2x ssd ako na Raid ?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Tyracek
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 181
Dátum registrácie: Ut 27. Júl, 2010, 14:38
Bydlisko: Prievidza

2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa Tyracek » Ne 28. Feb, 2016, 23:51

Ahojte zajtra sa pustím do inštalácie win mám V poruke 2x ssd Samsung EVO 250 Gb chcem ich zapojiť do Raid len som to ešte nikdy takto neriesil sú nejaké veci ktorých sa mám vyvarovať poprípade čo je najlepšie aby to išlo rýchlo stabilné ? Ďakujem
MB : ASUS ROG MAXIMUS VIII HERO ,CPU : Intel Core i7-6700K ,Cooler : NOCTUA NH-D14 ,GPU : NVIDIA GeForce GTX980 TI MSI Gaming G6 ,RAM : Corsair 16GB DDR40 2666MHz CL16 Vengeance LPX ,
HDD : WD Red 3000GB 64MB ,SSD : 2xSamsung 850 EVO 250GB ,Case : Fractal Design Define 4 Black ,
FAN : 3xFractal Design Venturi HF-14 ,LCD : 27" ASUS ROG Swift PG278Q ,Keyboard :Razer BlackWidow Chroma ,Mouse : Razer DeathAdder Chroma ,Headset : Sennheiser PC 363 D

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 28. Feb, 2016, 23:57

priznam pravdu ze asi by som to nerobil :

a) vela komplikacii
b) slaby vysledok navyse - v desktopovych aplikaciach co vyuzivaju Queue Depth 1, 2 alebo 4 ziadny rozdiel oproti single disku


nespecifikujes aky RAID chces ; RAID0 kvoli rychlosti alebo RAID1 kvoli spolahlivosti ? Raid1 je okej z mojej strany, Raid0 na konzumerskej zostave nechapem. Musis si totiz otvorene povedat kedy si naposledy vyuzil 90.000 IOPS pri citani co tieto disky dokazu pripadne 30.000 IOPS, vsetko 4kB velke, pri zapise.

A odpoved ? Ked si to testoval v nejakom programe, na desat sekund. Inak v praxi nikdy. Este raz : NIKDY.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Tyracek
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 181
Dátum registrácie: Ut 27. Júl, 2010, 14:38
Bydlisko: Prievidza

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa Tyracek » Po 29. Feb, 2016, 00:04

Tak pojdem do Raid 1 necham si poradiť A dakujem
MB : ASUS ROG MAXIMUS VIII HERO ,CPU : Intel Core i7-6700K ,Cooler : NOCTUA NH-D14 ,GPU : NVIDIA GeForce GTX980 TI MSI Gaming G6 ,RAM : Corsair 16GB DDR40 2666MHz CL16 Vengeance LPX ,
HDD : WD Red 3000GB 64MB ,SSD : 2xSamsung 850 EVO 250GB ,Case : Fractal Design Define 4 Black ,
FAN : 3xFractal Design Venturi HF-14 ,LCD : 27" ASUS ROG Swift PG278Q ,Keyboard :Razer BlackWidow Chroma ,Mouse : Razer DeathAdder Chroma ,Headset : Sennheiser PC 363 D

Užívateľov profilový obrázok
geroswen
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1104
Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54
Bydlisko: Bratislava, Cifer

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa geroswen » Po 29. Feb, 2016, 00:46

Zaujimalo by ma kvoli comu to robis... ak neprodukujes nejaky cenny obsah a robis si obcas zalohy, tak je ti raid 1 (mirror) zbytocny a budes akurat drat dve SSD.

Odporucam vymenit dve 250 za jednu 500. Ziskas vacsiu kapacitu, vyssie rychlosti a dlhsiu zivotnost. :bye:
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Pi 04. Mar, 2016, 18:19

ja mam
2x 120GB SSD v raid0 - citanie zapis 1GB/s
2x 1TB seagate v raid0 - citanie zapis 400MB/s
vsetko HW raid od dosky - viac portov zial uz pre raid nemam (poor x99-a od aususu)
dokonca ten 2TB raid bol zrobeny este na predoslej doske (ep45 s775), chvalabohu ho ten intelacky radic rozpoznal a hned si ho hodil do raidu, cize bez straty dat :OO=

ak to chces mat takto podobne ako ja, len pre teply pocit ze mas SSD v raide.. tak chod v klude do toho.. len tam nemaj nic, co by ti bolo luto ked stratis v pripade ze ti odide disk.. bo stratis rovno cele pole.

ja to relativne aj vyuzijem pri spracovavani videa.. a radsej budem mat 2x120GB (240G v raide) ako jeden 240 s polovicnou rychlostou.
cakam, kedy sa mi to cele zosype, nech si mozem potom takto hlavku buchat o susedovu stenu :wallbash:


postup:
enter bios, najdi advanced settings, tam najdi disk mode, tam to prepni z IDE na AHCI/RAID
uloz a restartni PC,
pri POSTe ti vyskoci dalsia tabulka, kde (ak mas intel) stlacis ctrl+i a dostanes sa do raid controlleru, kde si vyberies typ raidu ktory chces a vyberies disky ktore chces.. ulozis, restartnes pc a uz mas raid a mozes instalovat win ..

