SSD Disky

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
A2C
Ban
Ban
Príspevky: 2224
Dátum registrácie: So 17. Jún, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Dúbravka (22)
Kontaktovať užívateľa:

SSD Disky

Príspevok od užívateľa A2C » St 07. Feb, 2007, 22:43

Tak mame tu prvych zastupcov z Flash HDD dufam ze uz nebude to "uzke hrdlo" nas obmedzovat link: http://blog.shaky.cz/index.php?itemid=49
podpis zmazany administratorom za hrube porusenie pravidiel

Užívateľov profilový obrázok
Diablo1st
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3777
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Príspevok od užívateľa Diablo1st » St 07. Feb, 2007, 23:02

Jedina nevyhoda tychto diskov a to je zatial cena.
Inak ak sa rozsiria (co je viac ako iste) a zlacnia, bude to super.

Konecne bude len spomienkou na minulost vyrazy ako: seek, otacky platne, teplota alebo hlucnost ci vadne sektory. :o :lol:
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » St 07. Feb, 2007, 23:12

Diablo1st napísal:Konecne bude len spomienkou na minulost vyrazy ako.... vadne sektory. :o :lol:
Ja by by som sa praveze zacal bat najviac...
- sak ked si zoberes dnesny kluc tak ziadny nema plnu teoreticku kapacitu, rozdiel su BAD sektorty (skrite od vyroby)
- dnesne pametove copo maju garantovanich 20000 zapisou??? a co sa stane potom? skleroza......
- terajsie SSD sa robia s takych istych cipou.
- pri visokych kapacitach tam bude velmi vela tranzistorou = vysoka sanca ze sa nieco pokazi...

ak sa milim tak sorry

T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
Diablo1st
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3777
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Príspevok od užívateľa Diablo1st » St 07. Feb, 2007, 23:16

Toman o tomto pocujem prvy raz, ale mozno za to moze moja neinformovanost v tomto obore.
Nefunguju SSD disky na principe ako RAM? Len s tym rozdielom ze data udrzi aj po vypnuti PC?
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » St 07. Feb, 2007, 23:24

co som cital nejake clanky tak na SSD su take iste (obdobne) cipi ako v klucikoch (flasch) akurat ich tam je viac. Ako klasicka ram zo zaloznim napajanim urcite nefunguju.
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
burningsoul
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 463
Dátum registrácie: Po 31. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Lucenec (18)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa burningsoul » So 08. Mar, 2008, 21:22

po precitani cenoveho spravodajstva som zacal rozmyslat, ze ci by sa oplatilo kupit si nejaky 32GB SSD na win+swap+programy...cena 32GB SSD je celkom prijatelna (5900,-)

oplati sa to? ake bude asi zvysenie vykonu?

rozmyslam len v teoretickej rovine, nic nejdem kupovat...
powered by AMD & ATI

Užívateľov profilový obrázok
vladio
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 33
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Nová Baòa

Príspevok od užívateľa vladio » So 08. Mar, 2008, 21:59

:-D To mas z kade tu cenu..
..Mozno nejakych 13l, ja rozmyslam and kupou nejakeho maleho SSDcka pre swapfile..
..myslite ze by to bolo fajn?

Užívateľov profilový obrázok
burningsoul
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 463
Dátum registrácie: Po 31. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Lucenec (18)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa burningsoul » So 08. Mar, 2008, 22:18

tu je to, uplne dole
powered by AMD & ATI

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7391
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa gammaray » So 08. Mar, 2008, 22:21

To je nejaka chyba nie ? 16 GB stoji viac ako 32 GB. A ci zle vidim ?
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
burningsoul
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 463
Dátum registrácie: Po 31. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Lucenec (18)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa burningsoul » So 08. Mar, 2008, 22:30

neviem skade mal maxman tie ceny, ale na alza.sk su uplne ine...:?
powered by AMD & ATI

Užívateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1775
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MaxMan » Ne 09. Mar, 2008, 10:07

burningsoul napísal:neviem skade mal maxman tie ceny, ale na alza.sk su uplne ine...:?
To bude asi tym, ze z ALZY ich neberem :) Inak aj mne to vrta hlavou, preco je 16GB verzia o hodne drahsia od 32GB. Pritom ceny vsetkych troch modelov su z rovnakeho VO...
Ani srnky netušia čo som mal/mám...

escaton
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 680
Dátum registrácie: Po 29. Jan, 2007, 08:00

Príspevok od užívateľa escaton » Ne 09. Mar, 2008, 10:14

Pri tom vyberani treba davat pozor, tie lacnejsie by totiz mohli byt pomale ako slimak /mtron to isti :lol: /.

