Over-Provisioning

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6803
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa CageJ » Ne 07. Jan, 2018, 14:48

U mna to vyzera takto nejak...

Vsetko su sice SSD, ale dve nemam plne, resp. som lenivy ich rozdelit, ale uz musim do toho :).

Obrázok

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 911
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 07. Jan, 2018, 14:56

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4217
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 07. Jan, 2018, 14:59

podla mna tym over-provisioningom len zbytocne prides o kapacitu. ked mas 500 GB SSD tak mas:
- 512 GB raw kapacitu
- 500 GB dostupnu kapacitu
- 400 GB kapacitu kde mas teoreticky moznost dat data EDIT: pri 20% overprovisioningu
- 300 GB realnu kapacitu kapacitu kym ti windows zacne papulovat ze tam mas vela dat

takze prisiel si vlastne o 200 GB dat.

ja normalne disky naformatujem na nominalnu kapacitu a necham tam tych 150 GB volnych, niekedy kratkodobo sa to zide, napr. pri update win ked treba ulozit docasne subory a predchadzajucu instalaciu win kym ju potom vymazem. ked som mal predtym 120 GB tak nikdy som ju dlhodobo nad 50% naplnenia nepustil a ked ma prestalo bavit kazdy tyzden vymazavat dat tak som proste kupil vacsi disk. ale na 6 roznom SSD mam stale 100% health, bez toho ze by som riesil nejaky overprovisioning

@CageJ: aky ma zmysel delit SSD (vlastne hocijaky disk) na particie? ja by som skorej spajal viac diskov do jedneho volume pokial by tam nebolo riziko straty dat. a to ze na disku H: mas iba 5% volneho miesta ti nevadi?
Naposledy upravil/-a molnart v Ne 07. Jan, 2018, 16:32, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6803
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa CageJ » Ne 07. Jan, 2018, 15:06

Nevadi, pretoze ked nahodou spadne Windows alebo potrebujem reinstall, tak nemusim zmazat disk :)...

Disk 0,1,2 maju/mali operacne systemy

Vravim musim to pre-organizovat ale nemam ani chut ani cas :)..

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 15:24

tak som nastavil 2% co je cca 10GB..viac mi nedovoli,kedze mam len 100GB freespace a vymazavat kvoli tomu veci nejdem..

ak by tam bola priama umera,tak 10% by sa dalo nastavit asi len ak by bol cely disk prazdny,co je nemozne

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20652
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 07. Jan, 2018, 15:43

:D onozase niektoré hodnty sú tak na 2 veci :D
akurát si ukrojíš miesto
btw BEZ OP sú vriti všetky SSD
líšia sa len tým ako veľa to OP zaberá
btw najlepšie je dnes na tom OPTANE, niežey by nejak extra
njahoršie sú na tom SSD čo sa používajúpoužívali ako cache kde ste kupovali 60GB ale reálne to bola 120, hádajte čo bolo tá druhá polovica :D
samozrejme už od výroby, dokonca aj tie na báze SLC, preto boli také nehorázne drahé
osobne by som do toho vôbec nerýpal a nech to čo dáva výrobca
kedže sa tým nič nedá pokaziť, pokiaľ si niekto chce urobiť z 500, 250 je to jeho vec :) ale nemyslím že tým nejak veľa zachráni
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa wingo » Ne 07. Jan, 2018, 15:45

Ja mám 46,58GB nevyhradené, nastavil som hneď pri inštalácii Win (Win si automaticky vytvoril ešte nejaké 2 partície, 100MB pred hlavnou a 450MB za hlavnou). Momentálne mám voľné 21GB na C: a vôbec ma to nesere, moc to na výkone necítiť a ani Win nepindá takže s vetou že reálne prídem o 200GB lebo XYZ absolútne nesúhlasím.

BTW chcel som dať prílohu, 6kB screen a vypisuje mi že "Úložný priestor portálu pre ukladanie príloh bol vyčerpaný". Čo s tým?
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), ASUS VG279Q, Logitech K200, Logitech G400, Hifiman HE-4xx

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 07. Jan, 2018, 16:26

suvisle volne alebo nevolne bloky co tu zazneli s tym nemaju nic spolocne ; SSD nerozumie filesystemu (NTFS alebo cokolvek ine tam polozis, linuxove ext3/4, btrfs, vmwareovy VMFS atd).


