Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 721
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa plao » Št 19. Máj, 2016, 12:57

Nakoniec je v hre aj novy server uvazujem napr: https://www.alza.sk/hp-proliant-ml150-g ... d=18843903

+ nejake kvalitne ssd a vytvorit diskove pole (to si necham poradit). Jedine, co ma trapi su tie RDP licencie na starom serveri ich je 10ks... a na nove zelezo ich uz asi nedostaneom-ci?

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4599
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa Chris » Št 19. Máj, 2016, 16:12

ak myslis, ze potrebujes investovat a vyuzijes vykon xeon e5, DDR4 ramky do buducnosti fajn (aj ked skor ako budes upgradovat, tak budes menit cele zelezo, lb bude davno odpisane) .

Ten radic H240 vyzera super 12Gb/s SAS (Serial Attached SCSI) 6Gb/s SATA (Serial Advanced Technology Attachment).


Pozri ake mas zmluvy a ake licencie mas, ci su viazane na HW a ci sa daju preniest na nove. Pravdepodobne nie.

Ak mas budget na ML150 G9 + 2x 500 EVO850 tak smelo do toho, urcite to ma vacsi vyznam, ako davat SSD na 3Gb/s radic...
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 19. Máj, 2016, 17:11

nebol by som to ja aby som nepapuloval a nenachadzal drobnosti :



>> Ten radic H240 vyzera super 12Gb/s SAS (Serial Attached SCSI) 6Gb/s SATA (Serial Advanced Technology Attachment).

zatialco 12Gbit SAS/SATA je to najlepsie co dnes mame, radic charakterizuje kvantum inych veci ako len toto. Nechce sa mi hladat performance testy H240tky, moze byt limitovana poctom IOPS, nedokaze Raid6 co pre niekoho je dolezite a pre niekoho nie (ja osobne uz na Raid5 nestavam ani to najmensie houno, vazeny zakaznik nech sa paci, styri disky a Raid6 bez najmensej milosti pretoze uz som stretol UBER, vadne sektory a podobne veci zoparkrat).




>> Ak mas budget na ML150 G9 + 2x 500 EVO850 tak smelo do toho, urcite to ma vacsi vyznam, ako davat SSD na 3Gb/s radic...

znovu rezistencia :) ano, ak je na taketo huncutstvo peniaz tak dobre, chapem, ale netreba to silit za kazdu cenu "lebo dnes mam len 3Gbit interface". 3Gbit spravi niekde okolo 280MB/s co pri typicky pocitanych 4kB blokoch mame priblizne 70.000 IOPS.

Nemam dojem ze by SSDcka s vykonom okolo 70.000 boli prilis limitujuce z hladiska vykonu :


- maxima mame 90.000 IOPS pre Samsung Pro a to len pre citanie, pre zapis nie ako ukazuju grafy co som linkoval
- dosiahnu ich len za vyrazne specifickych okolnosti a'la obrovska queue depth
- pri zapisoch sa o takychto cislach nebavime, len pri citani cize zase vyradujeme kvantum aplikacii
- ssd neudrzi vykon 90.000 IOPS vzdy za kazdych okolnosti, ked tam hodime akykolvek mix read/write, padame hlboko pod 70k
- bude tu zapojenych viacero SSD cez SAMOSTATNE 3Gbit kanaly ktore teda znasobuju svoju priepustnost (system : viem citat naraz z viacerych SSDciek v Raid1 alebo Raid5/6 poli a potom tieto data sumarne posielam cez PCI-e zbernicu kde je radic pripojeny cize ked mam povedzme 5 diskov a kazdy z nich je "hrozne" limitovany na 70.000 IOPS, radic z nich dokaze vyzbierat 5x 70k = 350.000 IOPS a teda v takomto MALINKOM policku sa bavit o "PROBLEMOCH" s vykonom je UPLNE SCESTNE
- teraz su v serveri disky ktore robia 100 IOPS kazdy, potom budu SSDcka po 70.000 IOPS kus. Ze TROSICKU KURWA zmena ???
- vedel by som pokracovat este asi sest dalsich bodov ale je to zbytocne, uplne zbytocne


Ziadna z hentych okolnosti nema prilis sancu sa uplatnit pri BEZNOM malom podniku, takze sumar sumarum si dovolim tvrdit ze pre 99.5% pouziti do ktorych ratam Matador, Slovnaft a podobne firmicky je 3Gbit interface pre SSD asi natolko limitujuci ako auto s maximalnou rychlostou 240km/h. Isteze 290km/h je lepsich ale... kolkokrat ich dokazes pouzit ?


