Ulozny priestor na data

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
eFatal2ty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2230
Dátum registrácie: So 03. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa eFatal2ty » Št 16. Apr, 2015, 16:21

Zdravim vsetkych co maju vela dat a maju to uz poriesene, rad by som si nechal od Vas poradit.
Dat nie je nejak extra vela, ale dajme tomu tych 10TB (prip. kompresia) aby bolo aj do buducnosti.

Rozmyslal som nad HTPC serverom s diskami-ale to nemam paru jak sa nastavuje cloud, prip NAS datove ulozisko, ale neviem hladam nieco co mozno cenovo najvyhodnejsie a bezpecne, nakolko dnes ani hard-disky nie su velmi spolahlive. Neviem ci radsej kupit pouzite, alebo nove disky (cim novsie tym skor sa kazia z mojej skusenosti). Rad by som to mal vsetky data pristupne na cloude (ak to aj nepojde nevadi) aj na domacej wifi/lan, prip. offline. Ide mi hlavne o to aby bezpecne ulozene a dostupne hoci aj len na prenos cez USBkluc ak to inak nepojde. Napalovanie diskov je pokial viem uz passe a trva velmi dlho, takze tie vsetky co mam potrebujem niekde umiestit do ISO.

Este by som chcel vediet:
-od coho potom zavisi rychlost prenosu dat cez internet?
(od oboch rychlosti internetu doma aj od PC s ktoreho k NAS pristupujem, priemeruje sa to alebo ako?)
-je RAID1 prip. lepsi vhodny na zalohovanie? Ako tazko sa to potom obnovuje
(pamatam si ze RAID -sice 0 pouzity na Intel chipsete mi nVidiacky nechcel
vobec detekovat, a zhanat potom rovnaku dosku v pripade poruchy starej je dost otrava)
MY RETRO PCs
Spoiler: ukázať
9xBEAST-PC99: MTB: ASUS P3B-F, Intel 440BX, BIOS: 1006 CPU: Intel Pentium!!! 600MHz (Katmai), 100MHz FSB, 512kb Cache RAM: Apacer 256MB(2x128MB) SD-RAM 100MHz CL2 Fast VGA: Matrox Millennium G400 MAX DualHead 32MB SGRAM AGP2x 3DA: Procomp G111 Voodoo 2 12MB SLi 100MHz PCI SND: Creative SB Live! X-Gamer CT4760, EAX2.0 16Bit PCI LAN: 3Com 3C905C-TX-M PCI 10/100Mbps HDD: 2xMaxtor D740X-6L 20GB 7200rpmn ROM: Teac DVDR, CDRW, 2xFDD BOX: DTK WT-PT074 PSU: Delta DPS-300PB-2 300W ATX COOL: cpu: CoolerMaster; case: 2xAKASA AK-182-L2B Amber 8cm CRT: Philips Brilliance 109P 19"CRT 1280x1024x32@85Hz DSK: Chicony KB-8993 Keyboard, PS/2 + Logitech Cordless Wheel Mouse M-RK45 PS/2 REPRO: Creative Cambridge SoundWorks FPS1000 4.1 EAX OSW: MS Win 98 SE (DX7.0, WMP6.4, IE5, Office 2000 Pro)

DOS/W95-PC96: MTB: Lucky-Star 5I-TX1, Intel 430VX CPU: Intel Pentium MMX 200MHz, 66MHz FSB RAM: 32MB(2x16MB) EDO-RAM 66MHz 60nsVGA:ExpertColor s3Trio Virge/DX 4MB PCI SND: Creative SB AWE64 Value CT4380, ISA LAN: 3Com 3C509B ISA HDD: WDC 4GB IDE ROM: Panasonic CDROM, FDD BOX: Standard AT PSU: Treetek TRT-200W AT COOL: case: 1xFoxconn 8cm CRT: ?? DSK: ??REPRO: ?? OSW: MS Win 95b (DX3.0, WMP, IE3, Office 95)

