Crucial Momentum cache

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12433
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa Per » Ut 10. Máj, 2016, 19:42

Pouzivate to niekto ? Vypada to na poriadny,sice trochu riskantny boost :-)

Kód: Vybrať všetko

Enabling Momentum Cache leverages random access memory (RAM) to increase performance. Data stored in RAM is volatile and therefore at risk of being lost in the event of system power loss. Having a battery-backed power source is strongly recommended to reduce the risk of data loss in the event of unexpected power loss. Data loss may occur in the event of a system crash, such as a blue screen fatal system error. 

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 24374.html

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ut 10. Máj, 2016, 20:18

ved to iste pouziva Samsung uz roky rokuce, plus adekvatnu technologiu pouzivaju VSETKY spolocnosti ktorych webove sluzby si kedy v zivote vyuzil. Od Appplu, cez Fejsbúk, gúúgl, az po zasifrovane obrazky na thebestp0rn.com.

Takze nemaj taky velky strach a sups do toho !
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12433
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa Per » Ut 10. Máj, 2016, 20:20

COze? Co ma spolocne so Samsungom atd to,ze ak mi vypnu elektrinu pridem o vsetky data momentalne zapisane ?

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ut 10. Máj, 2016, 21:57

veta "ak mi vypnu elektrinu pridem o vsetky data momentalne zapisane" nie je uplne technicky v poriadku - ked su data zapisane, tak su zapisane a neprides o ne. Autor vety zrejme chcel povedat ze pride o data ktore su zatial este len v RAM a nie su zapisane na SSD.

Ani sa radsej nejdem pytat ako casto ti vypinaju elektrinu.

So Samsungom to ma spolocne to, ze podobne akceleracne techniky teda v principe vyuzivanie RAM ako superrychlej cache pre SSD pouzivaju mnohi vyrobcovia. Pozri vyrocnu spravu firmicky FusionIO, kto je jej hlavnym odberatelom (GesichtBuch, po nasom KsichtovaKniha, po anglicky uz vies co to je), ake vyrobky od nich kupuju a preco ich pouzivaju. Jejda ano, samozrejme na cache. A najpouzivanejsie data z tejto FusionIO cache drzia servery Facebooku v RAM uplne rovnakym systemom ako to tu vidis popisane.

Ak ti je write cache strasiak, pohladaj moznost ci sa da vypnut. Mne sa to nechce skumat aby som pravdu načrtol :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

BubakB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 163
Dátum registrácie: Po 03. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Nitra

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa BubakB » St 11. Máj, 2016, 00:30

Per, na tvoje otázky najviac spoľahlivo zodpovedajú tieto technické poznámky priamo od Micronu, LINK https://www.micron.com/~/media/document ... _cache.pdf (PDF)

Momentum Cache som, samozrejme, zo záujmu skúšal aj na svojom desktope, keď som tam ešte M500. Fungovalo to pomerne spoľahlivo, čo sa týka pridelenia pamätí (nejak to nelimitovalo, ak aplikácie potrebovali operačnú pamäť,tak bola prístupná, technické poznámky Micronu tuším presne indikujú veľkosť pamätí k dispozícii). Zrýchlilo to prístup k niektorým blokom dát, avšak nič, čo by som spozoroval ( aktuálne mám v svojom PC aj NTB Sandisky Extreme PRO a pohoda, stabilný prístup k dátam vždy aj po náročnom zápisu a dlhom používaní PSka sa rýchlo zregeneruje, že Samsung EVO? :) ).
Teoreticky tam argumentovali tým, že sa zníži počet prepisov na disk.

Strata napájania tam je tam tiež popisovaná. Nikdy som to nesimuloval, ako by sa správalo (nejak som nemal potrebu) a nezažil stratu napájania. Každopádne, každý Crucial/Micron s Marvellom radičom (MX200, aj nová MX300 by ich mala mať) je vybavený keramickými kondenzátormi proti strate napájania, takže aj týmto je to limitované. Každopádne Micron nepriamo odporúča, že je vhodné použiť UPSku pri desktope. :-)

Neviem, radšej sa pekne vyhraj s Storage Executive a príkazovým riadkom. Nastaviť si dodatočný OP a tak podobne. ;) :) ( https://www.micron.com/~/media/document ... .pdf?la=en )

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa mp3turbo » St 11. Máj, 2016, 00:50

>> každý Crucial/Micron s Marvellom radičom (MX200, aj nová MX300 by ich mala mať) je vybavený
>> keramickými kondenzátormi proti strate napájania, takže aj týmto je to limitované.


ale prdlajz. Teda moznoze maju nejake kondiky (mx200 ? Sa mi nezda, zase sa mi nechce hladat) ale rozhodne ziadne kondiky neochrania ziadne SSD proti strate dat ktore su este len v RAM kompjutra - na to sa Per pytal a v tom ma pravdu. Akonahle mas WRITE-CACHE v RAM, je uplne jedno kolko mas kondikov a aku znacku/model SSD mas, proste tie data nepridu na zbernicu do SSD pri vypadku.

