SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Enzo87
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 471
Dátum registrácie: Pi 28. Nov, 2014, 19:30
Bydlisko: Bratislava

SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Enzo87 » So 10. Okt, 2015, 12:32

Zdravim , mohli by ste mi prosim pomoct pripadne poradit ?
vcera som si kupil SSD EVO 250 SAMSUNG,
realne mi ukazovalo 232 GB volneho miesta co je este ok,
ale, ked si pozriem , ze na celom disku mam obsadenych necelych 80 GB a volnych 126 GB tak to nejako nevychadza, kedze by som mal mat volnych 152 GB
niekde sa stratilo 26 GB , viete poradit?
ked som ho zapojil do PC tak pred instalovanim WIN mi ho nedovolilo naformatovat... moze to byt preto ?
dakujem

matias90
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 439
Dátum registrácie: Po 05. Jan, 2009, 23:56
Bydlisko: Košice - Stare Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa matias90 » St 14. Okt, 2015, 15:08

Cauko,

Prezrad kolko GB RAM ma tvoj setup
Spoiler: ukázať
Apple MacBook Pro HD 13,3"

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 914
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa 4040 » St 14. Okt, 2015, 15:20

Ak si nechal po inštalácií v OS nastavené body obnovenia tak, ako si ich nastavil windows , tak tam sú tie chýbajúce GB + virtuálna RAM.

Enzo87
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 471
Dátum registrácie: Pi 28. Nov, 2014, 19:30
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Enzo87 » St 14. Okt, 2015, 18:32

Cau ,
ja mam v PC 16 GB DDR 3 1866 MHZ ramiek,

to obnovenie systemu myslis kde ? ja som nastavoval aby zobralo max 4 GB ale aj tak to nevychadza .

viete co s tym ? hm?

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa shiro » St 14. Okt, 2015, 19:49

dalsi z miliona s davno zodpovedanou otazkou uz hadam milion krat.... :-)


Vypni obnovenie systemu a hibernaciu a uvidis kolko GB ti pribudne. Pri 16GB RAM mozes kludne mat 16GB velky hiberfil.sys, aby system mal kde hibernovat.
Ryzen 7 3700X, 16GB DDR4-3600, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Enzo87
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 471
Dátum registrácie: Pi 28. Nov, 2014, 19:30
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Enzo87 » St 14. Okt, 2015, 20:08

tak som dalsi... ospravedlnujem sa, ze neviem
da sa to normalne vysvetlit , ze kde co nastavim ?
obnovenie systemu mam nastavene aby vyuzival 2 aj nieco GB z HDD, teraz som pozeral, ked to vypnem uplne zmeni sa nieco?
a hybernaciu kde nastavim?
dakujem

Užívateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1247
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Vlko » Št 15. Okt, 2015, 12:00

Ked v tom moc neplavaš bude najlahšie stiahnuť soft od Samsungu na správu SSD Samsung Magician Software. Tam v založke OS Optimizacion môžes pekne šetko ručne nastaviť bez nutnosti hrabať sa v systeme, alebo priamo vybereš profil ako Maximum Performance atd. Tak isto možes zapnut rapid mode na zrychlenie ssd, či ručne nastaviť Overprovisioning (ktorý mimochodom to miesto tiež môže žrať). Nakoniec nesmieme zabudnuť na fakt, že 250GB po sformatovani už neni 250GB ;)

Tu sa nastavuje ten system :
Obrázok

Tu je navod k tomu softu, aj s vysvetlenim čo ktorá položka robí ..
http://www.samsung.com/global/business/ ... per12.html
Clash of Clans
Intel Xeon E3-1231v3 (i7-4770) 3.4Ghz@4.0Ghz, XIGMATEK Loki SD963, Asus Z97-P, Kingston 2x4GB DDR3 @1688MHz CL9 HyperX blu Edition, Palit Geforce GTX 1060 Super Jetstream 2Ghz/9.3Ghz, SSD Samsung 840 EVO Series 120GB, HDD 500GB WDGB0500EAFYL + 320GB WD3200AAKS, A4tech Bloody V7 HoleLess, OCZ ZS Series 550W 80+ Bronze, Zalman Z3 Black, 32" Samsung LE32B551 RED

Enzo87
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 471
Dátum registrácie: Pi 28. Nov, 2014, 19:30
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Enzo87 » Št 15. Okt, 2015, 18:39

Dik Vlko, pozrel som to a pravdepodobne to bude v zalozke ,, OVER PROVISIONING ,, v tom softe
tam je nastavenych 10% co by aj vychadzalo, len neviem co ten provisioning robi vlastne,
pise to este Using a RAW partition may damage your data. OP can be set or cleared only for last accessible partition.
viem tie % nastavit aj na 1% aj na 50 % len neviem co to spravi ( okrem toho , ze sa mi vratia stratene GB ) ak dam na 1%
vies este toto poradit?

tak ten mudrlant co tu mal mudre reci, ze to je obnovenim systemu nakoniec ani pravdu nemal...

