iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Hexaris

iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Hexaris » St 10. Feb, 2016, 20:44

Uz dlhsie planujem presunut data mimo OS, hlavne skrz zalohovanie kazdej vps. Ano, mozem pouzit nfs, smb, nejedna sa o DB (maly traffic, celkovo velky objem), ale mne iscsi vyhovuje. Otazka je, na com to postavit ? Nepotrebujem super uber enterprise riesenie. Rozmyslal som nad openfilerom, ale je to baremetal takze plna virtualizacia alebo zvlast stroj. To uz by som radsej dal synology x86 a je tak trochu blbu vzdorne a clovek nejak neriesi problem s ugradom (teoreticky). Celkom by sa mi pacilo nejake mini distro, stabilne, ideal lxc container template :red:. Pripadne nejaky typ na nieco stable ?, kludne si to skompilujem ak to bude za to stat.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 11. Feb, 2016, 00:19

v akom rozsahu teda velkosti [GB] sa bavime ?

Ked spominas OpenFiler / Synology a generalne hovoris ze by sa ti pacilo mini distro, neda mi nepovedat NAS4Free a FreeNas. V kazdom RedHate teda aj CentOSe, pripadne v kazdej tuctovej distribucii Linuxu iSCSI Target mas. Neviem ci NAS4Free / FreeNas beziace zo 4GB USB kluca su pre teba dostatocne mini, pre mna rozhodne ano. Daju sa virtualizovat.

Kompilovat netreba nic.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15347
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 11. Feb, 2016, 00:34

Ak sa ti paci Synology, tak si proste hod Xpenology, nie ?

Hexaris

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Hexaris » Št 11. Feb, 2016, 00:55

Jedna sa o data cca 100GB a viac, ak to dam zvlast, tak OS zaloha bude mat 300MB a bude to trvat par sek. a obnova tiez. Freenas a spol. poznam, bohuzial ak by som to chcel ako kontainer tak jedine kvm. Mozno to nakoniec cele zbucham priamo sam na samotnom distre a nebudem spekulovat. Template ma 170MB, just little debian ...

Xpen je pokusny kralik ? "XPEnoboot created a new boot image 5.2-5644.4 Changes in version 5.2-5644.4 (23/12/2015) !!! Possible iSCSI issues with this build !!! "

dik za rady, dam vediet ako som to poriesil ...

Hexaris

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Hexaris » Pi 26. Feb, 2016, 12:24

Takze to vyzera na HP microserver gen8 a freenas a je dobre, ze to ma iLO. Predne disky klasika zfs pool + dam nejake interne ssd na zfs cache. Na OS dom modul. Ideal by bol rack, ale to by HP parazitovalo na vlastnej rade :) . Cisto nahodou aku to ma priemernu spotrebu ? Nemate to niekto zmerane ?

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 26. Feb, 2016, 12:46

okolo 25W az 30W bez diskov.

Kazdych 20W spotreby (non-stop) znamena priblizne 2.5 eura mesacne cenu energii. 0.02kW x 24 hodin denne x 365 dni = 175kWh rocne = pri cene okolo 5.5 koruny circa 963 korun rocne = 32eur rocne = 2.6 eura mesacne.

Cize ci to zere 20W alebo 30W je uplne jedno, to mas jedno euro mesacne rozdiel.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Hexaris

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Hexaris » Pi 26. Feb, 2016, 12:54

Nj ale napr. 4x ssd v primergy rx100 s7p pozeram v irmc ze 22W co je dost fajn ... taky proliant g6 rada 4x sas, sice 2x cpu, ale 100W a peak do 150W ... a ze vraj od verzie G6 to ma lepsi power managment. Priznavam, ze proliant ma narocnejsie sluby, tak by to chcelo nejak prepocitat, co ma lepsiu optimalizaciu. Ta suma neni priserna, ale ako v kosturicovom filme ... milion rohu, milion marek !

Sugyi
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 152
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Sugyi » Pi 26. Feb, 2016, 13:46

Proliant G5 s 2x cpu a 3x sas zerie okolo 200w...
Vyhodis cpu, vyhodis ram, vymenis sas za sata a dokazes aj tam klesnut. Samo zavisi od toho kolko vykonu potrebujes.

PS: ak by niekto chcel 2U G4-ku so 6x300gb sas a 2x CPU (osobne ho volam priemyselny vysavac) tak postupim za drobne. Resp. co rozumne sa da spravit s takym HW?

Hexaris

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Hexaris » Pi 26. Feb, 2016, 13:59

Nic ...

Cely pruser je spotreba, nevadi hluk, vykon postacuje, HW je kvalitny a tak málokedy ides na zaruku. Len ta spotreba je kalamitna, hlavne ak toho mas viac :rolleyes:

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 26. Feb, 2016, 14:00

na g4ke sa neda spravit prakticky nic, tam ani virtualizacia 64bit guestov nebezi, napriklad ani ESX 5.0 a novsie tam nerozbehnes, ani Windows2008/2012 HyperV proste ten procesor na to nema prislusne veci.

Disky z toho maju najvacsiu hodnotu. Bez srandy. Ani tie pamate uz nikde nepouzijes viac ako dekadu :)


Luki : je trosku rozdiel Gen8 s nejakym pokakanym Atomom a G6 s dvomi full-blown Xenonmi, nie ? Mne napriklad doma zere myslim 32W (meral som to, nepamatam si, tridsat nieco) zostava Z97 a dvojjadro G3258 s 8GB RAM (2x 4GB) - samozrejme ze CPU nejde naplno, to by bolo dalsich kolko ? Tusim 65W TDP to ma, cize proste dalsich 60W navyse. Ale ten storage box budes mat 99.9% casu idle alebo near-idle cize spotrebu procesora budes mat velmi malinku.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Hexaris

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa Hexaris » Pi 26. Feb, 2016, 14:09

Ja ze tam je celeron, pozeral som benchmark a bolo to pod quadcore Q6600 (mam ju v jednom asuse RS120) a beha vyborne. Skoda ze ten asus nema kvm. Je jasne ze HW raid radic nieco zozerie, elektronika u hot swap psu, proste malickosti, ale to sa napocita. Skusim niekedy este zmerat DL380 G6, 6x sata.

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15347
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: iscsi target z coho a na com vyrobit ?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Pi 26. Feb, 2016, 16:16

mp3turbo napísal:Luki : je trosku rozdiel Gen8 s nejakym pokakanym Atomom a G6 s dvomi full-blown Xenonmi, nie ? Mne napriklad doma zere myslim 32W (meral som to, nepamatam si, tridsat nieco) zostava Z97 a dvojjadro G3258 s 8GB RAM (2x 4GB) - samozrejme ze CPU nejde naplno, to by bolo dalsich kolko ? Tusim 65W TDP to ma, cize proste dalsich 60W navyse. Ale ten storage box budes mat 99.9% casu idle alebo near-idle cize spotrebu procesora budes mat velmi malinku.
Gen 8 Microserver ma ako najnizsiu variantu Celeron G1610T, co je dualcore Ivy Bridge Celeron. Teda nie tak daleko od tvojho G3258. A mozes tam dat kludne aj Xeon E3 v1 alebo v2, ak si nejaky zozenies a dokazes to uchladit :).

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"