pomale HDD

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » Po 13. Apr, 2015, 10:37

Zdravím,
mam 2x 2TB HDD cez sata - WD a Seagete,mam ich cca 1,5roka.
cez HDD tune cez error test mi nanaslo nic,vsetko bolo v poriadku a aj rychlost citana a zapisu je v pohode cez test ziadne velke skoky co by bolo napadne a ak ked hodim test cez ashampoo hdd control na rychlost disku a porovnam to online tak su tie rychlosti podobne.

Ale niekedy mi boot windowsu ide normalne a niekedy to trva dlshie, ked nieco kopirujem tak system ide normalne ale ked sa nieco vascie instaluje tak sa cely system spomali a aj je aj odozva ked chcem nieco otvorit.

Aj loading do hier je niekedy dlhsi ked to pustam prvy krat,ale po opatovnom spusteni to ide uz rychlejsie.

je mozne ze po takej dobe sa uz disky mohli poskodit,alebo moze byt problem aj v kabloch?

Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » Ut 28. Apr, 2015, 12:14

pridávam sem screeny z ashampoo hdd control,kde je porovnanie rýchlosti v pc a na webe
http://s30.postimg.org/ytmwmy8ld/ashampoohdd.jpg

a test čítania v HDD tune
http://s30.postimg.org/szc3kg9vl/27_apr ... _15_55.png
http://s21.postimg.org/g4r2u85p3/27_apr ... _16_00.png

Užívateľov profilový obrázok
nimh
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 641
Dátum registrácie: Ne 11. Apr, 2010, 12:03
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa nimh » Pi 01. Máj, 2015, 16:38

kazde HDD mas rozdelene 3x? seagate=C-D-E a WD=F-G-H? nepozname tvoje spravanie ako tam narabas s priestorom hmmm myslim ci instalujes na len C alebo to umiestnujes aj inde napr na F lebo ak mas C ako hlavne a instalujes na D tak je to jedno ajtak je to ta ista rovnaka jednotka a vlaste sa len prevadza viac ukonou co nieje treba a este ak len teras obrazne srajbnem C mas system D ako na instal dat a E ako zdielanie na siet tak to ti ten hdd riadne zaseka. skontroluj ci mas zapnute AHCI nooo a inac nieje to az take strasne. skontroluj ci nemas zapnutu kompresiu. mozes mat aj zre prerozdelene offset alignment hdd. a prepad no hm ten moze sposobovat aj cictenie cache hdd kadeco aj antivir.
CPU: AMD APU A10-6800K RAM: 4x4GB Kingston HyperX Beast 2133MHz MB: ASUS A88X-PRO SSD: SAMSUNG 850 PRO 1TB, HDD: WD RED spolu 12TB VGA: ASUS R9270X-DC2T-2GD5 PIECKA: SAMSUNG MONITOR: PHILIPS model 234E5, OS: Windows 10 64bit, UPS: APC ES-700

Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » Po 04. Máj, 2015, 09:41

vacsinou to instalujem na D,E.....ale ked instalujem len male programy tak to ide normalne,robi to problem pri vascich veciach bud pri instalovani alebo pri instalovani aktualizacii vascich hier

pri kopirovani to az taky problem nerobi

skusim si to pozriet
lebo ked sam error scan tak mi nenajde nic ze by bolo chybne

Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » Po 18. Máj, 2015, 10:14

ako zistím či mám AHCI a ako ho mám mať zapnuté

a ako zistím aj kompresiu či je zapnutá,som sa v tom nejako stratil :D

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 912
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa 4040 » Po 18. Máj, 2015, 10:31

AHCI zistíš či máš zapnuté v biose , prípadne v Správcovi zariadení v položke Radiče IDE ATA/ATAPI.
Ak tam po zozbalení nebudeš mať položku SATA AHCI , tak to zapnuté nemáš .

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7112
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa shiro » Po 18. Máj, 2015, 11:38

instalatory zatazuju aj cpu pri kopirovani suborov, lebo overovanie a kadejake kraviny co sa deju na pozadi. Nieje to len kopirovanie ako by si clovek mohol mysliet. Ak mas slabsi cpu ci menej ram, tak sa necuduj ze sa to moze vliect.

Ked kopirujues/instalujes v ramci jedneho fyzickeho disku (z particie na particiu) tak jasne ze to bude pomalsie ako pri kopirovani/instalacii z jedneho fyzickeho disku na iny (a je fuk z na ktoru particiu to na roznych fyz. diskoch davas). Lebo dany disk musi citat a zapisovat sucasne. Pri kopirovani/instalacii na dva rozne disky jeden cita, druhy zapisuje a je to preto rychlejsie.

