Aký AHCI driver?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
rudo959
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1171
Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Banská Bystrica

Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa rudo959 » Ne 08. Mar, 2015, 08:39

Zdravím, mám dosku Asus M4N72-E: chipset NVIDIA nForce 750a a SSD OCZ Agility 3 60gb. Problém je v tom, že dosť dlho trvá (niečo cez minútu) kým nabehne win7. Vo viacerých príspevkoch som čítal, že to môže byť spôsobené nevhodným AHCI driverom. Aký by bol podľa vás najvhodnejší pre tento chipset?

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 21401
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 08. Mar, 2015, 09:55

ak máš 7 nechal by som mrkvácky
na tvoju dosku toho už moc nenavyberáš
poprípade vcelku jasne posledný NV
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733, RTX3090, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Mate 20 Pro, HTPC ,ITX 8700k + 2060s + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
rudo959
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1171
Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa rudo959 » Ne 08. Mar, 2015, 10:15

Mrkvácky mám teraz:) teda msahci. Nikde na nete neviem ale nájsť nejaký nvidia AHCI driver :-(

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 973
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 08. Mar, 2015, 10:25

Skús ten program:
https://www.drivereasy.com

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 08. Mar, 2015, 10:37

60GB SSD nie su ziadni sampioni rychlosti z dnesneho hladiska - namiesto 15 sekund moderneho disku ti len tato mala kapacita kludne natiahne start time na 30s. V pohode.

Dalej, je otazne kolko sialenosti mas vo Windowse, ktore sa spustaju - ani o nich nemusis vediet. Neexistuje ze cisty vcera nainstalovany Windows bez programov startuje minutu z SSD, to uz z harddisku nabehne rychlejsie.

A vo finale, Nvidia, amd, tieto hracky nikdy neboli sampioni rychlosti, nikdy neponukali najlepsie implementacie PCI a ostatnych zbernic a nikdy neoplyvali najnizsimi latenciami (a zaroven najvyssou priepustnostou) diskoveho subsystemu ako takeho. Je uplne normalne ze stratis sekundy oproti intelu na rovnakom disku.

minuta je ale strasne vela, to je fakt pravda. Skus na zaciatok spustit MSCONFIG.exe alebo MSCONFIG32.exe a v zalozke Startup pozriet aky balast sa ti spusta. Co nepotrebujes alebo o com nemas ponatia ze by malo byt na tvojej masine, zakazat.

Mozno si windows neinstaloval na SSD ale si ho pretiahol z harddisku nejakou klonovacou utilitou. Vtedy nebezi v "ssd rezime" a ma povolene nejake sluzby co netreba, napriklad SuperFetch alebo Prefetch co je "dopredne spustanie aplikacii ktore uzivatel nahodou moze potrebovat" cize bez tvojho vedomia sa po starte Windowsu "prednacita do pamate" napriklad word, excel a podobne veci len preto ze ked ich nahodou budes potrebovat tak vyletia vlemi rychlo. Moze byt povolena defragmentacia na pozadi a podobne veci. Cize otazka - nahadzoval si Windows na tomto SSD nanovo alebo si ho prekopiroval ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
ramaya
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: Št 04. Feb, 2010, 02:37
Bydlisko: Bratislava, Lučenec

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa ramaya » Ne 08. Mar, 2015, 10:48

Môže to byť spôsobené aj tým , že ten SSD je SATA3 a doska je SATA2.
Často sú s tým problémy a zvlášť keď je to takýto starý nvidia čipset.
Na Win7 64-bit sú posledné ovládače 15.58 , ale aj to sú vpodstate väčšinou staré s novším dátumom aby sa nepovedalo ...
http://www.nvidia.co.uk/download/driver ... 0679/en-uk

