, oplati sa ist do rizika ze stratis par hodin kvoli padnutemu disku. Ale zdoraznujem mnohonasobne prudko, ze takuto vec mozes pouzit iba na pracovne disky, v ziadnom pripade nie na nic na com ti zalezi.

kazda uroven raidu ma svoje pouzitie, aj spominane kombinacie 0+1, 5+0 a podobne. V domacich pripadne amaterskych podmienkach sa k takymto poliam ale nedostanes a nedokazes vyuzit ich najvacsie prednosti. A navyse, keby aj, budu ta stat neumerne vela penazi.

Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 145
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38
Bydlisko: Poprad

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Jagged » Ut 20. Jan, 2009, 20:49

kajfun - doteraz som strihal nekomprimovane AVI a sata disk mi uplne stacil. teraz sa chystam na prechod na HD tak uvazujem aj nad tym ze by som si zriadil RAID pole. dik za podrobnu odpoved. v podstate by mi vyhovoval aj RAID0 lebo ako pises na jednom disku striham a archivujem inde no nerad by som prisiel aj o prave rozrobenu pracu preto hladam kompromis medzi rychlostou a bezpecim. To sa mi zdalo ze by mohol byt RAID 0+1 no potom snake pisal ze ked zlyhaju disky aj tak je vsetko v haji takze som z toho riadne zmeteny. :? to ze by mi trebalo 4 disky by som nejak poriesil ved by nemuseli byt moc velke a radsej by som zainvestoval kus viac a vedel by som ze to ide ako ma ako sa potom zbytocne rozculovat. preco pises ze v domacich podmienkach je 0+1 nerealny?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a

Užívateľov profilový obrázok
Crazy_Horse
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Pi 09. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Poľný Kesov

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Crazy_Horse » St 21. Jan, 2009, 08:37

zas to netreba malovat tak cierne. az tak sa tie disky nekazia aby bol raid0 automaticky nepouzitelny. kup dve 250 na raid, jednu 500 na zalohy kam to vzdy skopirujes a je vystarane. to je ten najmensi problem. skor je problem ten radic a samotne nastavenie. to na tej doske nepoznam, ale myslim ze stoji za to si kupit nejaku slusnu kartu za, hm, dakych 100 euro (uz som davno nepozeral ceny).
a samozrejme trochu poexperimentovat s velkostou strip size a cluster size. co je podla mna najvacsia starost vyladit to tak aby to bolo akurat. na nete su o tomto tony materialu a vsade je nieco ine :wallbash: takze vela stastia.
Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate

Užívateľov profilový obrázok
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: Ne 19. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Pezinok

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa I-pop » St 21. Jan, 2009, 16:54

Este más kompromisnú moznost (nehovorím, ze bude mat pre teba prínos) - Matrix raid, co je kombinácia 0+1. Fyzicky más 2 HDD, ktoré rozdelís na stripovú a mirror cast. Ak ti slahne jeden HDD, tak data v stripovej casti su dead, v mirror by mali na jednom ostat. Neviem ci to podporuje radic na tvojej MB.

Ci to aj funguje sa coskoro presvedcím, Matrix raid mi hlási error, pri bootovaní jeden HDD vypisuje takým pekným cerveným písmom Drive corrupted. Zatial to ficí v poho az na obcasné modré obrazovky :D Podotýkam, ze sú to disky s prívastkom "RAID" s 5 rocnou zárukou... nuz v prvom roku pouzívania mám proste stastie na disky :cry:

Užívateľov profilový obrázok
kajfun
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1551
Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa kajfun » Pi 23. Jan, 2009, 20:22

> kajfun - doteraz som strihal nekomprimovane AVI a sata disk mi uplne stacil.

mno tak to asi nie - neverim ze si pouzival SMPTE 344M s datarate 540Mbit/s na JEDNOM disku. Ludia ktori maju kamery schopne vyplyvat SD-SDI signal sa nevyskutuju na tomto fore. Na markize si pozri telerano, tie velke kamery su VZDY pripojene strasnymi kablami niekam do zakulisia - to je nekompresovany signal, nie AVIcko v pocitaci :) ach ano, nekomprimovany high-def 1080p (obycajne pokakane 1080p!!) vytiahne tusim 2x3Gbit/s takze na to je uz aj kopec diskovych poli kratkych. Ked chces nieco vediet o kamerach, pozri si revolucne produkty od firmy RED.com. Jim Jannard je uplny sialenec a ja som mu za to neskutocne vdacny. Isiel by som hned sfleku robit 5K, 6K pripadne 9K rozlisenie (takto : FULL high-def je 1920x1080, ze? 9K rozlisenie je 9216x5184, da sa?) a ten magor uvedie o dva roky aj 617 produkt (snimaci chip s rozmerom 6x17cm !!! ano, centimetrov!!!) s rozlisenim 28K teda necelych 500Mpix !!!!