Dalej, ked mas disky plne (opat je fuk, ktoru particu na nom, riesi sa celkove zaplnenie disku), tak bude citanie/zapis pomalsi, lebo zapisujes blizsie k stredu disku.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » Pi 22. Máj, 2015, 16:23

som sa na to pozrel a zistil som, že disk mám zapnutý na IDE
keď to prepnem v biose na AHCI,tak pri loadingu Windowsu mi hodi modrú obrazovku a reštartuje pc.....tak to musím prehodiť naspäť aby mi načítalo windows

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7112
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 22. Máj, 2015, 18:46

nic divne uz niekolko rokov, system bol instalovany na IDE mode, a tomu zodpoveda aj systemovy ovladac disku a jeho nastavenie. Bus spravis cisty reinstall s doskom nastavenym ako AHCI, alebo skusis nejaky z postupov na nete kde sa menia nejake veci v registroch a pod.

No vykonovo si moc nepomozes aj tak, mozno tak 10-20% kvoli NCQ, co IDE nepodporuje a AHCI hej...
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
ujo Andydúla
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6590
Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava - Dlhé diely

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa ujo Andydúla » Pi 17. Júl, 2015, 19:51

Výkonovo si s tými diskami pomôžeš tak, že ich vymeníš, alebo doplníš rýchlym systémovým diskom.
Oba dva, čo máš, aj Seagate aj WD nie sú vôbec vhodné ako systémové - majú extrémne pomalú prístupovú dobu aj sekvenčný prenos, sú to disky určené na ukladanie dát, nie systém.
Moderné pevné disky majú maximálny sekvenčný prenos aj nad 200MB/s a prístupovú dobu 12-13ms, to je potom naozaj poznať rozdiel.
Kúp si za 20€ bazárový Velociraptor 150-160 GB (síce slabší sekvenčný prenos, ale prístupová doba omnoho lepšia, než u 7200 diskov) a na neho dáš systém a uvidíš, čo je to rýchlosť.
O SSD tu radšej nič nehovorím.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 2500K @ 4,7 GHz @ 1.36v + Prolimatech Megahalems Rev.B + Thermal Grizzly Kryonaut + Noctua NF-F12 PWM MB: MSI P67A-GD55 VGA: EVGA GeForce GTX 980 4GB SC ACX2.0 + Prolimatech MK-26 + 2 x Noctua NF-A14 PWM + Gelid Solutions Extreme GC1 + RAM: Crucial 16GB DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical LP HDD: Samsung 256GB SSD + WDC WD1003FBYX-01Y7B0 1TB + Samsung EcoGreen F4 2TB DVD-RW: Samsung SH-S223F PSU: Superflower 550W Golden King - SF-550P14PE Mouse: Logitech G3 Display: Hewlet Packard HP w2408h Case: Antec 300 + Intake: 2 x Nexus D12SL-12@800 RPM / Outtake Nexus D12SL-12@800 RPM + Noctua NF-A15 PWM Sound: ASUS Xonar DX + Yamaha AX-892 + B&W 602s3 + B&W ASW CDM

Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » St 29. Júl, 2015, 10:58

uz som aj rozmyslal ze by som kupil hybridny disk, tak hadam by to pomohlo :-)

Shadow19
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 37
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2010, 16:45

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa Shadow19 » Št 13. Aug, 2015, 23:26

rozmyslam nad kupou tohto hdd http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... T1000DX001

len nechcem preinstalovat windows,ale chcem si tam hodit win,staci mi to naklonovat cez nejaky program alebo mi to potom nepojde klasicky bootovat a len reinstall?

Užívateľov profilový obrázok
spencer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1873
Dátum registrácie: Št 08. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina , Vek: 27 r

Re: pomale HDD

Príspevok od užívateľa spencer » Pi 14. Aug, 2015, 00:01

to dúfam nemyslíš vážne .... za tu cenu sú nové SSD disky s kapacitou 120GB za maly príplatok okolo 100€ sú 240GB SSD. ja mám napríklad bazarové SSD 60GB nie príliž najrychlejšie ale oproti môjmu HDD 1TB kde bol predtým systém je to 1 a milion . programy inštalujem na SSD a hry na HDD a na SSD je ešte polovička voľného miesta po nejakých rokoch . za to SSD som dal 25€ vtedy takže som mal za drobné podstatné a citeľné zrychlenie celej práce s PC .
Spoiler: ukázať
PC : MB : ASUS M5A97 R2.0CPU :AMD FX-6300 / 6 x @4,5 GHz GELID Solutions Tranquillo RAM : Kingston 8 GB DDR3 + 2x4 GB DDR3 Corsair GPU : Gigabyte G1 GTX 960 gaming 4 GB GDDR5SSD : A-DATA SU800 128 GBHDD :1000 GB Western Digital blue + 640 GB HDD CASE : Zalman Z3 Plus Black Zdroj : ZALMAN ZM600-LX Sound cardFiiO E10 Olympus Network card : (onboard)OS : Windows 7 x64 Ultimate Edition Repro : Genius SW-G2.1 1250 Headphones : Beyerdynamic Custom One Pro Myš : A4tech Bloody V4 V-Track Core 2

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"