Vymeň SSD za SATA2 (lacnejšia možnosť) alebo upgradni na AM3+ platformu zo SATA3 konektormi (drahšia možnosť)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core 2 Duo E7400 , 2.8 GHz + Noctua NH-D14
MB: Asus P5Q-EM/V RAM: 2gb (2x1gb) 800 Mhz , CL5 , A-Data Gaming Series
GPU: Integrovaná na základnej doske Intel GMA X4500HD
Satelitná karta: Technisat Skystar 2 HD + PHOENIX smartcard reader + Skylink ICE karta
HDD: 60gb SSD Corsair F60 + 2TB Samsung Spinpoint F2 + 2TB Samsung Spinpoint F2 (v boxoch Silentmaxx a Acutake Dark Disc 2)
PSU: Seasonic X-760 Gold DVD-RW: LG
Monitor: 24´Benq GL2460HM (1920x1080)
Klávesnica: Chicony KB-9885 Myš: Logitech MX510
Case: Nanoxia Deep Silence 1 ( 2x Noctua NF-S12B ULN outtake)
Spoiler: ukázať
8-Bitový počítač ATARI 65XE
CPU: 1.77 MHz , MOS Technology 6502C
RAM: 64Kb RAM , Texas Instruments
ROM: 24Kb ROM , Texas Instruments
Grafika: GTIA Chip C014889 , 16 farieb , maximálne rozlíšenie: 320 x 192 pixels
Zvuk: Analógový 4-hlasový POKEY chip CO12294
PSU: Atari 9wattov
Kazetový magnetofón: Atari XC12
Joystick: QuickShot II Turbo
Operačný systém: Atari Basic C

Užívateľov profilový obrázok
rudo959
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1171
Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa rudo959 » Ne 08. Mar, 2015, 15:58

mp3turbo: bola to čistá inštalácia win7. Ešte ma napadlo, že či to nemôže byť spôsobené pripojeným USB diskom (klasický platňový 7200 ot.). Problém je v tom, že sa nejako bije s biosom, teda keď je pripojený občas systém ani nenabehne, možno to on nejako spomaľuje, nenapadá niekoho že prečo a prečo sa stáva, že PC zamrzne (ostane úvodná obrazovka základnej dosky a ďalej sa nedá ísť ani do biosu ani systém nenabehne), keď ale PC spúšťam bez tohto disku tak systém nabehne vždy, len dosť pomaly, potom keď ho pripojím keď už je systém nabehnutý tak ide všetko ako má.

ramaya: ale ktorý z tých ovládačov je pre AHCI? Lebo tam vidím SATAIDE Driver, SATARAID Driver atď.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 21401
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 08. Mar, 2015, 16:39

mp3 tak ale určite nebude W7 štartovať 1min, už na Corsiar Extreme X64 som mal čas pod 20s :)
tam môže byť všeobecný problém z kompatibilitou , NV už dávno tie chipsety odpískala a takisto nikdy tam SATA nebolo zrovna vzorne urobené
btw skús na NV stránke pod legacy
či je sata2 alebo sata3 to na rýchlosť vlyp nemá, určite nie taký aby to štartovalo minutu
a hlavne SATA2 SSD nikdy nejde na sata3 rýchlejšie ako SATA3 SSD na sata2
hlavne ten boot sa nenemí už dosť dlho :) samozrejme výnimka sa nájde ale to vždy
na 90% je to tým chipsetom resp ovládačmi a vecami okolo, čo ale nijak neporieši pokiaľ nezaberú legacy od nv
ovládače od mrkváčov fungujú skoro vždy na všetkom a výkon je takmer identický z natívnymi aspoň v rámci možností
tj ak to aj vymeníš za natívne 2x toľký výkon nedostaneš
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733, RTX3090, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Mate 20 Pro, HTPC ,ITX 8700k + 2060s + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 08. Mar, 2015, 20:13

>> mp3 tak ale určite nebude W7 štartovať 1min, už na Corsiar Extreme X64 som mal čas pod 20s :)
>> tam môže byť všeobecný problém z kompatibilitou , NV už dávno tie chipsety odpískala a takisto nikdy tam SATA nebolo zrovna vzorne urobené


bohuzial toto je pravda. Minuta je strasne vela, to pisem aj ja, cakam proste tie klasicke AMD/nVidia cirkusy. Bohuzial platilo a plati ze Intel je Intel :(
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
ramaya
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: Št 04. Feb, 2010, 02:37
Bydlisko: Bratislava, Lučenec