> teraz sa chystam na prechod na HD tak uvazujem aj nad tym ze by som si zriadil RAID pole. dik za podrobnu odpoved. v podstate by
> mi vyhovoval aj RAID0 lebo ako pises na jednom disku striham a archivujem inde no nerad by som prisiel aj o prave rozrobenu pracu
> preto hladam kompromis medzi rychlostou a bezpecim. To sa mi zdalo ze by mohol byt RAID 0+1 no potom snake pisal ze ked zlyhaju
> disky aj tak je vsetko v haji takze som z toho riadne zmeteny. :? to ze by mi trebalo 4 disky by som nejak poriesil ved by nemuseli
> byt moc velke a radsej by som zainvestoval kus viac a vedel by som ze to ide ako ma ako sa potom zbytocne rozculovat. preco pises
> ze v domacich podmienkach je 0+1 nerealny?

velke naklady, maly prinos, skutocny 1+0 tvoreny radicom je drahy lebo ten radic je drahy (tu sa nebavime o intel matrix hrackach). Ano, da sa to spravit.





> zas to netreba malovat tak cierne. az tak sa tie disky nekazia aby bol raid0 automaticky nepouzitelny.
> kup dve 250 na raid, jednu 500 na zalohy kam to vzdy skopirujes a je vystarane. to je ten najmensi problem.

naco by si robil 2x 250GB + 1x 500GB a RUCNE kopiroval? Toto je presne uloha raid0+1, mas v tomto pripade styri disky (vzdy parny pocet), kde v nasom pripade su dva a dva navzajom zrkadlene a spriahnute dohromady, cim vytvaraju vyssi vykon ako single disk a hlavne vyssiu odolnost.




> a samozrejme trochu poexperimentovat s velkostou strip size a cluster size.

ano, toto je tiez dolezite. Na spracovanie videa si nedas 512 bytove stripy, to je samovrazda.

Užívateľov profilový obrázok
Crazy_Horse
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Pi 09. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Poľný Kesov

Re: Aky RAID?

Príspevok od užívateľa Crazy_Horse » So 24. Jan, 2009, 21:47

kajfun napísal: > zas to netreba malovat tak cierne. az tak sa tie disky nekazia aby bol raid0 automaticky nepouzitelny.
> kup dve 250 na raid, jednu 500 na zalohy kam to vzdy skopirujes a je vystarane. to je ten najmensi problem.

naco by si robil 2x 250GB + 1x 500GB a RUCNE kopiroval? Toto je presne uloha raid0+1, mas v tomto pripade styri disky (vzdy parny pocet), kde v nasom pripade su dva a dva navzajom zrkadlene a spriahnute dohromady, cim vytvaraju vyssi vykon ako single disk a hlavne vyssiu odolnost.
clovece, nauc sa pouzivat "citovat" ;)
no, z mojej strany to bol iba navrh, o spracovani videa mam iba matnu predstavu, takze neviem, ci kompletne vsetko na com robis, to jest kazdy krok, aj treba zalohovat. a ako hovorim, netreba sa toho zlyhania az tak obavat, staci kupit nejake 24/7 disky, pripadne akoze "raid" disky, pouzivat ich iba pocas zarucnej doby a sanca ze ti to zlyha je dost mala. takisto ti moze zlyhat zdroj, odidu ti vsetky disky a nepomoze ani raid 200XZY ultra hyper.
druha vec, ze som ti iba navrhol v podstate najlacnejsie riesenie. samozrejme ak peniaze nie su problem, tak treba kupit radic za dakych 500-700 euro ci po kolko idu, nejake sas disky a ides. zarucena rychlost a spolahlivost. lebo na raid 5 a podobne sialenosti potrebujes fakt kvalitny procesor na radici. take daco tahat pomocou cpu na doske, ktoreho vykon asi ocenis skor pri samotnom kodovani, je dost kontraproduktivne. a davat na taky radic nejake 7000 otackove disky je zas mrhanie kvalitnym radicom. takze asi tak.
Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"