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 16. Okt, 2015, 09:45

overprovisioning je standartne vypnuty ty mudrlant, takze co si si tam poklikal vies len ty. Nikto tu nieje nostradamus ze si to vyvesti.
Mam samsung SSD aj magiciana, tak viem o com pisem.
Overprovisioning si vyhradi cast ssd, kde sa nezapisuje, aby predlzil zivotnost ssd. No je to aj tak zbytocny poplach, to ssd skorej vymenis z vykonovych ci velkostnych dovodov, ako by si ho znicil opotrebovanim.

Vyskusal si vobec vypnut tu obnovu systemu a hibernaciu?

Nehraj sa na mudreho ked ani nevies s cim sa zabavas, iba co sa strapnis.
Ryzen 7 3700X, 16GB DDR4-3600, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
killswitch
Čarovný
Čarovný
Príspevky: 5698
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa killswitch » Pi 16. Okt, 2015, 10:41

spravajte sa slusne, mudrlanti, nie sme tu v krcme... :rolleyes:
Plne príležitostný moderátor.

Užívateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1247
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Vlko » So 17. Okt, 2015, 12:10

Jj, tak ako píše shiro, overprovisioning šetrí ssd, 10% by som kludne nechal. Mno a na oplatku tu obnovu systemu a hibernaciu miesto toho vypol :-)
Clash of Clans
Intel Xeon E3-1231v3 (i7-4770) 3.4Ghz@4.0Ghz, XIGMATEK Loki SD963, Asus Z97-P, Kingston 2x4GB DDR3 @1688MHz CL9 HyperX blu Edition, Palit Geforce GTX 1060 Super Jetstream 2Ghz/9.3Ghz, SSD Samsung 840 EVO Series 120GB, HDD 500GB WDGB0500EAFYL + 320GB WD3200AAKS, A4tech Bloody V7 HoleLess, OCZ ZS Series 550W 80+ Bronze, Zalman Z3 Black, 32" Samsung LE32B551 RED

Enzo87
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 471
Dátum registrácie: Pi 28. Nov, 2014, 19:30
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa Enzo87 » So 17. Okt, 2015, 19:19

Shiro.. ty si zacal , ak nechces pomoct a poradit nabuduce radsej nepis , mam prve SSD nemohol som vediet.. preto sa tu pytam
nic som si nepoklikal mam to tak nechane tak ako som si to nainstaloval, ale aj tak dakujem

Vlko obnovenie systemu mam na minimume , to miesto nebude tym ... ale vychadza to uz presne tych 26 gb co som hladal je obnovenie systemu a overprivisioning dokopy

Killswitch ja som slusny

DanOne
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 192
Dátum registrácie: So 09. Máj, 2009, 15:09
Bydlisko: Bratislava

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa DanOne » Ne 18. Okt, 2015, 00:20

Pri 4 GB RAM a viac Windows hibernaciu automaticky vypina. Tym to nie je .

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 18. Okt, 2015, 00:31

kde pozerá to voľné miesto?
spústa súborov je normálne neviditeľná
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: SSD Samsung EVO 250 GB - chýbajúce miesto na disku

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 18. Okt, 2015, 09:47

Enzo87 napísal:Shiro.. ty si zacal , ak nechces pomoct a poradit nabuduce radsej nepis , mam prve SSD nemohol som vediet.. preto sa tu pytam
nic som si nepoklikal mam to tak nechane tak ako som si to nainstaloval, ale aj tak dakujem
tak ten mudrlant co tu mal mudre reci, ze to je obnovenim systemu nakoniec ani pravdu nemal...
toto pisal dedo mraz? Opakujem, nevyskakuj, iba co sa strapnis. Iba tolko k tomu.

Tem typu "disk pise obsadene miesto X a po oznaceni vsetkych zloziek a suborov mi to pise cislo Y" je na roznych forach (vratane tohoto) miliarda aj s rieseniami, to je proste cisty fakt. Je fuk ci mas SSD ci HDD, rozdiel je akurat v tom ze jedno ma cipy a druhe magneticke platne.

Stale nepises, ci mas tu hibernaciu vypnutu. A tiez, obnovenie systemu nedavaj na ziadne minimum, ale vypni ju uplne. Tiez opakujem, overprovisioning je standartne vypnuty v magiciane, same sa to nezapne, takze ti to nema preco len tak zrat miesto.
Pri 4 GB RAM a viac Windows hibernaciu automaticky vypina. Tym to nie je .
hlupost, nikdy som to nikde takto nevidel a hibernaciu som mal zapnutu aj pri 16GB RAM...
Rozmyslaj, sak z principu, preco by sa mala hibernacia sama vypinat od nejakej velkosti RAM? Kto povedal, ze od velkosti 4GB musis prist o nejaku funkciu systemu (hibernaciu) ? Aky by to malo zmysel?
Ryzen 7 3700X, 16GB DDR4-3600, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"