9xMODEL-PC98: MTB: Aopen AX6B, Intel 440BX CPU: Intel Pentium II MMX 450MHz (Deschutes), 100MHz FSB, 512kb Cache RAM: pqi 256MB(2x128MB) SD-RAM 100MHz CL2 Fast VGA: 3dfx Voodoo 3 3000D 16MB SDRAM AGP2x SND: Creative SB Live! Value CT4670, EAX2.0 16Bit PCI LAN: 3Com 3C905C-TX-M PCI 10/100Mbps HDD: 2xMaxtor 15GB 7200rpmn ROM: Sony DVD, CDRW, FDD BOX: Standard ATX PSU: Deer DR-B350ATX 350W COOL: case: 2xAKASA 8cm CRT: ?? DSK: ??REPRO: ?? OSW: MS Win 98 SE (DX7.0, WMP6.4, IE5, Office 2000 Pro)

MILLENNIUM-PC00: MTB: Gigabyte GA-6OXET, Intel 815 CPU: Intel Pentium III EB 1GHz (Coppermine), 133MHz FSB, 256kb Cache RAM: Hynix 512MB(4x128MB) SD-RAM 133MHz CL2 Fast VGA: Hercules 3DProphet II GTS PRO 64MB AGP4x SND: Creative SB Live! 5.1 SB0100, EAX2.0 16Bit PCI LAN: 3Com 3C905C-TX-M PCI 10/100Mbps HDD: 2xSeagate 40GB@32GB 7200rpmn ROM: LG DVD+CDRW Combo, FDD BOX: DTK Blue ATX Window PSU: Fortron 400W ATX-400PNF COOL: case: 4xEvercool Blue LED 8cm CRT: ?? DSK: ??REPRO: ?? OSW: MS WinME (DX7.1, WMP7, IE5.5, Office 2000 Pro)

DEXTER8-PC02: MTB: Abit ST6, Intel 815EP CPU: Intel Pentium III-S 1.4GHz@1.62GHz (Tualatin), 133MHz FSB, 512kb Cache RAM:Micron(Crucial) 512MB(2x256MB) SD-RAM 150MHz CL3 Fast VGA: Creative nVidia GeForce4 Ti 4600 128MB AGP4x SND: Creative SB Audigy IEEE1394 SB0090, EAX3.0 16Bit PCI LAN: Intel PRO/1000GT RAID: PromiseFastrak 2000TX UATA133 HDD: 2xMaxtor DiamondMax9 120GB 7200rpmn RAID0 ROM: LG DVD+CDRW Combo, CDROM, FDD BOX: Alien Green case with window PSU: Maxpower 400W COOL: ?? CRT: ?? DSK: ??REPRO: ?? OSW: MS Win2000SP4 (DX8.1, WMP8, IE6, Office XP Pro)

RETRIX-PC03: MTB: Abit NF7-S, Socket A, nForce2U CPU: AMD AthlonXP 3200+ (Barton), 400MHz FSB, 512kb L2Cache RAM: Kingmax 1024MB DDR400 CL3 VGA: MSI nVidia GeForceFX 5900 128MB DDR AGP8x SND: nVidia SoundStorm integrated HDD: 2xSeagate 160GB 7200rpmn SATA150 RAID0 ROM: LG 2x DVDRW, FDD black BOX: Tracer Phantom ATX Red PSU: Xilence Power 400W ATX COOL: cpu: Titan TT-CU5TB; case: 1xThermalteke Blue LED LCD: LG Flatron L194WS, VGA DSK: ?? REPRO: ?? OSW: MS WinXP SP2 (DX9.0c, WMP10, IE7, Office 2003 Pro)

