Premazanie voľného miesta na APFS disku

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
xsi69
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3680
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa xsi69 » Ut 29. Okt, 2019, 09:58

Ahoj, idem sem s otázkou:
Známy ma poprosil, či by som mu vedel premazať voľné miesto na disku.
Na bežných súborových systémoch je to hračka, no tento APFS (Apple File System).
Žiaľ nie som moc na jablká, tým pádom mac doma nemám.
Všetky utility ktoré bežne používam sú na báze win alebo linux.
Pod win som našiel utilitu ktorá by mala fungovať s tým diskom, ale write majú len v beta: https://www.paragon-software.com/home/apfs-windows/
No nie som si istý následným premazaním, je tam kopec firemných vecí o ktoré nesmie prísť.
Odhadom je to okolo 6tb na disku a 4tb voľného miesta.
Tých 6tb nemám ani kam zálohovať takže sa chcem vyhnúť možnému problému.

Máte s týmto niekto skúsenosť ?
Spoiler: ukázať
PC:
CPU/Cooler: i5-4670K 3,4ghz@4,7Ghz 1,4V + Alpenföhn Brocken 2+XF140
MB: Asrock Z87M-Extreme4
RAM: 2x8gb Crucial Ballistix tactical@2133mhz 10-9-10-24 T1 1,4V
GPU: 1070ti Asus Turboblower
NVME: 512gb VPN100
SSD1: Samsung 860 qvo 512gb
SSD2: Samsung 840 EVO 250gb
SSD3: Hikvision C100 1TB (hot_backup)
HDD: 2x WD RED 3TB RAID 1 v silentmaxxoch (cold_backup)
PSU: Superflower Golden King 550w 80+platinum
CASE: Fractal Arc Mini
LCD: AOC Q3279VWF
Audio: Xonar DX , Microlab B77+solo6c , Fiio X3 64gb , Sony MDR-1R
OS: Win 10
Cooling: 4x120mm fractal silent@350rpm, cryorig XF140@ 400rpm, Enermax tb silence@ 300rpm, SS he01 140x38mm fan @ 400rpm

NB_Personal: HP elitebook 830 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 1tb nvme
LCD: fHD sureview 120hz
LTE: áno

NB_Work: HP elitebook 840 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 512gb nvme
LCD: fHD
LTE: áno


Phone: Xiaomi mi8 128gb weekly rom

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7621
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 29. Okt, 2019, 17:44

akonahle robis daco taketo s datami, zalohuj. ak na to nemas vybavenie, nerob to. duplom v pripade dolezitych firemnych dat.
preco sa to neda spravit na jeho apple pc? MacOS ma svoje moznosti na uvolnenie miesta.
Co je to za disk, ked tam je 6TB? Interne SSD to asi nebude...
Vsade mi nachadza len ten paragon.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Užívateľov profilový obrázok
xsi69
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3680
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa xsi69 » St 30. Okt, 2019, 09:33

Je to externý disk, už zháňam jablko na to...
Ten paragon vie pripojiť síce disk na win, ale zápis majú stále v beta režime z čoho mám trochu obavy.
Každopádne ten formát APFS bol pre mňa nové zistenie a zároveň prekvapenie, že inde ako na mac ho korektne nerozbehneš.
Spoiler: ukázať
PC:
CPU/Cooler: i5-4670K 3,4ghz@4,7Ghz 1,4V + Alpenföhn Brocken 2+XF140
MB: Asrock Z87M-Extreme4
RAM: 2x8gb Crucial Ballistix tactical@2133mhz 10-9-10-24 T1 1,4V
GPU: 1070ti Asus Turboblower
NVME: 512gb VPN100
SSD1: Samsung 860 qvo 512gb
SSD2: Samsung 840 EVO 250gb
SSD3: Hikvision C100 1TB (hot_backup)
HDD: 2x WD RED 3TB RAID 1 v silentmaxxoch (cold_backup)
PSU: Superflower Golden King 550w 80+platinum
CASE: Fractal Arc Mini
LCD: AOC Q3279VWF
Audio: Xonar DX , Microlab B77+solo6c , Fiio X3 64gb , Sony MDR-1R
OS: Win 10
Cooling: 4x120mm fractal silent@350rpm, cryorig XF140@ 400rpm, Enermax tb silence@ 300rpm, SS he01 140x38mm fan @ 400rpm

NB_Personal: HP elitebook 830 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 1tb nvme
LCD: fHD sureview 120hz
LTE: áno

