Intel 750 NVMe

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 14:43

takže dneska dorazil ku mne tento miláčik :D
https://www.alza.sk/intel-750-series-40 ... 427313.htm

Obrázok

disk funguje výlučne ako PCIe, samozrejmé vzhľadom na rýchlosti, a podporuje NVMe
sú dve verzie jedna ako PCIe karta a druhá "klasická formátu 2,5"" z pripojením SFF8643
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 11. Sep, 2015, 15:50

ako z toho bootujes? je potreby nejaky specialny postup?
Posledne som si dost uzil s jednym PCIe Samsungom SM951 do M.2 slotu a doskou Asus X99-E WS...
Ryzen 7 3700X, 16GB DDR4-3600, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 16:09

doska musí podporovať NVMe, ideálne zapnúť boot z uefi a formát ako GPT a nie MBR
btw mno tvoja smola je že samsung má oveľa väčšie problémy z kompatibilitou ako intel, slovo väčšie je ešte dosť optimistické
mne to bez GPT+UEFI končilo na boot logu winu :rolleyes:
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 11. Sep, 2015, 16:13

nakoniec som ten samsung rozbehal, ale pri instale systemu sa to chovalo hodne divne.
v biose si ho vobec nevidel a naskocil tama z ked instalator win7 na nom vytvorit EFI particiu. Doteraz nechapem ako ho instalator videl, ked bios o nom nevedel....
ale po prvom restarte to dakedy aj tak vrestalo ze nema z coho bootovat a pc nabehol do biosu.

skusali sme rozne haluze s legacy/ahci modom, zapnut/vypnut CSM, uefi/legacy boot a podobne.

V asuse s tym tiez mali hokej.

nakoniec to nejak nabehlo v uefi a OS bezi. ale vsetci sme na to kukali jak onee :-)

cize ty ho v biose nejak normalne vidis este pred instalom OS v uefi mode ako nejaky disk na pcie zbernici?
Ryzen 7 3700X, 16GB DDR4-3600, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 16:21

ano vidím to ako NVMe zariadenie
zrovna WS treba bios tuším v11 ten ako prvý má podpru
tak napr ho nevidí ani acronis ak ide z media :facepalm: čiže čau zálohy :D
kedže na starom je boot ako mbr zase čau záloha , dá sa to konvertovať ale nakoniec to trvá dlhšie ako čistá inštalácia :D
osobne nijak čisté inštalácie nerobí a tobôž kôi prechodu z jedného hdd/ssd na druhý ale v tom to prípade si človek ušetrí dosť času
ako uefi treba zapnúť zariadenia a nie disky a to natvrdo auto nepomáha
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 11. Sep, 2015, 16:26

tak to je dost v prdeli, image disku s OS povazujem za dost podstatnu vec, setriacu kopu casu.
na tej asus doske sme mali najovsi bios, co v tom case bol, (bolo to asi mesaic dozadu)
Este ze ten samsung nemal NVMe, inac by ma asi drblo. Bol to normalny PCIe
ako uefi treba zapnúť zariadenia a nie disky
tomuto som moc nepochopil. mas na doske nejake take moznosti v biose, ci co?
Ryzen 7 3700X, 16GB DDR4-3600, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 16:32

ano sú
tak ten samsung je z NVMe aj bez :)
mno klasické AHCI verzie by maly bežať bez nejakých väčších problémov a nvme je potom šuma fuk :?
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
MaxPayne
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2272
Dátum registrácie: Št 09. Júl, 2009, 23:14
Bydlisko: Zlaté Moravce

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa MaxPayne » Pi 11. Sep, 2015, 17:37