MATRIX-PC04: MTB: ABIT IC7-MAX3, Socket 478, Intel 875P CPU: Intel Pentium4 HT 3.4GHz(Prescott), 800MHz FSB, 1MB L2Cache RAM: Kingston 2048(4x512MB)MB DDR400 CL2 Dual Channel VGA: Inno3D GeForce 6800GT 256MB DDR3 AGP8x SND: Creative SB Audigy 2ZS Gold 24Bit PCI HDD: 2xWD2500AAJS 250GB 7200rpmn SATA150 RAID0 ROM: NEC 2x DVDRW, FDD, CR BOX: Coolermaster Wave TAC-T01 PSU: Enermax EG465AX-VEG 460W ATX COOL: cpu: Zalman CNPS7700-AlCu; case: 2xZalman Greene LED LCD: LG FlatronSlim L1770HQ-BF 17" 1280x1024, 4ms, 2000:1, DVI DSK: Microsoft Wireless Optical Desktop Elite Set, PS/2 REPRO: Creative Inspire T3100 2.1 OSW: MS WinXP SP2 (DX9.0c, WMP10, IE7, Office 2003 Pro)

TOXIC-PC05: MTB: ASUS A8N32-SLI Deluxe, Socket 939, nForce4 SLIx16 CPU: AMD Athlon64 X2 4600+ 2.4GHz@2.68GHz (Manchester), 1GHZ HT, 1MB L2Cache RAM: Corsair LLPRO 2048MB DDR438 CL2 Dual Channel VGA: 2xMSI nVidia GeForce 7900GTO 512MB DDR3 PCIE16x SLI SND: Creative SB X-Fi Fatal1ty 24Bit PCI HDD: 2xWD740 Raptor 10000rpmn SATA RAID0, 2x Seagate Barracuda 320GB 7200rpmn SATA300 RAID0 ROM: 2xSony DVDRW BOX: Silverstone Kublai KL01 PSU: Enermax EIN650AWT 650W ATX COOL: cpu: Zalman CNPS9900-NT; case: 2xCooltek 12cm Green LED LCD: DELL UltraSharp 2007FPb 20" 1600x1200 DVI DSK: ?? REPRO: Creative Inspire T7900 7.1 OSW: MS WinXP SP2 (DX9.0c, WMP10, IE7, Office 2007 Pro)

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4379
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 17. Apr, 2015, 09:34

eFatal2ty napísal:-od coho potom zavisi rychlost prenosu dat cez internet?
V prvom rade od tvojho uploadu, lebo tie data potrebujes dostat "do sveta".
eFatal2ty napísal:-je RAID1 prip. lepsi vhodny na zalohovanie?
RAID (ziadny) nie je zaloha.
..

Užívateľov profilový obrázok
Mato
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 559
Dátum registrácie: Št 14. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Mato » Št 17. Sep, 2015, 11:04

Odar napísal: RAID (ziadny) nie je zaloha.
raid 1 - mas 2x tie iste data na 2 diskoch ktore su citatelne v ktoromkolvek inom pc / mb / radici cize v podstate je to druh zalohy
- respektíve aby zase sa nestrhol offtopic tak kazdy raid je druh ochrany pred stratou dat primarne proti zlyhaniu HW / HDD
osobne si myslim ze ako prve je zamadzit strate dat poskodenim HDD tym padom jednoducha cesta je raid pole
RAID 1 mozne pouzit aj na integrovanom radici dosky (data su viditelne na kazdom disku)
ostatne raid polia uz vyzaduju radic externy z dovodu bezpecnosti a moznosti rizika rozpadu pola
(upozornenie samozrejme treba byt pripraveny ze taky raid radic moze taktiez zlyhat v pripade zaruky sa karta vyreklamuje a raid pole ide bezproblemou spojazdnit v pripade ze uz zaruka nieje je nutne zakupit raid kartu znova a pole obnovit je to drahe riesenie ale funkcne)
pri terajsich kapacitách diskov je uz mozne pouzit iba raid 1 - 2xhdd alebo raid 6 - 4x hdd :-)
Intel Core i5 7500 | AsRock Z270 Killer SLI | 16 GB DDR4 CORSAIR | ASUS STRIX GTX 1050 TI OC | Adaptec 7805Q | SAMSUNG 840 PRO 256GB |
Samsung 970 PRO NVMe M.2 512GB + WD101KRYZ | Fractal Design R4 | Seasonic Prime 850W Titanium | Logitech G900 & G840 XL |
32" Philips 4K LCD | AIRCooling CPU - BOX :P | 5x Noctua NF-A14 PWM + Fractal Design 140mm |

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 17. Sep, 2015, 12:44

>> raid 1 - mas 2x tie iste data na 2 diskoch ktore su citatelne v ktoromkolvek inom pc / mb / radici

toto vobec nie je pravda. Prva cast vety je v pohode, ale druha cast "ze je citatelna v KTOROMKOLVEK INOM PC/MB/RADICI" nesedi ani nahodou.