NB_Work: HP elitebook 840 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 512gb nvme
LCD: fHD
LTE: áno


Phone: Xiaomi mi8 128gb weekly rom

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7621
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa shiro » St 30. Okt, 2019, 17:48

je to novy format, ktory uviedol apple zaciatkom 2017. este nejaku dobu potrva, kym bude nejak viac podporovany v tychto nastrojoch.
Jeho predchodca, HFS+ je z roku 1998, kazdy ho pozna a podpora nieje problem.
Ano, betaverzia je preto beta, ze moze zblbnut. preto by som riesil zalohu dat, ale ked nemas dost velky disk, radsej by som nic nerobil.
firemne data niesu domace dokumenty, mohlo by sa ti to milion krat vypomstit...
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Užívateľov profilový obrázok
xsi69
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3680
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa xsi69 » Ut 05. Nov, 2019, 17:12

Nakoniec sa podarilo yahooo
Pomohol mi až soft MacDrive, majú 5dňový trial ktorý mi aj stačil.
Možno to niekomu pomôže, bol lepší na prácu s diskom ako paragon a R/W bol bezproblémový.

@shiro nakoniec som robil offline clon cez dual dock na HDD(sector by sector) a následne som dané veci premazal eraserom a skontroloval zvyšok súborov.
Bez tej zálohy som fakt nemal istotu.
Hrôza tieto dnešné veľkokapacitné disky, so zálohou robota na 3dni...
Spoiler: ukázať
PC:
CPU/Cooler: i5-4670K 3,4ghz@4,7Ghz 1,4V + Alpenföhn Brocken 2+XF140
MB: Asrock Z87M-Extreme4
RAM: 2x8gb Crucial Ballistix tactical@2133mhz 10-9-10-24 T1 1,4V
GPU: 1070ti Asus Turboblower
NVME: 512gb VPN100
SSD1: Samsung 860 qvo 512gb
SSD2: Samsung 840 EVO 250gb
SSD3: Hikvision C100 1TB (hot_backup)
HDD: 2x WD RED 3TB RAID 1 v silentmaxxoch (cold_backup)
PSU: Superflower Golden King 550w 80+platinum
CASE: Fractal Arc Mini
LCD: AOC Q3279VWF
Audio: Xonar DX , Microlab B77+solo6c , Fiio X3 64gb , Sony MDR-1R
OS: Win 10
Cooling: 4x120mm fractal silent@350rpm, cryorig XF140@ 400rpm, Enermax tb silence@ 300rpm, SS he01 140x38mm fan @ 400rpm

NB_Personal: HP elitebook 830 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 1tb nvme
LCD: fHD sureview 120hz
LTE: áno

NB_Work: HP elitebook 840 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 512gb nvme
LCD: fHD
LTE: áno


Phone: Xiaomi mi8 128gb weekly rom

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7621
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 05. Nov, 2019, 19:02

Si sikula, palec hore.
Ano, je to otrava. A este ked zauraduje Murphy so svojimi zakonmi a uprostred noci druheho dna vypadne prud...no fasa :-)
Data vedia byt hodne cenne, raz sme zakaznikovi obnovovali data z 2x 2TB HDD z RAIDu cez fi. Macrofer v BA..350-450e, a to este vraveli, ze to bolo jednoduche. Nechcem vediet, kolko pytaju v pripade fakt vaznej poruchy HDD, kde musia vybrat platne, atd. Robili to asi 3 dni.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4665
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 05. Nov, 2019, 19:05

2000+ a dalej
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
Snake
.
Príspevky: 14230
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Premazanie voľného miesta na APFS disku

Príspevok od užívateľa Snake » Št 09. Jan, 2020, 22:32

shiro napísal:
Ut 05. Nov, 2019, 19:02
Si sikula, palec hore.
Ano, je to otrava. A este ked zauraduje Murphy so svojimi zakonmi a uprostred noci druheho dna vypadne prud...no fasa :-)
Data vedia byt hodne cenne, raz sme zakaznikovi obnovovali data z 2x 2TB HDD z RAIDu cez fi. Macrofer v BA..350-450e, a to este vraveli, ze to bolo jednoduche. Nechcem vediet, kolko pytaju v pripade fakt vaznej poruchy HDD, kde musia vybrat platne, atd. Robili to asi 3 dni.
Zalezi ako dobre sa poznas s Jankom :) . Teraz tam ma jednu Barracudu odo mna po mechanickej chybe :D, takze platne idu von, nove hlavy a bude sa cakat asi na PCB s podobnym datecodom





.

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"