Over-Provisioning

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12513
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 12:57

Na kolko % to nastavit ?
Tam ide len o to,aby bola rezerva pre swap nie ?

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 911
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 07. Jan, 2018, 13:13

Ja nemám %, nenaformátujem celú dostupnú kapacitu.Zostane mi na SSD nevyhradené miesto.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12513
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 13:15

naco ti je nenaformatovana cast disku? ved to nemozes pouzit

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6019
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Leon » Ne 07. Jan, 2018, 13:17

šak asi práve presne pre overprovisioning ? :facepalm: ja mám tiež na terovom Pročku 200 GB nenaformátované
.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12513
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 13:32

nechapem ako mozes pouzit nieco co nie je pristupne systemu

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6635
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa stiv » Ne 07. Jan, 2018, 13:33

to nepouziva

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12513
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 13:40

sledujem,ze to mam zrejme tiez tak..kedze moj 512GB disk ma vo win len 465GB

co to ale znamena netusim..

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 07. Jan, 2018, 13:59

hore spravne zaznelo.

Overprovisioningy su dva :

- to co operacny system fyzicky nevidi : je to alokovane vyrobcom. 480GB alebo 500GB SSDcka maju fyzicky 512GB cipov, to co nevidis v OS je "hardware" overprovisioning nastaveny vyrobcom SSD podla konkretneho modelu, podla statistik ako im odchadzaju bunky atd. Niektore utility, napr. Samsung Magician, Micron neviemakosavola, tusim aj Kingstony to maju, vedia nastavit vacsi overprovisioning. KAZDE SSD ma takyto overprovisioning, kazde jedno ; je to zivotne nutne pri tych srackovych TLCckach co dnes mate.

- to co si uzivatel naschval odlozi bokom navyse : to uz je potom "nenaformatovany" oddiel.


Mas 512GB fyzickej kapacity, 480GB viditelnej v OS, naformatujes si dohromady len 450GB particii cize si rucne spravil 30GB navyse.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6019
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Leon » Ne 07. Jan, 2018, 14:01

Per napísal:
Ne 07. Jan, 2018, 13:40
sledujem,ze to mam zrejme tiez tak..kedze moj 512GB disk ma vo win len 465GB
To nieje žiadny overprovisioning ale reálna kapacita disku. Prečože 1 GB nieje 1,000,000,000 bytov ale 1,073,741,824. 
.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12513
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 14:11

@MP3
ja mam 512GB..vidim len 465..ale to je zrejme kvoli tomu ze 1GB je 1024 MB,MB je 1024 KB a KB je 1024 B..cize 1 GB je 1,073,741,824 B a nie 1,000,000,000,ako udava vyrobca..

ja sa prave pytam preto,ze na mojom cruciale je soft,ktory moze dodatocne nastavit OP..

mne by stacilo vediet,ze tam mam nejaky ako ty pises HW OP..ako to ale zistim,ze mam ?

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 911
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 07. Jan, 2018, 14:16

Koľko tam dal výrobca , to nezistíš.Koľko tam dáš Ty v % v programe, to hneď uvidíš v programe.

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6788
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa CageJ » Ne 07. Jan, 2018, 14:20

15-20%... alebo to proste nenaformatujes, ak nechces balast aj vyrobcu

A preto, lebo ak zajebes cely disk, tak u vacsiny SSD ide vykon do sraciek.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12513
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa Per » Ne 07. Jan, 2018, 14:22

ok,tak to nejdem riesit,kedze podla vas to tam vyrobca dal
v tom softe to odporuca 10% a dopredu upozornuje, ze nedostatocne miesto..aj ked mam 100GB volne..najviac mi to povoli 2%

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6788
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa CageJ » Ne 07. Jan, 2018, 14:25

moze byt:)

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2358
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Over-Provisioning

Príspevok od užívateľa wingo » Ne 07. Jan, 2018, 14:36

Však to čo tam dal výrobca je úplné minimum aby disk vydržal záruku. Ten vlastný overprovisioning, či už nastavený v programe výrobcu alebo jednoducho tým že časť kapacity nenaformátuješ ti poslúži ako rezerva pre ešte lepšiu životnosť, vyšší výkon a ako spomínal Cage aby ti výkon SSD nešiel úplne do sračiek keď budeš mať skoro plný disk. Určite odporúčam tých 10% dať, je to iné ako keď si necháš voľný naformátovaný priestor, pretože o tom SSD nevie či ho za pár sekúnd nezaplníš, zato nenaformátovaný priestor je pre neho istotka že ho môže využiť na réžiu.

Soft ťa pravdepodobne nechce pustiť kvôli nejakej zabudovanej kontrole kvôli bežným userom čo nevedia čo robia, prípadne toľko máš maximálne veľký súvislý blok a nechce to rozhádzať medzi rôzne nesúvislé bloky.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), ASUS VG279Q, Logitech K200, Logitech G400, Superlux HD-330 + Brainwavz memory foam sheep skin round earpads

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"