>> pri terajsich kapacitách diskov je uz mozne pouzit iba raid 1 - 2xhdd alebo raid 6 - 4x hdd

a toto tiez nie je pravda ani zdaleka.
Naposledy upravil/-a mp3turbo v Št 17. Sep, 2015, 12:45, upravené celkom 1 krát.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4379
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Odar » Št 17. Sep, 2015, 12:44

Moze nastat situacia, ze sa ti elektricky znici cely pocitac (prepatie v sieti, blesk, chybny spotrebic v domacnosti . . . ). Ak budes mat to stastie, ze ti odvali vsetky disky v RAIDe, prides o vsetko. Zaloha by mala byt tak isto geograficky vzdialena - napriklad v pripade povodne, alebo inej zivelnej katastrofy. Su to isto situacie, ktore bezne nenastanu a nikomu neprajem, aby musel niekedy nieco podobne riesit, ale je na kazdom, aby si sam zvazil, ake cenne data na diskoch uchovava a podla toho sa zariadil.

Ja mam data zalohovane pravidelne mesacne na disk, ktory je odpojeny od elektriny. Zapajam ho iba vtedy, ked idem robit nan zalohu (USB HDD dock). Myslim si, ze obnovit data zo zalohy prekopirovanim dat zo zalozneho disku na iny disk je casovo menej narocne, ako obnovovat RAID pole. V domacich podmienkach urcite. Nehovoriac o financnej narocnosti riesenia.

Firmy to maju samozrejme inak.
..

Užívateľov profilový obrázok
Mato
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 559
Dátum registrácie: Št 14. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Mato » So 19. Sep, 2015, 10:50

2mp3turbo: neviem dovod preco by to nemalo platit ked mas 2x totoznu kopiu ulozenych dat???
- hadat sa nebudem mam to odskusane a nemam problem to vyskusat este raz na adaptecu 5805z
alebo vyvrat moje tvrdenie aby sme nepodavali zavadzajuce udaje

co sa tyka mojho odporucania pre pouzitie raid 1 alebo raid 6 je jednoznacna z jednoducheho dovodu
raid 1 pole je obnovitelne velmi jednoducho (data su citatelne aj z jedneho disku)

pri raid poliach o kapacite vacssej ako 12tb (3x 4TB hdd) moze dojst k padu pola pri rebuilde v pripade ze sa pouzil raid 5 tak su data vprdeli.

takze preto je moje odporucanie na raid 6 4x hdd a zlyhat mozu disky 2 kde je ovela mensia pravdepodobnost ze pri obnove pola odide aj 3ti disk !!!

2Odar: nezda sa Vam ze zachadzate trosku do extremu ????
neviem ci sme v podnebnom pasme kde mame nejake extremne burky, zemetrasenia a pod. (zivelne pohromy si myslim ze az take nehrozia ak niekto byva v povodnovej oblasti nech sa prestahuje)

ostatne menovane mozne pripady su uplne jednoducho riesitelne
pc miestnost pripojit k elektrickemu rozvodu odelene od zbytku bytu/domu
zalozny zdroj je z mojho pohladu samozrejmost!!!