A zivotnost co som cital by mala byt okolo 1 mil. zapisov, v reali asi 5 rokov - a cim vacsi disk, teoreticky tym vacsia.

Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Príspevok od užívateľa Jofo » Ne 09. Mar, 2008, 10:26

Ja si myslim, ze vzhladom na architekturu SSD sa v buducnosti (tak +5 rokov)mozno dockame aj zmeny pripojenia - teraz sa pamatove miesta na HDD adresuju ako LBA (Linear Block Address), kedysi ako CHS (Cylinder-Head-Sector) - na toto bolo stavane IDE, a tiez SATA (aj ked SATA v podstate uplne eliminovala CHS). Teraz tu mame SSD, ktore nema ani zdaleka taku strukturu ako pevny disk, teda mame tu neskutocne kvantum NAND hradiel, ktore sa daju v podstate adresovat ako RAM. Su inac 2 druhy SSD - s NAND flash, a s DRAM pamatami (tie s DRAM musia byt samozrejme napajane stale)

Preco to pisem? Lebo SSD elektronika v sucasnosti EMULUJE klasicky HDD (LBA, teda sa adresuje cislom sektoru - a SSD svojou strukturou nema sektory ako bezny HDD), preto si myslim, ze sa to coskoro zmeni, ked SSD prerazi - proste novy interface.


Ono nevyhody, so spomenul Toman, su len zaciatok - flashka sa da velmi lahko zabit napatovym narazom, a teraz si predstavte, ze vam "skape" niekolko stoviek GB velka flash. Za dalsie - ked sa na HDD daco pokazilo, specializovana firma z toho este vedela nejake data vykopat. Skuste to s flashkou...som zvedavy, ako sa bude taky disk spravat, ked komplet zhavaruje jeden z chipov...

Inac, zaujimalo by ma, s akou najmensou jednotkou (kapacity) sa da pracovat s SSD (u HDD jeden blok - 512 bajtov).

Len tak bokom, prve SSD bolo vyrobene uz v roku 1978 :wink:
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

Užívateľov profilový obrázok
kajfun
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1551
Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Príspevok od užívateľa kajfun » Ut 11. Mar, 2008, 21:50

> ... som zacal rozmyslat, ze ci by sa oplatilo kupit si nejaky 32GB
> SSD na win+swap+programy...cena 32GB SSD je celkom
> prijatelna (5900,-)
> oplati sa to? ake bude asi zvysenie vykonu?


ziadna 32GB ssd dnes nestoji 5900,- ; to je proste omyl. Za 5900,- mozes kupit tak akurat 8GB. Dalej : zvysenie vykonu bude krasne. Rozdiel je asi taky ako ked prvykrat nastartujes photoshop z disku, zavries ho a hned vzapati ho nakopnes znovu - tentokrat z cache pamate a trosicku inou rychlostou. SSD sa ale neoplati na swap.




dalsi inzinier:

> Mozno nejakych 13l, ja rozmyslam and kupou nejakeho maleho
> SSDcka pre swapfile.. ..myslite ze by to bolo fajn?

nie, SSD sa NEOPLATI na swapfile z technickeho a ekonomickeho hladiska. Ked planujes drbnut 13k do 16GB SSDcka na swap, to si radsej tych 16GB pamate kup za polovicnu cenu a mas to milionkrat lepsie.

PatrikL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7619
Dátum registrácie: Ne 15. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Prievidza
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa PatrikL » Ut 11. Mar, 2008, 22:03

Napr. tu maju taku cenu:
Sata
http://eshop.pccom.sk/?Mode=Sti&StiId=53169
Ide
http://eshop.pccom.sk/?Mode=Sti&StiId=53171
v sofose je zase cena cca. 7200Sk

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"