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa ramaya » Po 09. Mar, 2015, 02:59

Tu sú nejaké modifikované ...
http://www.win-raid.com/t15f37-NVIDIA-O ... a-Win.html
2. "Actual nForce Driverpacks for Vista/Win7"

designed for the nForce chipsets MCP72/73/77/79/7A/89
(newest Win7/Vista nForce driver combination with full AHCI support)

Here are the download links to these actual Vista/Win7 Driverpacks:

https://mega.co.nz/#!gJdnmK7I!NsbMJgUue ... esiU86VqXE
V biose musíš mať zapnuté AHCI
rudo959 napísal:ale ktorý z tých ovládačov je pre AHCI? Lebo tam vidím SATAIDE Driver, SATARAID Driver atď.
Mne sa zdá , NVIDIA nikdy nemala svoj vlastný ovládač pre AHCI. Dokonca ani AMD nemalo svoj ovládač pre AHCI.
Pokiaľ viem , tak svoje AHCI ovládače mali iba MICROSOFT a INTEL.
Možno , že teraz je už iná doba , neviem nesledujem to tak ... Ale aj keby AMD alebo NVIDIA niečo vytvorili , tak by to určite nebolo pre staré čipsety ...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core 2 Duo E7400 , 2.8 GHz + Noctua NH-D14
MB: Asus P5Q-EM/V RAM: 2gb (2x1gb) 800 Mhz , CL5 , A-Data Gaming Series
GPU: Integrovaná na základnej doske Intel GMA X4500HD
Satelitná karta: Technisat Skystar 2 HD + PHOENIX smartcard reader + Skylink ICE karta
HDD: 60gb SSD Corsair F60 + 2TB Samsung Spinpoint F2 + 2TB Samsung Spinpoint F2 (v boxoch Silentmaxx a Acutake Dark Disc 2)
PSU: Seasonic X-760 Gold DVD-RW: LG
Monitor: 24´Benq GL2460HM (1920x1080)
Klávesnica: Chicony KB-9885 Myš: Logitech MX510
Case: Nanoxia Deep Silence 1 ( 2x Noctua NF-S12B ULN outtake)
Spoiler: ukázať
8-Bitový počítač ATARI 65XE
CPU: 1.77 MHz , MOS Technology 6502C
RAM: 64Kb RAM , Texas Instruments
ROM: 24Kb ROM , Texas Instruments
Grafika: GTIA Chip C014889 , 16 farieb , maximálne rozlíšenie: 320 x 192 pixels
Zvuk: Analógový 4-hlasový POKEY chip CO12294
PSU: Atari 9wattov
Kazetový magnetofón: Atari XC12
Joystick: QuickShot II Turbo
Operačný systém: Atari Basic C

Užívateľov profilový obrázok
rudo959
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1171
Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Aký AHCI driver?

Príspevok od užívateľa rudo959 » St 11. Mar, 2015, 12:51

Už sa to vyriešilo, problémov tam ale bolo niekoľko. To, že systém dlho načítavalo keď bol zároveň pripojený aj USB disk a časté mrznutie systému počas toho ako nabehla úvodná grafika základnej dosky som vyriešil CMOS resetom. Systém som celý preinštaloval, teraz tam mám originálne (aj keď zastaralé) nvidia ovládače: nvstor64.sys, režim AHCI. Systém bootuje 17 sekúnd :-) Jediná vec čo ma mrzí je, že asi vzhľadom k tomu, že sa jedná o staršie ovládače ho AS SSD deteguje ako SCSI disk a tak sa chcem opýtať, že či to nemá nejaký vplyv na to, že win7 môže zapnúť nejaké veci ako je defragmentácia a i. ako pri klasických diskoch. čo si myslíte o hodnotách v AS SSD (read 190, write 60, acc. time 0,2 ms), dali by sa tieto hodnoty nejako zlepšiť? Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do diskusie a pomohli mi ;)

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"