pre mna zalohovat na externy disk je trosku zdlhave - 3tb dat sa neskopiruju za 10minut ani za hodinu
mesacny interval je pre mna osobne priepasny cas potrebujem mat data zalohovane online max na dennej baze, po praci pred vypnutim pc by sa data museli kompletne zalohovat (min pracovny adresar)

dalsia jednoducha otazka externy disk je by som povedal max nebezpecne ulozisko pre zalohu
nastane uplne bezna situacia potrebujem spravit obnovu z externeho hdd - pripojim ho k pc a disk sa nezapne co potom? (skvela zaloha) ostatne ani nejdem menovat
ale samozrejme je to moznost pre mna osobne velmi riskantna.

takze napisem svoje odporucanie pre 10TB je moznost HTPC alebo napr.: Synology DiskStation raid pole si vyber podla uvazenia je to natebe a hlavne o vyske investicie

:cool:
Intel Core i5 7500 | AsRock Z270 Killer SLI | 16 GB DDR4 CORSAIR | ASUS STRIX GTX 1050 TI OC | Adaptec 7805Q | SAMSUNG 840 PRO 256GB |
Samsung 970 PRO NVMe M.2 512GB + WD101KRYZ | Fractal Design R4 | Seasonic Prime 850W Titanium | Logitech G900 & G840 XL |
32" Philips 4K LCD | AIRCooling CPU - BOX :P | 5x Noctua NF-A14 PWM + Fractal Design 140mm |

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 19. Sep, 2015, 11:17

ked sa povie A, musi sa povedat aj B. Neviem na co konkretne z mojho tvrdenia si narazal ked si napisal

>> 2mp3turbo: neviem dovod preco by to nemalo platit ked mas 2x totoznu kopiu ulozenych dat???
>> - hadat sa nebudem mam to odskusane a nemam problem to vyskusat este raz na adaptecu 5805z
>> alebo vyvrat moje tvrdenie aby sme nepodavali zavadzajuce udaje

zrejme sa tu jednalo o citatelnost udajov z RAID1 pola, tak mi to vychadza. Ze preco neplati ze RAID1 pole precitas na AKOMKOLVEK inom MB alebo radici ? No preto, lebo ti donesiem dva disky, korektne shut-downute, z HP SmartArray 800 radica a mozes si ich skusit pripojit na akykolvek radic na doske. Pripadne na LSI radice, vyber si 9200 alebo 9300 seriu. Alebo ti donesiem Arecu, TripleRaid alebo Adaptec 71605 (vyber si ci s Háčkom alebo bez neho). Mozeme kludne dotlacit aj rack s HP 3Parom. Tie disky neprecitas, respektive samozrejme "precitas" ich sektor za sektorom lebo im nic nie je, su OK, ale nebudes ich vediet proste pripojit a voila vidim moje subory. Toto nefunguje a tu je prieser na ktory som narazal.

Ak mas skusenosti s povedzme Intelackymi doskami teda zabudovanymi radicmi, kde nacapes styri disky a tie potom prenesies niekde inde, tak ano - tam pripustam ze to pojde respektive moze ist. Avsak akekolvek HW RAID riesenia si tieto veci robia proste individualne a nie su kompatibilne.




>> pri raid poliach o kapacite vacssej ako 12tb (3x 4TB hdd) moze dojst k padu pola pri rebuilde v pripade ze sa pouzil raid 5 tak su data vprdeli.

toto plati aj pre RAID1. Mas dva disky s rovnakymi datami, jeden sa pokazi, citas data z druheho (nech je to 4TB disk) a ten sa pokazi zrovna v priebehu toho citania, vsetko v ri...zadku. To iste ked sa RAID1 rebuilduje cize tuto sme si nepomohli ani trochu. RAID1 a RAID5 chrania ROVNAKO voci zlyhaniu jedneho jedineho disku, ked zlyha dalsi, data zbohom. V tomto som s tebou, bratm, a tiez doporucujem RAID6 respektive varianty RAID-Z2 (Z3) ked niekto robi ZFS. Ale toto je prave "ked povieme A, treba povedat aj B" pretoze ako bolo ilustrovane, ani RAID1 nie je ziadny zazrak co sa tohoto tyka v porovnani s RAID5.