cize teoreticky keby to kupim by to ficalo aj mne? mam asus gene VII a bios aktualizacia mi pridala nvme, vidim to aj v biose ze ziadne zariadenie nepripojene,otazne je ci by mi to islo tak rychlo ako tebe,kedze tam je nejaka cudna podpora toho pci e x4
Spoiler: ukázať
Desktop PC
MB: MSI Z97S SLI Krait Edition
CPU: Intel Core i7 4770K @ OC 4,4 GHz - 1,23V (real 1,25V)
Cooler: Noctua NH-D15
GPU: GAINWARD GeForce GTX 1070 Phoenix @ OC 2062/9500
RAM: Kingston Savage 2x8GB KIT DDR3 1600MHz CL9
SSD/HDD: Samsung 850 EVO 250GB + Samsung 850 EVO 500GB + Ext. WD 2.5" 750GB
Sound: HiFime Sabre 9018 USB DAC + Swissonic ASM7
PSU: Super Flower SF-550P14PE Golden King
Monitor: Philips BDM4350UC
Case: Fractal Define R4 Noctua Edition (5x Noctua NF-A14 FLX + 1x Noctua NF-A14 PWM)
Mouse: A4tech Bloody R7
Keyboard: Logitech G15 v1
Gamepad: Xbox One
OS: Windows 10 Pro SK 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 18:42

neviem aká čudná podpora :)
ale kôli rýchlostiam treba 4x PCIe3
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 11. Sep, 2015, 19:10

PCI-Express v2.0 je na 4x konektoroch obmedzena na 1600MB/s (pri 8x ma 3200MB/s).
PCI-Express v3.0 je dvakrat rychlejsia v kazdom nastaveni, takze 4x robi 3200MB/s, 8x robi 6400MB/s realny transfer dat.

Teoreticke cisla su 1.25x vacsie, cize 4000MB/s pre 4x konektor PCI-e 3.0 a 8000MB/s pre 8x pripojenie PCI-Express 3.0


Co chcem povedat : nemam nejak velky dojem ze by ta PCI-Express 2.0 strasne prilis ovplyvnovalo pri tomto Inteli :) ci z toho vytlacis 1950MB/s alebo 1600MB/s A TO SA BAVIME O TOM UPLNE NAJLEPSOM PRIPADE, tak to mas uplne jedno. Ukrutne dolezitejsie je, ze to hodi 350.000 nahodnych 4kB input-output operacii kazdu boziu sekundu, toto je dar z neba. Aplikacie ani zdaleka nedokazu tolko vyuzit, necakaj ze ladovanie hry XY bude 10x rychlejsie s NVMe Intelom 750 ako je s klasickym 2.5" SSDckom ABC pretoze Intel ma 400.000 IOPS a SSDcko ma "len" 40.000 IOPS. Takto to nefunguje. Jedna vec je co dokaze hardware, druha veeeeelmi odlisna vec je ako to dokazes vyuzit v programoch. A tie to vyuzit fakt nevedia.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 19:42

len nechápem zase to tvoje mudrovanie :?
lebo nikto iný nevie aké majú pcie rýchlosti a všetci vidíme ssd prvý krát :?
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10616
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa quicky » Pi 11. Sep, 2015, 21:52

zbytocne kecy do luftu jak vacsinou :D

v kazdom pripade ti ho aj tak vsetci zavidime :))) skoda,ze nevies spravit nejake realne porovnania napr s evo850, napr jak rychlo ti nejaku hru nacita a podobne "Realne" testy:) ci vlastne taky disk ma vyznam pre beznych uzivatelov :good:
King is back from VACation :D

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 22:05

chvíľu som bežal na cruciale mx100 a očividne to bolo pomalšie ako plextor
teraz je zase naspäť ten pocit rýchlosti :-)
btw ono taká odozva systému sa dá aj tak ťažko zmerať
aj tak si myslím že ako napísal mp3turbo oplatiť sa to asik neoplatí cena neni úplne super, aj ked je prekvapivo lacnejší ako predator
na s115x, bez plx,by bolo treba asik dávať pozor aj ako sú rozdelené pcie linky
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6204
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 11. Sep, 2015, 22:13

Najprv som išiel písať, že chcem video z loadu windowsu, ale nakoniec som si to našiel sám,... náhode, že HW spec skoro rovnaké aké máš ty. https://www.youtube.com/watch?v=Lu0tlUs_rj4

... chcel som vidieť, že o koľko rýchlejšie to nabootuje, myslel som, že 4x rýchlejšie ako klasické SSD, ale som sklamaný :rolleyes: :laugh:

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20696
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Intel 750 NVMe

Príspevok od užívateľa dexterav » Pi 11. Sep, 2015, 22:14

load winu je zabrzdený už dlhý čas :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"