Takze tak. Vobec by som sa nebal 3Gbit interfejsu a ani nahodou by som kvoli prehcodu na SSD nekupoval novy server, pokial ten sucasny nema ine problemy. Samotne SSD nedava dovod na kupu novej masiny, licencii (co len taky Windows, CALy su slusne peniaze), stratenej produktivity administratora, obrovskemu riziku spocivajucemu v prenose dat (no povedzme si pravdu ako sa to dnes robi, nejako prekopirujem po sieti 500GB SQL databazu... a ze kolko som ja uz videl sietoviek co domrvili pakety... a tieto sietovky na uplne novom serveri nebudu nijako vyskusane plus mozem zacat o portoch na switchoch atd). Cele to umocnuje prechod na novu platformu, stary server ma Win2008, novy ma Win2012, stara databaza je SQL2008, dnes by som to uz neinstaloval takze SQL2012 minimum...

Napriklad linkovany ML150 Gen9 server nema podporovany Win2008, "iba" Win2008 R2. Ak mas povodny OS bez R2, toto automaticky znamena update. Navyse mam dojem, toto ma Chris opravi, ze z 32bit Win2008 sa neda updatnut na Win2008R2, ze sa da updatovat len zo 64bitovej. Navyse, updatovat stary system beziaci X rokov je podla mna blbost, vzdy je to mudrejsie Z DLHODOBEHO HLADISKA nainstalovat nacisto.

Proste ked to zratam, to uz je neporovnatelny risk a komplikacie v porovnani s riesenim "tu strcim dva disky ktore mozno pol minutu denne nepojdu na absolutne maximum ale pojdu len na 85% vykonu".... a pritom stale budu 100x rychlejsie ako povodne HDD...

sakra ved to je veda. Toto cele kvoli sprostemu SSD alebo dvom ??? Ked k tomu priratame skusenosti autora temy, vidim to ako hooooodne velky prieser, takyto server upgrade. Nic v zlom, ja proste nevyhram drift king sutaz a ani Sebastiana Loeba na Dantes Peak neofrcim, lebo na to proste nemam. Takisto ja nepostavim atomovu elektraren a nespravim uctovnictvo bez toho aby ma zavreli.


Len si ty pekne kup helmu, zapni ten bezpecnostny pas ako som ti napisal uz na zaciatku a nespekuluj zbytocne dalej. Ked ti sucasny server s novymi SSD nebude vykonovo stacit, !!!!!! potom !!!!!!!! si kupis novy server pretoze SSDcka jednoducho prelozis a nemusis ich kupovat znovu. Velky problem ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 721
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa plao » Št 19. Máj, 2016, 18:24

Spravim to presne tak, ako pise turbo... Nie som zrovna uplny zelenac, ale zelezo proste riesim len okrajovo....ja si rad necham poradit :good:

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4599
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa Chris » Št 19. Máj, 2016, 20:29

Este raz, ta H240 vyzera na RAID1 super, ci chces ne. (Ano, pozeral som aj ine parametre) RAID 5 bez cache asi moc vela nenamutis, bude to vynovana 9211 (Dell H310).


Nevravim, ze je to zle, len proste tie SSD nevyuzijes a zalezi na co budes ich pouzivat, na enterprise sa nechytaju, no stoja len 10% ceny :).

IOPS pozri.

https://www.dropbox.com/s/6hvfbwd00dytw ... 9.png?dl=0

Source:

3Gb/s ma tam najlepsie 20k IOPS, pricom na inych starnkach pisu, ze max je tych 50K.

Rychlejsie ako terajsie to urcite bude, ale nie to co by sa dalo max dosiahnut. :-)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 19. Máj, 2016, 22:53

>> Rychlejsie ako terajsie to urcite bude, ale nie to co by sa dalo max dosiahnut.

urcite to bude, s tym maximom je to tiez pravda - nic nepredavame, nic nezahmlievame. Ale tragedia to urcite nebude. Ako bolo naznacene, aplikacie samotne musia vediet vyuzivat SSDcka takym sposobom aby sa ukazali cisla uvedene v marketingovych materialoch a TOTO JE NAJVACSI PROBLEM. Vzdy a vsade.






>> Este raz, ta H240 vyzera na RAID1 super, ci chces ne

jasneze chcem, teda jasneze vyzera. Uprimne, ktory radic nevyzera dobre na Raid1...