Ano, kto ma svoje data naozaj rad, pouziva minimalne RAID6 / a/alebo rozumie designu prostredia v ktorom sa pohybuje so vsetkymi moznymi dosledkami a akceptuje ich. Ked sa niekto doma hrajka Nííd for Spííd, jeho "data" asi nemaju taku hodnotu ako maju moje data.


Odar napisal velmi spravne, uz som zoparkrat v zivote videl vyhorety pocitac kde boli ostre disky a aj zaloha k tomu, uz som videl vytopenu kancelariu (praskli vodovodne trubky o poschodie vyssie) a mali v nej dva pocitace, jeden ostry a druhy so zalohami. Uz som v zivote videl aj vyhoreny rack so servermi a zalohami na oddelenom diskovom poli, uz som stretol aj kamaratov ktorych vykradli.

Odar ma absolutnu pravdu - zaloha MUSI BYT mimo priestorov ostrych dat. Kto si mysli cokolvek inaksie, koleduje si o pruser ale to nas, uvedomelych, netrapi.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4379
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Odar » So 19. Sep, 2015, 11:43

Mato napísal:2Odar: nezda sa Vam ze zachadzate trosku do extremu ????
neviem ci sme v podnebnom pasme kde mame nejake extremne burky, zemetrasenia a pod. (zivelne pohromy si myslim ze az take nehrozia ak niekto byva v povodnovej oblasti nech sa prestahuje)
Myslim si, ze prave tento rok je na Slovensku citelnym prikladom toho, ze podnebie sa skutocne meni. Ale nie o pocasi tu chcem tocit.

Pozri - vsetko zalezi od toho, AKE data zalohujes. Ak mas 10 TB porna, tak ti je suma fuk, ked pri pravdepodobnosti 0,0001% vyhori prave tvoj byt. Ale ak tam nebudes mat 10 TB porna, ale celozivotne fotograficke portfolio tvojich deti od narodenia, tak sa asi budes trosku inak skrabat za usami. Alebo nejake data, ktore sa tykaju uctovnictva tvojej malej firmy. Chcem tym povedat, ze vzdy je na konkretnom cloveku, aby si zvazil AKO SU PRE NEHO data, ktore zalohuje cenne a potrebne. Nic viac, nic menej. Odhliadnuc od extremov. By si sa ale cudoval, kolko ludi ani len nenapadne, ze by im mohol v pocitaci odist trebars zdroj a oddrbat komplet vsetky disky. Ano - pravdepodobnost zrejme nizka, ale stat sa to moze. Susedia ta vytopit mozu. Vyhoriet mozes. Nikomu neprajem, aby sa to stalo, ale treba zvazit aj tieto moznosti.

Financne institucie maju bezne servery zrkadlene optikou na stovky kilometrov. Je to drahe. Pre bezneho cloveka by som povedal nepredstavitelne drahe. Ale ako by si sa zatvaril v tvojej banke, keby sa rano prihlasis do internetbankingu a nemas tam data o svojom ucte a vsetky obraty? Zavolal by si na pobocku a oni by ti s polutovanim oznamili, ze vyhoreli a upiekli sa im vsetky zalozne disky. Asi by si nebol nadseny ;)
..

Užívateľov profilový obrázok
mirjak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1950
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa mirjak » So 19. Sep, 2015, 11:59

tu pekne vidno, ze cloveku znalému problematiky treba hned pri zadani povedat rozpocet, inac to skonci návrhom geoclustra :D
(budem riesit nieco podobne, zatial predstava vyzera na 2x NAS, jeden v pivnici a druhy v podkrovi + dolezite veci kryptovane na nejaky cloud (zatial dropbox vyhovuje) a archiv rodinných foto na externy disk+DVD). Ked bude optika, jedno NAS-ko dam k susedovi o par domov dalej a mozno na oplatku budem hostovat jeho :D ...ale uz teraz viem, ze je to blbost.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4379
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Odar » So 19. Sep, 2015, 12:20

"Geograficku synchronizaciu" vies dnes spravit pomocou P2P. Ja to tak nemam :D , ale da sa to dnes spravit prakticky "zadarmo".
..

