Over-Provisioning

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 18:36

hm,zaujimave,ako moze rozkladat zapis na nenafromatovanu cast mi nejde do hlavy

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4158
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 07. Jan, 2018, 19:15

zasa to mi do hlavy ide, lebo to rozklada radic SSD a nie operacny system. ale ze by to nevedel rozlozit na naformatovanu ale nezapisanu cast tomu nejak neverim.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2301
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa wingo » Ne 07. Jan, 2018, 19:49

Základný rozdiel je v tom, že pri naformátovanej časti nemá radič istotu či to user nebude chcieť o 10s zapísať až po okraj, zatiaľ čo pri nenaformátovanej oblasti vie, že to je časť s ktorou sa môže hrať podľa ľubovôle lebo user do nej nezapíše nič.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), Acer HN274H, Logitech K200, Logitech G400, Superlux HD-330 + Brainwavz memory foam sheep skin round earpads

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 07. Jan, 2018, 20:04

>> ale ze by to nevedel rozlozit na naformatovanu ale nezapisanu cast tomu nejak neverim.

ale mal by si :) SSD jednoducho nepozna filesystem, nevie co je to NTFS, "nevidi" ktore miesto je prazdne nepouzite a ktore nie je. Ked vymazes nejaky subor, jeho obsah zostava na mieste, to vies, zrusia sa akurat indexy v MFT (master file table), v bitmape sa oznaci povodne pouzite miesto za volne atd. Ale o tomto SSD nevie.

Tak preto nedokaze seriozne vyuzivat uvolneny flek na NAFORMATOVANEJ casti. Sa mu tam premelu data a hotovo. Preco vie pouzivat miesto na neformatovanej ? Lebo sa ho OS nikdy nedotkne a SSD si nikdy nezapise do svojich internych tabuliek ze na tomto mieste su nejake data... takze vie ze tam nic nie je a moze veselo zneuzivat.

SSD nevie ci mas nainstalovany linux na ext3, ext4 alebo btrfs particii. Vobec nevie ci bezis na FreeBSD so ZFS particiami. Ci mas Windows2016 server s ReFS alebo Windows10 na NTFS pripadne ci VMware ESX na VMFS filesysteme. Chapes ze kazda z tych veci je mrte ina...

SSD jednoducho vie len "ktore bunky su nikdy nepouzite teda garantovane prazdne". To su tie, ktorych sa OS este nikdy nechytil - ani nechyti kedze naformatujes mensiu particiu ako je kapacita SSD.


Idealny pripad je samozrejme zvysit HW overprovisioning pomocou utility vyrobcu. Vtedy odpadaju nejake TRIM spoluprace medzi OS a SSD (kedy OS hlasi ze aha toto miesto ... tralala).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 07. Jan, 2018, 20:13

>> skor mam dojem ze tie testy z anandechu prebiehaju tak ze testuju disk kde je naformatovana particia zapisana po okraj
>> potom sazmorejme ze overprovisioning robi rozdiel, ale do su take nasilne nerealne testy.

presne o tento rozdiel ide : jeden graf je kde je particia naformatovana na plnu kapacitu SSD ; druhy graf je particia o 25% mensia nez je celkova kapacita.

Kedze SSD ma k dispozicii daleko viacej buniek cez ktore moze rozkladat robotu pri svojich internych upratovacich mechanizmoch, mozu tieto veci prebiehat rychlejsie.


Takto: co je rychlejsie, zobrat nejaky fragmentovany disk s volnym miestom XY a zacat na nom defragmentovat subory, alebo tie subory vykopirovat von na iny fyzicky disk a potom nakopirovat naspat ? No samozrejme druha volba, MNOHONASOBNE rychlejsia.

Preco ? No lebo v ramci jedneho disku ked ides defragmentovat, tak musis postupne a viacnasobne prehadzovat nejake sektory aby si ulozil subor linearne. Ked to robis, narazis na sektor kde ti iny subor ktory stoji v ceste - ten musis niekam dozadu presunut, potom mozes pokracovat s povodnym suborom. Aha, ale prave si si podstatne viac rozfrckal nejaky iny subor, bude mat vacsiu fragmentaciu ako doteraz, hlavicku musia viac lietat, na to aby si upratal 10MB subor moznoze potrebujes precitat/zapisat/presunut 30MB dat... a navyse nemusis lietat hlavickami na jednom disku horedole jak sibnuty NAD RAMEC NUTNE DIKTOVANY EXISTUJUCOU FRAGMENTACIOU pretoze jeden disk iba cita, druhy disk iba zapisuje.

mimochodom minimalizacia nadbytocneho presuvania sektorov je dovod preco kvalitne defrag programy zapisuju vsetky data ktore stoja v ceste defragmentacii od konca disku. Nie "tam kde je volne miesto" ale vzdy vyhradne od konca disku. Pretoze tam je samozrejme najmensia sanca ze budu stat v ceste niecomu inemu o minutu... ale ajtak su to nenormalne casovo narocne operacie v porovnani s kopirovanim dat von a naspat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 21:19

wingo napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 14:36
Soft ťa pravdepodobne nechce pustiť kvôli nejakej zabudovanej kontrole kvôli bežným userom čo nevedia čo robia, prípadne toľko máš maximálne veľký súvislý blok a nechce to rozhádzať medzi rôzne nesúvislé bloky.
mam 160GB volneho miesta a furt pise "There is insufficient free space available to set up OP. :facepalm: max povoli 2%

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 907
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 07. Jan, 2018, 21:43

Ako máš rozdelený disk? Pozri Správa diskov.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 21:59

len tak ako ho rozdelil win..na 3 casti
https://1drv.ms/i/s!AvV6xW22pYeCg-hl9Ax_kuUS_J5hXg

toto je foto s pred pridelenia 2% OP..teraz tam je nealokovana 9GB cast

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 907
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 07. Jan, 2018, 22:04

Za C nemáš žiadný oddiel, tak by nemal byť problém.Spustil si program , ako Správca ?Ak sa to nedá nastaviť , tak ako chceš cez program, Tak to sprav cez Správu diskov.Zmenši si C a zostane Ti za C nepriradené miesto.Aj Samsung Magician to ponúka a nikdy som to nepoužil.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 22:05

too som skusal..disk sa da zemnist len o 700MB

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 907
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 07. Jan, 2018, 22:34

Lebo Win.Použi nejaký program na Správu diskov napr.AOMEI Partition Assistant Standard https://www.aomeitech.com/download.html

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 23:46

asi na to kaslem..OP mam dokopy nieco cez 20GB..uspokojim sa s tym

Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2871
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa kllr007 » Ne 07. Jan, 2018, 23:49

ja nenastavujem. 480GB Crucial, predpokladam ze to vyrobca ma osetrene. Ked ten SSD odide za 2-3 roky aj tak mi bude kapacita uz malo a bude moralne zastarany.
Rovnako som to neriesil na 120tke (ktora ma cez 4 roky a sluzi dalej v NB) a rovnako som to neriesil ani pri 240tke ktoru som posunul bratovi. Vzdy ma k vymene dohnala moralna zastaranosť a kapacita ako to kolko ma SSD nabehane.
NB: HP Elitebook 840 G2 + Dock
LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: Logitech G710+; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10
Phone: A2 Lite

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 23:56

ja mam za vyse 2 roky 11TB zapisu..skor tam ideo to zvysenie rychlosti,ako pisal turbo
smart pise 3% lifetime used

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12424
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Pi 26. Jan, 2018, 13:47

hm,skusal som to zas nastavit a uz sa da pouzit vseka freespace..netusim preco to bolo predtym seknute na 2%

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"