Este jednu vec som zabudol napisat : mnohe nove radice znackovych serverov odmietaju neznackove disky, niekde len nesvietia kontrolky, niekde su vaznejsie cirkusy, niekde disky od ineho vyrobcu ako je vyrobca serveru nechodia vobec. Zrovna ja mam 850Pro v zopar DL360 Gen9 serveroch HPcka a jeeeeeejda co sme sa nahoblikovali firmware pre ten sprosty Raid radice - nesvietia mi svetielka ale na tie serem.



Co sa tyka toho linkovaneho sheetu, ved najvacsi problem je ze tie SSDcka nedaju tolko kolko 3Gbit interface. Co by sme chceli od Intel X25... preboha... cize tu nebol problem v IOPS sposobeny 3Gbit pripojenim !! Cojaviem prvy clanok co som nasiel na google :

http://www.tomshardware.com/reviews/ssd ... 469-4.html
jasneze sekvencny prenos utrpi (280MB/s namiesto 540MB/s hypermodernych diskov), ale toto v praxi vieme kolkokrat za den pouzivame, ze ? Asi tolko ako tu maximalnu rychlost 240km/h na nejakom "slabsom" aute. Dalsie stranky REAL-WORLD BENCHMARKS az do konca clanku ukazuju ze 6GBit interface je lepsi ako 3Gbit - vskutku zvlastne - ale pri beznom pouzivani to prilis moc nevadi.



Dalsi podobny artikel :
http://www.tomshardware.com/reviews/sat ... ,3110.html
hlavne http://www.tomshardware.com/reviews/sat ... 110-7.html

a hlavne zaver na strane 8 : If you spend all of your time looking at predominantly synthetic storage benchmarks, which tend to frame storage workloads in the most taxing light possible, then you end up missing a huge piece of the storage performance picture.
Yes, there are clear cases, particularly if you're a power user, where owning a motherboard with 6 Gb/s is going to allow your 6 Gb/s-capable SSD to shine. However, if a friend were to ask us if he should hold off on an SSD purchase until he could upgrade his old Core 2 machine to something newer with 6 Gb/s connectivity, we'd say no. For someone using a hard drive today, a fast SSD (even one artificially hobbled by a 3 Gb/s port) will yield massive and immediate gains in nearly every aspect of computing.



Inak sa mi lubi ze my dvaja sa tu bavime teda vypravame aj ked nam vobec netreba lebo vieme ze o com :)
ale ved dobre, snad si aj ini citatelia nieco odnesu.

Ukrutne dolezitejsie ako 6Gbit interface je SSD samotne a JEHO SPRAVNE POUZITIE. Hocikedy na 3Gbit interfejsi S MNOU VYLADENYM OPERACNYM SYSTEMOM A DATABAZOU predbehnem NEVYLADENY OS/DB na tom istom SSDcku obesenom na 6Gbit. Uz len ten overprovisioning co som hore napisal a jeho NESKUTOCNY prejav na [dlhodobo udrzatelnu] rychlost zapisu je rozdiel den a noc. Tucet dalsich veci vplyva na vyslednu rychlost, nielen interface samotny. Ano, 3Gbit interface BUDE v tych uplne najviac limitnych situaciach zdrzovat hypermoderne 850Pro SSDcko... ale len trochu. Stale to bude neporovnatelne s povodnymi diskami, kde uz su unavene aj filesystemy - fragmentacia atd...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 721
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa plao » St 25. Máj, 2016, 02:43

Takze SSD-cka som prave nahodil, beha to celkom svizne... len sa mi zda ze troska piskaju pod zatazou-je to OK?

Hexaris

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa Hexaris » St 25. Máj, 2016, 07:05

Zneuzijem vlakno, u gen 8/9 je potreba pre smartcache pouzit orig. enterpr. ssd, ci mozem pouzit klasiku ?
Dalej pristupuje to nativne k ssd ?, ci mozem vytvorit log disk v raid radici a na to aplikovat smartcache.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Samsung 850 PRO 500GB a windows server 2008 R2

Príspevok od užívateľa mp3turbo » St 25. Máj, 2016, 09:22

piskanie : neviem preco by mali piskat. Cudne.

SmartCache : bohuzial nemam skusenost, pardon neviem poradit. Kedze tato funkcionalita pouziva SSDcka pripojene k radicu - jedna sa len o licenciu - tipol by som ze budu fungovat aj non-enterprise non-HP modely, kedze tieto modely rovnako funguju aj v pouziti ako storage tier. Zdoraznujem ze je to osobny tip nicim nepodlozeny. Je tam 60 day trial licencia, vyskusaj... ked ta licencia skonci a odinstalujes ju, o ziadne data neprides cize je to risk-free.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"