ak chces presny postup, tak hod typ dosky
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6135
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 04. Mar, 2016, 22:44

ten 400Mb/s tých seagatov ma dosť prekvapil :D čakal som že to bude tak max polovica :) ... inak tie 120GB SSD sú čo zač? Klasické Sata III ?
.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20650
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 04. Mar, 2016, 22:56

mno na rovinu kedže sú tie SSD sanforce pri zápise to reálne bez kompresie ťažko dá viac ako 600mb v raide :D
500mb/s zápisu dosahuje SF iba pri dátach čo sa dajú komprimovať a pri kapacitách pod 256GB je reálny výkon ešte horší
1gb/s pri zápise je iba vlhký sen :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6135
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa Leon » So 05. Mar, 2016, 00:49

aha veď on má disky v podpise :facepalm: ja slepý,...
... ja sa práve pýtam kvôli tomu, či sa vôbec oplatí dávať klasické Sata III do RAID 0 ? keď je rýchlosť limitovaná rozhraním ? viac proste ako 550-600 z toho nevymáčkne aj keby tam bolo 70 diskov v raide nie?
.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 05. Mar, 2016, 09:29

jasneze vymackne - kazde z tych SSD ma totiz svoj samostatny konektor, "svoje samostatne rozhranie". Ved si vygoogli testy 3x SSD RAID0 a podobne veci, dokonca su myslim aj 4x a 6x ...

Spravna otazka je vsak uplne ina : dokazu aplikacie ktore pouzivas vytazit takto "rozprestrený" RAID a z neho vyplyvajuci potencial vyssej priepustnosti ? Dokazu sa lacne zmrdove SSDcka dobre synchronizovat v RAIDe ? Lebo ich latencie neznizis - mozes mat aj tristo SSDciek, v RAIDe sa k tomu neskutocne pridava nevyrovnanost latencii jednotlivych SSDciek aj ked su rovnake (pretoze proste nebudu pracovat uplne rovnako - tie SSDcka su stochasticke, nikdy nevies aky vnutorny management robia, nikdy nevies ktoremu z nich vyskoci latencia na 10ms pri nejakej konkretnej operacii a cele pole musi cakat na toho jedneho opozdilca).

Prave tieto latencie a ich vyrovnanost, prave schopnost udrzat spickovo vyrovnany vykon je jedna z najkritickejsich veci pre enterprise-class SSDcka. Aj to je jeden z dovodov preco stoja tolko kolko stoja. Pretoze pri nich sa jednoducho rata s nasadenim v mnoho-diskovom policku, co pri konzumerskych diskoch absolutne nie je podmienka, skor je to rarita.

Cize, najprv sa pytaj ci je tvoja aplikacia zavisla na latenciach. Odpoved : na desktopoch nie je.
Potom sa pytaj ci dokazes vyuzit znasobenu priepustnost SSDciek na desktopovych aplikaciach, odpoved je "pokial nerobis 4K videa cely den, absolutne nedokazes".

Potom sa treba pytat ci je vlastne SSD RAID na desktope doma vobec nejaky prinos. Odpoved je "v 99.9% pripadov absolutne nie je".
Potom sa treba pytat, aky je prinos v pripadoch kedy je nejaky prinos - tam je odpoved "strasne maly".
A na zaver sa treba pytat, aky zisk alebo prinos dosiahnes ked ti RAID spravi nieco lepsie. Kolko penazi zarobis, usetris, kolko casu usetris, odpoved je strasne malo ak vobec.

Bez srandy.

Nebezpecenstvo uz bolo povedane, v RAID0 sa pokazi ktorykolvek jeden disk a VSETKY data su v prdeli.

Takze zaver z mojej strany : pokial nejdes 500MB/s pol dna na strope (a to by si teda vedel keby si isiel, vravim spracovanie 4K videi minimalne), tak potom RAID doma vobec nepotrebujes. Je to ukrutne viac technicka vychytavka "hey baby v bikinach, ja mam doma esesdérejdnula" nez akykolvek realny prinos. Ohuris susedov s tromi cislami z benchmark testov ... a ?