>> ja mam 512GB..vidim len 465..ale to je zrejme kvoli tomu ze 1GB je 1024 MB,MB je 1024 KB a KB je 1024 B..

spravne, binarny verzus decimalny rozdiel, ale to mas "človečensky 500GB" disk (fyzicka kapacita 512GB binarne lebo vyrobca inak nevie vyrabat, pouzitelna kapacita 500GB decimalne lebo to sa lepsie predava userom ako 465GB ze ano, 465GB binarnych viditelnych v operacnom systeme lebo ten nerata decimalne).




>> podla mna tym over-provisioningom len zbytocne prides o kapacitu. ked mas 500 GB SSD tak mas:
>> - 512 GB raw kapacitu
>> - 500 GB dostupnu kapacitu
>> - 400 GB kapacitu kde mas teoreticky moznost dat data
>> - 300 GB realnu kapacitu kapacitu kym ti windows zacne papulovat ze tam mas vela dat
>> takze prisiel si vlastne o 200 GB dat.

ten zaver je uplne nacocot. Netusim preco mam 400GB kapacitu kde mam moznost mat data ked mam 500GB disk - mam zhruba 465GB. A mozem pouzit celych 465GB, ziadne "teoreticke moznosti kde data data".

"480GB" SSDcka ktore v skutocnosti su 512GB cipy akurat s vacsim overprovisioningom od vyrobcov mam priblizne 447GB binarnych viditelnych v operacnom systeme pretoze 480 deleno 1.024 deleno 1.024 deleno 1.024 (giga, mega, kilo a som na binarnych bajtoch).



>> ja normalne disky naformatujem na nominalnu kapacitu a necham tam tych 150 GB volnych

s tymto nie je ziadny problem. Pri 500GB diskoch ich prakticky nemas sancu "uťahať" z hladiska zivotnosti zapisov buniek. Overprovisioning sa robi ako technologicka rezerva, ked sa nejake bunky pokakaju, tak sa cely stlpec alebo riadok (teraz neviem co je adresovatelne) proste zoberie z tejto specialnej uzivatelom nedostupnej overprovisioned kapacity a fici sa. Tak ako sa kedysi nahradzali sektory na HDD ktore sa nedali zapisat, tak sa nahradzaju skupiny buniek na NAND pamatiach...

akurat doba pokrocila, ojeby na uzivatelov su lepsie pretoze si mozu viac dovolit.

Ked si v minulosti kupil 500GB HDD, tak bol binarnych 500GB. Nebol reklamovany ako 536,4GB napriek tomu ze v skutocnosti mal taku fyzicku kapacitu !!!! Ked kupis 500GB SSD, tak je to v skutocnosti 465GB a my uzivatelia truhlici si nechame srat na hlavu lebo nejaky marketingovy genius vymyslel tuto decimalno-binarnu búdu a banda hodne drahych pravnikov mu ju schvalila.





>> onozase niektoré hodnty sú tak na 2 veci :D akurát si ukrojíš miesto

aj ano aj nie. Pri 256GB alebo 512GB kapacite uz nie potrebny OP kvoli zivotnosti - co bolo sialene dolezite pri 64GB/128GB kapacitach lebo tie si dokazal pri nekvalitnych bunkach utahat pri par TB zapisov... priklad : TLC bunky veselo dosahuju len 350-400 prepisov a skapinaju. Takze 128GB kapacita x 400 = 51.200GB = 51TB zapisov. Pozor, to nie je ciste cislo z pocitaca kvoli trimu, garbage collection, s tym suvisiaci write amplification - v skutocnosti zapises len 500GB dat z pocitaca, ale SSD KEDZE NEROZUMIE FILESYSTEMU kvoli tym mechanizmom veselo moze moovnut 800GB dat co je teda sialeny rozdiel.

Z hladiska DLHODOBO UDRZATELNEHO VYKONU PREDOVSETKYM Z HLADISKA ZAPISOV ma manualny OP obrovsky vyznam aj dnes. Nejde len o zapisy, aj je SSD prehltene, tak ani citanie neprejde. Anadtech testy to jasne a perfektne ukazuju na grafoch na strane ktoru nazyvaju Performance Consistency. Si zober nejaky test, našťukaj tam "25% overprovisioning" a kukaj ako sa zmenia cisla vykonu...

https://images.anandtech.com/doci/8216/ ... %20pc3.png
http://images.anandtech.com/doci/8216/8 ... %20pc6.png

jeden a ten isty disk a zapisy na nom !!!! Sranda, ze ?


Zakladny rozdiel medzi superdrahymi enterprise SSDckami a uzivatelskymi je PREDOVSETKYM v miere overprovisioningu, z toho vyplyvajucej zivotnosti (GARANCIA ZAPISOV), vykonu a nasadenia.