Tento problem je velmi realny. Treba si zhodnotit svoje pouzitie, cenu svojich dat, zalohovanie, frekvenciu vypadkov pripade padov pocitaca. Relativne jednoduche. Mne masina padla asi raz za poslednych sest rokov. Nehram sa, robim business, zalohy mam tri na troch rozlicnych miestach. Kto sa hraje a ma taketo veci na domace pouzitie, nemoze mat strach. Zaroven treba zafaktorovat jednu ducharinu : kedze mas write cache ktory sposobuje zgrupovanie poziadaviek na zapis (pripadne vyhodenie duplicitnych operacii, co v pripade desktopu bude napriklad hromadne updatovanie NTFS bitmapy a alokacnych tabulike), moze prist k ukrutnemu zrychleniu tychto write operacii - ako kde, ale moze. Typicky napriklad pri vymazavani suborov. Ked ti stotisic suborov frkne za sekundu prec a hotovo, namiesto toho aby sa pasik sypal polminutu, je velmi realny scenar kde "nebezpecna" write cache sposobi to ze write operacie plne dobehnu kedze budu trvat kratsi cas, namiesto toho aby padli uprostred deja bez tejto write cache (lebo budu trvat dlhsie).

Je to zlahka pritiahnute za vlasy, ale je to uplne realny scenar.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

BubakB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 163
Dátum registrácie: Po 03. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Nitra

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa BubakB » St 11. Máj, 2016, 01:13

MX200, popis pod fotografiou plošného spoja, LINK - http://pc.zoznam.sk/crucial-bx100-mx200 ... cie?page=2 a tú vetu som myslel komplexne ako celok, že nepríde o stále dáta vo všeobecnosti (napr. u BXka by som sa toho obával viac, ten nie je chránený v podstate vôbec... ak tak jedine v rovine FW, prípadne podobne ako to má Sandisk.)

S RAM write cache prirodzene áno. To všetko sa však zohľadniť jedinou vetou bez žiadnych okolkov: z RAM asi ťažko spravíš pamäť, ktorá nie je energeticky podmienená svojou funkčnosťou a vlastne za Bé o čom sa bavíme, veď je predsa jasné, že ak robím niečo dôležité, tak mám záložný zdroj. Takže sa bavíme o niečom, čo neexistuje. A Micron sám uvádza, že táto pamäť sa priebežne zapisuje do stálej, takže tých pár systémových súborov na to nemá vplyv. Každopádne aktuálne dáta je jedna vec...ak však robím čokoľvek predtým, tak mi obvod pomôže. Paradoxne som s M500 zažil veľa neočakávaných vypnutí a strát napájania (asi 4-6 za rok v 2014, stavali sa oproti nám domy a "napájali" resp. "pripájali"), bez Momentum Cache síce, avšak nikdy som neprišiel o žiadne dáta na disku.

Alebo nejaké ďalšie poznatky? Opäť nejaká trefná premisa na VW motory ( akože to radšej potom poprosím sa vyjadrovať v rovinách takéto koncernu AGCO, FPT či John Deere, to pochopí sedlák ľahšie :laugh: :D ).

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Crucial Momentum cache

Príspevok od užívateľa mp3turbo » St 11. Máj, 2016, 07:30

zase az take uplne jasne to zrejme nebude vsetkym tak ako je to tebe - inak by tuto temu nebolo treba zalozit. Ze ?



>> veď je predsa jasné, že ak robím niečo dôležité, tak mám záložný zdroj. Takže sa bavíme o niečom, čo neexistuje.

zabudol si na zopar moznosti. Ako prva ma napadne : mas sedem UPSiek kaskadovanych pod sebou a masina ti zleti do blue screenu. Naco ti boli UPSky ked nejake kvantum dat nemas zapisane ?

Mimochodom, aj s tymi "kondikmi" to vobec ale uplne vobec nebude take jednoduche ako si predstavujes teda ze "mam kondiky, je to v pohode". Prdlajz znovu a dve vymrdane 1.2ky od Folcgagenu k tomu. Skutocne seriozny end-to-end protection vyzera uuuuuplne inak ako "to nieco takmer neviditelne" na MX200....


http://www.anandtech.com/show/9258/cruc ... ssd-review

In the M600 review, I explained how Crucial's power loss protection in client SSDs is not the same as in enterprise drives, but a backup circuitry that merely protects the existing data from corruption. The MX200 brings no changes to that and only offers data-at-rest protection, meaning that the NAND mapping table as well as any in-flight user data are still vulnerable to sudden power losses.


To je asi taka power-loss protection ako deravy kondom... ci ?
Ukazka ako by to malo vyzerat : http://www.storagereview.com/seagate_60 ... ssd_review
http://pc.zoznam.sk/kingston-ssdnow-kc4 ... o-pocitaca



PS: teraz su na dvore dve 1.2ky WV. 35.000km od novoty 4 roky ; 42.000km 5 rokov. Prisli doslova v poslednej sekunde, inak by im potrhalo retiazky - asi ich tam davaju zo splachovaca na hajzli... hrkocu ako 120tky a favority hrkotali po 600.000km a 20 rokoch jazdenia po poli na druzstve. To mi je uz len pokrok dofrasa. A narod tleska a tleska a tleska... holt kto rozumie, ten rozumie.

Ci uz su to SSD alebo 1.2i.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"