Zapamatajte si : cim lacnejsie SSD, tym HORSIE sa hodi do akehokolvek Raidu. Minimalne Samsung 850Pro a este na neho nahodit 25% overprovision manualne, aby mal ako-tak vyrovnany vykon a neskackal ako splasena zaba ked cez nu prejde buldozer.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa SurrendeR » So 05. Mar, 2016, 11:39

realny prinos SSD raidu v domacich podmienka? pekne vysledky v testoch :)
no ked som mal moznost pomerne lacno kupit 2x120GB SSD, tak jedina moznost mi z nich vysla raid0 pre domace podmienky.
ak by som ale ako mal kupovat nove SSD, tak kupim 1x120GB SSD do m.2 (mam na doske socket)
120GB mi bohate staci a bezal som na tom 4 roky a nikdy som disk nemal zaplneny viac nez polovicne..
takze ano turbo, SSD raid do domacich masin je uplne irelevantna vec. ja to mam ale len pre zabavku, SSD raid som este nemal, tak som si ho za lacny peniaz skusil. teraz mam 240GB s 1GB/s R/W
mno, musim si uz dokoncit ten serverik na zalohovanie dat :laugh:
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

BubakB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 163
Dátum registrácie: Po 03. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Nitra

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa BubakB » Ne 06. Mar, 2016, 03:44

SurrendeR: Úplne pravdepodobne, teoreticky, záleží od tvojho pracovného postupu, by si v rámci fotografie mohol, napr. pri dávkovej konverzii viacerých viacvrstvových TIFFov (napr. cez PS) dosiahnuť taký sekvenčný zápis na disky, že by mohlo pomôcť. 2011 by už na to mohla mať výpočtový výkon.
Testy SSD v RAIDe 0 (aj viacerých) robí už dlhodobo napr. TweakTown, asi najviac vnímané sú tieto tri (keďže sú tam aj slušné disky, ktoré sú viac menej optimalizovaný na stabilitu zápisu/čítania a prístupovú dobu...)
http://www.tweaktown.com/articles/6520/ ... index.html
http://www.tweaktown.com/articles/6845/ ... index.html
http://www.tweaktown.com/articles/6448/ ... index.html

Každopádne, prečo nie. Ja by som v rámci systémových diskov do RAIDu 0 najskôr aj šiel. Mať dva identické a na to prispôsobené (napr. ako ten Extreme PRO od Sandisku). Záleží na postupe a spôsobe akým si naučený pracovať (napríklad JA, už je jasné, že proste vždy budem deliť časť na partíciu s OS a softwarom a dátovú, resp. pracovnú, kde mám buď to veci, ktoré spracovávam, alebo nejaké dočasné dáta).

Inak X99-A má nejakú limitáciu? Pokiaľ je mi známe, tak RAID v rámci ovládačov od Intelu funguje na X99 na 6 portoch SATA. Resp. link pre M2 to má už v prípade X99 oddelenú, i keď niekedy, ak používa, tak sú niektoré porty neaktívne.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 06. Mar, 2016, 09:52

>> Ja by som v rámci systémových diskov do RAIDu 0 najskôr aj šiel.

nie je to take jednoduche a uz vobec nie jednoznacne. Ked padne jeden z nich, vsetky data su v tahu, OS nenabootuje proste lebo nemas ziadny OS. Pre vyuzitie na OS je RAID a jeho potencial vyssieho vykonu uplne nepodstatny, OS samotny ani aplikacie nemaju najmensiu sancu vyuzit zvyseny vykon. Pri startovani Windows potrebuje nieco okolo 700 IOPS, jeden SSD ti da kludne 90.000 IOPS, naco ti je sedem v RAIDe... to iste s priepustnostou, proste zbytocne.

Mozes delit na particie, proste ked raz RAID0 padne, vsetky data a vsetky particie ktore na tom boli su prec. Mimochodom, delenie SSD na particie pri tych kapacitach co mame je podla mna holy nezmysel. Nedokazes dobre odhadnut velkost C: ktoru potrebujes, takze bud budes mat prilis male a problemy s Windowsom/aplikaciami, alebo bude prilis velke a potom ti zostava prilis malo fleku na D: data alebo uz cokolvek. Pri kapacitach 256GB a 512GB by som SSD proste vobec nedelil, nechal to nahromade a cele "oddelenie" by som realizoval len adresarmi.

Zalohovat, zalohovat, zalohovat. Veeam Endpoint Protection je zadarmo a spravi vsetko co doma pre notebook/PC potrebujes.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6135
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa Leon » Ne 06. Mar, 2016, 10:58

.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 06. Mar, 2016, 14:02

a keby boli styri, boli by to este vyssie cisla. Ako zaznelo hore, je to velmi nepodstatne pre operacny system (NVMe je zaujimave - nehovorim dolezite ale zaujimave - z hladiska latencii a software stacku ako takeho, cize ked mas velmi zatazeny databazovy server alebo nieco podobne, uz to ma zmysel ... a zase sa dostavame k tomu domacemu bootovaniu Windowsu 12 a spusteniu Wolfenstein 6D hry co nepredstavuje VOBEC ZIADNU zataz pre SSD)...

Ja ti ukazem test na Samsungoch 840, kde chlapec uderil 18GB/s... fakt, 18 000 MB/s. Alebo 16 ? Teraz neviem, 16 alebo 18 je uplne jedno. A to teda bolo hodne vela rokov dozadu.

Len ta zostava stala trosku viac ako i7-6700k :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6135
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x ssd ako na Raid ?

Príspevok od užívateľa Leon » Po 07. Mar, 2016, 18:44

a nejaká RAID1 z RAID0 nejde spraviť? :laugh:
.

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"