Preto su 512GB fyzicke Toshiby, Intely, Microny atd, predavane ako 400GB [!!] pouzitelnej kapacity cize nejakych 365GB v operacnom systeme. Ano, iste, optimalizacia firmware, vacsi pocet kontrolerov nez maju konzumerske disky (intel 600, intel DCxxxx atd) ale ziadny enterprise class disk NEMA MENSI OP ako solidnych 20%. Jedine "read-oriented" 512GB SSD pisu 480GB kapacity, a to je presne ono.

Napriklad Micron rada 9100 ma tri verzie, Eco, Max, Pro, ktore sa lisia iba vyuzitelnou kapacitou. Vzdy maju rovnaku fyzicku kapacitu, kontrolery, firmware atd, akurat maju iny overprovisioning. A samozrejme BRUTALNE, BRUTALNE rozlicny vykon. Brutalne.





>> btw BEZ OP sú vriti všetky SSD líšia sa len tým ako veľa to OP zaberá

ano.





>> btw najlepšie je dnes na tom OPTANE, niežey by nejak extra

najlepsie v com :) 480GB Intel Opýtanie, ako ho mali na Alze, v skutocnosti obsahuje 560GB fyzickej pamate. Takze tu je overprovisioning ukrutne vacsi nez pri klasickych konzumerskych SSD.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20652
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 07. Jan, 2018, 16:33

10GB ta nezacráni na ničom. pokiaľ nedáš minimálne 10%, inak to je def kapacita kapacita snád na vetkých SSD
pre domáce použitie je čokolvek zbytočné
ano OP 25% to je to čo vravvím, z 250GB ti urobý 200...
poznáš to najlepšie grafy sú tie čo si sám zfalšuješ
kedže neni uvedená záťaž tak tie grafy sú irelevantné, pretože pokiaľ viem používajú viac druhov záťaže
doma naištaluješ OS nejaký soft a pravdepodobne na to nukdy viac nedáš, takže oberať sa o 50GB z 250 je skorej kontraproduktívne ako proddukktívne
ja vie že si serverovo/enterprise zažťažený ale to je pre 99% ľudí len zaujímavé info a nič z reality
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4217
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 07. Jan, 2018, 16:40

wingo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 15:45
omentálne mám voľné 21GB na C: a vôbec ma to nesere, moc to na výkone necítiť a ani Win nepindá
minimalne ti naplnenost disku ukazuje cervenou
mp3turbo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 16:26
ten zaver je uplne nacocot. Netusim preco mam 400GB kapacitu kde mam moznost mat data ked mam 500GB disk
lebo si nastavil 20% overprovisioning, len som to zabudol napisat.
mp3turbo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 16:26
nadtech testy to jasne a perfektne ukazuju na grafoch na strane ktoru nazyvaju Performance Consistency. Si zober nejaky test, našťukaj tam "25% overprovisioning" a kukaj ako sa zmenia cisla vykonu...
vies mi vysvestlit preco tomu dochadza, lebo fakt nerozumiem tomu.

mas 500 GB SSD (fyzicka kapacita). na nom mas 100 GB dat, zvysok je volnych. preco je rozdiel v rychlosti ked z tych volnych 400 GB mas cast nespristupnenu OS cez overprovisioning? sam si pisal ze SSD radic nepozna filesystem, takze on len pozera ci cipy su zapisane alebo su volne pre balancing, co by malo byt rovnake (400 GB dostupnych), ci je tam over provisioning alebo nie. ted tak mi to logika diktuje, ale ked je to inak fakt by ma zaujimalo ako to funguje.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 16:46

ja mam 9,3GB cez soft a 12GB od vyroby,dokopy 21,3..cize to uz je skoro 5%..viac sa mi neda dat momentalne

Užívateľov profilový obrázok
stanomx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2981
Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa stanomx » Ne 07. Jan, 2018, 16:51

mp3turbo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 16:26
Ked si v minulosti kupil 500GB HDD, tak bol binarnych 500GB. Nebol reklamovany ako 536,4GB napriek tomu ze v skutocnosti mal taku fyzicku kapacitu !!!! Ked kupis 500GB SSD, tak je to v skutocnosti 465GB a my uzivatelia truhlici si nechame srat na hlavu lebo nejaky marketingovy genius vymyslel tuto decimalno-binarnu búdu a banda hodne drahych pravnikov mu ju schvalila.
No veď takto to bolo stále aj pri HDD. Flash USB, SD atď.
500GB=465GiB či jeto hdd abo ssd abo usbflash
Pridávam sa ktým, ktým ktorý nič neriešia. (žiadne nealokovane miesto na disku atď)
Mám doma starý 128GB samsung 840 a micron c400 a nič im nieje denne používná systémová partícia. 98% health.
Osobne som ešte nevidel dead SSD žiadne.
Netvrdím, že sa to nedá, ale doma bežný user podľa mňa nemá šancu.
RAMMSTEIN