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 19. Sep, 2015, 12:55

absolutny suhlas. Drtiva vacsina obyvatelov v beznych mestach Slovenska ma za BAGATEL k dispozicii internetove pripojenia s rychlostami 250/100Mbit, proste povedzme tych 50 az 100Mbit upload. Neviem kolko dat vygenerujes [doma] denne, ale pre 99.9999999% taketo rychlosti absolutne stacia na to aby si robili kazdonocne zalohy na druhu stranu republiky. Z Bratislavy do Kosic mam 4.5ms latencie a dosiahnem plnu priepustnost ci uz 100Mbit, 1000Mbit alebo 10.000Mbit teda 10Gbit interfejsu. Na domace zalohovanie nevytazis ani tu stovku.

Na firemne zalohovanie je taky gigabit Bratislava-Kosice respektive Bratislava-Banska Bystrica uplne v pohode. Bude stacit vsetkym firmam ktore si realne viem predstavit, okrem datacenter/cloud providerov.

Nevahaj a zalohuj. V dnesnych cenach a rychlostiach internetov neexistuje vyhovorka.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6205
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Leon » So 19. Sep, 2015, 12:59

strčiť NAS na povalu, do pivnice a k susedovi,... to čo už je toto :D
.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 19. Sep, 2015, 13:37

niektorych z nas IT zivi... do pivnice strcis cokolvek stare, akykolvek athlon2 co nema cenu 40eur. Zasifrovane disky, hotovo, nech si to aj ukradnu, pocitac nic nestoji, 400eur na disky mas (4x 3TB), cele.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Mato
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 559
Dátum registrácie: Št 14. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ulozny priestor na data

Príspevok od užívateľa Mato » Po 21. Sep, 2015, 01:45

2mp3turbo:
ano narazal som na citatelnost dat raid1 samozrejme a trosku ma to zarazilo co si napisal
mal som to odskusane na intelackom radici na doske z toho som vychadzal ale aj z bezneho usudku ked raz raid 1 ma byt iba totozna kopia dat na 2 disky tak ja osobne by som od toho ocakaval prave tu citatelnost, aby tam bola hlavne zachovana jednoduchost toho riesenia ale ked toto nieje mozne uz velky zmysel tento raid nedava a ja som sa dostal k velkemu problemu kedze sucasny raid5 som chcel prave nahradit raidom 1 len na 6TB diskoch :D
viac menej raid 1 pole z 2xhdd by bolo idealne este cele zalohovat raz na dalsi disk _ z 3 hdd by mohli zlyhat 2 disky a data by boli zachovane

samozrejme raid 6 - je momentalne najlepsie riesenie samozrejme je nutnost mat poriadny radic / nas a je samozrejme nakladnejsie taketo riesenie pre nutnost pouzit 4 a viac hdd + treba pocitat s tym ze ked odide radic treba k obnove dat zakupit novy co je ten horsi pripad.

samozrejme nastat moze cokolvek ci uz skrat / kradez / poziar / vytopenie
riesenie je predchadzat riziku ako prvy bod ci uz clovek zacne s kvalitnou elektroinstalaciou v byte / dome
zabezpecenie proti kradezi a inym cudzim v plyvom :D
kvalitne komponenty v pc, zalozny zdroj, a podobne

v konecnom dosledku je to len a len o peniazoch na kolko si kto svoje data ceni ( banka samozrejme niesom )
Intel Core i5 7500 | AsRock Z270 Killer SLI | 16 GB DDR4 CORSAIR | ASUS STRIX GTX 1050 TI OC | Adaptec 7805Q | SAMSUNG 840 PRO 256GB |
Samsung 970 PRO NVMe M.2 512GB + WD101KRYZ | Fractal Design R4 | Seasonic Prime 850W Titanium | Logitech G900 & G840 XL |
32" Philips 4K LCD | AIRCooling CPU - BOX :P | 5x Noctua NF-A14 PWM + Fractal Design 140mm |

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"