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 07. Jan, 2018, 17:14

>> anadtech testy to jasne a perfektne ukazuju na grafoch na strane ktoru nazyvaju Performance Consistency.
>> Si zober nejaky test, našťukaj tam "25% overprovisioning" a kukaj ako sa zmenia cisla vykonu...

> vies mi vysvestlit preco tomu dochadza, lebo fakt nerozumiem tomu.

jasne, vnutorne mechanizmy SSDcka na udrzanie zivotnosti - rozklad zapisov krizomkrazom cez bunky aby sa niektore neprepisovali dokolecka lebo ich zabijes za dve hodiny. Seriozne by umreli. Ved vravim, TLC maju 400-500 zapisov, radovo...

Preto pri 500GB diskoch mozu davat vyrobcovia radovo 150-250TB garanciu na zapisy. Pri 3D je to samozrejme trosku viac, zhruba 1000x.
MLC 3D vydrzi asi 20.000 zapisov statisticky. Samsung priznal ze 128GB 850Pro verzia zapisala 8.000TB a furt nemali dojem ze by mala zdochnut.
Preco ? No lebo Samsung pouziva nejaku 40nm litografiu pre tie bunky... nie tie typicke 16/19um sracky.



>> poznáš to najlepšie grafy sú tie čo si sám zfalšuješ

nesranduj - toto su vykonove grafy ktore si cely svet moze overit, kazdy u seba doma. Anadntech nebude nic falsovat aby sa zdiskreditovali.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa wingo » Ne 07. Jan, 2018, 17:25

molnart napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 16:40
wingo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 15:45
omentálne mám voľné 21GB na C: a vôbec ma to nesere, moc to na výkone necítiť a ani Win nepindá
minimalne ti naplnenost disku ukazuje cervenou
A to je také upozornenie ktoré mi absolútne nevadí a 99% času ho vôbec nevidím. Nie ako v mobile, kde ti Android nedá pokoja a neustále po tebe bliaka keď máš voľné pod 1GB z papierových 16 (reálnych tak 10) a výkon ide do stratena...

Pointa bola taká že fakt nepotrebujem 100GB rezervy na C: k 100GB provisioningu ako si tvrdil, ani 20GB voľné k 50GB user provisioningu nie je absolútne žiadny problém (samozrejme pokiaľ nechcem inštalovať 60GB DOOM, ale tak to je normálna vec, a kebyže nemám user provisioning a ten DOOM tam dám tak predpokladám že 10GB voľných pri 0GB user provisioningu pošle výkon SSD na úroveň platňového HDD... ak nie nižšie, takže to aj tak nemá význam robiť).
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), ASUS VG279Q, Logitech K200, Logitech G400, Hifiman HE-4xx

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4217
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 07. Jan, 2018, 17:48

mp3turbo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 17:14
jasne, vnutorne mechanizmy SSDcka na udrzanie zivotnosti - rozklad zapisov krizomkrazom cez bunky aby sa niektore neprepisovali dokolecka lebo ich zabijes za dve hodiny. Seriozne by umreli. Ved vravim, TLC maju 400-500 zapisov, radovo...

Preto pri 500GB diskoch mozu davat vyrobcovia radovo 150-250TB garanciu na zapisy. Pri 3D je to samozrejme trosku viac, zhruba 1000x.
MLC 3D vydrzi asi 20.000 zapisov statisticky. Samsung priznal ze 128GB 850Pro verzia zapisala 8.000TB a furt nemali dojem ze by mala zdochnut.
Preco ? No lebo Samsung pouziva nejaku 40nm litografiu pre tie bunky... nie tie typicke 16/19um sracky.
to je mi jasne ze rozklada zapis, ale preco to nevie rozkladat ked tam nie je overprovisioning? vsak ho vie rozkladat rovnako na naformatovane ale volne miesto. skor mam dojem ze tie testy z anandechu prebiehaju tak ze testuju disk kde je naformatovana particia zapisana po okraj, potom sazmorejme ze overprovisioning robi rozdiel, ale do su take nasilne nerealne testy.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"